Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Απάντηση σε σχόλιο της εφημερίδας "Πρώτη Σελίδα"

Στο φύλλο της εφημερίδας “Πρώτη Σελίδα” της 15ης Δεκεμβρίου 2011, υπάρχει το παρακάτω σχόλιο, μικρό τόσο σε μέγεθος όσο και σε χαρακτήρα:

Εν το μεταξύ, στις απόψεις του Χρ. Δραγανίδη συνηγορούν κάποια εξωπραγματικά σενάρια που κυκλοφορούν ιδιαίτερα στην περιοχή του Πάικου.

Όπως ότι κάποιοι ψεκάζουν τα δέντρα για να ξεραθούν ώστε να αρχίσουν οι ... λατομικές εργασίες. Ή, το άλλο, που λέει ότι στην περιοχή κάποιοι κυκλοφορούν με λιμουζίνα με φιμέ τζάμια και αγοράζουν όσο-όσο εκτάσεις στην περιοχή όπου βέβαια θ' αρχίσουν οι εξορύξεις χαλκού, χρυσού κλπ.

Να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά αλλά όχι να βλέπουμε και τους “Νεφελίμ” του Λιακόπουλου.”

Ας δούμε λοιπόν ποιοι είναι – ή καλύτερα ποιοι είμαστε εμείς που διακατεχόμαστε από ονειροφαντασίες και βλέπουμε παντού συνωμοσίες και κινδύνους.

Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπούν τη ζωή και θέλουν να τη ζήσουν με αξιοπρέπεια και υγεία. Θέλουμε ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε, η τροφή που τρώμε να είναι καθαρά και απαλλαγμένα από δηλητήρια και βαρέα μέταλλα. Αν αυτό μας κάνει “κολλημένους”, ας είναι. Θα το αντέξουμε.

Δεν είμαστε καθ' έξιν αντιδραστικοί, αρνητικοί και αρνητές. Επιθυμούμε και εμείς την ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου και των ανθρώπων που τον κατοικούν. Ονειρευόμαστε όμως μια ανάπτυξη αειφόρο, που θα διασφαλίζει την ύπαρξη μας για πολλά – πολλά χρόνια. Μια ανάπτυξη που δεν θα είναι αρπαχτή αλλά θα επιτρέπει και σε αυτούς που θα έρθουν μετά από εμάς να συνεχίζουν να ζουν σε αυτόν και από αυτόν τον τόπο.

Μας κατηγορήσατε για μονομέρεια στην πληροφόρηση που κάνουμε. Είναι εύκολο να ειπωθεί κάτι τέτοιο. Το σημαντικό ερώτημα όμως είναι το εξής: αν το θέμα δεν είχε ανακινηθεί από εμάς, θα είχε αρχίσει ο κόσμος να ζητάει επίμονα να πληροφορηθεί τι σημαίνει μεταλλευτική δραστηριότητα και ποιες συνέπειες θα έχει για τις ζωές μας; Να θυμήσουμε πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν είχε την ευαισθησία να ενημερώσει τους τοπικούς δήμους για τα όσα προτίθεται να κάνει στον νομό μας. Τι είδους “ανοιχτή διαβούλευση” είναι αυτή; Και να αναφέρουμε πως στην απάντηση του ΥΠΕΚΑ (με ημερομηνία 14 Νοεμβρίου 2011) σε ερωτήματα που διατυπώθηκαν από το Δήμο Παιονίας (την 1η Νοεμβρίου 2011), ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρεί πως η εγκατάσταση των μεταλλείων θα αυξήσει την τουριστική κίνηση! Ξέρετε εσείς κανέναν που προτιμάει να κάνει τουρισμό στην Χαλκιδική των εξορύξεων αντί για την Χαλκιδική των γαλάζιων παραλιών;

Εμείς έχουμε πειστεί πως η εγκατάσταση μεταλλευτικών δραστηριοτήτων θα είναι καταστροφική για τον τόπο μας και τους κατοίκους του. Με συνέπειες μη αναστρέψιμες και μη διαχειρίσιμες, που καθιστούν αδύνατη την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Αυτό δείχνει η διεθνής αλλά ακόμη περισσότερο η ελληνική εμπειρία. Οι απόψεις που παρουσιάζουμε βασίζονται σε τεκμηριωμένα επιχειρήματα με επιστημονικό υπόβαθρο και σε γνώση της ελληνικής πραγματικότητας. Τις θέσεις μας τις παρουσιάζουμε φανερά και ανοιχτά. Δεν έχουμε καταφύγει σε γκρίζα προπαγάνδα και ούτε πρόκειται να το κάνουμε ποτέ. Ξέρουμε πως όλοι μας έχουμε βαρεθεί τις εν κρυπτώ διαδικασίες μέσω των οποίων κάποιοι άλλοι αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς.

Και δεν είμαστε οι μόνοι που μιλάμε καθαρά και ανοιχτά. Το ίδιο έκανε και το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. όταν τον Μάρτιο του 2011 γνωμοδότησε αρνητικά για την επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στη Βόρεια Χαλκιδική. Για το ίδιο θέμα εξίσου αρνητικά γνωμοδότησε και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, που σημειωτέον από τον νόμο είναι σύμβουλος της πολιτείας για τεχνικά θέματα. Το ίδιο κάνουν και οι κύριοι Σαράντης Δημητριάδης ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας στο Α.Π.Θ., Θεοχάρης Ζάγκας καθηγητής Δασολογίας και Αποκατάστασης Περιβάλλοντος στο Α.Π.Θ. και Γιώργος Τριανταφυλλίδης Λέκτορας της Πολυτεχνικής σχολής του Α.Π.Θ., Dr. Μεταλλειολόγος - μεταλλουργός, που σε κάθε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιούμε τον τελευταίο καιρό προειδοποιούν για τις καταστροφικές συνέπειες των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων. Το ίδιο κάνει εδώ και δεκαπέντε σχεδόν χρόνια ο Τόλης Παπαγεωργίου, πολιτικός μηχανικός, που αγωνίζεται και αγωνιά για το μέλλον του τόπου του στη Βόρεια Χαλκιδική. Τι ίδιο κάνει και ο κύριος Κώστας Φυτιάνος, αναπληρωτής καθηγητής Χημείας Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντής στο εργαστήριο ελέγχου ρύπανσης περιβάλλοντος. Το ίδιο δυνατά και καθαρά μίλησαν η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και 17 (δεκαεπτά!) δήμαρχοι της ίδιας περιοχής, όταν πριν από μερικές ημέρες (19 Νοεμβρίου και 16 Δεκεμβρίου αντίστοιχα) έστειλαν επιστολή στον Υπουργό ΠΕΚΑ ενάντια σε αντίστοιχη επένδυση των χρυσωρυχείων στη δική τους περιοχή.

Και τέλος την ίδια καθαρή και δυνατή φωνή ύψωσαν και οι κύριοι και κυρίες Γιώργος Ντόλιος βουλευτής Έβρου, Όλγα Ρενταρή Τέντε βουλευτής Έβρου, Ελένη Τσιαούση βουλευτής Έβρου, Αχμέτ Χατζηοσμάν βουλευτής Ροδόπης, Ευριπίδης Στυλιανίδης βουλευτής Ροδόπης και Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος βουλευτής Έβρου που υπέγραψαν κατά των μεταλλέιων στη Θράκη.

Άραγε όλοι αυτοί αντιδρούν υπερβολικά; Δεν έχουν σωστή ενημέρωση; Έχουν χάσει την αντικειμενικότητά τους; Δεν τους ενδιαφέρει η ανάπτυξη του τόπου τους και η βελτίωση της ζωής των κατοίκων του;

Εμείς θέλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες του νομού. Πιστεύουμε πως μόνο οι καλά ενημερωμένοι πολίτες μπορούν να κρίνουν σωστά και να αποφασίζουν για τον τόπο. Μέχρι τώρα οι μόνες φωνές που ακούγονταν για το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν αυτές που παρουσίαζαν τις μεταλλευτικές δραστηριότητες περίπου ως σωτηρία της χώρας. Χωρίς να γίνεται (τυχαίο άραγε;) καμία αναφορά στις καταστρεπτικές συνέπειες που αυτές έχουν ή στην αποικιοκρατικού τύπου εκχώρηση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων.

Και εσείς που κόπτεστε για την αντικειμενική παρουσίαση των απόψεων και των δύο πλευρών, τι ακριβώς κάνετε για να παρέχετε μία τέτοιου είδους ενημέρωση στους πολίτες του νομού; Είστε εφημερίδα και επομένως κομμάτι της 4η εξουσίας, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η ονομασία “4η εξουσία” δεν είναι τυχαία: δουλειά των ΜΜΕ είναι να ελέγχουν τις άλλες τρεις εξουσίες: την νομοθετική, την εκτελεστική και τη δικαστική. Όχι να αναπαράγουν τα δελτία τύπου, τις χρυσές υποσχέσεις και τη γκρίζα προπαγάνδα εντέχνως καλυμμένων συμφερόντων.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα λοιπόν: διοργανώστε άμεσα μία ενημερωτική ημερίδα με επιστήμονες που θα μπορούν να παρουσιάσουν και τις δυο απόψεις. Ψάξτε και παρουσιάστε στους αναγνώστες σας τα υπερ και τα κατά της εγκατάστασης μεταλλείων στον νομό. Μην αδρανείτε όμως. Είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να κάνει κάποιος.

Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια - Πάικο

Υ.Γ. Για λιμουζίνες με φιμέ τζάμια δεν ξέρουμε. Άλλωστε τα σκοτάδια και οι σκιές δεν μας αρέσουν. Ξέρουμε όμως πως μπορείτε εύκολα να πληροφορηθείτε κι εσείς τα στοιχεία του ανθρώπου που έχει αγοράσει ήδη στην περιοχή του Φανού περισσότερο από 200 στρέμματα γης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου