Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Και ο Δήμος Σιντικής κατά της εξόρυξης χρυσού!

Την Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Σιντικής με αποκλειστικό θέμα τη θέση του δήμου για την έρευνα που το ΙΓΜΕ προτίθεται να κάνει για χρυσό.

Ακολουθεί η μαρτυρία ενός κατοίκου για τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Σιντικής κράτησε περίπου 3 ώρες. Αρχικά τοποθετήθηκαν οι απεσταλμένοι (από Αθήνα) του ΙΓΜΕ. Το μόνο που είπαν ότι δε γνωρίζουν ακόμα αν υπάρχει κοίτασμα χρυσού στην περιοχή κι ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα δοθούν στο κράτος για να πράξει τα δέοντα.


Με το τέλος της ολιγόλεπτης τοποθέτησής τους ξεκίνησε η αντεπίθεση (κάτι σαν "απόβαση της Νορμανδίας") από τους Καθηγήτες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του εκπροσώπου από την Ιερισσό, καθώς και των δικών μας επιστημόνων που δημιούργησαν ένα αδιαμφισβήτητο κλίμα ΚΑΤΑ της έρευνας που οδηγεί στην εξόρυξη, καθώς απεδείχθη ΠΟΣΟ καταστροφική μπορεί να αποβεί, τόσο με τις γεωτρήσεις που περιλαμβάνει όσο και για τη σίγουρη μετάβαση σε εκμετάλλευση. Μίλησε και ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής κος Μπένος με ξεκάθαρα επιχειρήματα για τις επιπτώσεις στην υγεία. 

Ταυτόχρονα οι ενεργοί πολίτες ανάλογα με το περιεχόμενο της ομιλίας πρόβαλαν με βιντεοπροβολέα βίντεο και φωτογραφίες που σόκαραν τους δημοτικούς συμβούλους και τους παρευρισκόμενους.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη, ο οποίος εξελίχθηκε στον πιο σκληροπυρηνικό αντίπαλο της έρευνας και εκμετάλλευσης. Μίλησαν αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι. Η πιο συγκλονιστική ήταν του Κου Λάμπη Μουμτζίδη, ο οποίος αποκάλυψε ότι ο ίδιος κάνει χημειοθεραπεία κι ότι δε θα διστάσει να χαρακτηριστεί ακόμη και αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης προκειμένου να αποτρέψει την εξόρυξη και να αποφευχθούν οι ολέθριες συνέπειες!

Ο αντιδήμαρχος Κος Ιντζές παραδέχθηκε ότι με την ενημέρωση από τους κ.κ. Καθηγητές άλλαξε γνώμη σχετικά με την αθωότητα της έρευνας που μπορεί να οδηγήσει σε εξόρυξη. Ο ίδιος ο Δήμαρχος δήλωσε κι εκείνος κατά της εξόρυξης.

Το ψήφισμα που εκδόθηκε ήταν καταπέλτης ΚΑΤΑ της έρευνας του ΙΓΜΕ που θα οδηγήσει μαθηματικά σε εξόρυξη. Στη συνέχεια ο Δήμος Σιντικής θα προωθήσει το ψήφισμα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Το Σάββατο 15 Μαρτίου έρχεται η σειρά της Ηράκλειας να λάβει ενημέρωση για το θέμα στις 18:00 στο Ρομέο...

Πηγή: ΟΧΙ ΣΤΟΝ "ΧΡΥΣΟ" ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου