Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ







Τώρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που ξεκίνησε η μικρή μας ιστορία με τον αγώνα ενάντια στα μεταλλεία στον Ν.Κιλκίς, μπορούμε να εκφράσουμε κάποιες σκέψεις για όσα έχουν γίνει αλλά και γι’αυτά που μπορούν να γίνουν.
  Όταν ξεκίνησε η προσπάθεια διαφήμισης του Νομού μας από το κράτος των Αθηνών για τον πλούτο που κρύβεται στο υπέδαφος και οι προσπάθειες για ολοκλήρωση με συνοπτικές διαδικασίες της δήθεν δημόσιας διαβούλευσης και προκήρυξης του διαγωνισμού, κάποιοι από εμάς τους πολίτες αυτού του τόπου, αποφασίσαμε να δράσουμε άμεσα. Η πρώτη απόφαση ήταν να ξεκινήσουμε μια προσπάθεια ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας για τις συνέπειες που θα είχε ένα τέτοιο έργο και στο φυσικό περιβάλλον και στις ζωές των κατοίκων του Νομού μας. Σήμερα πλέον όλοι γνωρίζουμε για τις διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα με την δημιουργία του μετώπου, με την ευαισθητοποίηση μεγάλου πλήθους συμπολιτών  μας, με την τοποθέτηση πολλών φορέων αλλά και του Δήμου ενάντια στα μεταλλεία. Πέρα όμως από την αναγνώριση του γεγονότος ότι λίγοι αποφασισμένοι και αφοσιωμένοι πολίτες μπορούν να πετύχουν πάρα πολλά και πέρα από την εξέλιξη του θέματος, μια και τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη, σ’αυτήν λοιπόν την μικρή μας ιστορία κρύβεται κάτι ακόμη μεγαλύτερο.
  Αυτό λοιπόν που συνέβη στον τόπο μας τους τελευταίους μήνες δεν είναι τίποτα λιγότερο από την απόφαση των συμπολιτών μας να πάρουν την ζωή τους στα χέρια τους μετά από πάρα πολλά χρόνια. Την απόφαση να δράσουν μόνοι τους χωρίς την καθοδήγηση κανενός και ενωμένοι, ρίχνοντας τις διαχωριστικές γραμμές που κάποιοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να διατηρήσουν. Την απόφαση ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης, αλληλεγγύης και συνεργατικότητας θα χτιστούν πρώτα  από εμάς τους ίδιους, τους από κάτω, και μετά θα εκφρασθούν με την δυναμική τους στους έχοντες την εξουσία, τους από πάνω. Οι δεκάδες τοπικές συναντήσεις, συνελεύσεις, ημερίδες, του μετώπου με τους κατοίκους του Νομού, έγιναν πάνω στις αρχές της οριζόντιας συνεύρεσης της ισότιμης συναπόφασης και της ελεύθερης συμπόρευσης, όταν βέβαια ήταν γνωστή η θέση μας για τα μεταλλεία. Παράλληλα πολλοί συμπολίτες μας  βρέθηκαν για πρώτη φορά με την πρόκληση για την λήψη αποφάσεων για την ίδια την ζωή τους, κάτι το οποίο εξελίσσει την ικανότητα τους για θέματα αυτοδιοίκησης, αλλά και αναβαθμίζει το πνεύμα την ψυχή και την δημοκρατική τους συνείδηση.
   Η συστράτευση ενάντια στα μεταλλεία από τόσο μεγάλο πλήθος συμπολιτών μας  έγινε με την ελεύθερη βούληση όπως αυτή διαμορφώνεται όταν η πληροφορία και η ενημέρωση δεν υπόκειται στον έλεγχο αυτών που κυβερνούν, ούτε και στον παραμορφωτικό φακό των ΜΜΕ τα οποία όπως όλοι γνωρίζουμε ελέγχονται από τεράστια συμφέροντα, ξένα προς τα συμφέροντα της τοπικής κοινότητας και των κατοίκων, που φυσικά και είναι οι μόνοι, οι κάτοικοι, που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα ποιο είναι το πραγματικό τους συμφέρον.
   Όλα τα παραπάνω λοιπόν δεν είναι τίποτα λιγότερο από τον μοναδικό, ίσως, δρόμο για την αντιμετώπιση όχι μόνο του θέματος των μεταλλείων αλλά και των τεράστιων και αβάσταχτων προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία στο σύνολο της, στην Ελλάδα και όχι μόνο. Όσοι από εμάς ονειρευτήκαμε ένα καλύτερο κόσμο πάνω στις αρχές της ελευθερίας, ισότητας δικαιοσύνης, βλέπουμε όχι μόνο κάτι τέτοιο να φαντάζει πλέον άπιαστο, αλλά ακόμη και αυτές οι λίγες κατακτήσεις του λαού να κατακρημνίζονται η μία μετά την άλλη. Στο αμείλικτο ερώτημα που βασανίζει τις συνειδήσεις μας ¨τι κάνουμε;¨ αυτός ο αγώνας που δόθηκε  σε αυτή την μικρή γωνιά του κόσμου αποτελεί την απάντηση, δηλαδή μια μικρή οπή στον χρόνο που φέρνει το μέλλον στο οπτικό πεδίο του παρόντος (Zizek σε B.Arditi). Μια κοινωνία στην οποία τις τύχες των ζωών μας αλλά και των παιδιών μας θα τις ορίζουμε εμείς και μόνο εμείς και όχι κάποιοι άρχοντες δήθεν δημοκρατικά εκλεγμένοι, και στην οποία επίσης, δημοκρατία θα σημαίνει όχι μόνο να μιλάς ελεύθερα αλλά και αυτό που λές να εισακούεται και να μην αγνοείται από αυτούς που αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς.
  Οι πολίτες του Ν.Κιλκίς  που έδωσαν και δίνουν αυτό τον αγώνα ενάντια στα μεταλλεία έκαναν ένα τεράστιο βήμα προς το όνειρο. Ποτέ πια τα ¨κοινά¨ δεν θα είναι το ίδιο στον τόπο μας, και ποτέ πια δεν θα βλέπουμε τα προβλήματα που μας ταλανίζουν, ιδιαίτερα σήμερα, με μοιρολατρία με φόβο και απάθεια. Τον τρόπο τον γνωρίζουμε, η απόφαση είναι δική μας.
                                                                                                  Άρης Κοκοβίδης

                                                                                     

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Δελτίο τύπου για την αποβολή των μαθητών του 2ου Ενιαίου Λυκείου Κιλκίς


Το Μέτωπο Αγώνα ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια και Παϊκο διατυπώνει και δημόσια τη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό του για την απόφαση του διευθυντή του2ουΕνιαίου Λυκείου Κιλκίς να «διαπαιδαγωγήσει» με ημερήσια αποβολή τους μαθητές που έλαβαν μέρος στην πορεία ενάντια στα μεταλλεία.


 Την κίνηση αυτή θεωρούμε άκρως αντιπαιδαγωγική καθώς το μήνυμα που μεταδίδει είναι η στυγνή τυπολατρία του άτεγκτου γραφειοκράτη, ο οποίος το μόνο που κάνει είναι να τηρεί το γράμμα του νόμου αγνοώντας την ουσία. Και ουσία είναι η ενεργός συμμετοχή των νέων στα κοινά, η διαμόρφωση και διατύπωση γνώμης «λόγω» και «έργω» μέσα από διαδικασίες ζυμώσεων.
 
Εδώ και χρόνια προβληματίζει την κοινωνία, η αποχή των νέων από τις κοινές υποθέσεις. Μια κατάσταση που επί χρόνια «βόλευε» τους έχοντες την εξουσία γιατί συμπλήρωνε το παζλ των «φιλήσυχων» πολιτών που ενδιαφέρονται μονάχα για τις προσωπικές τους υποθέσεις. Και τους βόλευε γιατί με αυτόν τον τρόπο δεν υπήρχε κανένας να ελέγχει τα πεπραγμένα τους. Αν κάποιος «τολμούσε» να εκφράσει άποψη αντίθετη από τη δική τους, τότε τοποθετούνταν αυτόματα στη μαύρη λίστα των διώξεων λόγω διαφορετικών πεποιθήσεων.
 
Στην εποχή των διώξεων λόγω κοινωνικών φρονημάτων μας μεταφέρει η απόφαση του διευθυντή του 2ου Ενιαίου Λυκείου Κιλκίς αφού στιγματίζει την απόφαση των μαθητών να ακούσουν τη φωνή της συνείδησης τους. Τιμωρεί δηλαδή την απόφαση τους να αντιδράσουν σε ότι υποτιμά τη νοημοσύνη τους και αύριο την ποιότητα ζωής τους. Τιμωρεί και ακόμα χειρότερα ποινικοποιεί την κοινωνική δράση. Τους ωθεί να σκύβουν το κεφάλι.
 
Καλούμε τόσο τον ίδιο όσο και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Κιλκίς να ανακαλέσουν άμεσα την απόφαση αυτή και τους υπενθυμίζουμε ότι οι κοινωνικοί αγώνες δεν ποινικοποιούνται. Ο καιρός των πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων, για όσους δεν το έχουν καταλάβει, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Δελτίο τύπου για τη συνεδρίαση του συντονιστικού

















Συνεδρίασε την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012, το Συντονιστικό του Μετώπου Αγώνα ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια και Παϊκο προκειμένου να εξετάσει τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής στις 16 Φεβρουαρίου 2012.

Οι παλινωδίες του Υφυπουργού κ. Μανιάτη και ο εμπαιγμός της τοπικής κοινωνίας συνεχίζονται. Πρόκειται για συμπεράσματα που ο καθένας μπορεί να εξάγει παρακολουθώντας την ομιλία του κ. υφυπουργού, η οποία αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από το ίδιο το Υπουργείο.  Η “συνέπεια” και η “δημοκρατία”, που χαρακτηρίζουν από την αρχή την διαδικασία, γίνονται κατανοητές καθώς στο βίντεο εμφανίζεται μόνο ο κ. Μανιάτης ενώ έχουν κοπεί…στο μοντάζ οι παρεμβάσεις όλων των υπολοίπων βουλευτών και εκπροσώπων της τοπικής μας κοινωνίας. Παράλληλα έχει απενεργοποιηθεί η δυνατότητα σχολιασμού, καθώς όπως φαίνεται, δημοκρατία είναι να συμφωνούν οι πάντες με τον κ. Μανιάτη!

Ο κ. υφυπουργός θεωρεί την τοπική κοινωνία παραπληροφορημένη και λέει ότι θα λύσει το πρόβλημα της ενημέρωσης των κατοίκων του Νομού Κιλκίς…στην Αθήνα μέσω των επιτροπών της Βουλής. Η διαδικασία αυτή  στερείται κάθε λογικής και χρήζει μονάχα…επιστημονικού σχολιασμού, καθώς δεν είναι παρά μια προσπάθεια να καλύψει – στο πλαίσιο του Κοινοβουλίου - το κενό της ενημέρωσης, που ο ίδιος προκάλεσε προφασιζόμενος την οικονομική στενότητα και τον ανεπαρκή αριθμό των 23 υπαλλήλων που ασχολούνται με το αντικείμενο! Άραγε πώς είναι δυνατόν οι 23 υπάλληλοι να επαρκούν για τον έλεγχο της «επένδυσης» όταν δεν επαρκούν για την ενημέρωση; Δεν θα σας ακολουθήσουμε άλλο στον παραλογισμό  σας κ. Μανιάτη.

Το Μέτωπο Αγώνα ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια και Πάϊκο θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις του τις επόμενες μέρες για να αποτρέψει τη μετατροπή του νομού Κιλκίς σε κρανίου τόπο. Η οικονομική κρίση δεν αποτελεί δικαιολογία που θα μας πείσει να επιτρέψουμε τον αργό θάνατο και το ξεπούλημα του τόπου μας. Μια άλλη ανάπτυξη είναι εφικτή.

Καλούμε τους φορείς και τους πολίτες του Νομού σε εγρήγορση και ενεργό δράση προκειμένου να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα  ότι τα σχέδια τους δεν θα πραγματοποιηθούν-

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

EΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΣΤΟ ΓΕΡΑΚΑΡΙΟ

φωτογραφία του 2008
πρόσφατες λαθρανασκαφές φωτο 19/02/2012

Είναι κοινή διαπίστωση ότι η πολιτιστική κληρονομιά  του τόπου μας  είναι  έρμαιο στις διαθέσεις κάθε είδους τυχοδιωκτών. Δεν είναι μόνο η ληστεία  στο  μουσείο της αρχαίας Ολυμπίας  η στην εθνική  πινακοθήκη  που με τόση ευκολία  έγιναν και εξόργισαν τον καθένα  μας . Είναι και η διαχρονική απαξίωση  των περισσοτέρων μνημείων και αρχαιολογικών χώρων  που  έχουν εγκαταλειφθεί  από  την  ελληνική πολιτεία

.
Το ίδιο δεν θα μπορούσε να μην συμβαίνει και στο  άσημο Κιλκίς  που στον  τομέα  της ανάδειξης και προστασίας των αρχαίων και νεώτερων μνημείων υστερεί σημαντικά  παρά  την πλούσια  πολιτιστική κληρονομιά και την    πληθώρα των  αρχαιολογικών χώρων.
Για όσους δεν γνωρίζουν  ο νομός  Κιλκίς είναι ίσως ο μόνος νομός που δεν διαθέτει καμία  εφορεία αρχαιοτήτων και αυτό έχει σαν συνέπεια την υποβάθμιση της  περιοχής!
Σε πρόσφατη επίσκεψη μελών του Μετώπου αγώνα ενάντια στα μεταλλεία την Κυριακή 19-2-12 στα ερείπια  του παλιού μοναστηριού   του Γερακαριού διαπιστώθηκε  ότι  οι μαρμάρινες  βάσεις και οι κίονες  που ήταν διάσπαρτοι στο χώρο από παλαιότερες επισκέψεις είχαν  εξαφανιστεί!
Στο χώρο υπήρχαν και  πρόσφατες  παράνομες εκσκαφές. Τα μάρμαρα αυτά  χρησιμοποιήθηκαν για  την κατασκευή του μοναστηριού και προέρχονται  πιθανόν  από αρχαίο ναό της περιοχής, ίσως  από  το αρχαίο ιερό του Διονύσου  που υπήρχε στην περιοχή όπως αναφέρει ο Αριστοτέλης!

 Σε επικοινωνία μας  με την υπεύθυνη  για το Ν. Κιλκίς αρχαιολόγο της ενάτης εφορείας  βυζαντινών αρχαιοτήτων  κ. Αθηνά  Τοκμακίδου μας ανέφερε ότι δεν  γνώριζε το συμβάν. Η ανύπαρκτη προστασία του αρχαιολογικού  πλούτου της  περιοχής μας  οδηγεί στην  λεηλασία του από επιτήδειους με αποτέλεσμα  την απώλεια της ιστορικής μνήμης και την υποβάθμιση της περιοχής. Ειδικότερα στα Κρούσια  προέχει η ανάδειξη αυτής  της κληρονομιάς  που σε συνδυασμό με τις  άλλες υπάρχουσες  αλλά  και τις καινοτόμες δραστηριότητες μπορούν να αποτελέσουν ανάχωμα απέναντι στην καταστροφική προοπτική  των μεταλλείων.

 Αλλά  αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς την αποφασιστική συμμετοχή  των Πολιτών του Κιλκίς που πρέπει για όλα τα θέματα να έχουν και γνώση και θέση και να  λαμβάνουν οι  ίδιοι τις  αποφάσεις!

                                    Μέτωπο αγώνα ενάντια στα μεταλλεία σε Κρούσια- Πάικο

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Συντονιστικό Μετώπου


Σήμερα, Κυριακή 19/02/2012 ώρα 20:00, καλείται συνεδρίαση του συντονιστικού του  
Μετώπου αγώνα ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια και Πάικο, στο Εργατικό Κέντρο Κιλκίς.
Θα ενημερωθούμε από τον εκπρόσωπό μας στην Βουλή και θα συντονίσουμε τις περαιτέρω δράσεις μας.