Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Χιλιάδες «όχι» Ρουμάνων στα ορυχεία χρυσού

Πηγή: AΠΕ-ΑΜΠΕ
αναδημοσίευση από: www.zougla.gr

Χιλιάδες «όχι» Ρουμάνων στα ορυχεία χρυσού

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2013, 02:48
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή σε όλη τη Ρουμανία υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, εκφράζοντας την αντίθεση τους στα σχέδια εξόρυξης σχιστολιθικού φυσικού αερίου από τη μεγάλη αμερικανική εταιρία Chevron, καθώς και στο καναδικό σχέδιο για τη δημιουργία ορυχείου χρυσού όπου θα χρησιμοποιούνται μεγάλες ποσότητες κυανίου.

Στο Βουκουρέστι, 4.000 διαδηλωτές σύμφωνα με την αστυνομία, 7.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, στην έδρα της κυβέρνησης, φωνάζοντας συνθήματα κατά του σχεδίου της καναδικής εταιρείας Gabriel Resources, για τη δημιουργία χρυσωρυχείου στο χωριό Ρόσια Μοντάνα στην Τρανσυλβανία.



«Δεν θέλουμε κυάνιο, δεν θέλουμε δικτατορία - Ενωμένοι θα σώσουμε τη Ρόσια Μοντάνα», φώναζαν οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων ήταν πολλοί νέοι άνθρωποι και ολόκληρες οικογένειες.

Σύμφωνα με τους διαδηλωτές το ειδικό νομοσχέδιο που ενέκρινε η κυβέρνηση του Βίκτορ Πόντα και θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο για έγκριση παραβιάζει το δικαίωμα τους να ζουν σε ένα υγιές περιβάλλον.



Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν τον κέντροαριστερό συνασπισμό του πρωθυπουργού Πόντα ότι προδίδει τις υποσχέσεις του- καθώς, πριν έρθει στην εξουσία ήταν αντίθετος με αυτά τα προγράμματα, ενώ επέκριναν τόσο την αντιπολίτευση όσο και τον πρόεδρο Τραϊάν Μπασέσκου για την υποστήριξη που παρέχουν στην πραγματοποίηση των έργων.

Το χρυσωρυχείο στη Ρόσια Μοντάνα που θα μπορούσε να παράγει έως και 300 τόνους χρυσού και θα είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, σύμφωνα με την εταιρεία, απαιτεί τη χρήση 12.000 τόνων κυανίου ετησίως κατά μέσο όρο.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε πολλές μεγάλες πόλεις, της Ρουμανίας στην Κλουζ στα βορειοδυτικά στο Ιάσιο στα βόρειοανατολικά και στην Τιμοσοάρα στα δυτικά.

Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου