Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012

Mία από τις μεγαλύτερες καταστροφές του περιβάλλοντος στην Ευρώπη


πηγή/source: http://www.svt.se

Mία από τις μεγαλύτερες καταστροφές του περιβάλλοντος στην Ευρώπη
Η διαρροή από το μεταλλείο του Talvivaara προς τα φυσικά νερά, εξαιτίας αυτής της έκρηξης μεταλλευτικών δραστηριοτήτων που συμβαίνει σήμερα τόσο στη Σουηδία όσο και στη Φινλανδία, έχει προκαλέσει μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές περιβάλλοντος στην Ευρώπη. Στο μεταλλείο νικελίου στο Sotkamo της βόρειας Φινλανδίας έσπασε μια λεκάνη λυμάτων και εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού μολυσμένου με βαρέα μέταλλα διέρρευσαν. 

βίντεο από την καταστροφή
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ 3 DECEMBER 2012 - 20:18 – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ 4 DECEMBER 2012 - 09:49
Artikeltexten fortsätter längre nerHoppa till artikeltexten


Μερικά χιλιόμετρα από το μεταλλείο του Talvivaara βλέπεις αρκετά εκτάρια νεκρού δάσους. Νερά μολυσμένα με επικίνδυνα βαρέα μέταλλα, μυρίζουν άσχημα στην περιοχή.
- Είναι πολύ σοβαρό. Ο κόσμος που ζει κοντά στο μεταλλείο δε μπορεί να χρησιμοποιήσει το νερό του δικτύου, λέει ο Virpi Virolainen που είναι μέλος της επιτροπής "Stoppa Talvivaara" ενάντια στο μεταλλείο.
Το μεταλλείο Talvivaara βρίσκεται περίπου 10 μίλια από τα ρώσικα σύνορα. Είναι το μεγαλύτερο μεταλλείο νικελίου στην Ευρώπη. Το να βγάλεις το νικέλιο είναι μια περίπλοκη διαδικασία. Γίνεται σε διάφορες λεκάνες στις οποίες χρησιμοποιούνται βαριά χημικά. Τα επικίνδυνα υπολλείματα αυτής της διαδικασίας συγκεντρώνοντας σε μεγάλες λεκάνες λυμάτων έκτασης 140 εκταρίων.

Σε μια από αυτές τις λεκάνες έσπασε λοιπόν η ελαστική μεμβράνη πριν ένα μήνα και εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα δηλητηριασμένου νερού με βαρέα μέταλλα όπως νικέλιο, κάδμιο αλλά και ραδιενεργό ουράνιο, όρμηξαν έξω στην φύση.
- Είχαμε κάνει πολλές αναλύσεις και εκτιμήσεις των κινδύνων, αλλά δεν συνυπολογίσαμε και κάποια επείγοντα περιστατικά κινδύνου. Η διαρροή στη λεκάνη ήταν μια έκπληξη για εμάς. Αυτά λέει ο  Harri Natunen, που είναι διαχειριστής στο μεταλλείο του Talvivaara.
Έχουν σταματήσει την εξόρυξη
Στη νότια Αφρική χρησιμοποιούν την ίδια μεθοδολογία εξόρυξης νικελίου με χρήση χημικών, αλλά είναι η πρώτη εφαρμογή αυτής της μεθόδου στο σκανδιναβικό κλίμα.
- Το μεταλλείο έχει μόλις δύο χρόνια εδώ στο Sotkamo αλλά σχεδιάστηκε για διάρκεια 30-ετίας. Και έχουμε ήδη σήμερα αυτές τις διαρροές. Φανταστείτε πως θα έχει καταντήσει εδώ ο τόπος σε 20-30 χρόνια - πραγματικός εφιάλτης, λέει ο Antti Lankinen, οικολόγος ακτιβιστής και ενεργός στο δίκτυο "Stop Talvivaara".
Οι φινλανδικές υπηρεσίες έκλεισαν το μεταλλείο για ένα εξάμηνο. Θα το νιώσει καλά στο πετσί της η εξορυκτική εταιρία αυτό, που ήδη παρουσίασε αρνητικό κύκλο εργασιών το περασμένο εξάμηνο. Επιπλέον πρέπει τώρα να κάνουν τα πάντα για να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς την εξορυκτική βιομηχανία.
Νεκρή λίμνη
Ο Juhani Mantsinen μένει κοντά σε μια λίμνη μόλις ένα μίλι απόσταση από το μεταλλείο. Του ανήκουν 10 εκτάρια γης στην γύρω περιοχή. Σύμφωνα με τα όσα μας λέει μεγάλο μέρος της λίμνης είναι πλέον νεκρό και η γη που θα μπορούσε να πουλήσει ως οικόπεδα κοντά στη λίμνη, είναι τώρα τελείως άχρηστα.
- Είμαι πολύ στεναχωρημένος με ό,τι έχει συμβεί. Αν εγώ ως ιδιώτης είχα προκαλέσει κάτι παρόμοιο, θα είχα τιμωρηθεί για αυτό. Όμως η μεγάλη εξορυκτική εταιρία τα κατάφερε μια χαρά παρόλο το κακό που προκάλεσε, λέει ο Juhani Mantsinen.
- Φυσικά και ζητάμε συγνώμη για ό,τι έχει συμβεί και έχουμε την ετοιμότητα να αποζημειώσουμε για ό,τι έχουμε προκαλέσει με τη διαρροή, λέει ο διαχειριστής του μεταλλείου, Harri Natunen.
Αλλά ο Virpi και ο Anti από το δίκτυο "Stop Talvivaara" δεν ικανοποιούνται με ένα συγνώμη.
- Θεωρώ ότι το μεταλλείο πρέπει να να σταματήσει. Είναι μια κίνηση πολύ δραστική αυτή αλλά οι επιπτώσεις από την πρόσφατη διαρροή θα αυξάνονται διαρκώς κατά τα επόμενα χρόνια. Αυτό όλο είναι λάθος πορεία. Αυτή η έξαρση εξορύξεων είναι μια υπερκεμετάλλευση της φύσης, λέει ο Virpi Virolainen.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου