Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Φ.ΚΟΥΒΕΛΗ, ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Όπως ήδη γνωρίζετε, τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την εγκατάσταση και λειτουργία μεταλλείων στις κατοικημένες περιοχές Μεταξοχωρίου, Βάθης, Γερακαριού, Φύσκας, Κεντρικού, Μυλοχωρίου, Αντιγόνειας, Παλατιανού, Δίβουνου, Θεοδωρακίων και Σπουργίτι του Δήμου Κιλκίς, εκτάσεως 91.000 στρ καθώς με τη με αριθ Πρωτ. Δ8/Δ/Φ16.34/18218/3349ΠΕ 4/1/2012 απόφαση του πρώην Υφυπουργού ΠΕΚΑ προκηρύχθηκε διεθνής ανοιχτός πλειοδοτικός διαγωνισμός.  Την 14η Μαρτίου 2012 ελήφθησαν δύο προσφορές από τις εταιρείες ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ και ΕΛΜΙΝ ΑΕ.
Οι κάτοικοι του Κιλκίς θυμόμαστε τη θέση που δηλώσατε ο ίδιος το Νοέμβριο του 2011 οπότε και επισκεφτήκατε το Νομό μας. Τότε τοποθετηθήκατε κάθετα αντίθετος στην εξόρυξη των μεταλλευμάτων στην περιοχή λόγω της πιθανής καταστροφής του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα. Επίσης διατηρούμε την έγγραφη θέση της ΔΗΜΑΡ Κιλκίς ως έχει παρακάτω:
« ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ Ν.ΚΙΛΚΙΣ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Την περασμένη Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου συνεδρίασε η Νομαρχιακή Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ του Ν. Κιλκίς. Κατά την συνεδρίαση – πλην των άλλων συζητήθηκε – το σοβαρό θέμα των επικείμενων λατομικών δραστηριοτήτων στο Πάικο και στα Κρούσια.
Μετά από διεξοδική συζήτηση των δεδομένων που είχε υπ’όψιν της η Ν.Ε. αποφασίστηκε ομόφωνα να απαιτήσουμε να σταματήσει άμεσα η διαδικασία έναρξης λατομικών δραστηριοτήτων στους δύο ορεινούς όγκους του νομού Κιλκίς, οι οποίοι φέρονται να έχουν ποσότητες χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων.
Και τούτο, όχι γιατί είμαστε κατά της ανάπτυξης του νομού και της χώρας γενικότερα, αλλά επειδή υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος το Κιλκίς να αποστερηθεί της πολύτιμης ζωογόνου προσφοράς δύο ορεινών όγκων, οι οποίοι ας σημειωθεί προσφέρονται για άλλου είδους ανάπτυξη. Και συγκεκριμένα αναφερόμαστε σε μορφές ήπιας ανάπτυξης που θα εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας, αύξηση του οικογενειακού εισοδήματος και το σημαντικότερο θα προστατεύουν το περιβάλλον.
Τέλος, καταδικάζουμε την τακτική του Υ.Π.Ε.Κ.Α. που παραβιάζοντας κάθε έννοια δεοντολογίας και σεβασμού της κοινής γνώμης αποφάσισε να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς τη διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω μεταλλοφόρες περιοχές, αδιαφορώντας για την άποψη της τοπικής κοινωνίας και των εκπροσώπων της. Επιπλέον, λόγω της εσπευσμένης διαδικασίας ανάθεσης, δημιουργούνται εύλογες υποψίες για τον τρόπο σύνταξης της μελέτης περιβαλλοντικών όρων, περιφρονώντας έτσι τον λαό του Κιλκίς και τα δήθεν οφέλη του.
Από πλευράς μας διαβεβαιώνουμε ότι συστρατευόμαστε με την πλευρά που υπερασπίζεται με κάθε μέσον τη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου του νομού μας και καλούμε τους εκπροσώπους του Νομού Κιλκίς στο Κοινοβούλιο και τους ασκούντες εξουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού να λάβουν ξεκάθαρη θέση και όλοι μαζί να υπερασπιστούμε το περιβάλλον, που μας δίνει ζωή και το οποίο δεν μας ανήκει. »

Κύριε Πρόεδρε, σεβόμενοι τα δηλούμενά σας, σας απευθύνουμε από ψυχής τα παρακάτω ερωτήματα:
·      Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει ακουστεί η θέση αυτή της ΔΗΜΑΡ εκτός των ορίων του νομού μας, ήτοι γιατί δεν έχει ακουστεί στα επιτελεία των Αθηνών;
·      Γιατί στους άξονες/κανόνες/όρους της ΔΗΜΑΡ δεν αναφέρθηκε το θέμα της μεταλλείας χρυσού που τυραννάει ήδη 3 νομούς της χώρας και απειλεί και μεγάλους γειτονικούς όπως τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη;
·      Γιατί μόλις πριν από μερικούς μήνες, η ΔΗΜΑΡ καταδίκαζε την τακτική του ΥΠΕΚΑ και τώρα σιγεί;
·      Γιατί η ΔΗΜΑΡ που παραπάνω δήλωνε συστράτευση με τους υπερασπιστές του φυσικού πλούτου, δεν προβαίνει σε επαναληπτική δήλωση, από τη θέση ισχύος που κατέχει;
·      Γιατί ΤΩΡΑ που η ΔΗΜΑΡ ΑΣΚΕΙ ΕΞΟΥΣΙΑ η ίδια, ΤΩΡΑ που η ίδια είναι στα κυβερνητικά έδρανα, ΔΕΝ ΑΣΚΕΙ ΒΕΤΟ για την υπεράσπιση της παραπάνω θέσης και ηθικής;

Κύριε Πρόεδρε, οι Κιλκισιώτες ζούμε ανέκαθεν ξεχασμένοι. Η έλλειψη μέριμνας των κυβερνήσεων εξ Αθηνών προς τους πολίτες του Κιλκίς, είναι ένα θλιβερό βίωμα, που όμως έχει προ πολλού περάσει στο DNA μας, άρα και δεν ξεχνάμε, δεν ξεγελιόμαστε με καθρεφτάκια και γυαλιστερές χάντρες, δε θα σιγάσουμε από το δήθεν κοινωνικό προσωπείο της όποιας εταιρείας εμφανιστεί, δε θα ξεχαστούμε από την ύπαρξη αριστερής συνιστώσας στην τωρινή κυβέρνηση, δε θα φοβηθούμε από την εκλαμβανόμενη ως επιβλητική παρουσία πρέσβεων και κυβερνητικών στελεχών.

Η στάση του Κιλκίς είναι σταθερή και αρνητική.
Ο κόσμος του Κιλκίς που σας εμπιστεύτηκε την ψήφο του, ζύγισε τα δηλούμενά σας του Νοέμβρη 2011. Ζητούμε από εσάς να εφαρμόσετε με πράξεις και τακτικές Βέτο, τη θέση που εκφράσατε για το θέμα το Νοέμβριο 2011. Έχετε τη δύναμη και πλεονεκτική θέση να εμποδίσετε τώρα την εξέλιξη του διαγωνισμού, πριν την όποια κατακύρωση, και αυτό ζητούμε να ενεργήσετε.

Κιλκίς, 13 Ιουλίου 2012
Με τιμή

Το Μέτωπο Αγώνα ενάντια στα μεταλλεία σε Κρούσια - Πάικο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου