Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης στο Γεγονός Ετ3 28/2/2013

Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης στο Γεγονός Ετ3 28/2/2013

Συνέντευξη του προέδρου του Εμπορικου και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κου Νίκου Αγγελίδη


Συνέντευξη του προέδρου του Εμπορικου και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κου Νίκου Αγγελίδη στην Εκπομπή Αθέατα Δημοσιογραφικά της κας Βάσω Μαχαίρα, τη Δευτέρα 25-2-2013 στην ΕΡΑ Κομοτηνής, όπου μιλά για τα χρυσωρυχεία ως δραστηριότητα


Η άποψη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης είναι δεδομένη και με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου στο παρελθόν. Δε χρειάστηκε να γίνει καμία ανανέωση αυτής της απόφασης μια και κουραστήκαμε μπορώ να πω αρκετά για να πάρουμε μία απόφαση, η οποία είναι αρνητική τη δημιουργία επένδυσης εξόρυξης του χρυσού, μια και η δική μας θέση απέναντι σε αυτήν την  τοποθέτηση ήταν η πιο δύσκολη από όλους τους Φορείς. Και το λέω αυτό γιατί ένα Επιμελητήριο στηρίζει και προωθεί όλες τις επιχειρήσεις. Οποιασδήποτε μορφής επένδυση είναι στο στόχαστρό του και είναι δουλειά του να την προωθεί, να τη στηρίζει και να προσπαθεί να την εξυπηρετήσει. Για να φτάσουμε στο σημείο να πούμε ότι στηρίζουμε όλες τις επιχειρήσεις κάνουμε μια τεράστια δουλειά και ένα τιτάνιο έργο για να φέρουμε επιχειρήσεις και προσπαθούμε συνεχώς να βρούμε τρόπους στήριξης αυτών των επιχειρήσεων. Για να φτάσουμε εμείς στο σημείο να πούμε ότι είμαστε αντίθετοι στην εξόρυξη του χρυσού έπρεπε να το στοιχειοθετήσουμε, να επιχειρηματολογήσουμε και να το ψάξουμε πάρα, μα πάρα πολύ καλά για να φτάσουμε σε μια  τέτοια απόφαση. Και αυτό κάναμε.  Ο ομιλών και στελέχη και στελέχη του Επιμελητηρίου παρακολούθησαν όλες τις ημερίδες που έγιναν, πήραμε την οποιαδήποτε πληροφόρηση μπορούσαμε, συντάξαμε μελέτη με  όλα αυτά τα οποία βρήκαμε  και ενημερωθήκαμε από την επιστημονική άποψη αλλά και από τα παραδείγματα που υπάρχουν σε όλον τον κόσμο και φτάσαμε στο συμπέρασμα, μετά από την έκθεση της κατάστασης στο Διοικητικό Συμβούλιο να πάρουμε μια ομόφωνη αρνητική απόφαση στην δημιουργία της επιχείρησης εξόρυξης χρυσού στην περιοχή μας. Δεν είναι ίσως της παρούσης να το αναλύσω επιστημονικά, μια και θα μπορούσα, αφού , δεν ξέρω αν γνωρίζετε,  στις σπουδές μου εγώ δεν είμαι οικονομολόγος, είμαι Φυσικός και από ενώσεις και από τέτοιας επιστημονικής κατάρτισης αποτελέσματα ως προς τον κίνδυνο μπορώ να σας πω. Ωστόσο, επειδή είναι κάτι το οποίο είναι πολύ εξειδικευμένο και θα μας έπαιρνε πολύ ώρα για να το εξηγήσουμε, εκείνο που θα σας πω είναι ότι για όσο χρονικό διάστημα η μέθοδος εξόρυξης χρυσού είναι με την μέθοδο του κυανίου η οποία εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον αλλά και κινδύνους ατυχήματος που θα μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ ακραίες καταστάσεις όσον αφορά τον πληθυσμό, την περιοχή και την προοπτική της περιοχής γενικότερα, εμείς θα είμαστε αρνητικοί. Αν κάποια στιγμή στο μέλλον βρεθεί ένας τρόπος που να είναι ασφαλής για το περιβάλλον εξόρυξης του χρυσού δεν είμαστε ενάντια στην εκμετάλλευση του εθνικού πλούτου επειδή έτυχε να βρίσκεται στην περιοχή μας. Ωστόσο, τα παραδείγματα σε όλον τον κόσμο αλλά και η επιστημονική κοινότητα έχουν αποδείξει ότι αυτή τη στιγμή ο κίνδυνος που εγκυμονείται από μια τέτοιου είδους επένδυση σε σχέση - λέω πάντα – με το όφελος που μπορεί να έχει η χώρα ή η περιοχή γέρνει τη ζυγαριά προς την αρνητική απάντηση.

Ερώτηση: Το συζητάμε κύριε πρόεδρε και το όφελος, ποιο είναι το όφελος τελικά; Ούτε οι θέσεις εργασίας που επικαλούνται, ούτε τα ανταποδοτικά οφέλη, ούτε η φορολογία, ούτε τίποτα!

Απάντηση: Κοιτάξτε, η αλήθεια είναι ότι το ανταποδοτικό όφελος μπορεί να μην αποτυπώνεται σε ένα νούμερο και μπορεί να είναι από τους κύκλους εργασίας στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, θα μπορούσαμε να μπούμε σε αυτήν τη συζήτηση. Δεν θέλω όμως να μπούμε σε αυτήν τη συζήτηση από τη στιγμή που ο κίνδυνος έχει να κάνει με την υγεία των πολιτών της περιοχής και το μέλλον αυτής της περιοχής όπως εμείς την οραματιστήκαμε ως ένα πρότυπο οικολογικής ανάπτυξης και προοπτικής στο μέλλον με ασφάλεια στα παιδιά μας. Δεν το συζητώ. Δεν μπαίνω σε αυτήν τη συζήτηση, είναι λάθος να μπούμε σε αυτήν τη συζήτηση γιατί εκεί μπορεί να υπάρξει και επιχειρηματολογία από την απέναντι πλευρά. Δεν μπορώ να καταλάβω ποια επιχειρηματολογία υπάρχει στο πρώτο όμως κομμάτι. Είναι μερικά πράματα τα οποία αποτελούν κόκκινες γραμμές.

Ερώτηση: Ειδικά τώρα που θέλουμε να χτίσουμε ένα αγροδιατροφικό προφίλ, να το συνδυάσουμε με τον τουρισμό, όλα αυτά δεν είναι ενάντια στο ρεύμα εκείνων των επισκεπτών και των τουριστών που θα ρθούνε για τουρισμό στην περιοχή μας και για τα προϊόντα μας, ένα αντικίνητρο για την εξόρυξη του χρυσού;

Απάντηση: Ξαναλέω. Υπάρχουν πάρα πολλές επιχειρήσεις οι οποίες είναι ρυπογόνες, οι οποίες επιβαρύνουν το περιβάλλον. Υπό αυτήν έννοια, και χημικές βιομηχανίες και οι βιομηχανίες που μπορούν να εκμεταλλεύονται υδρογονάνθρακες έχουν ένα ποσοστό επικινδυνότητας ως προς την μόλυνση του περιβάλλοντος. Με αυτόν τον τρόπο θα έπρεπε να απαγορεύσουμε όλες τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις. Δεν λέμε αυτό. Η επένδυση του χρυσού είναι ειδική, εξειδικευμένα επικίνδυνη, να το πω έτσι. Υπάρχουν πάρα πολλές επιχειρήσεις, κι εμείς δεν είμαστε αντίθετοι σε αυτές, οι οποίες πάντα θα επιβαρύνουν το περιβάλλον, αλλά υπάρχουν τρόποι να μειώνεται πάρα πολύ αυτό, υπάρχουν τέλος πάντων αποτελέσματα τα οποία δεν εγκυμονούν τόσο επικίνδυνα πράγματα και εκεί, μπορούμε να το συζητήσουμε. Αλλά δεν μπορούμε να συζητήσουμε κάτι το οποίο με ένα δεδομένο ατύχημα μπορεί να νεκρώσει ολόκληρη την περιοχή για δεκάδες χρόνια. Και αν μου λέτε ότι αυτά όλα έχουν προβλεφθεί και δεν υπάρχουν τέτοιου είδους πιθανότητες , φανταστείτε ότι έγινε στην Ιαπωνία, που δεν είναι Ελλάδα, και είχαμε εκεί ατύχημα με το πυρηνικό εργοστάσιο το οποίο είχε  τερατώδη μέτρα ασφαλείας. Δεν μπορείς να αποφύγεις και να εξαλείψεις την πιθανότητα του κινδύνου που προέρχεται από ένα ατύχημα.

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Πρέπει να τα δείτε - Must See !

Δείτε τα οπωσδήποτε                               
Διαδώστε τα !

Πάχτας στο γαλλικό κανάλι France2 (video):
https://antigoldgreece.wordpress.com/2012/12/26/pahtas-france2/

και ΤΟ ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ  (video):
πατήστε εδώ για την "ανάπτυξη" στον Καναδά

ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΙΣ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ
(video):
πατήστε εδώ για την "ανάπτυξη" στις ΗΠΑ

ΚΑΙ ΤΟ How did uranium mine come to Kainuu region of Finland
(video):
πατήστε εδώ για την "ανάπτυξη" στη Φινλανδία

Όλο το ιστορικό Χαλκιδικής - με αλήθειες (pdf):
πατήστε εδώ για την "ανάπτυξη" στη Χαλκιδική, Θράκη, Κιλκίς

Οι Αργεντινοί ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ τις εξορύξεις χρυσού !

... !!! ... !!! ... !!! ... !!!

SOS-HALKIDIKI "ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ"

Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του ενημερωτικού ηλεκτρονικού περιοδικού μας soshalkidiki. Σ’ αυτό θα βρείτε πληροφορίες για τις εξορυκτικές δραστηριότητες στη Χαλκιδική, τις επιπτώσεις τους σε περιβάλλον, υγεία και τοπική οικονομία, καθώς και πλούσιο υλικό που αφορά την πορεία των κινητοποιήσεών μας. Το κείμενο είναι εμπλουτισμένο με αναφορές και παραπομπές σε κείμενα και οπτικοακουστικό υλικό.



Κύριε Πάχτα, ακούστε τι είναι απρέπεια, αντιδεοντολογικό και απαράδεκτο.



Aπάντηση Λαμπάκη προς Πάχτα

paxtas_xristos_lambakis_baggelis
Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης απαντά στις δηλώσεις που έκανε στη ΔΕΛΤΑ TV ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας και τα οποία θα ακούσετε στο παρακάτω βίντεο.



Η επιστολή του Δήμαρχου Αλεξανδρούπολης
Κύριε Πάχτα, ακούστε τι είναι απρέπεια, αντιδεοντολογικό και απαράδεκτο.
Απαράδεκτο θα ήταν να επικοινωνούσα μαζί σας για να σας ζητήσω, εντός εισαγωγικών, την άδεια να συμμετέχω σε κοινωνικό συλλαλητήριο του λαού της Χαλκιδικής. Στο κάτω – κάτω δεν μας ειδοποιήσατε ότι γίνατε και μητροπολίτης για να σας ζητάμε την άδεια να μπούμε στο χώρο που εσείς θεωρείτε ως ιδιοκτησία σας.
Αν έχετε πατριωτικό φρόνημα και εργάζεστε για τον λαό σας απαντώ με αυτό που είδα στον τόπο που τον θεωρείτε ιδιοκτησία σας. Τους δημότες του Δήμου Αριστοτέλη κατά χιλιάδες να θεωρούν ότι είστε εξοστρακισμένος από την συνείδησή τους.
Αντιδεοντολογικό θα ήταν να συναλλαγώ μαζί σας αφού τίποτα κοινό δε μας συνδέει, πέραν του γεγονότος ότι στο κάλεσμα του συντονιστικού των δημοτών του Δήμου σας προς τους αντίστοιχους δημότες του Δήμου Αλεξανδρούπολης, όπου έχουμε ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, απάντησα θετικά ερχόμενος ως απλός πολίτης, ως Έλληνας, όπως και αυτοί ήρθαν πολλάκις συμπαραστεκόμενοι στον αγώνα μας στην Αλεξανδρούπολη.
Απρεπές και αντιδημοκρατικό είναι να ζητάτε ν’ αποκλεισθώ από κοινωνικούς αγώνες, στην προσπάθειά σας να κρατήσετε την κοινωνία του Δήμου σας κλειστή από όσους έτυχε να είναι θεσμικοί αλλά να νοιώθουν πάνω απ’ όλα Έλληνες και να αγωνίζονται ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΠΟΥΛΗΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΣΕ ΞΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.
Σε κάθε περίπτωση μιλώντας για μένα με αυτοκριτική καταλήγω:
1)Εγώ πηγαίνω στο γραφείο μου στο Δημαρχείο κάθε μέρα και ότι ώρα θέλω. ΕΣΕΙΣ;
2)Είμαι ψηλά στην συνείδηση των δημοτών μου άσχετα αν συμφωνούν με τις απόψεις μου ή όχι. ΕΣΕΙΣ;
3)Εγώ δεν δέχθηκα καμία ερώτηση από δημοσιογράφους αν παίρνω ανταλλάγματα. ΕΣΕΙΣ;
4)Εγώ κάνω τα Δημοτικά Συμβούλια και τις Επιτροπές στο Δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης. ΕΣΕΙΣ;
5)Εγώ θεωρώ ότι είμαι μέσα στους κοινωνικούς αγώνες του Δήμου μου. ΕΣΕΙΣ;
6)Εγώ δέχομαι την κριτική από όλους και δεν θεωρώ ότι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης είναι μία κλειστή κάστα, όπου απαγορεύεται να προσέλθουν άλλοι θεσμικοί ή μη, και τούτο γιατί δεν φοβάμαι την κριτική, έχοντας πεποίθηση για την πολιτική μου καθαρότητα. ΕΣΕΙΣ;
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΑΜΠΑΚΗΣ

Η ΘΡΑΚΗ σε αναβρασμό μετά τις δηλώσεις Σαμαρά!: 26/2/2013 Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ !

"Εδώ στη Θράκη δεν θα βρείτε αυτοδιοικητικούς τύπου Πάχτα"! 
22 Δήμαρχοι της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης αποφάσισαν να παραιτηθούν αν εγκριθεί τελικά η επένδυση.
 "Ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου ! Είναι οργισμένη η κοινωνία"
 "Σχέδιο εξορυκτικής δραστηριότητας σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα. ...που θα ξεκινάει από το Κιλκίς, τη Χαλκιδική, το Πέραμα, τις Σάππες, το Πέραμα, και ότι βέβαια άλλο υπάρχει ενδιάμεσα" 
πηγή: Rodopi Channel




ΔΙΑΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΡΟΔΟΠΗΣ- ΕΒΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ ΧΡΥΣΟΥ


Κομοτηνή, 25 Φεβρουαρίου 2013



                                                                             ΠΡΟΣ:
                                                  α) Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου ΠΑΜΘ
                                                  β)  Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Αλεξ/πολης
                                                  γ) Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου  Δ. Κομοτηνής
                                                  δ) Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Μαρώνειας- Σαπών


Θέμα: Εξελίξεις στο θέμα της αδειοδότησης των χρυσωρυχείων

         Η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημονικών επαγγελματικών, συνδικαλιστικών πολιτιστικών κλπ  φορέων της  Ροδόπης και του Έβρου έχει  επανειλημμένα ταχθεί εναντίον της εξόρυξης και επεξεργασίας των χρυσοφόρων κοιτασμάτων στη Θράκη.
         Οι αρχές της  τοπικής αυτοδιοίκησης (Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θράκης, Δημοτικά Συμβούλια Αλεξ/πολης, Κομοτηνής, και Μαρώνειας-Σαπών) με ομόφωνες αποφάσεις τους συμπορεύονται με τις θέσεις της τοπικής κοινωνίας, και πρωτοστατούν  στον αγώνα του κοινωνικού κινήματος για να αποτραπεί η λειτουργία των μεταλλείων χρυσού.
         Στις 2 Σεπτεμβρίου 2011 με επιστολή προς τον τότε Υπουργό ΠΕΚΑ που υπογράφουν οι δύο Μητροπολίτες, όλοι οι βουλευτές Ροδόπης και Εβρου, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θράκης. οι Αντιπεριφερειάρχεις Ροδόπης και Έβρου, και πλήθος πολιτικών, συνδικαλιστικών, επιστημονικών κλπ φορέων αναφέρουν ότι η οποιαδήποτε αδειοδότηση επενδύσεων εξόρυξης  και μεταλλουργίας χρυσού θα αποτελέσει ευθεία αντίθεση στη βούληση της τοπικής κοινωνίας και του δημοκρατικού δικαιώματος των πολιτών να επιλέξουν την αναπτυξιακή τους πορεία.
        Στις 16 Μαρτίου 2012 οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας  ΑΜ- Θράκης αποφάσισαν με ψήφισμά τους να θέσουν στη διάθεση του Υπουργού Εσωτερικών την παραίτησή τους σε περίπτωση που εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και λειτουργήσουν τα χρυσωρυχεία στην περιοχή.
       Παραβλέποντας την βούληση της  κοινωνίας και των εκλεγμένων  τοπικών αρχών, για τα μεταλλεία χρυσού  στη Θράκη ο Πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε προς τους εκπροσώπους της καναδικής Eldorado Gold στις 21 Φεβρουαρίου 2013 για το έργο χρυσού του Περάματος στη Θράκη ότι «όλη η διαδικασία για την τελική έγκριση θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δέκα ημερών».
       Μετά από αυτή τη δήλωση του Πρωθυπουργού θεωρούμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θράκης και τα Δημοτικά Συμβούλια Αλεξ/πολης, Κομοτηνής, και Μαρώνειας –Σαπών που συντάχθηκαν και ενίσχυσαν όλα αυτά τα χρόνια τον κοινό αγώνα, νομιμοποιούνται πολιτικά και ηθικά  να θέσουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του Υπουργού Εσωτερικών σε περίπτωση που εγκριθεί  η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και λειτουργήσουν τα χρυσωρυχεία στην περιοχή μας.  
Σε ένδειξη αλληλεγγύης (ενάντια σε όσους θεωρούν ότι δεν υπάρχει ενδοπεριφερειακή αλληλεγγύη) ζητούμε να πράξουν το ίδιο και όλοι οι Δήμαρχοι της ΑΜΘ, υλοποιώντας το ψήφισμά τους της 16ης Μαρτίου 2012.


Προτείνουμε επίσης:
1.      Ο Περιφερειάρχης και το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ πλαισιωμένο από τους Δημάρχους, τους βουλευτές Ροδόπης και Έβρου και τους εκπροσώπους των φορέων της τοπικής κοινωνίας να επισκεφθεί άμεσα τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων για να εκθέσουν την απόλυτη αντίθεσή μας στα σχέδια αδειοδότησης των εταιρειών χρυσού.
2.      Να αναλάβει το Περιφερειακό Συμβούλιο την πρωτοβουλία (αν επιθυμείτε μαζί με τη Διανομαρχιακή Επιτροπή, είμαστε στη διάθεσή σας) για τη δημιουργία ενός Συντονιστικού του κοινού Αγώνα μας, στο οποίο θα μετέχουν ο Περιφερειάρχης, οι Δήμαρχοι, οι Βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων που επιθυμούν για να οργανώσουμε τις αντιδράσεις μας και τις κινητοποιήσεις μας μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ο αγώνας μας υπερβαίνει τον καθένα μας. Είναι κοινός και πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι σα μια γροθιά για να δείξουμε ότι δεν υπάρχουν ούτε πολιτικά, ούτε οικονομικά, ούτε άλλα μικροσυμφέροντα που ορισμένοι θα επικαλεστούν για να μας διασπάσουν.
Στον τόπο αυτό δεν πρόκειται να μετεξελιχθούμε ούτε σε εθελόδουλους, ούτε σε αργυρώνητους.
Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας θα το υπερασπιστούμε με οποιοδήποτε κόστος.
                                                                                   


Η Συντονιστική Γραμματεία της Διανομαρχιακής Επιτροπής

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

ΧΡΥS.O.S. - Αλήθειες & Ψέματα

Τετάρτη 6 Μαρτίου στις 7 μ.μ.

  • Τι θέλουν και στην Ποντοκερασιά; Σε ποιες άλλες περιοχές έχουν βλέψεις;
  • Τι γίνεται με το ουράνιο στην περιοχή;
  • Τι θα γίνει με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, ειδικά τώρα με την νέα ΚΑΠ;
  • Τι γίνεται με το δικαστήριο;
  • Τι μαθήματα μας δίνουν άλλες χώρες;
  • Τι συμβαίνει στη Χαλκιδική και στη Θράκη;
  • Ποιοι έχουν ψηφίσει ΕΝΑΝΤΙΑ σε όλη τη χώρα και στην Ευρώπη;
  • Τι μπορούμε να κάνουμε; Πώς συνεχίζουμε;





     
    Ο Φινλανδός από το Ταλβιβάαρα...
    Ο Σουηδός από το Rönnbäck, το Tärnaby, το Björkvattsdalen, το Gränna...
    Ο Αμερικάνος από τη Montana...
    O Ρουμάνος από τη Rosia Montana...
    O Bούλγαρος από το Krumovgrad...
    Ο Τούρκος από το Ovacik και την Πέργαμο...
    Ο Καναδός από το Κεμπέκ...

    Όλοι αυτοί έγραψαν γράμμα, σε εσένα στο Κιλκίς και σου λένε:
    «ΜΗΝ τους αφήσεις!
    Θα μολυνθεί το νερό σου, η γη σου και ο αέρας σου.
    Εμείς τα ζούμε και σου τα λέμε – κοίτα να μην κάνεις το ίδιο λάθος με εμάς...»

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Ουαί υμίν υποκριταί


Αρχιμ. π. Χριστοδούλου Αγγελόγλου, Πνευματικού και εφημερίου
του Ι. Γ. Ησυχαστηρίου «Παναγία, η Φοβερά Προστασία»
π Χριστοδ photoΚάτοικοι της Μεγ. Παναγίας και της Ιερισσού με παρακάλεσαν να μιλήσω σήμερα στην αγάπη σας και, αφού προηγουμένως έθεσα το θέμα στην Γεροντική Σύναξη του Ησυχαστηρίου, έκανα υπακοή.
Πριν σας καταθέσω όσα οφείλω, θέλω να σας διαβιβάσω την αμέριστη συμπαράσταση της Αδελφότητας του Ιερού Ησυχαστηρίου μας, το οποίο σταθερά από το 2006 στα πλαίσια της γνωμοδότησης της τοπικής κοινωνίας για το επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης, εγγράφως, ως οι νόμοι ορίζουν, μαζί με τους άλλους φορείς κατέθεσε την αρνητική του θέση γι’αυτό το οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα. Έκτοτε το Ησυχαστήριο έχει νομίμως εξουσιοδοτήσει τον ομιλούντα να το εκπροσωπώ στα Συντονιστικά όργανα των Επιτροπών, να συμπαραστέκομαι νυχθημερόν δίπλα στους κατοίκους, που με τον δίκαιο αγώνα τους αγωνίζονται με όλες τους τις δυνάμεις να μην καταστραφεί ο τόπος τους και το μέλλον των παιδιών τους. Η Αδελφότητα του Ησυχαστηρίου μού είπε να σας διαβιβάσω ότι η Παναγία, η Φοβερά Προστασία, παρ’όλες τις συνέπειες που υφίστανται τα μέλη που Την υπηρετούν, σε καμμία περίπτωση δεν θα μετατραπεί σε «Παναγία αδιαφορούσα» για την καταστροφή τη δική σας και του τόπου μας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Παναγία επονομάσθη και «Ορος αλατόμητον».
Αυτά όσον αφορά την αμέριστη αγάπη και συμπαράσταση της Αδελφότητας του Ησυχαστηρίου στον δίκαιο και νόμιμο αγώνα σας.
Όσα θα πω στην συνέχεια, θέλω να διευκρινίσω ότι: α) δεν τα λέω με την ιδιότητά μου ως Ιερέας αλλά ως Έλληνας πολίτης, και β) ότι έχω υπ’όψιν μου ότι ο Χριστός στον Οποίο ομνύει το Σύνταγμά μας, επί 30 χρόνια εκάθητο εν ησυχία και ουδείς ενοχλήθη. Τρία χρόνια βγήκε στην δημόσια ζωή και στο κήρυγμα και ο κόσμος Τον επευφημούσε. Μ. Δευτέρα, Μ. Τρίτη, Μ. Τετάρτη, τρεις ημέρες άσκησε κριτική στο κατεστημένο της εξουσίας λέγοντάς τους: «ουαί», και Τον σταύρωσαν. Ο Τίμιος Πρόδρομος επί χρόνια κήρυττε δημοσίως, όταν όμως απηύθυνε στον βασιλέα το: «ουκ έξεστι», του πήραν αμέσως το κεφάλι. Όσα λοιπόν θα σας πω, τα λέω εν πλήρη επιγνώσει των συνεπειών.
Η σημερινή συγκέντρωση πραγματοποιείται ως διαμαρτυρία για τα όσα πρωτόγνωρα λαμβάνουν χώρα αυτές τις μέρες και τις νύχτες στην περιοχή από Ουρανούπολη έως το επίκεντρο της Μ. Παναγίας. Κλήθηκε το πανελλήνιο από όλα τα ΜΜΕ, και τον πολιτικό κόσμο, να καταδικάσουν τα όσα έλαβαν χώρα στις Σκουριές, και ήρξαντο εις καθείς, πάντες -πριν ο αρμόδιος Εισαγγελέας και το αρμόδιο δικαστήριο αποφανθεί- να υπακούουν και να καταδικάζουν τα γεγονότα και τους διαπράξαντες. Το άρθρο 185 Π.Κ. ορίζει ότι: «όποιος εγκωμιάζει δημοσίως και με οποιονδήποτε τρόπο έγκλημα που διαπράχθηκε, τιμωρείται με φυλάκιση». Συνεπώς, από το νόμο δεσμεύομαι να εγκωμιάσω το οποιοδήποτε έγκλημα. Εψαξα όμως να βρω ποιο άρθρο του Π.Κ. ορίζει να καταστώ Εισαγγελέας και Δικαστής, και πριν αποφανθεί το αρμόδιο Δικαστήριο για τους δράστες και τις πράξεις, να τους καταδικάσω εγώ. Δεν βρήκα να υπάρχει τέτοιος νόμος, και συνεπώς δεν νομιμοποιούμαι να καταδικάσω τον οποιονδήποτε, πριν καν βρεθεί, πριν να απολογηθεί, απλώς επειδή έτσι το όρισαν τα ΜΜΕ.
Μετά τα γεγονότα της Ολυμπιάδος το 2002-2003, πολλοί κάτοικοι είχαν κατηγορηθεί και είχαν μηνυθεί για εγκληματικές πράξεις κατά της τότε εταιρείας και κατά της αστυνομικής αρχής, και οι κατηγορούμενοι -ενώ είχε κινηθεί δίωξη εις βάρος τους- όταν το ΣτΕ απεφάνθη ότι το έργο ήταν αντισυνταγματικό και καταστροφικό για το περιβάλλον και μη συμφέρον για το ελληνικό δημόσιο, οι κατηγορούμενοι ως «εγκληματίες» αθωώθηκαν, διότι απλούστατα κάποιοι άλλοι δεν εσέβοντο το Σύνταγμα και τους νόμους και αυτοί αγωνίζοντο με αφοσίωση για την υπεράσπιση των όσων ο Συνταγματικός νομοθέτης βάσει του άρθρου 120 έχει εναποθέσει στο φιλότιμο και τον πατριωτισμό των Ελλήνων.
Ένας σοφός αρχαίος πρόγονός μας, ο Σόλων, είπε: «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε». Ο Χριστός λέει: «Μην κρίνετε» και «μηδένα προ του τέλους καταδίκαζε». Γιατί έχει ο καιρός απίστευτα γυρίσματα· εσύ που σήμερα καταγγέλλεις τους δημότες σου για συμμετοχή τους σε δομημένη τρομοκρατική οργάνωση, μπορεί αύριο να βρεθείς στην θέση του κ. Τσοχατζόπουλου, τέως Υπουργού Ανάπτυξης, που τότε υπέγραψε μαζί σου την σύμβαση για την «ανάπτυξη» αυτής της περιοχής, ή του κ. Παπακωνσταντίνου που υπέγραψε την ΜΠΕ.
Από την στιγμή που το ΣτΕ αποφανθεί ότι το έργο αυτό είναι αντισυνταγματικό και καταστροφικό για την περιοχή, ίσως το ποινικό δικαστήριο να αποφανθεί ότι δεν είναι για καταδίκη αυτοί που με μια μικρή καταστροφή, αποδεδειγμένα παράνομων εγκαταστάσεων, προσπάθησαν απεγνωσμένα να σταματήσουν λόγω διαφθοράς των Αρχών την τεράστια καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων αρχέγονου δάσους μέχρι να αποφανθεί το αρμόδιο όργανο, το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Όταν πήγαν μπροστά στον Θεό την πόρνη και Του είπαν: Πιάσαμε την γυναίκα αυτή επ’ αυτοφώρω μοιχευομένη και ο νόμος λέγει ότι πρέπει να την λιθοβολήσουμε, Εσύ τι λες; Εκείνος –αν και Νομοθέτης- δεν την καταδίκασε· είπε στους απαιτούντες την καταδίκη της: «ο αναμάρτητος υμών πρώτος τον λίθον βαλέτω». Και τότε οι πάντες αποσύρθηκαν, όντες υποκριτές και όχι δίκαιοι.
Όλοι αυτοί που κατέστρεψαν την πατρίδα μας, που κατέστρεψαν τους Έλληνες και τους έκαναν κατά χιλιάδες απεγνωσμένοι να αυτοκτονούν, που έκλεψαν τα χρήματα των συμπολιτών μας, που κατέστρεψαν το ασφαλιστικό σύστημα και καρκινοπαθείς δεν έχουν χρήματα να πάρουν τα φάρμακά τους, που κόβουν την λιγοστή βοήθεια από τους αναπήρους, που εκχώρησαν την εθνική κυριαρχία μας, που κατάσχουν τα σπίτια και άλλα περιουσιακά στοιχεία των συμπολιτών μας, που κατέστησαν ανέργους την μισή Ελλάδα, που έκαναν τους Έλληνες να ψάχνουν το φαγητό τους στα σκουπίδια και να κοιμούνται στα παγκάκια, που…που…που…, που ξεπούλησαν στα οικονομικά συμφέροντα την δημόσια περιουσία χωρίς να κερδίσει τίποτα το δημόσιο, αντί σήμερα αυτοί να καταδικάζονται για τα ειδεχθή δικά τους εγκλήματα, προσπαθούν -και κατάφεραν- να δείξουν σε συνεργασία με τα ΜΜΕ ότι πρέπει να καταδικασθούν αυτοί που πωλούν ακόμα και «κουλούρια» χωρίς άδεια για να επιβιώσουν, όλοι αυτοί, με τη συνδρομή των ΜΜΕ απαιτούν από εμάς χωρίς ντροπή -προκειμένου να καλύψουν την ενοχή τους- να καταδικάσουμε αγνώστους, και όχι αυτούς που κατέστρεψαν έναν ολόκληρο Λαό. Σε αυτούς λοιπόν, ένα τους ταιριάζει, το: «Ουαί υμίν υποκριταί».
ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ, ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΗΘΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ, ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΑΝΑΓΚΑΣΑΝ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ
1) 20 Μαρτίου 2012, με λεωφορεία της Ελληνικός Χρυσός, εκατοντάδες υπάλληλοί της, με «μπροστάρη» τον αντιδήμαρχο κ. Μοσχόπουλο ανέβηκαν στις Σκουριές, πυρπόλησαν το φυλάκιο των κατοίκων, και περί τα 450 άτομα όρμησαν και βιαιοπράγησαν πάνω σε 30 φιλήσυχους κατοίκους, πολλοί εκ των οποίων γυναικόπαιδα, με την απόλυτη ανοχή της ελληνικής αστυνομίας και -αν ενημερώθηκε- της Εισαγγελέως. Το Α.Τ. Αρναίας άφησε τους 450 να ανέβουν στο βουνό, και ταυτοχρόνως απέκλεισε και δεν επέτρεπε να ανέβουν οι κάτοικοι της περιοχής προς βοήθεια των εγκλωβισμένων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή των 30 κατοίκων.
Εκείνη την ημέρα διαπράχθηκαν από δομημένη ομάδα πλήθος εγκλημάτων εκ προμελέτης και προθέσεως. Βάσει του Άρθρου 411 Π.Κ., οι εργοστασιάρχες είναι υπεύθυνοι για τα πταίσματα που διαπράττουν οι υφιστάμενοί τους. Η ελληνική αστυνομία έκανε καμία προσαγωγή εκείνη την ημέρα; Τι έκανε; Είχε στείλει 3 αστυνομικούς να βλέπουν το ξύλο που τρώνε οι 30 κάτοικοι, και τον εμπρησμό του φυλακίου. Ενώπιον του κ. Εισαγγελέως Πρωτοδικών Πολυγύρου κατέθεσα την από 24-9-2012 συμπληρωματική κατάθεσή μου για τις ευθύνες της ΕΛ.ΑΣ., και την επιδεικτική εγκληματική αμέλειά της.
2) Μετά από την εγκληματική αυτή ενέργεια, σταδιακά η εταιρεία παρανόμως έκλεινε τους δασικούς κοινόχρηστους δρόμους και προσέλαβε σεκιουριτάδες, οι οποίοι επέβαλαν εκεί δικό τους «νόμο», ενώ η κοινωνία διαδήλωνε και «έβραζε», ο πανελλαδικός τύπος βούιζε, το διαδίκτυο κατήγγελνε τους κουκουλοφόρους σεκιουριτάδες του Κακάβου.
3) Δέκα ημέρες αργότερα, η αντιπολίτευση του Δήμου στην από 31-3-2012 Συνεδρίαση, ζήτησε να τεθεί ως θέμα συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως το μείζον γεγονός της συμπλοκής στις Σκουριές, και να αποδοθούν ευθύνες στον αντιδήμαρχο κ. Μοσχόπουλο, διότι δεν δικαιούται να πρωτοστατεί σε αυτοδικίες και να πηγαίνει με 500 υπαλλήλους της ιδιωτικής εταιρείας ενάντια σε 30 γυναικόπαιδα, δημότες του. Ο Δήμαρχος και η Πρόεδρος του Δ.Σ. δεν θέλησαν να συζητηθεί το θέμα, ούτε καν να τεθεί προς ψήφιση, με αποτέλεσμα, βλέποντας η μειοψηφία ότι ο Δήμαρχος δεν ήθελε να συζητηθεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα που είχε προκύψει, αλλά έκρινε ως θέματα μεγαλύτερης σημασίας την ανθοκομική έκθεση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και τα σεμινάρια του Πυροσβεστικού Σώματος, η μειοψηφία μη αντέχοντας την υποκρισία και την εγκληματική αδιαφορία όπως ήταν φυσικό, αποχώρησε από το Δ.Σ. Όταν οι Ιερισσιώτες έμαθαν πως ο Δήμαρχος και η Πρόεδρος αρνήθηκαν να συζητήσουν τα γεγονότα των Σκουριών και να τα καταδικάσουν ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα, αυθόρμητα μαθαίνοντας το γεγονός προσήλθαν, επί το πλείστον νέοι, και έγιναν όσα έγιναν. Ο Δήμαρχος τότε αντί να καταδικάσει την δομημένη ομάδα των υπαλλήλων της εταιρείας που πυρπόλησαν το φυλάκιο, που βιαιοπράγησαν κατά 30 γυναικόπαιδων κ.λ.π., κατήγγειλε ως μέλη δήθεν δομημένης τρομοκρατικής ομάδας τον αρχηγό της μειοψηφίας κ. Βλαχόπουλο και πλήθος οικογενειαρχών κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
4) Μετά από αυτά τα επεισόδια, κουκουλοφόροι με μάσκες επέβαλαν τον δικό τους «νόμο» στις Σκουριές αυθαιρέτως, εντελώς παράνομα σταματούσαν κατοίκους, κορίτσια, παιδιά μέσα στο βουνό, απαιτούσαν εξακρίβωση στοιχείων, ρωτούσαν πού πάνε, εγκλώβιζαν αυτοκίνητα κοριτσιών, φωτογράφιζαν και βιντεοσκοπούσαν τους περαστικούς και τις πινακίδες των αυτοκινήτων, προειδοποιώντας ότι εάν στην περιοχή συμβεί κάτι θα θεωρούν ύποπτους αυτούς τους φιλήσυχους κατοίκους. Από την εταιρεία επί της δημόσιας κοινόχρηστης δασικής οδού τέθηκαν παρανόμως μπάρες και παρεκώλυαν την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών, προκαλώντας απερίγραπτα το δημόσιο περί δικαίου αίσθημα. Στις 19-4-2012 κατέθεσα στο Α.Τ. Αρναίας την από 18 Απριλίου 2012 κατεπείγουσα αίτησή μου, διά της οποίας γνωστοποιούσα τις προκλήσεις των άγνωστων κουκουλοφόρων και ζητούσα να προβούν σε όσα ο νόμος ορίζει προς αποκατάσταση της παρεκτραπείσης δημοσίας τάξεως. Η αίτησή μου έλαβε Α.Π. 9009/20/536/19.4.2012. Πήγα αμέσως στην αντιεισαγγελέα Πολυγύρου, κα Κεχαγιά, να καταθέσω την εν λόγω αίτησή μου και αφού είδε το περιεχόμενό της και το αίτημά μου, αρνήθηκε να την παραλάβει και έδωσε εντολή και στην Γραμματέα της Εισαγγελίας να μην την παραλάβει, με αποτέλεσμα να αναγκασθώ να της την κοινοποιήσω στις 20-4-2012 εξωδίκως με αριθμό έκθεσης επίδοσης 2644-Δ/ 20.4.2012 με τον δικαστικό επιμελητή κ. Δημητριάδη, την κοινοποίησα και την παρέλαβαν και έλαβαν γνώση η Αστυνομική Δ/νση Πολυγύρου, ο Εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης και ο Εισαγγελέας Αρείου Πάγου. Τι έπραξαν; Τίποτα απολύτως. Εν τω μεταξύ η κα Ιγγλέζη Αικατερίνη (νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ) μαζί με άλλους κατοίκους με την υπ’αριθ. 28-3-2012 με Α.Π. 7905 καταγγελία τους στο Δασαρχείο, κατήγγειλαν τις έκνομες ενέργειες της εταιρείας. Επίσης η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μ. Παναγίας κατήγγειλε τις έκνομες ενέργειες στο Δασαρχείο και στην Εισαγγελία. Στις 12-4-2012 κάτοικοι της Μεγάλης Παναγίας κατέθεσαν μήνυση για τις έκνομες ενέργειες των κουκουλοφόρων σεκιουριτάδων και της εταιρείας.
Στις 20 Απριλίου 2012 σε δημόσιο δασικό δρόμο, ο ομιλών και συμπορευόμενοί μου γίναμε δέκτες των έκνομων ενεργειών των σεκιουριτάδων, παρεμποδίσθηκε η διέλευσή μας, και ο δικηγόρος κ. Κανελλόπουλος ζήτησε να ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου. Το αποτέλεσμα; Χωρίς μήνυση, χωρίς ένταλμα σύλληψης, χωρίς κατηγορητήριο, συλληφθήκαμε εγώ και 8 άτομα και κρατηθήκαμε στο Α.Τ. Αρναίας μέχρι τις πρωινές ώρες, όπου αφού είδαν ότι δεν συμβιβαζόμασταν και δεν ανακαλούσαμε, μας άφησαν ελεύθερους αφού είχαν φροντίσει προηγουμένως να διαρρεύσει στο διαδίκτυο ότι συνελήφθη ο παπάς με τους κατοίκους. Στις 21-4-2012 οι εγκαλούμενοι οδηγήθηκαν με την αυτόφωρη διαδικασία στο δικαστήριο, όπου πήραν 48ωρη αναβολή, και στον Πολύγυρο εκ νέου συνέλαβαν εμένα με παράνομες διαδικασίας με μήνυση του κ. Στρατουδάκη με ψευδείς κατηγορίες. Πήραμε κι εμείς 48ωρη προθεσμία και ορίσθηκε η δίκη για τις 23-4-2012, προκειμένου να ετοιμάσω το απολογητικό υπόμνημά μου. Στις 23-4-2012 το πρωί πήγα με τον συνήγορό μου και τους μάρτυρές μου να καταθέσω το απολογητικό μου υπόμνημα στην αντιεισαγγελέα κα Σαριδάκη, η οποία είπε στον συνήγορο και σε εμένα και ενώπιον άλλων, ότι α) δεν παραλαμβάνει το απολογητικό μου υπόμνημα, δεν θέλει να το δει, β) δεν μπορεί να μας δώσει τα στοιχεία της δικογραφίας διότι μελετά τι έχει καταγγείλει η εταιρεία, γ) άρχισε εν ψυχρώ να συκοφαντεί εμένα σε τρίτους, δ) και χωρίς να δει καθόλου το απολογητικό μου υπόμνημα απεφάνθη στον συνήγορό μου ότι πρόκειται περί μυθιστορήματος!! Ηταν η Εισαγγελέας που σε λίγο θα με δίκαζε. Μπορεί να κατανοήσει κανείς τι σήμαιναν όλα αυτά λίγο πριν την έναρξη της δίκης.
Η υπόθεση κατά της εταιρείας εκδικάστηκε, το δικαστήριο απεφάνθη ότι ήταν έκνομες οι ενέργειες των σεκιουριτάδων, αλλά λόγω δήλωσης άγνοιας και υπακοής τους στην εταιρεία, η ποινική δίωξη κινήθηκε κατά των νομίμων εκπροσώπων της εταιρείας. Ετσι εκδόθηκε η υπ’αριθ. 788/2012 απόφαση του Μονομελούς Πλημ/κειου Πολυγύρου. Κατά την εκδίκαση της μηνύσεως της εταιρείας εις βάρος μου, όλοι της εταιρείας αποχώρησαν και ερήμην τους το δικαστήριο με αθώωσε. Τι κι αν επικαλεσθήκαμε την ελληνική δικαιοσύνη, τι κι αν αυτή απεφάνθη; Η εταιρεία και οι κουκουλοφόροι με την βοήθεια του Δασάρχη Αρναίας και με το από 25-4-2012 με Α.Π.9809 έγγραφό του, ξαναέβαλαν τις μπάρες, και οι κουκουλοφόροι ξανά, εν γνώσει τους πλέον για την απόφαση του Δικαστηρίου, προέβαιναν στις προκλητικές έκνομες ενέργειες μη σεβόμενοι την απόφαση του Δικαστηρίου. Εμείς απευθύναμε αιτήσεις στον Δασάρχη, εκείνος δεν μας απαντούσε, τις κοινοποιούσε στην Εισαγγελία Πολυγύρου, εκείνη τις έβαζε στο συρτάρι της, καταγγέλαμε στην αστυνομία εκείνη τις κοινοποιούσε στην Εισαγγελία…
Η απόφαση του Δικαστηρίου δεν ετηρείτο, οι έχοντες την ευθύνη της τήρησης των νόμων δεν επέβαλαν τον νόμο.
Ζητήσαμε να μάθουμε την διεύθυνση της εταιρείας security, για να της στείλουμε εξώδικη επιστολή να συμβουλεύσει τους υπαλλήλους της να σεβαστούν την απόφαση του Δικαστηρίου και να σταματήσουν να παρανομούν και να προκαλούν το δημόσιο αίσθημα. Η αστυνομία το αρνήθηκε. Καταθέσαμε αίτηση για εισαγγελική παραγγελία και η αντιεισαγγελέας κα Κεχαγιά την απέρριψε· η βούληση των αρχών προφανώς ήταν να μην ενημερώσουμε την security.
Στις 24-12-2012, παραμονές Χριστουγέννων, πάλι παρεμποδίσθηκαν κάτοικοι από τους σεκιουριτάδες, πάλι δέχθηκαν τις έκνομες ενέργειές τους και κάλεσαν την αστυνομία. Εκείνη διαπίστωσε τις έκνομες ενέργειες και κίνησε την αυτόφωρη διαδικασία. Όμως τα αυτεπάγγελτα αδικήματα εφ’ όσον εκ του νόμου δεν ανακαλούνται, από την προϊσταμένη τους αρχή όμορφα στην περιοχή μας ανασκευάζονται. Ταυτόχρονα η εταιρεία προέβαινε και σε άλλες έκνομες ενέργειες που καταγγέλλονται από πολίτες, και κατατίθεντο.
Για όλα αυτά που έπρατταν οι κουκουλοφόροι του Κακάβου, που δεν υπήκουαν στην δικαστική απόφαση, που προκαλούσαν το δημόσιο αίσθημα, δύο τινά συνέβαιναν: ή η Εισαγγελέας και η αστυνομία δεν επέβαλαν τον νόμο ή αδυνατούσαν να τον επιβάλουν λόγω πολιτικής ή δικής τους βούλησης, με αποτέλεσμα οι ίδιοι ως ηθικοί αυτουργοί να αναγκάσουν κάποιους να πάρουν το νόμο στα δικά τους χέρια.
Λένε ότι είμαστε λίγοι. Εγώ δεν θα μπω στο παιχνίδι των λίγων ή πολλών. Έχω να τους πω όμως ότι: 1) μια δημοκρατία αναγνωρίζει και σέβεται και προστατεύει τα δικαιώματα και μιας χελώνας «καρέτα-καρέτα».
2) Σε αυτή την χώρα την ιστορία την έκτισαν και την έγραψαν οι λίγοι, όχι τα εκατομμύρια, αλλά οι «300»,
3) στο υπέδαφος, το πολύτιμο μέταλλο ο χρυσός, είναι σε πολύ μικρή ποσότητα σε σχέση με τα άλλα μέταλλα και μπακίρια, 0,8 γρ. ανά τόνο, αλλά σύμφωνα με αυτούς συμφέρει η καταστροφή όλου του τόπου για την απόκτησή του. Οι Σκουριές γίνονται αιτία όλοι στην Ελλάδα να «ξεσκουριάσουμε», να αναδειχθείτε εσείς μέσα από την κοινωνία ως χρυσός. Ο χρυσός για να ανακτηθεί και αναδειχθεί, πρέπει να περάσει από φωτιά. Ο Προφήτης είπε: «ώσπερ δοκιμάζεται εν καμίνω χρυσός, ούτως εκλεκταί καρδίαι παρά Κυρίω».
Σήμερα όλοι εσείς δοκιμάζεσθε και η Διεθνής Αμνηστία ακόμα καταδικάζει την βία που δέχεσθε, και αποδεικνύεται ότι είσθε φλέβα καθαρού χρυσού 24 καρατίων, και είμαι περήφανος που είμαι κοντά σας, δίπλα σας. Η τρόϊκα της Ευρώπης μπορεί να υπέγραψε ότι τα θέλει όλα, η τρόϊκα της κυβέρνησης μπορεί να υπέγραψε «πάρτα όλα». Ας μην ξεχνάμε όμως, ότι ο Συνταγματικός νομοθέτης έχει θεσπίσει το Σύνταγμα στο Όνομα μιας άλλης «τρόϊκας», η Οποία το άδικο δεν το ευλογεί και δεν το προσυπογράφει, και αυτή η «Τρόϊκα» (Αγία Τριάδα) δεν έχει βάλει την υπογραφή Της σε κανένα επενδυτικό σχέδιο καταστροφής, και δεν πρόκειται να την βάλει. Προσέξτε όμως εσείς να μην βάλετε οικειοθελώς την δική σας υπογραφή, όπως κάνετε με το DNA σας στον Πολύγυρο.
Τελειώνοντας, αφιερώνουμε και διατρανώνουμε σε όλη την Ελλάδα:
«Χρυσάφι είν’ ο τόπος μας,
χρυσάφι το νερό μας,
χρυσάφι είναι το βουνό
και τ’ όμορφο χωριό μας.
Χρυσάφι είν’ ο ήλιος μας,
χρυσές οι αμμουδιές μας,
χρυσάφι η αγάπη μας,
χρυσές και οι καρδιές μας.
Το χωριό μου το πονάω,
τ’ αγαπώ, δεν το πουλάω!
Ας το μάθουνε καμπόσοι,
πως θα γίνουμε “τρακόσιοι” ! »
Σας ευχαριστώ.
Aρχιμ. π. Χριστόδουλος Αγγελόγλου

πηγή: antigoldgreece.wordpress.com

Η φωνή των ελεύθερων πολιτών.......

Από τις επιτροπές αγώνα της Χαλκιδικής:

"Μαζευτήκαμε την Κυριακή 24/2/2013 στην Μεγάλη Παναγία, πολίτες από κάθε γωνιά της Χαλκιδικής, χωρίς κομματικές και άλλες ταμπέλες, ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ, με συμπαραστάτες πολίτες από άλλα μέρη, να δηλώσουμε για μια ακόμη φορά πάλι προς πάσα κατεύθυνση ότι:


Το περιβαλλοντολογικό και οικονομικό έγκλημα που ξεκίνησαν στην Χαλκιδική πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες χωρίς να λογαριάσουν τις τοπικές κοινωνίες πρέπει κάποτε να σταματήσει.

Πρέπει να γίνουν γνωστές και στον τελευταίο πολίτη , ώστε να πάρει θέση, οι  ανεπανόρθωτες βλάβες  από τις γιγαντιαίας έκτασης εξορύξεις  που σκόπιμα προσπαθεί να κρύψει η εταιρεία, ενώ υπάρχουν ντοκουμέντα που τα επιβεβαιώνουν ανεξάρτητοι πανεπιστημιακοί φορείς 

Οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν είναι μακροπρόθεσμα πάρα πολύ περισσότερες απο αυτές που τάζει η εταιρεία ΕΞΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ την συναίνεση κάποιων συμπολιτών μας.

Αυτά και πολλά άλλα θέματα που προσπαθούν να κρύψουν τα παπαγαλάκια της εταιρείας κρυβόμενοι και ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ.

Ο δίκαιος και ειρηνικός αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι να λάμψει η αλήθεια."

πατήστε εδώ για το ΒΙΝΤΕΟ  της συγκέντρωσης με όλες τις ομιλίες



Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Αποσπάσματα από τον χαιρετισμό του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, στην εκδήλωση της Γραμματείας Περιβάλλοντος του κόμματος για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (4/6/2010)

Του Καρτέσιου

Αποσπάσματα από τον χαιρετισμό του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, στην εκδήλωση της Γραμματείας Περιβάλλοντος του κόμματος για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (4/6/2010)

«Ο Jeremy Rifkind αποκάλεσε κάποτε την Ελλάδα τη Σαουδαραβία των Ανανεώσιμων πηγών. Δεν ξέρω πόσο υπερβολική μπορεί να θεωρηθεί μια τέτοια φράση. Ξέρω όμως, ότι είναι έγκλημα να καταστρέφουμε τη φύση μας για να επιτύχουμε μια φτηνή δήθεν “Ανάπτυξη”».

«Για τους σύγχρονους ανθρώπους, που δεν ζουν απλώς το σήμερα, αλλά αγωνίζονται και για το αύριο, κάθε μέρα πρέπει να είναι μέρα του Περιβάλλοντος».

«Η απειλή από την υποβάθμιση του Περιβάλλοντος δεν έχει χρώμα: Είναι ίδια για όλους!»

«Όταν λέμε – κι εμείς στη νέα Νέα Δημοκρατία αυτό ακριβώς λέμε – ότι το μοντέλο των τελευταίων τριάντα χρόνων έχει πια χρεοκοπήσει, αυτή η διαπίστωση έχει και μια περιβαλλοντική διάσταση:

Χρεοκόπησε στην πραγματικότητα ένα μοντέλο Ανάπτυξης που λεηλατούσε τους φυσικούς πόρους και επιβάρυνε το Περιβάλλον. Κι όταν μιλάμε για την ανάγκη μιας “νέας Ματαπολίτευσης”, μεταξύ άλλων μιλάμε για ένα νέο μοντέλο Ανάπτυξης, που θα αξιοποιεί το Περιβάλλον, δεν θα το λεηλατεί. Και στο σημείο αυτό θέλω να υπογραμμίσω ότι υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στη λέξη “αξιοποιώ” και την λέξη “εκμεταλλεύομαι”.


“Εκμεταλλεύομαι” σημαίνει αφαιρώ αξία από ένα απόθεμα. Και βαθμιαία το απαξιώνω».

«Όταν μολύνουμε τις θάλασσες, όταν δηλητηριάζουμε τις λίμνες και τα ποτάμια μας ή στεγνώνουμε τον υδροφόρο ορίζοντα ή επιβαρύνουμε τον αέρα στις πόλεις μας, δεν κάνουμε “βρώμικη ανάπτυξη”, καταστρέφουμε τον πλούτο μας.

Η βρώμικη ανάπτυξη δεν είναι Ανάπτυξη.

Η καταστροφή του πλούτου δεν είναι “ανάπτυξη”. Είναι λεηλασία…

Το άφθονο και καθαρό νερό και η σώφρων χρήση των υδάτινων πόρων, οι καθαρές θάλασσες, ο καθαρισμός της ατμόσφαιρας από τους ρύπους, οι αναδασώσεις και η αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, όλα αυτά δεν είναι “περιορισμοί” στην ανάπτυξη, είναι αποκατάσταση του πιο πολύτιμου στοιχείου από το Εθνικό μας Ενεργητικό».

«Όμως η μέρα του Περιβάλλοντος είναι μέρα που αφορά τρία πράγματα:

Την αναβάθμιση του Εθνικού μας Ενεργητικού.

Την Αειφόρο Ανάπτυξη

Αλλά και τον Πολιτισμό.

Γιατί λαός που μαθαίνει να ισορροπεί με το Περιβάλλον του και να το σέβεται, είναι λαός που αγαπά τον τόπο του, επενδύει στον τόπο του και προκόβει.
Χρεοκόπησε ένα μοντέλο τριάντα χρόνων που αναδιένειμε δανεικά από τις επόμενες γενιές στην τωρινή.

Υποθηκεύσαμε το μέλλον των παιδιών μας, για να καταναλώσουμε περισσότερα εμείς.

Μεταξύ άλλων υπονομεύσαμε και τις ισορροπίες μας με το Περιβάλλον.

Το Περιβάλλον που χαλάσαμε, είναι ένα κομμάτι από το μέλλον των παιδιών μας, που το κλέψαμε.


Τώρα ήλθε η ώρα να αντιστραφεί αυτή η διαδικασία. Και να αποκατασταθεί αυτή η ζημιά.

Να αποκαταστήσουμε τις ισορροπίες που ανατράπηκαν.

Να επενδύσουμε στον τόπο μας και στο μέλλον των παιδιών μας.

Να θεμελιώσουμε ένα μοντέλο Ανάπτυξης που αξιοποιεί το Περιβάλλον, δεν το λεηλατεί.

Να επενδύσουμε στη δημιουργικότητα, την Ανταγωνιστικότητα, την Αειφορία και το Μέλλον.

Αυτό δεν θα καταστήσει μόνο την οικονομία μας πιο βιώσιμη και την κοινωνία μας πιο ανθεκτική…

Θα καταστήσει και την κοινωνία μας πιο δίκαιη και πιο ενωμένη, τη Δημοκρατία μας πιο ανθεκτική, και την ευημερία μας λιγότερο κάλπικη.

Σας ευχαριστώ πολύ».


πηγή και μεταγεννέστερες δηλώσεις του ιδίου + βίντεο: Εντοπίστικε ο πραγματικός ηθικός αυτουργός των Σκουριών Χαλκιδικής

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

7 δικηγόροι για τις Σκουριές: "Συνταγματική εκτροπή!"

dikigoroi skouries πηγή: www.thesstoday.gr

Κατάργηση κάθε έννοιας νομικού πολιτισμού, “απαγωγές” κατοίκων από κουκουλοφόρους αστυνομικούς που κυκλοφορούν με εμφανή τον οπλισμό τους σε χωριά, προσαγωγές και ανακρίσεις με φωνές και απειλές που θυμίζουν
σκοτεινές πτυχές της ιστορίας μας, ακόμη και ανήλικων, κατήγγειλαν σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου από τη Θεσσαλονίκη, συνήγοροι υπεράσπισης κατοίκων της Χαλκιδικής που βρέθηκαν όπως υποστηρίζουν, εντελώς αναίτια στο στόχαστρο της αστυνομίας.

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν συνολικά 7 δικηγόροι, οι Αλέξανδρος Αδαμίδης, Γιώργος Κυρίτσης, Βασίλης Τζιμούρτος, Σπύρος Πετρίδης, Μανόλης Λαμτζίδης, Αναστασία Βαφείδου και Κώστας Αμπατζάς. Δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να προσφύγουν μέχρι και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ όπως είπαν, περιμένουν συγκεκριμένη γνωμοδότηση από επιφανή νομικό για το θέμα του γενετικού υλικού.

Προσαγάγουν όποιον διαφωνεί με το έργο
Οι δικηγόροι που συμμετείχαν στη συνέντευξη τύπου, έκαναν λόγο για συνταγματική εκτροπή και για κατάργηση στοιχειωδών δικαιωμάτων των πελατών τους, οι οποίοι αντιμετωπίζονται από την αστυνομία ως εγκληματίες, χωρίς να έχει ασκηθεί εναντίον τους καμία δίωξη και χωρίς να τους επιτρέπεται να έρθουν σε επικοινωνία με τους συνηγόρους τους. Καταγγέλλοντας τις δεκάδες προσαγωγές από την αστυνομία που ερευνά το συμβάν με την επίθεση στα μεταλλεία, (περίπου 50 ατόμων) , ο δικηγόρος Βασίλης Τζιμούρτος ανέφερε ότι δεν υπήρξε ούτε ένας προσαχθής, ο οποίος δεν ήταν αντίθετος στο έργο της εξόρυξης του χρυσού και όπως είπε, το μόνο κριτήριο για τις προσαγωγές ήταν αυτό. Δηλαδή, όποιος έχει ταχθεί στο παρελθόν κατά του έργου, είναι αυτόματα στο στόχαστρο της αστυνομίας. “ Ο στόχος είναι η φίμωση τους, η κάμψη του φρονήματος τους” σημείωσε ο κ.Τζιμούρτος:

Κάνουν “τράπεζα” γενετικού υλικού DNA από τους προσαχθέντες
Οι δικηγόροι επισήμαναν ότι η αστυνομία δεν τους επέτρεψε σε καμία περίπτωση να έρθουν σε επικοινωνία με τους πελάτες τους, τη στιγμή μάλιστα που οι προσαχθέντες ανακρίνονταν επί ώρες, αναγκάσμένοι να παραδώσουν δείγμα γενετικού τους υλικού DNA, με τους αστυνομικούς να απειλούν πως αν αρνηθούν θα κατηγορηθούν για απείθεια. Όπως είπε ο κ.Γιώργος Κυρίτσης, οι συνήγοροι αναγκάστηκαν να διαμαρτυρηθούν εγγράφως στην Αστυνομική διεύθυνση, για τη συμπεριφορά των αστυνομικών και των προανακριτικών υπαλλήλων, ζητώντας τα στοιχεία όσων έκαναν τις “ανακρίσεις” και τις “απαγωγές” των κατοίκων. Η αστυνομία αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία και οι συνήγοροι όπως είπαν, κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στον προϊστάμενο της εισαγγελείας εφετών Θεσσαλονίκης, κατά παντός υπευθύνου.
“Πήραν γενετικό υλικό από 50 προσαχθέντες, χωρίς να έχουν κανένα δικαίωμα να το κάνουν” είπε ο κ.Πετρίδης, σημειώνοντας ότι ο ποινικός κώδικας, αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και στην προκειμένη περίπτωση δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις. Από την πλευρά της η κα Ελεάννα Ιωαννίδου, υποστήριξε ότι η συλλογή υλικού DNA από δεκάδες άτομα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε προβοκάτσια και κάλεσε όσα άτομα έχουν υποστεί παρόμοια αντιμετώπιση από την αστυνομία να το καταγγείλουν.

Πως έγιναν οι “ανακρίσεις” - “... αμεσοδημοκρατία Γιαννάκη;”
Σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης, η συμπεριφορά των αστυνομικών στην προανακριτική διαδικασία ήταν απαράδεκτη προς τους πελάτες τους, τους οποίους όπως είπαν τρομοκρατούσαν, αφού πρώτα τους εξαντλούσαν για πολλές ώρες με ερωτήσεις άσχετες με την υπόθεση, την οποία υποτίθεται ερευνούν. Είναι ενδεικτικές οι ερωτήσεις, που όπως είπε ο δικηγόρος Αλέξανδρος Αδαμίδης, οι αστυνομικοί έκαναν στον πελάτη του:

Β.Α Χαλκιδική “εργαστήριο πειραματισμού” των δυνάμεων καταστολής
Ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μανόλης Λαμτζίδης, σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού “Θα προστατέψουμε τις ξένες επενδύσεις με κάθε κόστος”, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί καμία επένδυση να είναι πάνω από το συνταγματικά κατοχυρωμένο αγαθό του περιβάλλοντος και τα ανθρώπινα δικαιώματα. “Η Β.Α Χαλκιδική, μετατρέπεται σε ένα εργαστήριο πειραματισμού των δυνάμεων καταστολής. Δεν θα επιτρέψουμε καταστάσεις Γκουαντάναμο, ούτε στη Χαλκιδική, ούτε πουθενά αλλού” σημείωσε ο κ.Λαμτζίδης. Σχολιάζοντας τη συνάντηση Σαμαρά με την ηγεσία του ΣτΕ, με θέμα την επίσπευση των εκκρεμών αποφάσεων για επενδύσεις, ο κ.Λαμτζίδης ανέφερε ότι αποτελεί ωμή παρέμβαση στη δικαιοσύνη και μάλιστα χωρίς τη θεσμική παρουσία του υπουργού δικαιοσύνης Α.Ρουπακιώτη, τον οποίο κάλεσε είτε να παραιτηθεί, είτε να βγάλει το “κοστούμι του αριστερού”.

Με τις παρανομίες της εταιρείας ποιος ασχολείται;”
Μιλώντας στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου η Βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη, κατήγγειλε με τη σειρά της την στάση της αστυνομίας, ανέφερε όμως και ότι η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, εγκαθιστά παράνομα κατασκευές στον χώρο των μεταλλείων στις Σκουριές χωρίς να έχει πάρει καμία άδεια από την πολεοδομία. Όπως είπε η βουλευτής, απευθύνθηκε δύο φορές στην αστυνομία για να επιβάλλει τον νόμο και να συλλάβει τους υπευθύνους, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα.

Παρέμβαση από τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης
Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Βαλεργάκης, ο οποίος είπε ότι ο σύλλογος δεν παίρνει θέση στην ουσία των κινητοποιήσεων για τα μεταλλεία, δηλάδή στο αν έχουν άδικο ή δίκαιο οι κάτοικοι κτλ, αλλά όπως ανέφερε, για τα θέματα που έκαναν καταγγελία οι συνάδελφοι του δικηγόροι, περιμένει έγγραφη αναφορά, προκειμένου να γίνουν ενέργειες, ακόμη και δικαστικές, για να κατοχυρωθεί το αυτονόητο δικαίωμα στους συνηγόρους υπεράσπισης, να μπορούν να ασκούν ανενόχλητοι τα καθήκοντα τους.











Ελεάνα Ιωαννίδου, δικηγόρος: "ΕΝΤΟΛΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ!"


leadImage_previewΗ Ελεάνα Ιωαννίδου, δικηγόρος, μέλος των Οικολόγων Πράσινων, μιλά στο Κόκκινο για τις εξελίξεις στην Χαλκιδική αναφορικά με τα μεταλλεία χρυσού στο στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105.5 FM (stokokkino.gr). Ακούστε ειδικά στο σημείο 5:43:
Χθες όταν ρωτήθηκε ο αστυνομικός διευθυντής της Χαλκιδικής γιατί υπέστησαν αυτοί οι άνθρωποι αυτή την απαγωγή για πέντε ώρες – και μιλάμε για ανθρώπους με παιδιά, καταλαβαίνετε την αγωνία που θα είχαν οι οικογένειές τους – η απάντηση ήταν ότι υπάρχει εντολή του Υπουργού!!!
ΕΝΤΟΛΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ!
Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η συνέντευξη, ακούστε την.

Ερωτήσεις που υπηρετούν τη σκέψη και οδηγούν στην αλήθεια.

Ερωτήσεις που υπηρετούν τη σκέψη και οδηγούν στην αλήθεια.


πόσα χρόνια αντιστέκεται η Αλεξανδρούπολη με ομόφωνα ψηφίσματα δημοτικών συμβουλίων κατά του χρυσού ?


ολα αυτά τα χρόνια είναι ο ίδιος δήμαρχος?


πόσα ψηφίσματα έχουμε απο το Περιφερειακό συμβούλιο κατά του χρυσού?


είναι όλοι οι ψήφοι απο το ίδιο κόμμα?


πόσοι είναι όλοι οι δήμαρχοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που υπέγραψαν την στήριξη τους κατά της εξόρυξης του χρυσού στην Θράκη ?


έχουμε επίσημο ψήφισμα του δήμου Σαμοθράκης κατά του χρυσού?


έχουμε ομόφωνα αρνητικά ψηφίσματα κατά του χρυσού απο δημοτικά συμβούλια του δήμου Σαπών?


έχουμε ομόφωνα αρνητικά ψηφίσματα κατά του χρυσού απο δημοτικά συμβούλια του δήμου Κομοτηνής?


υπάρχει αρνητική απόφαση απο την εφορία αρχαιοτήτων στην Κομοτηνή κατά της εξόρυξης χρυσού στην Θράκη ?


υπάρχει μια σειρά απο επίσημες τοποθετήσεις του ΤΕΕ Θράκης κατά της εξόρυξης χρυσού στην Θράκη ?


υπάρχουν μια σειρά απο Επισήμους φορείς της Αλεξανδρούπολης που έχουν καταθέσει την άποψη τους κατά της εξόρυξης χρυσού στην Θράκη?


μήπως είναι σχεδόν όλοι οι φορείς?


γνωρίζει κάποιος τον ακριβή αριθμό διαλέξεων απο επιστήμονες ειδικούς του τομέα που τοποθετήθηκαν κατά της εξόρυξης χρυσού στην Θράκη?


γνωρίζει κάποιος για τις ημερίδες του ΤΕΕ κατά της εξόρυξης χρυσού στην Θράκη ?


γνωρίζει κάποιος πόσες χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στις δυο μεγάλες πορείες στην Αλεξανδρούπολη στην πορεία στο Πέραμα στο κλείσιμο της εγνατίας οδού ?


ανήκουν άραγε όλοι αυτοί στο ίδιο κόμμα ?


πόσοι εκπρόσωποι κομμάτων μίλησαν στο συλλαλητήριο του Μαρτίου 2012 στην Αλεξανδρούπολη?


μήπως ηταν σχεδόν όλα τα μεγάλα κόμματα που τοποθετήθηκαν κατά της εξόρυξης χρυσού στην Θράκη ?


υπάρχουν ξεκάθαρες δηλώσεις κατά της εξόρυξης χρυσού απ το συνδικαλιστικό των αστυνομικών ?


ποιές ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης για την εξόρυξη χρυσού στην Θράκη?


ήταν μεγάλος μαχητής κατά του χρυσού στην Θράκη ο μακαριστός Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Δαμασκηνός ?


σε ποιον ανήκουν τα λόγια : "ΜΕ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΧΡΥΣΟ" ?


πόσες χιλιάδες υπογραφές έχουν μαζευτεί απο Ανθρώπους κατά της εξόρυξης χρυσού στην Θράκη ?


ποιο ήταν το αποτέλεσμα της συλλογής υπογραφών της εφημερίδας το Βήμα για το ΝΑΙ η ΟΧΙ στις εξορύξεις χρυσού ?


ποια είναι τα αποτελέσματα όσων δημοψηφισμάτων έχουν γινει στο διαδίκτυο για το ΝΑΙ η ΟΧΙ στις εξορύξεις χρυσού ?


όλοι όσοι υπέγραψαν είναι από το ίδιο κόμμα ?


υπάρχει αυτή η απόφαση ?.... Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την αποδοχή της επένδυσης της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ με τη σημερινή της μορφή. Αυτό είναι το ξεκάθαρο συμπέρασμα από την ομόφωνη Απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Α.Π.Θ. σχετικά με την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη βόρεια Χαλκιδική, η οποία αναγνώστηκε από τον ίδιο τον Πρύτανη κ. Μυλόπουλο κατά τη διάρκεια της πολύ σημαντικής ημερίδας με θέμα “Χρυσός στη Βόρειο Ελλάδα – Ευλογία και Κατάρα” που διοργάνωσε την Πέμπτη 24 Μαΐου, η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.


υπάρχει στο διαδίκτυο η λέξη κυάνιο ?


μπορεί κάποιος απλά να βρεί στο διαδίκτυο τι σημαίνει κυάνιο ?


είναι μεγάλη η ποσότητα των 5.832.000 κιλών κυανίου που προβλέπουν να χρησιμοποιήσουν στο πέραμα για την εξόρυξη του χρυσού ?


μπορεί κάποιος στο ίντερνετ να βρει πόσες περιβαλλοντικές καταστροφές έχουν γίνει απο κυάνιο και άλλα χημικά εξορύξεων στον κόσμο ?


γνωρίζει κάποιος εαν έχουν ξεσηκωθεί οι άνθρωποι της Φινλανδίας μετά την μεγάλη καταστροφή απο διαρροή χημικών εξορύξεων ?


είναι εύκολο να διαπιστώσουμε εαν ειναι αλήθεια οτι συνέβη πριν απο λίγους μήνες ?


είναι άραγε η eldorado gold που έχει χρυσωρυχεία στην Τουρκία οπου έχουν συμβεί ατυχήματα ?


υπάρχει απόφαση από το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας κατα της εξόρυξης χρυσού στο Ovatzik ?


υπάρχει κάποιο θέμα με εξόρυξη χρυσού στο Κιλκίς ?


υπάρχει κόσμος που αντιστέκεται στο Κιλκίς ?


γνωρίζουμε τι είπαν για το κυάνιο οι εκπρόσωποι του υπουργείου στους κάτοικους του Κιλκίς στην ανοικτή διαβούλευση ?


μήπως είπαν ξεκάθαρα οτι να μην ανησυχούν οι άνθρωποι του Κιλκίς για το κυάνιο γιατι αυτο προβλέπεται μονό στο πέραμα της Αλεξανδρούπολης ?


μηπως προκύπτει απο την ΜΠΕ της χαλκιδικής που εχει ήδη παρει την έγκριση οτι η Μέθοδος flash smelting χρησιμοποιεί και κυάνιο ?


ειναι αλήθεια ότι οι ποσότητες του κυανίου για την χαλκιδική ειναι 3.560.000 κιλά ?


είναι αλήθεια οτι στην χαλκιδική θα παράγεται Αρσενικό σε μεγαλύτερες ποσότητες απ το κυάνιο ?


ενοχλεί κανέναν απο εμάς το Αρσενικό?


μήπως ειναι δηλητήριο ?


μήπως και στο Κιλκίς που μιλάνε για flash smelting περιλαμβάνει κυάνιο και άλλα χημικά ?


υπάρχουν άραγε οι δηλώσεις του Επισκόπου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, που επαναβεβαιώνουν την απόφαση της τοπικής Εκκλησίας να σταθεί στο πλευρό των Κιλκισιωτών και ν` αγωνιστεί εναντίον των μεταλλείων χρυσού ?


είναι αλήθεια ότι με μια ομόφωνη και σαφέστατη θέση-καταπέλτη, η Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής στην συνέλευσή της, αντιτίθενται στην δημιουργία μεταλλουργίας χρυσού στην Χαλκιδική ?


εάν βάλουμε Baia Mare, Ρουμανία στο google, τι ακριβώς θα μάθουμε ?


μήπως γνωρίζει κανείς ποιά ήταν η απόφαση του ΣτΕ 11/04/2001 για την επένδυση χρυσού στην χαλκιδική ?


σας λέει κάτι αυτό : το ακυρωτικό δικαστήριο αναφέρει, " η στάθμιση μεταξύ του προσδοκώμενου οφέλους απο την εκτέλεση του έργου και της επαπειλούμενης βλάβης στο φυσικό περιβάλλον από την κατασκευή και λειτουργία του είναι πλημμελής και παραβιάζει την αρχή της βιώσιμου αναπτύξεως. Αυτό συμβαίνει, επειδή το αναλισκόμενο για την κατασκευή του έργου φυσικό κεφάλαιο (δασικές εκτάσεις, ύδατα, χώρος) είναι - εν όψει της επιλεγείς μεθόδου εξαγωγής του χρυσού - δυσανάλογο με το προσδοκώμενο όφελος απο την εισαγωγή νέας τεχνολογίας στην χώρα για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου. Επομένως η προσβαλλόμενη πράξη ως αντίθετη στον νόμο και στο σύντομο είναι μη νόμιμη και πρεπει να ακυρωθεί για τον λογο αυτό" ?


έχει γίνει ποτέ ατύχημα απο μεταλλεία στο Στρατώνι Χαλκιδικής ?


είναι αλήθεια ότι με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Σιθωνίας τάχθηκε με συντριπτική πλειοψηφία κατά της επένδυσης χρυσού στην Β.Α. Χαλκιδική ?


είναι αυτή η θέση των Οικολόγων Πράσινων Ελλάδας.... ΧΡΥΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΑΣΗ, ΤΑ ΝΕΡΑ, ΟΙ ΑΚΤΕΣ ΚΑΙ Η ΦΥΣΗ!
ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΤΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ


μήπως με δηλώσεις του, μέσα στο 2013, ο Υπουργός Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδης δήλωσε ξεκάθαρα στο Κιλκίς και στην Θράκη πως είναι κατά της εξόρυξης του χρυσού ?


είναι αλήθεια πως ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένος ειπε ξεκάθαρα οτι τον πλησιάσαν απο την εταιρία χρυσού της χαλκιδικής για χρηματισμό και αρνήθηκε να ξεπουληθεί για την καταστροφή του τόπου ?


άραγε είναι αλήθεια, οι ξεκάθαρες δηλώσεις του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα που καταδικάζει τις εταιρίες και ειναι κατά της εξόρυξης του χρυσού ?


είναι όλοι απο το ίδιο κόμμα ?


υπάρχει αυτό ...Για όλους τους παραπάνω λόγους το δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς είναι αντίθετο στην συνέχιση της μεταλλευτικής δραστηριότητας της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στη Βόρεια Χαλκιδική και εκφράζει την άποψη ότι η κάθε μορφής οικονομική σύμβαση και Μ.Π.Ε, για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, οφείλει να εξετάζεται με βάση τη βούληση και το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας. Το ψήφισμα αυτό ψηφίσθηκε με την υπ’ αριθμ. 572/2012 πλειοψηφική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στη συνεδρίαση της 10ης Δεκεμβρίου 2012. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Δ.Σ. ΖΑΜΠΕΤΟΓΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ ?


Υπάρχει το ψήφισμα του ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ (67η συνέλευση 15/12/12) κατα της εξόρυξης χρυσού ?


υπάρχει το ψήφισμα της της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ) Αττικής: Αθήνα, 10.12.2012, κατά των εξορύξεων χρυσού στην χαλκιδική και β. Ελλάδα ?


είναι με ψήφισμα της 30-11-2012 η ΔΗΜΑΡ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας αντίθετη στις επενδύσεις χρυσού ?


μπορείτε να μπείτε εδώ :http://portal.tee.gr/portal/page/portal/teetkm/GRAFEIO_TYPOY/DELTIA_TYPOY/Tab7/2013_1007%20%CA%E1%F4%E1%E4%DF%EA%E7%20%F4%F9%ED%20%E5%F0%E5%E9%F3%EF%E4%DF%F9%ED%20%F3%F4%E9%F2%20%D3%EA%EF%F5%F1%E9%DD%F2.pdf και να δείτε τι λέει το ΤΕΕ κεντρικής Μακεδονίας ?


γνωρίζει κανείς για για το συλλαλητήριο της Στοκχόλμης, στις 17/11/2012 ?


μήπως τα παρακάτω λόγια είναι του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά ? ....γιατί νομίζω ότι θα είναι μεγάλη η καταστροφή. ‘Οχι μόνο το πεδίο θα αλλάξει, και η θάλασσα θα αλλάξει, θα γίνει καταστροφή τέλεια. Και οι άνθρωποι θα αλλάξουν. Το χειρότερο που μπορεί να γίνει για λίγο χρυσό. Και επιπλέον ο χρυσός και τα λεφτά δεν θα πάνε στην Ελλάδα, θα πάνε έξω… Ελπίζω να τα καταφέρετε να τους σταματήσετε…”


γνωρίζει κανείς εάν η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ-ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ-ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ, ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΑΠΘ έχει κάνει ημερίδα για τις επιπτώσεις της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Μελισσοκομία ?


είναι αληθές το παρακάτω : Στις 27-30 Ιούνιου του 2006 συνέβη μια μεγάλη νεροποντή, από αυτές που δεν είναι καθόλου σπάνιες στη γεωγραφική μας περιοχή. Τρεις ημέρες αργότερα, 1500 ασθενείς προσήλθαν στις υπηρεσίες υγείας για αναπνευστικά προβλήματα και υπερβολική κόπωση. Σύμφωνα με την Ιατρική Ομοσπονδία της Τουρκίας:Πρόκειται για δηλητηρίαση από κυάνιο, λόγω διαρροής κυανίου από το μεταλλείο χρυσού Kisladag (“This is a cyanid entoxication due to the cyanid spill from Kışladağ Gold Mine” July 10, 2006 Turkish Medical Association) ?


μήπως το ορυχείο στο kilsadag της Τουρκίας ανήκει στην eldorado gold ?


αυτό μήπως είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει...... Το μεταλλείο χρυσού που λειτουργεί η Eldorado Gold στο Kisladag, συνεχίζει να απειλεί την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Την Κυριακή (12 Αυγούστου 2012), μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που επιθεώρησε το ορυχείο διαπίστωσε ότι υπήρχε διαρροή υδροκυανίου στον αέρα, το έδαφος και το νερό.
Η ομάδα, που αποτελούνταν από τον ειδικό Δημόσιας Υγείας Καθ. Δρ Ali Osman Karababa, τον γεωλόγο μηχανικό Tahir Ongur και τον εκπρόσωπο της SOS, Ugur Sümer, επεσήμανε ότι το μεταλλείο δεν έχει φράγμα τελμάτων, και ότι μια ισχυρή μυρωδιά από αμυγδαλέλαιο υπάρχει στον αέρα – υποδεικνύοντας την παρουσία HCN (υδροκυανίου) στην περιοχή.


η eldorado gold δεν ειναι αυτή που θέλει να επενδύσει στην Θράκη και στην Χαλκιδική ?


μήπως η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας έχει ξεκάθαρη θέση κατά των εξορύξεων χρυσού γιατί είναι καταστροφή για την μελισσοκομία ?


γνωρίζετε την παρακάτω είδηση ...... «Προειδοποιούμε τους κτηνοτρόφους της περιοχής των Σαπών και της ευρύτερης περιοχής, ότι σε εκείνη την περίπτωση που εγκριθεί και ξεκινήσει το έργο του της εξόρυξης του Χρυσού, σταματάμε να αγοράζουμε το γάλα τους». Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής και την δημοσιογράφο Βάσω Μαχαίρα, ο διαχειριστής της εταιρείας Δουκίδης και Υιοί ΟΕ, Νίκος Δουκίδης. «Μέχρι στιγμής εμείς δεν έχουμε ερωτηθεί για το θέμα, αλλά εκφράζουμε την αντίθεσή μας, καθώς κανένας στο εσωτερικό και εξωτερικό δεν θα αγοράζει ένα γάλα, που παράγεται σε μια περιοχή που γίνεται εξόρυξη χρυσού»,


μπορεί κάποιος να σκεφθεί εαν η ζημιά απο τις δραστηριότητες που σταματούν γύρω από τις περιοχές εξορύξεων χρυσού είναι μεγαλύτερη απο το κέρδος των θέσεων εργασίας ?


μήπως η ζημιά είναι διαχρονική σε αντίθεση με τις επενδύσεις που είναι για λίγα χρόνια ?


γνωρίζει κανείς για την μαύρη πεύκη του Περάματος ?


μήπως καταστρέφεται αυτό το σπάνιο δάσος με την δραστηριότητα του χρυσού στο πέραμα ?


υπάρχει άραγε αυτό ...... Εξώδικο από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης κατά της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ για φύλαξη ιδιωτικών ορυχείων χρυσoύ στη Χαλκιδική ?


είναι αλήθεια οτι η eldorado gold αυτοαποκαλείται... ONE OF THE LOWEST COST GOLD RPODUCERS ?


υπάρχει..... η πρώτη μελέτη ενός ανεξάρτητου επιστημονικού φορέα που ασχολείται με το θέμα είναι του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Η μελέτη αυτή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εξορυκτική-μεταλλευτική δραστηριότητα θα έχει καταστροφικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στον τουρισμό της Χαλκιδικής. ?


μπορείτε να φανταστείτε εαν είχε προχωρήσει η επένδυση χρυσού στο Πέραμα της Αλεξανδρούπολης πριν 13 χρόνια, πως θα ήταν σήμερα η κατάσταση της περιοχής ?


μήπως θα είχαμε 100 εργαζόμενους απολυμένους, γιατί είναι μόνο για 8 χρόνια και μια περιοχή στιγματισμένη και γεμάτη ρύπανση απο τα εκατομμύρια τόνους χημικά απόβλητα χώματος με κυάνιο και θα ζούσαμε συνεχώς με τον φόβο της διασποράς αυτών στο περιβάλλον και στην θάλασσα ?


που θα ήταν η εταιρία σήμερα σε μια μεγάλη πιθανή βροχόπτωση που θα δημιουργούσε διαρροή των αποβλήτων στο γύρω περιβάλλον και στην θάλασσα ?


θυμάται κανείς την μεγάλη βροχόπτωση στην Αλεξανδρούπολη πριν 5 χρόνια που κατέστρεψε την παραλία της Αγίας Παρασκευής, που πλημμύρισε το χωριό της Μάκρης, και τα παραθαλάσσια σπίτια στην περιοχή των Δικέλλων μέσα μάλιστα στο κατακαλόκαιρο μήνα Αύγουστο ?


η ρύπανση των υπόγειων υδάτων απασχολεί κανέναν σας ?


Τα παιδιά σας ίσως ?


τι θα ρωτούσαν τα παιδιά που θα γεννιότανε σήμερα και δεν θα ήξεραν τίποτα για τον χρυσό παρά μόνο για τα εκατομμύρια τόνων τοξικών αποβλήτων ?


γιατί μπαμπά ?


γιατί μαμά ?


αυτό θα είναι η κληρονομιά που θα τους αφήνατε ?



Δεν θα μπορείτε πια να πείτε ότι δεν ξέρατε !



γ.χατζηγεωργιου [φίλος από τη Θράκη]