Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Ομόφωνο ψήφισμα του Δήμου Σιντικής κατά της εξόρυξης χρυσού

Την Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014 κερδήθηκε μια μάχη ενάντια στα σχέδια μετατροπής της Β. ελλάδας σε ένα τεράστιο πεδίο εξόρυξης χρυσού. Το δημοτικό συμβούλιο Σιντικής συνεδρίασε εκτάκτως με μοναδικό θέμα την εξόρυξη χρυσού στις Σέρρες.

Δυο εκπρόσωποι του ΙΓΜΕ - υπεύθυνοι για την έρευνα που πραγματοποιείται στη θέση ‘Μαύρα Λιθάρια’, πολύ κοντά στο Χαρωπό - υποστήριξαν πως η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν μπορούν επομένως να μιλήσουν για τα αποτελέσματά της.

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος των αγωνιζομένων στη Χαλκιδική και τρεις επιστήμονες καθηγητές του Α.Π.Θ. ανέπτυξαν με επιχειρήματα και αποδείξεις τόσο τις εγκληματικές συνέπειες της εξόρυξης χρυσού στο περιβάλλον και την υγεία, όσο και τα αποτελέσματα τέτοιων ‘επενδύσεων’ σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Έγινε έτσι ξεκάθαρο ότι όποια και αν είναι τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιείται στην περιοχή της Σιντικής, το επόμενο στάδιο ΔΕΝ μπορεί να είναι η έναρξη της εξόρυξης!

ΟΜΟΦΩΝΑ το δημοτικό συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα δηλώνοντας αντίθετο στην ολοκλήρωση της έρευνας στην περιοχή ‘ Μαύρα Λιθάρια’ καθώς αντιλήφθηκε ότι μετά την έρευνα επίκειται εξόρυξη, ταυτόχρονα στάθηκε κατηγορηματικά ενάντια σε κάθε νέα ερευνητική δραστηριότητα στην περιοχή με αντίστοιχο αντικείμενο και ενάντια σε κάθε εξορυκτική δραστηριότητα με ολέθριες συνέπειες για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Την ίδια στιγμή, στο Σιδηρόκαστρο, έξω από το χώρο του δημοτικού συμβουλίου, εκατοντάδες κάτοικοι από τις γύρω περιοχές συγκεντρώθηκαν απαιτώντας να σταματήσουν τα εξορυκτικά σχέδια της κυβέρνησης και διεκδικώντας αποφασιστικό ρόλο στη διαχείριση του τόπου τους.

Το ψήφισμα του Δ.Σ. Σιντικής με αίτημα να σταματήσουν οι έρευνες στην περιοχή αναμένεται να τεθεί σε γνώση του υπουργού ΠΕΚΑ κ. Ι. Μανιάτη.. Αναμένουμε επομένως και εμείς την απάντησή του…

Η ξεκάθαρη θέση των τοπικών αρχών στο δήμο Σιντικής αποδεικνύει ότι η έγκαιρη ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών έχει τη δύναμη να φέρει θετικά αποτελέσματα σε θεσμικό επίπεδο.

Γνωρίζουμε ωστόσο καλά ότι ένα ψήφισμα δημοτικού συμβουλίου δεν αρκεί για να σταματήσει τέτοιου είδους επενδύσεις. Είναι βέβαια ένα πρώτο θετικό βήμα, όμως ο αγώνας κατά των εγκληματικών εξορυκτικών δραστηριοτήτων θα συνεχιστεί ισχυροποιημένος πλέον. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ακόμα και αν καταφέρουμε να σταματήσουμε- όσο είναι νωρίς- τα σχέδια για μεταλλεία χρυσού στις Σέρρες, οι χρυσές ‘επενδύσεις’ στη Χαλκιδική και στο Κιλκίς συνεχίζονται. Μπορεί η Χαλκιδική και το Κιλκίς να μην ανήκουν στην τοπική αρμοδιότητα των Σερρών, όμως οι επιπτώσεις των μεταλλείων εκεί θα φτάσουν σίγουρα και στην περιοχή μας.

Όλα δείχνουν πως μοναδικό δρόμος είναι η μαζική κινητοποίηση, ο συλλογικός επίμονος και αλληλέγγυος αγώνας ενάντια στην εξορυκτική δραστηριότητα που απειλεί τις ζωές μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου