Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011

Δελτίο Τύπου της Επιτροπής Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία στο Πάικο για την συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Παιονίας της 20/12/2011


Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011 έγινε στο Δήμο Παιονίας δημοτικό συμβούλιο στη δεύτερη συνεδρίαση του οποίου συζητήθηκε το πλέον σοβαρό και φλέγον θέμα: “Εξόρυξη μεταλλευμάτων στο όρος Πάικο και σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα παρακολουθεί το όλο θέμα”.

Από την εισήγηση του δημάρχου έγινε σαφές ότι η τοπική αυτοδιοίκηση αγνοήθηκε προκλητικά από την κεντρική εξουσία, δεν είχε καμία ενημέρωση έως ότου πληροφορήθηκε από κατοίκους του Πολυκάστρου στις 25 Οκτωβρίου 2011 σε δημοτικό συμβούλιο για τη δημόσια διαβούλευση περί της διακήρυξης δημόσιου διεθνούς ανοιχτού πλειοδοτικού διαγωνισμού για το δημόσιο μεταλλευτικό χώρο Πολυκάστρου – Κούπας – Σκρα – Μαύρου Δέντρου στο Πάικο που έληγε στις 15 Νοεμβρίου 2011.

Στο διάστημα αυτό ο δήμαρχος αρκέστηκε να στείλει επιστολή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για ενημέρωση και επιπλέον επιστολές για πρόσθετη πληροφόρηση προς πανεπιστημιακά ιδρύματα και άλλες αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες. Μέχρι της 20 Δεκεμβρίου 2011 έλαβε απάντηση μόνο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η οποία αναγνώστηκε από το δήμαρχο και έγινε σαφές σε όλους τους παρευρισκόμενους ποια είναι η θέση του ΥΠΕΚΑ. Το υπουργείο θεωρεί ως θετικό να συνυπάρξει η μεταλλευτική δραστηριότητα με “περιβαλλοντική προστασία” και “τουριστική αξιοποίηση”.

Εντύπωση προκάλεσε που ο δήμαρχος δεν φάνηκε να ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι αγνοήθηκε παντελώς η τοπική αυτοδιοίκηση και η τοπική κοινωνία από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, δεν έλαβε γνώση και δεν κλήθηκε να πάρει θέση, όπως έχει δικαίωμα και υποχρέωση σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για τον τόπο και τους κατοίκους της περιοχής.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων από την αντιπολίτευση που στην πλειονότητά τους τάχθηκαν ξεκάθαρα ενάντια στα μεταλλεία στο Πάικο.

Εκ μέρους της συμπολίτευσης υπήρχαν λιγότερο ξεκάθαρες θέσεις με εξαίρεση ενός.

Επίσης πήραν τον λόγο ευαισθητοποιημένοι και ενημερωμένοι πολίτες εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη μεταλλευτική δραστηριότητα και την αμφι σβήτηση τους σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος λόγω της γνώσης και εμπειρίας σε ελληνικό και παγκόσμιο επίπεδο σε ανάλογες εξορύξεις μεταλλευμάτων

Ο δήμαρχος και ορισμένα μέλη του δημοτικού συμβουλίου αμφισβήτησαν την υπευθυνότητα και εγκυρότητα της ενημέρωσης και άφησαν αβάσιμες αιχμές ότι το θέμα υποκινείται από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Επίσης ο δήμαρχος προκάλεσε την οργή του κοινού με χαρακτηρισμούς περί ημιμάθειας των παρευρισκομένων. Και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αποχώρηση των δημοτών σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Και παρόλο που εγκρίθηκε η δημιουργία της διαπαραταξιακής επιτροπής, δεν καθορίστηκε ποια μέλη του δημοτικού συμβουλίου θα την απαρτίζουν ούτε ποιο θα είναι το σημείο επαφής για την συνεργασία με την συντονιστική επιτροπή αγώνα ενάντια στα μεταλλεία στο Πάικο.

1 σχόλιο:

  1. Οι προγονοι μας το αποκαλουσαν "επαια πτεροεντα" εμεις το λεμε "αερολογιες"!! Αυτο εκανε ο δημαρχος εχθες και οι δημοτικοι συμβουλοι της παραταξης του !!! Ενεργωντας σαν ενας ακομα παραγοντισκος του παλαιοκομματικου συστηματος και ακολουθωντας την τακτικη της σοφιστικης "ναι μεν, αλλα οχι" προσπαθησε να χαϊδεψει αυτια, αλλα και να μην δυσαρεστησει συμφεροντα, εχοντας αφησει περιθωρια για την κατα το δοκουν ευκολη ερμηνεια, σημερα γνωστη και ως "κωλοτουμπα", των λεγομενων του. Η αυταρχικη ομως εμφανιση δεν αφηνει κανενα περιθωρειο για την τακτικη που θελει να ακολουθησει !! Για αλλο θεμα εγινε η συζητηση και για αλλο ζητημα εγινε η ψηφοφορια !! Η τακτικη επισης την κωλυσιεργιας κατα την διαρκεια του ΔΣ ηταν περα απο εμφανης και προκλητικη !!!!!! Αυτο κορυφωθηκε και απο την πραξικοπηματικη διαστρεβλωση της ολης διαδικασιας η οποια προφανως ηταν προσυμφωνημενη αλλα ευτυχως δεν τους περασε !! Που ακουστηκε να ξεκινησει συζητηση επι της ημερησιας διαταξης απο ερωτησεις των δημοτων των συμβουλων και τελος να ακουστει η εισηγηση !! Εμεις οι βλαχοι οπως λαχη?????? Ολα αυτα ομως θα ηθελα να ηξερα δεν καταλαβαινουν οτι προκαλουν ευλογα ερωτηματα??? Δεν προκαλουν την εντυπωση οτι γινονται εκ του πονηρου ????? Η γυναικα του καισαρος δεν φτανει να ειναι τιμια !! Πρεπει και να το δειχνει !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή