Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013

Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου Κατά της Εξόρυξης και της Μεταλλουργίας Χρυσού

Στις  5 & 6 Ιουλίου 2013 πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη, στο χώρο του πανεπιστημίου, διημερίδα με αντικείμενο την ανάπτυξη στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Μεταξύ των εισηγητών ήταν και ο κ. Μαρκόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Χρυσωρυχεία Θράκης. Η ομιλία του είχε οριστεί για τις 12 π.μ., όμως  πραγματοποιήθηκε πολύ νωρίτερα από την προκαθορισμένη ώρα, χωρίς ουσιαστικό λόγο και χωρίς να δοθούν επαρκείς εξηγήσεις από τον συντονιστή της συνεδρίας  καθηγητή κ. Δ. Χιόνη. Αποτέλεσμα αυτής της αιφνιδιαστικής αλλαγής του προγράμματος ήταν ενδεχομένως να εξασφαλισθεί η πρόσβαση μόνο σε άτομα που συνδέονται με την εταιρεία Χρυσωρυχεία  Θράκης.
Ο κ. Χιόνης είναι καθηγητής στο «Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων  και Σπουδών» του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ο πρόεδρος του Τμήματος αυτού με σαφή ανακοίνωση του στις 30 Ιουνίου 2013 δήλωσε την μη συμμετοχή του Τμήματος ως συνδιοργανωτή στη διημερίδα. Επισήμανε μάλιστα ότι ο τίτλος του τμήματος αναφέρθηκε παραποιημένα γιατί από τις 03 Ιουνίου 2013 το τμήμα αυτό έχει μετονομασθεί σε τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Συνέπεια αυτών των γεγονότων διατηρούμε το δικαίωμα να πιστεύουμε  ότι ο κ. Χιόνης χρησιμοποίησε αυθαίρετα το όνομα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Έχει σημασία να αναφέρουμε ότι ο κ. Χιόνης ήταν ένας από τους επιστήμονες που είχε υποστηρίξει την ΜΠΕ της εταιρείας Χρυσωρυχεία Θράκης την 01.10.2012 στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης.
Επιπλέον, σημειώνεται ότι το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ξάνθης, ενώ ήταν συνδιοργανωτής της διημερίδας, με γραπτή δήλωσή του, απείχε από την συγκεκριμένη εκδήλωση.
Τέλος, η θέση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης για το θέμα της εξόρυξης χρυσού είναι ξεκάθαρη και από την ομιλία του πρύτανη κ. Κ. Ρέμελη στο συλλαλητήριο της Κομοτηνής το Μάρτιο του 2013. Ανάμεσα σε άλλα είχε τεθεί ανοιχτά ενάντια στην καταστρεπτικότητα των επενδύσεων χρυσού στην Θράκη.  Όπως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο έτσι και όλοι οι επίσημοι επιστημονικοί φορείς της περιοχής, το Περιφερειακό και τα Δημοτικά Συμβούλια και οι κάτοικοι της Θράκης συνεχίζουμε πιστά τον αγώνα μας για την διάσωση της Θράκης από τα καταστρεπτικά σχέδια των εταιριών εξόρυξης χρυσού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου