Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Χαλκιδική: Ο Χρήστος Πάχτας ανακοίνωσε ότι το νερό στο Νεοχώρι είναι ακατάλληλο για πόση

πηγή: alterthess.gr



Συγκέντρωση κατοίκων πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Νεοχώρι Χαλκιδικής καθώς οι κάτοικοι κλήθηκαν από το τοπικό συμβούλιο προκειμένου ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρ. Πάχτας να τους ανακοινώσει ότι το νερό που πίνουν είναι ακατάλληλο και ότι πρέπει να αρχίσουν να πίνουν εμφιαλωμένο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δημάρχου στο νερό εντοπίστηκε μεγάλη συγκέντρωση αρσενικού. Εδώ και δεκαπέντε μέρες οι κάτοικοι είχαν αντιληφθεί το πρόβλημα στο νερό διαμαρτυρόμενοι για την μυρωδιά του. Να σημειωθεί ότι αναπάντητα έμειναν τα ερωτήματα των κατοίκων σχετικά με το αν η ακαταλληλότητα του νερού λόγω της συγκέντρωσης αρσενικού συνδέεται με τις γεωτρήσεις που έκανε και συνεχίζει να κάνει η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός στις πηγές του χωριού οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση 100 μέτρων από το χωριό.

στη συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε τι απαντάει στο δημοσίευμα ο κ. Αθανάσιος Παντελόγλου, Χημικός- Μcs βιοχημικός Μηχανικός ΙΤΑΑΠ, Οινόφυτα Βοιωτίας.

Επιτρέψτε μου μερικές ειδικές παρατηρήσεις επί της είδησης (Ο Χρήστος Πάχτας ανακοίνωσε ότι το νερό στο Νεοχώρι είναι ακατάλληλο για πόση): 

1.Δεν υπάρχει πλέον περίπτωση με τέτοια τοξική ρύπανση του νερού αυτού, να μιλούν μόνο για ακαταλληλότητα του “για πόσιμο”!! .
 
 Ένα νερό με αρσενικό, και μάλιστα πάνω απο το νόμιμο όριο, ειναι ακατάλληλο για την οποιανδήποτε ” ανθρώπινη χρήση”, δηλαδή μαγείρεμα, καθαριότητα σπιτιού, πλύσιμο, μπάνιο κοκ. Όλες οι χρήσεις που φέρνουν το νερό αυτό σε άμεση είτε έμμεση επαφή με το ανθρώπινο σώμα είτε του επιτρέπουν να μπει μέσα στο ανθρώπινο σώμα, ειναι απαγορευμένη “ανθρώπινη χρήση”. Άρα μιλάμε για κακή πληροφόρηση, ελλιπή πληροφόρηση από την εξουσία.

2.Το αρσενικό ειναι τοξικό και επικίνδυνο συστατικό “ειδικής ρύπανσης” του υπόγειου, (είτε του επιφανειακού) υδροφορέα. Η έκταση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα συνηθέστατα καλύπτει πολλές περιοχές και χωριά. Δεν περιορίζεται η διαπίστωση της ρύπανσης σε ενα σημείο, μια γεώτρηση, ένα χωριό. Αλλά στο 99% των περιπτώσεων, διαπιστώνεται σε κάποιο αρχικό σημείο και στην συνέχεια επιβεβαιώνεται η ρύπανση οτι έχει εξαπλωθει σε πλείστες όσες γεωτρήσεις στον κοινό υδροφόρο. Άραγε ανακοινώθηκε η συνέχιση των ελέγχων σε γειτονικές γεωτρήσεις που αντλούν απο τον ίδιο υδροφόρο;;

3. Το αρσενικό σαν ειδικός -επικίνδυνος ρυπαντής, είναι απο εκείνες της χημικές ρυπάνσεις που οδηγεί:
  • σε παρεμβάσεις άμεσης υποκατάστασης της πηγής υδατοπρομήθειας στην πληγείσα περιοχή είτε στην χρήση έκτακτων μέτρων και τρόπου προσωρινός παροχέτευσης (είτε διάθεσης) “καθαρού”, εγγυημένης ποιότητας νερού στους κατοίκους, για όσο χρόνο χρειαστεί η παρέμβαση εξυγίανσης του πληγέντος υδροφόρου ορίζοντα.
  • στην ανάγκη να γίνουν εγκαταστάσεις επεξεργασίας του ρυπασμένου νερού προκειμένου να αποκατασταθεί ποιοτικά!! (και αυτό για τεχνικές χρήσεις, άρδευση, παραγωγές και οχι για πόσιμο, διοτι κατα τεκμήριο μια τέτοια ρύπανση ειναι μη-αντιστρεπτή ζημιά για πόσιμο νερό).
4. Δεν ειναι δυνατόν να προχωρήσει ουδεμία εξυγιαντική ενέργεια υδροφόρου ΑΝ πρώτα δεν βρεθεί/επισημανθεί η πηγή – η προέλευση της ρύπανσης – και δεν “σταματήσει” η απόρριψη αρσενικού στο νερό της τοπικής πηγής υδατοπρομήθειας. (και ειναι μόνο αρσενικό; διότι ενός κακού, μύρια έπονται με τα βαρέα μέταλλα. Επί αυτών των προοπτικών έχει ανακοινωθεί οτιδήποτε σχετικό;;
Φιλικά απο τον νοτιά, με χαιρετισμούς, οι ομοιοπαθείς και ο Αθανάσιος Παντελόγλου, Χημικός- Μcs βιοχημικός Μηχανικός ΙΤΑΑΠ, Οινόφυτα Βοιωτίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου