Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Μεταλλεία στο Κιλκίς; Μια ακόμη παρανομία υπέρ της Άκτωρ.

από την  Νέλλυ Ψαρρού

Μεταλλεία στο Κιλκίς; Μια ακόμη παρανομία υπέρ της Άκτωρ. Εκτύπωση E-mail
06.05.15

Όπως είναι γνωστό, πέραν της ΒΑ Χαλκιδικής, όπου 340.000 στρέμματα έχουν χαρακτηριστεί μεταλλευτική ζώνη, μεγάλο μέρος της Βορείου Ελλάδας κρύβει στο υπέδαφός του μεγάλα αποθέματα ορυκτών πόρων, που η εξόρυξή τους θα μετατρέψει -εφόσον πραγματοποιηθεί- ολόκληρες περιοχές σε ακατοίκητες ζώνες μακροπρόθεσμα, και σίγουρα σε περιοχές όπου δεν θα μπορεί να αναπτυχθεί καμία άλλη δραστηριότητα. Σε μεγάλο βαθμό, μάλιστα, συναντούμε τις ίδιες εταιρείες, από Κιλκίς μέχρι Έβρο.

Στο ντοκιμαντέρ Σταγώνες, για την ιδιωτικοποίηση του νερού, αναφερθήκαμε στις συνέπειες τις εξόρυξεις για τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, το περιβάλλον, τα νερά και την κοινωνική συνοχή στην ΒΑ Χαλκιδική. Το βίντεο που ακολουθεί είναι αδημοσίευτο υλικό από την έρευνα για τις Σταγώνες, που το εύρος της ήταν αδύνατον να προβληθεί σε ένα ντοκιμαντέρ. Σε αυτό θα αναφερθούμε στο Κιλκίς.

Όπως μπορεί να δει κανείς αναλυτικά στο 10λεπτο βίντεο που ακολουθεί, στο Κιλκίς δόθηκαν 90.000 στρέμματα και πάλι στην εταιρεία Άκτωρ με στημένο διαγωνισμό του 2012 (συμμετείχε για λόγους νομιμότητάς του άλλη μία εταιρεία που δεν έχει σχέση με τις εξορύξεις), παρά τη ρητή αντίθεση όλης της τοπικής κοινωνίας και των θεσμικών φορέων της, χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση, κι όλα αυτά σε μια περιοχή που απειλείται με ερημοποίηση. Θεωρείται πολύ πιθανό πίσω από την Άκτωρ να βρίσκεται και πάλι η Eldorado Gold.

Οι κάτοικοι έχουν προσφύγει εναντίον του διαγωνισμού, αλλά η προσφυγή τους δεν έχει εκδικαστεί ακόμη από το 2002 με αναβολές και διάφορες προφάσεις που σκοπό έχουν να "ροκανίσουν" χρόνο υπέρ του επενδυτή. Στην πιο πρόσφατη εκδίκαση, που έγινε πέρυσι, το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας αποφάνθηκε ότι δεν έχει αρμοδιότητα να κρίνει το ζήτημα και το παρέπεμψε στο... Διοικητικό Πρωτοδικείο, που είναι χαμηλότερης διοικητικής βαθμίδας!

Να σημειωθεί ότι στην περιοχή υπάρχουν πολύ μεγάλα κοιτάσματα ουρανίου, πράγμα που σημαίνει ότι, αφενός, απαγορεύεται η έρευνα και εξόρυξη από ιδιώτη και, αφετέρου, ότι οι τυχόν εργασίες εκεί απαιτούν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας και προφύλαξης - άρα και μεγαλύτερο κόστος. Αυτά τα κοιτάσματα αποκρύφτηκαν κατά το διαγωνισμό και την παραχώρηση στον Άκτωρ, παρόλο που είναι γνωστή η ύπαρξή τους από το 1950.
 
 
 
Στο βίντεο μιλά ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας-Ορυκτολογίας ΑΠΘ.
Συνέντευξη: Νοέμβρης 2013
Έρευνα: Νέλλη Ψαρρού
Κάμερα: Στέλλα Μελινγκουνάκη

[Απόπειρα μοντάζ: Νέλλη Ψαρρού...]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου