Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ανοιχτή επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ενάντια στα Μεταλλεία σε Πάικο-Κρούσια προς το Δήμαρχο του Δ.Παιονίας, κ. Λαπόρδα


Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 24.01.2012, ενημερώσατε τους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Παιονίας καθώς και όλο το κοινό, ότι συμμετείχατε, μαζί με τους Αντιδημάρχους Χρ. Καραθόδωρο και Δ. Κουλίνα καθώς και άλλους φορείς του Κιλκίς, σε συνάντηση στις 19.01.2012 στο ΥΠΕΚΑ.
 
Απ' όσα ακούσαμε, στη συνάντηση αυτή ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, κ. Μανιάτης δεσμεύτηκε μπροστά σε όλους πως:
1) Καμία υπογραφή του ΥΠΕΚΑ δε θα μπει κάτω από οποιαδήποτε εκμίσθωση γης για μεταλλευτικές δραστηριότητες, χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας.
2) Υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΚΑ θα πραγματοποιήσουν  ημερίδες σε Κιλκίς και Παιονία, εντός ενός μηνός από τη συνάντηση που έγινε στο ΥΠΕΚΑ, για να ενημερώσουν τους πολίτες για τις μεταλλευτικές δραστηριότητες που προβλέπονται στο Ν. Κιλκίς.

Κλείνοντας τη σύντομη ενημέρωσή σας είπατε πως εσείς προσωπικά δεν έχετε πειστεί από αυτή την πρώτη συνάντηση.  
Ορμώμενοι από τις δεσμεύσεις του ΥΠΕΚΑ στις οποίες αναφερθήκατε κατά την ενημέρωσή σας, θεωρούμε ότι δίνεται μια μοναδική ευκαιρία στη Δημοτική Αρχή να ξεκαθαρίσει προς το Υπουργείο, πως δεν προσδοκούμε κανενός είδους μεταλλευτική δραστηριότητα στο Πάικο, αλλά ούτε και στα Κρούσια, καθώς οι περιβαλλοντικές καταστροφές που θα προέλθουν από μιας τέτοιου τύπου εξόρυξη και σε τόσο μικρή απόσταση, είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν και τη δική μας περιοχή. Είναι πια καιρός η Δημοτική Αρχή να λάβει μια απόφαση, με όσο το δυνατόν πιο ευρεία πλειοψηφία, για τον τρόπο ανάπτυξης που επιθυμούμε όλοι μας για το Πάικο και ο οποίος δεν μπορεί να είναι άλλος από την  αειφόρο ανάπτυξη, δηλαδή την ανάπτυξη που καλύπτει τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες ανάπτυξης.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός είναι αναγκαίο να αποχαρακτηριστεί οριστικά και αμετάκλητα το Πάικο, το οποίο υπογραμμίζουμε πως ανήκει στο δίκτυο Natura 2000, από δημόσιος μεταλλευτικός χώρος και να δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησής του, πάντα στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης.
 
Η στάση του ΥΠΕΚΑ δε συνάδει με τη λογική ενός υπεύθυνα ενημερωμένου πολίτη. Συγκεκριμένα:

  • Βαφτίζει τις μεταλλευτικές δραστηριότητες ως ανάπτυξη.
  • Αναφέρεται στις ελάχιστες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, αποκρύπτοντας πως θα εξαφανιστούν ταυτόχρονα πολλές άλλες εργασίες σε διάφορους τομείς (γεωργία, κτηνοτροφία, αμπελουργία, υλοτομία, μελισσοκομία κ.ά.)
  • Τέλος παραβλέπει την τεράστια και μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή που θα προκύψει από τέτοιου είδους μεταλλευτικές δραστηριότητες.
Από επιστημονικά άρθρα, ντοκιμαντέρ και μαρτυρίες που προβάλλονται στο διαδίκτυο, μπορεί ο καθένας να ενημερωθεί πολύ εύκολα για τις καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις εξορύξεων, όπως αυτές που έχουν σχεδιαστεί για την περιοχή του Ν. Κιλκίς.

Η Ιερά Μητρόπολις Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως κ' Πολυκάστρου, η Δημοτική Κοινότητα Γουμένισσας, οι Εμποροεπαγγελματικοί Σύλλογοι Παιονίας και πολλοί άλλοι φορείς, έχουν ήδη εκφράσει την κατηγορηματική τους εναντίωση στα σχέδια του ΥΠΕΚΑ.

Ο λαός του Δήμου Παιονίας ανησυχεί και επιθυμεί να ακούσει μια ξεκάθαρη θέση και από τη Δημοτική Αρχή, υπέρ της αειφόρου ανάπτυξης και ενάντια σε οποιαδήποτε μεταλλευτική δραστηριότητα στο Πάικο.
Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε και να έχουμε εμπιστοσύνη στα λόγια του ΥΠΕΚΑ, τη στιγμή που και οι ίδιοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου φάσκουν και αντιφάσκουν, όπως φάνηκε και από τη συνάντηση στο ΥΠΕΚΑ στις 19.01.2012.

Κ.Δήμαρχε,

Είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσει η Δημοτική Αρχή τη θέση της πριν είναι πολύ αργά. Χρειαζόμαστε ένα ενιαίο μέτωπο αγώνα ενάντια στα μεταλλεία, όπως στη Θράκη.
 
Να μην μπορέσουν ποτέ τους να πατήσουν πόδι στον τόπο μας για να ρημάξουν το Πάικο και την ευρύτερη περιοχή του, το οποίο τόσο απλόχερα και για αιώνες χαρίζει ποιότητα ζωής στους κατοίκους του και τους δίνει ποικίλες άλλες ευκαιρίες αξιοποίησης της εύφορης γης του (γεωργία, κτηνοτροφία, αμπελουργία, υλοτομία, μελισσοκομία κ.ά.).
 
Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Πάικο-Κρούσια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου