Κοινωνία Πολιτών Κιλκίς: “Πολλά ερωτηματικά για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου του νομού Κιλκίς”
4 December, 2011 by antigoldgreece
“Ως γνωστόν σε δύο περίπου εβδομάδες δημοπρατείται το έργο για ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ κοιτασμάτων χρυσού στις περιοχές Βάθης-Ποντοκερασιάς και Σκρα του νομού μας. Το ενδιαφέρον προκύπτει, όπως υποστηρίζει η Κυβέρνηση, από την ανάγκη αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας, το οποίο θα συμβάλει στην αποπληρωμή κατά ένα μέρος των χρεών της χώρας. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι ταχεία για την κάλυψη έκτακτων οικονομικών αναγκών και ουσιαστικά χωρίς καμία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις παραπάνω περιοχές. Η μελέτη στην οποία βασίζεται η παραπάνω επένδυση για την αξιοποίηση κοιτασμάτων χρυσού, είναι αυτή του ΙΓΜΕ η οποία συντάχθηκε πριν από πολλά χρόνια στις εν λόγω περιοχές. Σύμφωνα πάντα με αυτή την μελέτη, τα κοιτάσματα είναι οριακά εκμεταλλεύσιμα και μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ανάλογο ενδιαφέρον γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Σήμερα υπάρχει το ενδιαφέρον, από εταιρείες που δραστηριοποιούνται και σε άλλες περιοχές της χώρας (Ολυμπιάδα Χαλκιδικής), για τον λόγο ότι λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, έχει εκτιναχθεί στα ύψη η τιμή του χρυσού. Το πόσο θα διαρκέσει είναι άγνωστο, άρα και τα οικονομικά οφέλη από μια τέτοια επένδυση είναι αμφισβητήσιμα.
Οι προβληματισμοί και τα ερωτηματικά που προκύπτουν από την παραπάνω επενδυτική πρωτοβουλία είναι πολλά και χρειάζονται απαντήσεων από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Κοινωνικών Φορέων του νομού μας.
- Το σοκ που θα υποστούν οι τοπικές κοινωνίες των εν λόγω περιοχών δεν είναι αμελητέο και η όποια δραστηριότητα δεν μπορεί να γίνει εν αγνοία τους.
- Καμία πρωτοβουλία δεν υπάρχει μέχρι στιγμής από τους αρμόδιους φορείς για την στοιχειώδη ενημέρωση των κατοίκων.
- Οι σύγχρονοι τρόποι εξόρυξης του χρυσού χρησιμοποιούν χημικές ουσίες (κυάνιο) οι οποίες επιβαρύνουν τα μέγιστα το περιβάλλον, σε βαθμό που στην γύρω περιοχή δεν μπορεί να υπάρξει καμία άλλη δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα.
- Στην περιοχή Σκρα έχουμε μια δασική περιοχή υψηλού φυσικού κάλους και πάει προς καταστροφή, όπως και στην Ποντοκερασιά, και στην περιοχή Βάθης πολύ κοντά στον χώρο της επένδυσης υπάρχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις οι οποίες θα υποστούν ανεπανόρθωτες βλάβες για μελλοντικές καλλιέργειες.
- Σε όλες τις περιπτώσεις εξαφανίζεται ο πρωτογενής τομέας και η τουριστική αξιοποίηση της περιοχής (Σκρα- λίμνη Μεταλλείου, Ποντοκερασιά).
- Η παραχώρηση των δασικών εκτάσεων γίνεται κάτω από αδιαφανείς συνθήκες για το όποιο οικονομικό όφελος θα έχει η χώρα, και το πιο πιθανό είναι οι υποσχόμενες θέσεις εργασίας να είναι ελάχιστες χωρίς κανένα ενδιαφέρον για την τοπική κοινωνία.
- Η επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα με κυανιούχα απόβλητα είναι πάνω από σίγουρη, με συνέπειες απρόβλεπτες για την υδροδότηση μεγάλου αριθμού κατοίκων του νομού μας (ιδίως η πόλη του Κιλκίς). Σταδιακά όλη η κοίτη του Γαλλικού ποταμού από τα Κρούσσια μέχρι και το Καλοχώρι Θεσσαλονίκης θα μολυνθεί από τα απόβλητα μιας τέτοιας εκμετάλλευσης.
- Σε τέτοιου είδους επενδύσεις χρησιμοποιείται πολύ μεγάλος αριθμός φορτηγών αυτοκινήτων και μηχανημάτων εξόρυξης χωρίς να υπάρχει το ανάλογο οδικό δίκτυο. Ιδίως η πόλη του Κιλκίς, χωρίς περιφερειακό άξονα, θα έχει τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα το οποίο θα αποσυντονίσει τους ρυθμούς της πόλης και θα επιβαρύνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
- Αν σε κάτι μπορεί να ξεχωρίσει το Κιλκίς από το γειτονικό αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι η ποιότητα ζωής που μπορεί να προσφέρει σε όποιον θα επιθυμούσε να κατοικήσει εδώ. Μια τέτοια επένδυση θα καταστρέψει οποιαδήποτε τέτοια προοπτική ακόμη και για τους κατοίκους των εν λόγω περιοχών.
- Θα θιγούν τα συμφέροντα όλων όσων δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα λόγω της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, δυσφήμισης της περιοχής και των προϊόντων τους.
- Τέλος λόγω του ότι τα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα είναι οριακής απόδοσης, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εγκαταλειφθούν πολύ πιο γρήγορα από όσο θα προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης χωρίς να τηρηθούν στο ελάχιστο οι περιβαλλοντικοί όροι και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Σε μια τέτοια περίπτωση όχι μόνο το κράτος δεν θα έχει κανένα όφελος αλλά θα υποστεί η περιοχή τεράστιες ζημίες χωρίς να έχει την δυνατότητα να τις επουλώσει.
Καλούμε τους δύο Δήμους του Νομού να πάρουν θέση, τα Δασαρχεία για τις παραχωρούμενες εκτάσεις και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, το Επιμελητήριο, το ΤΕΕ, τους εκπροσώπους των αγροτικών φορέων, τους Επιστημονικούς φορείς και γενικότερα την κοινή γνώμη να κινητοποιηθούν πριν να είναι πολύ αργά. Παρόμοιες εμπειρίες άλλων περιοχών ήταν καταστροφικές και κανείς από εδώ και πέρα δεν θα μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε. Οι ευθύνες είναι όλων.”
Πηγή: gnomikilkis.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου