Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Νέα ΤΟΞΙΚΗ ΔΙΑΡΡΟΗ από μεταλλείο στη Φινλανδία! Αυτή είναι η “ανάπτυξη” που μας περιμένει στη γωνία…

Läckageområdet i Talvivaara. Foto:  LEHTIKUVA
Από την περασμένη Κυριακή, 4 Νοεμβρίου, υγρά απόβλητα από το μεταλλείο Talvivaara στη Φινλανδία, το μεγαλύτερο μεταλλείο νικελίου (και ουρανίου) της Ευρώπης, χύνονται στις λίμνες της περιοχής.

Kαι δείτε τι συμβαίνει στη Φινλανδία, όπου τα μεταλλεία υποτίθεται ότι λειτουργούν άψογα και χωρίς προβλήματα στο περιβάλλον!
  • Έξι ολόκληρες μέρες μετά την Κυριακή 4 Νοεμβρίου που η εταιρεία ανακοίνωσε τη διαρροή, οι Φινλανδοί ακόμα παλεύουν να τη σταματήσουν!
  • Χθες, 8 Νοεμβρίου, ζητήθηκε επισήμως η βοήθεια του στρατού (εδώ)
  • Η συγκέντρωση ουρανίου στα νερά των γειτονικών λιμνών βρέθηκε να είναι 100-200 φορές ανώτερη του φυσιολογικού (εδώ)
  • Όπως προέκυψε,  το μεταλλείο δεν διέθετε “λίμνες εκτάκτου ανάγκης” (εδώ)…
  • Για “σοβαρό περιβαλλοντικό έγκλημα” κάνει λόγο ο Υπουργός Περιβάλλοντος (εδώ)
  • Να κλείσει το μεταλλείο Talvivaara ζητάει υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομίας και Απασχόλησης (εδώ)
  • Να κλείσει το μεταλλείο ζητάνε και οι Φινλανδοί πολίτες που στις 30 Νοεμβρίου διαδηλώνουν γι’αυτό το σκοπό (εδώ)
Για το Talvivaara έχουμε γράψει εδώ κι εδώ. Πέρσι την άνοιξη ένας υπάλληλος πέθανε από δηλητηρίαση από υδρόθειο μέσα στο χώρο του μεταλλείου και δεκάδες νεροπούλια βρέθηκαν  νεκρά στην ανοιχτή λίμνη αποβλήτων. Η σκόνη και οι δυσάρεστες οσμές από το μεταλλείο διαχέονται σε μεγάλη έκταση, ενώ η επίπτωση του μεταλλείου στους υδατικούς πόρους έχει ανιχνευθεί ακόμα και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.
Συνεχίστε να λέτε παραμυθάκια για το Κιτιλά και τον Αη-Βασίλη, η σκληρή πραγματικότητα είναι ΑΥΤΗ:

Saastevesi ryöppyää valtoimenaan ulos sakka-altaasta...
Η εταιρεία ανακοίνωσε τη διαρροή κατά τη διάρκεια της περασμένης Κυριακής 4 Νοέμβρη και παραδέχτηκε πως θέλει αρκετές ημέρες για να επισκευάσει το σημείο της διαρροής. Αυτά τα λύματα που χύθηκαν έξω βρίσκονται ακόμη στα όρια της περιοχής του μεταλλείου, το οποίο καταλαμβάνει 60 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Το 2008 και το 2010 συνέβηκαν παρόμοιες διαρροές. Παρόλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα ο Δήμος του Sotkamo ήταν θετικός στα πλάνα της εταιρείας να διευρύνει τη περιοχή εξόρυξης στα 134 τετραγωνικά χιλιόμετρα.” (http://yle.fi)

Από τις προσπάθειες της εταιρείας να μπαλώσει τη διαρροή.
Περισσότερες φωτογραφίες εδώ.
Εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα τοξικών υγρών αποβλήτων από το μεταλλείο έχουν διαρρεύσει στο περιβάλλον…  Βαρέα μέταλλα όπως κάδμιο και νικέλιο έχουν διαρρεύσει στις γειτονικές λίμνες. Η συγκέντρωση ουρανίου στα νερά ανέβηκε 100-200 πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Πριν από τρεις εβδομάδες, οι εκπρόσωποι της εταιρείας ανέφεραν ότι 1,4 εκατ. κυβικά μέτρα ρυπασμένων νερών υπήρχαν μέσα στο ίδιο το ορυχείο”.
Την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, η μεγαλύτερη περιβαλλοντική οργάνωση της Φινλανδίας ζήτησε την παρέμβαση της κυβέρνησης:
Stop Talvivaara -  Vesistöjen puolesta“Η Φινλανδία είναι γνωστή ως χώρα υψηλής τεχνολογίας στον τομέα του περιβάλλοντος. Ωστόσο, δεν έχει εφαρμόσει τις ικανότητες της στις μεταλλευτικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, υπάρχουν ελλείψεις στον έλεγχο. Το μεταλλείο  Talvivaara έχει γίνει ένα κλασικό παράδειγμα του τι συμβαίνει όταν ο περιβαλλοντικός έλεγχος εναποτίθεται στα εταιρικά συμφέροντα (www.sll.fi)
… και σχετικό βίντεο: Talvivaara’s gypsum waste pond leaking on 05-Nov-2012 

Η διαρροή στη Φινλανδία ξεκίνησε την Κυριακή 4 Νοεμβρίου. Kαι τι κάναμε εμείς, στην Ελλάδα, ακριβώς αυτήν την ημέρα; 
.….. οι Θράκες διαδηλώναν ΚΑΤΑ των σχεδίων για μεταλλεία στο Πέραμα, η Χαλκιδική την ίδια μέρα βρίσκοταν αλληλέγγυα στη Θράκη για την ανάβαση στο Πέραμα και το Μέτωπο του Κιλκίς βρισκόταν στο Πάικο για τον 2ο ημιμαραθώνιο με σύνθημα “metalleia stop” !!!
Την ίδια μέρα! Την ίδια μέρα που σε ένα άλλο μέρος της Ευρώπης η μεταλλεία οδηγούσε σε ένα καινούργιο περιβαλλοντικό έγκλημα, την ίδια μέρα εμείς αναγκαζόμασταν να φωνάξουμε και πάλι το ΟΧΙ μας!
συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πέραμα Έβρου

Το ίδιο θα κάνουν και οι Φινλανδοί στις 30 Νοεμβρίου: Διαδηλώνουν για να κλείσουν επιτέλους την πληγή που λέγεται Talvivaara! Εκδήλωση που είχε οργανωθεί πολύ πριν την πρόσφατη διαρροή.
Και αν στους συμπατριώτες μας από τη Β. Χαλκιδική αυτά τα κόκκινα νερά και τα πορτοκαλί κυματάκια θυμίζουν κάτι, έχουμε να τους πούμε το εξής: Αυτά τα κόκκινα νερά στη λιμνούλα στη Φινλανδία είναι πολύ πιο αθώα από τα δικά μας “κόκκινα”, τα όξινα νέρα από τις στοές των δικών μας μεταλλείων, που κάθε τόσο “κοκκινίζουν” το ποτάμι και τη θάλασσά μας για να μας θυμίζουν ότι η φύση είναι πάντα πολύ πιο δυνατή από τον άθρωπο.
...ajetaan vuotopaikalle...
...palaset lastataan veneisiin...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου