Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Ερωτήσεις προς τις δημοτικές παρατάξεις για το θέμα των μεταλλείων

Από τον Οκτώβριο του 2011, που ξεκίνησε από το ΥΠΕΚΑ η διαδικασία διενέργειας διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης σε μία περιοχή 91.000 στρεμμάτων στην περιοχή των Κρουσίων, το θέμα της εγκατάστασης μεταλλείων χρυσού - χαλκού έχει απασχολήσει την κοινωνία του δήμου Κιλκίς όσο ίσως κανένα άλλο θέμα τα τελευταία χρόνια.

Στο χρονικό αυτό διάστημα, οι δημότες και οι φορείς του τόπου έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην μεταλλευτική δραστηριότητα. Θυμίζουμε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς, τις αποφάσεις πολλών συμβουλίων τοπικών διαμερισμάτων καθώς και περισσοτέρων από εβδομήντα πέντε φορέων (αυτοδιοικητικών, παραγωγικών, επιστημονικών κτλ.), που όλοι τους τάχθηκαν κατά της σχεδιαζόμενης δημιουργίας μεταλλείων.

Εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου, οι δημότες του Κιλκίς πρέπει να έχουν γνώση της θέσης όλων των παρατάξεων, πάνω στο θέμα της μεταλλείας στην περιοχή μας.

Θέτουμε λοιπόν τα παρακάτω ερωτήματα δημόσια, προς όλες τις δημοτικές παρατάξεις:
  1. Είστε υπέρ ή κατά της προοπτικής εγκατάστασης μεταλλείων χρυσού - χαλκού στην ευρύτερη περιοχή των Κρουσίων;
  2. Με δεδομένο ότι οι πρακτικές της έρευνας κρύβουν προοπτικές εκμετάλλευσης, ποια είναι η θέση σας για το θέμα της διενέργειας έρευνας για κοιτάσματα χρυσού στην περιοχή της Ποντοκερασιάς αλλά και αλλού; Να θυμίσουμε, πως ο Δήμος Σιντικής και ο Δήμος Ηράκλειας, με ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων, τάχθηκαν ενάντια και στην αντίστοιχη έρευνα εντός των ορίων τους.
  3. Όπως είναι γνωστό, υπάρχει σε εξέλιξη νομική διαδικασία κατά του διαγωνισμού, με πρώτο προσφεύγων το Δήμο Κιλκίς. Δεσμεύεστε να συνεχίσετε τον δικαστικό αγώνα με τον ίδιο τρόπο;
  4. Στα πλαίσια του νέου χωροταξικού σχεδιασμού της Κεντρικής Μακεδονίας, είναι διατυπωμένη η πρόθεση χωροθέτησης μεταλλευτικών περιοχών εντός των ορίων του Δήμου Κιλκίς. Είστε διατεθειμένοι να αντιταχθείτε ενεργά στην προοπτική αυτή;
  5. Σε περίπτωση που η οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση, ενάντια στη διατυπωμένη βούληση της τοπικής κοινωνίας, προχωρήσει “με κάθε κόστος” στην υλοποίηση των όσων προβλέπονται από τον διαγωνισμό, δεσμεύεστε πως θα υποστηρίξετε και θα συμμετέχετε ενεργά στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των πολιτών;
  6. Προτίθεστε να σχεδιάσετε και να υλοποιήσετε με τρόπο αποτελεσματικό όλα τα απαραίτητα και δραστικά μέτρα για την ανάδειξη και ανάπτυξη της περιοχής των Κρουσίων, αποδεικνύοντας πως η μεταλλευτική δραστηριότητα δεν αποτελεί μονόδρομο, αλλά αντίθετα αδιέξοδο;

Καλούμε όλες τις δημοτικές παρατάξεις να τοποθετηθούν δημόσια και να απαντήσουν με τρόπο ξεκάθαρο και σαφή σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα. Πιστεύουμε πως απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό θέμα θα πρέπει να υπάρχει κοινή στάση από όλες τις παρατάξεις, και με κανένα τρόπο δεν πρέπει να φτάσει το θέμα αυτό να γίνει πεδίο αντιπαραθέσεων προεκλογικών ή μη. Οι δημότες του Κιλκίς δικαιούνται να έχουν την πλήρη εικόνα των θέσεων όλων των υποψηφίων δημάρχων και των παρατάξεών τους πάνω στο θέμα των μεταλλείων.

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών απέχει από το να αποφασίσει για τη νομιμότητα του Διαγωνισμού

Δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες η με αριθμό 587/2014 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών σχετικά με τη νομιμότητα του διαγωνισμού έρευνας – εκμετάλλευσης μεταλλευτικού χώρου στο Κιλκίς. Υπενθυμίζεται ότι ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών είχε ασκηθεί αίτηση των: Δήμου Κιλκίς, Ιεράς Μητρόπολης Πολυανής και Κιλκισίου, Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς, Πολιτιστικού Συλλόγου Μεταξοχωρίου Κιλκίς, Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς, Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς, εταιρείας ΤΕΧΝΗ Μακεδονική-Καλλιτεχνική, Προέδρου Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς και τριών Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων Κιλκίς κατά του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για ακύρωση της υπ’ αρίθμ. Δ8/Δ/Φ16.34/13269/2488/31.7.2012 απόφασης του ΥΠΕΚΑ που κατακυρώνει στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. το διαγωνισμό έρευνας - εκμετάλλευσης μεταλλευτικού χώρου στις περιοχές Μεταξοχωρίου, Βάθης, Γερακαριού, Φύσκας, Κεντρικού, Μυλοχωρίου και Αντιγόνειας Κιλκίς Με την απόφασή του αυτή, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών θεωρεί ότι είναι αναρμόδιο να δικάσει καθώς εκτιμά ότι η ένδικη διαφορά συνιστά διοικητική διαφορά ουσίας και παραπέμπει την υπόθεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών.

Θεωρούμε ότι η εν λόγω απόφαση είναι εσφαλμένη, αφού εκτιμά ότι το αντικείμενο της δίκης περιορίζεται και εξαντλείται στην ερμηνεία και εφαρμογή του Μεταλλευτικού Κώδικα. Ωστόσο, η ένδικη διαφορά ανέκυψε εξαιτίας των σοβαρών ζητημάτων που συνδέονται με την κατακύρωση του διαγωνισμού στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. και την επικείμενη λειτουργία των μεταλλείων, η οποία θα έχει σοβαρές συνέπειες στις ζωές των κατοίκων του Κιλκίς. Το Δικαστήριο δεν αξιολόγησε τους νομικούς ισχυρισμούς μας, ούτε τις επιστημονικές μας μελέτες που αποδεικνύουν το βάσιμο των ισχυρισμών μας και επικαλούμενο αναρμοδιότητα, παρέπεμψε την εκδίκαση της υπόθεσης στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών.

Το Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στα μεταλλεία σε Κρούσια-Πάικο θα επανέλθει προκειμένου να ενημερώσει για κάθε νεότερη εξέλιξη σχετικά με την υπόθεση τους ενωμένους πολίτες του Κιλκίς.

Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στα μεταλλεία σε Κρούσια-Πάικο

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Γελάνε (πικρά) και οι πέτρες του Κακάβου, κύριε Υπουργέ





ΠΗΓΗ: Γελάνε (πικρά) και οι πέτρες του Κακάβου, κύριε Υπουργέ στο antigoldgr.org

Συγκινηθήκαμε πραγματικά με τη δήλωση του Υπουργού Αναπληρωτή ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη για την προχθεσινή (21/3) Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
  • Ο Υπουργός ξεκίνησε τονίζοντας ότι η προστασία των δασών είναι «εθνική προτεραιότητα», η οποία όμως απαιτείται να γίνει και προσωπική υπόθεση του καθενός από μας. Να γίνει κοινωνικό ζήτημα. Να την εντάξουμε στην καθημερινότητά του. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την προστασία των δασών, όπως θα το κάναμε για να προστατέψουμε την ατομική μας περιουσία.
  • Αναφέρθηκε στο όφελος της εθνικής οικονομίας από την αειφορική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, αλλά και στα οφέλη για τις τοπικές οικονομίες, με τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας και την παροχή εισοδήματος μέσω της άμεσης λήψης προϊόντων.
  • Αναφέρθηκε με θαυμασμό στα πλούσια Ελληνικά δάση ως στοιχείο του τοπίου και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και ως «ασπίδα» προστασίας για την πολιτική προστασία, τη δημόσια υγεία και την οικονομία.
  • Απαρίθμησε εν συντομία τις πολλαπλές προστατευτικές και κοινωφελείς λειτουργίες των δασών και των δασικών εκτάσεων οι οποίες, όπως είπε, δεν εκτιμώνται και δεν αμείβονται, μεταξύ των οποίων η διασφάλιση της ποιότητας του νερού, η πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους, η αποτροπή πλημμυρών.
Έχοντας την τύχη να ζούμε δίπλα στο μοναδικό δασικό πλούτο του Κακάβου και γνωρίζοντας από πρώτο χέρι όλες τις ωφέλειες που μας προσφέρουν τα δάση, κάναμε ακριβώς αυτό που μας ζήτησε ο κ. Υπουργός. Κινητοποιηθήκαμε για να προστατεύσουμε την συλλογική μας περιουσία, όπως ακριβώς θα κάναμε για την ατομική μας περιουσία. Ενώσαμε τις δυνάμεις και τις προσπάθειές μας για να σώσουμε τον πράσινο πνεύμονα της Β. Χαλκιδικής. Στον μικρό μας τόπο, η προστασία των δασών έγινε το μεγαλύτερο κοινωνικό ζήτημα, κυριάρχησε στις σκέψεις και στις πράξεις μας. Oδήγησε σε μια εντελώς καινούρια συνειδητοποίηση του ρόλου και της δύναμης του πολίτη σε ζητήματα προστασίας του τόπου του.

Σαν απάντηση, το Κράτος του κ. Υπουργού μας έστειλε τα ΜΑΤ. Μας έριξε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες, μας χτύπησε αλύπητα, μας έβαλε χειροπέδες και μας έστειλε στη φυλακή. Μας ονόμασε «εγκληματική οργάνωση» επειδή οργανωθήκαμε, διαμαρτυρηθήκαμε, ψάξαμε, μάθαμε, ενημερώσαμε, καταγγείλαμε την καταστροφή. Μας είπε ότι το δικό μας δάσος δεν έχουμε το δικαίωμα να προσπαθήσουμε να το προστατεύσουμε, γιατί αυτά που λέει ο Υπουργός δεν ισχύουν στη Β. Χαλκιδική. Η Β. Χαλκιδική είναι η επικράτεια μιας ιδιωτικής εταιρείας που εμείς, το Κράτος, της δώσαμε το δικαίωμα να καταφάει το δάσος του Κακάβου για το δικό της κέρδος, στερώντας από εσάς, τους πολίτες, όλες τις πολύτιμες ευεργεσίες του. Αν συνεχίσετε, θα σας συνθλίψουμε. Τόσο απλά.

Στο δικό μας τόπο, κοιτάς γύρω σου και κλαις. Το πανάρχαιο δάσος το βλέπεις κομματιασμένο στην άκρη του δρόμου. Δεν πρόκειται να ξαναγίνουν αυτά τα δέντρα γιατί δεν κόβονται απλά, αλλά εκριζώνονται. Παντού κάγκελα, συρματοπλέγματα, κάμερες ασφαλείας, αστυνομικοί και ιδιωτική security για να αποκλείουν την πρόσβαση των κατοίκων στο βουνό. Βαριά μηχανήματα κόβουν, σκάβουν τρυπάνε, ισοπεδώνουν. Ο Κάκαβος έχει μετατραπει σε βιομηχανικό εργοτάξιο. Τα ζώα έχουνε φύγει τρομαγμένα αφού το σπίτι τους έγινε εμπόλεμη ζώνη.

Είναι ολοφάνερο ότι η προστασία των δασών είναι «εθνική προτεραιότητα», δε νομίζετε; Υποθέτουμε ότι κάποια ανάλογη συγκινητική δήλωση θα έκανε ο Υπουργός και χθες, 22/3, για να τιμήσει την εξίσου σημαντική «Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό». Γελάνε και οι πέτρες του Κακάβου, κύριε Υπουργέ.






Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Λίγα λόγια για την ενημερωτική εκδήλωση στην Ηράκλεια Σερρών

Με επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15/3/2014 στην Ηράκλεια για την ενημέρωση των κατοίκων για τις επιπτώσεις από την εξόρυξη χρυσού.
Στην  γεμάτη αίθουσα (του πρώην Ρομεο) οι καλεσμένοι καθηγητές  ανέλυσαν στους παρευρισκόμενους τα της εξορυκτικής διαδικασίας  αλλά και τους σοβαρούς κινδύνους που ενέχει αυτή, για το περιβάλλον, την υγεία και την οικονομία της βόρειας Ελλάδος.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκτός των συνδιοργανωτών και μέλη των επιτροπών αγώνα της Χαλκιδικής, του Κιλκίς και της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην καταστολή που δέχονται οι άνθρωποι που αγωνίζονται αυτή την στιγμή για καθαρό και βιώσιμο περιβάλλων. Ενημέρωσαν επίσης τον κόσμο για την  πορεία που έχει ο αγώνας στις κατά τόπους περιοχές, καθιστώντας σαφές ότι το μέτωπο είναι κοινό, και ότι έστω και ένα πεδίο εξόρυξης θα βλάψει ανεπανόρθωτα όλη την ευρύτερη περιοχή.
Ο δήμαρχος Ηράκλειας, ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση, υποσχέθηκε ενώπιον του ανάστατου κόσμου ότι το θέμα θα τεθεί προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα.
Οι άνθρωποι ενημερώνονται, οργανώνονται και εγγυώνται ότι ο αγώνας για το περιβάλλον, τις ζωές και το μέλλον του τόπου θα κερδηθεί!
Όσο κάποιοι μας αγνοούν υπονομεύοντας τις ζωές μας με στόχο το κέρδος, εμείς θα αγωνιζόμαστε για να τους σταματήσουμε!

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Μεταλλεία χρυσού στις Σέρρες: ενημερωτική εκδήλωση στην Ηράκλεια Σερρών το Σάββατο 15 Μαρτίου

Η Πρωτοβουλία Ενάντια στο χρυσό Αγκίστρου και Νιγρίτας και οι Ενεργοί Πολίτες Νομού Σερρών καλούν τους κατοίκους της Ηράκλειας αλλά και της ευρύτερης περιοχής να συμμετάσχουν στην εκδήλωση ενημέρωσης και συζήτησης σχετικά με την εξόρυξη χρυσού και τις επιπτώσεις της, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Μαρτίου 2014, στις 18:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Ηράκλειας (πρώην Ρομέο), με κεντρικούς ομιλητές τον κ. Αλέξη Μπένο, καθηγητή Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Υγείας της Ιατρικής σχολής Α.Π.Θ και τον κ. Κυριάκο Παναγιωτόπουλο, καθηγητή Εδαφολογίας της Γεωπονικής σχολής Α.ΠΘ.

Αν και η έρευνα για χρυσό συνεχίζεται, η διαδικασία ενημέρωσης και αφύπνισης των κατοίκων της Σιντικής έφερε πρόσφατα θετικές εξελίξεις, με το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Σιντικής κατά μια επερχόμενης εξορυκτικής δραστηριότητας στην περιοχή. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείστηκε ο κίνδυνος μιας τέτοιας επένδυσης, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τα ήδη υλοποιούμενα έργα στο Κιλκίς (λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη λίμνη Κερκίνη) και στην Χαλκιδική.

Είναι πλέον καιρός ο καθένας μας να γνωρίζει και να έχει λόγο στις αποφάσεις που αφορούν τον τόπο και τις ζωές μας.
 


Ομόφωνο ψήφισμα του Δήμου Σιντικής κατά της εξόρυξης χρυσού

Την Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014 κερδήθηκε μια μάχη ενάντια στα σχέδια μετατροπής της Β. ελλάδας σε ένα τεράστιο πεδίο εξόρυξης χρυσού. Το δημοτικό συμβούλιο Σιντικής συνεδρίασε εκτάκτως με μοναδικό θέμα την εξόρυξη χρυσού στις Σέρρες.

Δυο εκπρόσωποι του ΙΓΜΕ - υπεύθυνοι για την έρευνα που πραγματοποιείται στη θέση ‘Μαύρα Λιθάρια’, πολύ κοντά στο Χαρωπό - υποστήριξαν πως η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν μπορούν επομένως να μιλήσουν για τα αποτελέσματά της.

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος των αγωνιζομένων στη Χαλκιδική και τρεις επιστήμονες καθηγητές του Α.Π.Θ. ανέπτυξαν με επιχειρήματα και αποδείξεις τόσο τις εγκληματικές συνέπειες της εξόρυξης χρυσού στο περιβάλλον και την υγεία, όσο και τα αποτελέσματα τέτοιων ‘επενδύσεων’ σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Έγινε έτσι ξεκάθαρο ότι όποια και αν είναι τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιείται στην περιοχή της Σιντικής, το επόμενο στάδιο ΔΕΝ μπορεί να είναι η έναρξη της εξόρυξης!

ΟΜΟΦΩΝΑ το δημοτικό συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα δηλώνοντας αντίθετο στην ολοκλήρωση της έρευνας στην περιοχή ‘ Μαύρα Λιθάρια’ καθώς αντιλήφθηκε ότι μετά την έρευνα επίκειται εξόρυξη, ταυτόχρονα στάθηκε κατηγορηματικά ενάντια σε κάθε νέα ερευνητική δραστηριότητα στην περιοχή με αντίστοιχο αντικείμενο και ενάντια σε κάθε εξορυκτική δραστηριότητα με ολέθριες συνέπειες για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Την ίδια στιγμή, στο Σιδηρόκαστρο, έξω από το χώρο του δημοτικού συμβουλίου, εκατοντάδες κάτοικοι από τις γύρω περιοχές συγκεντρώθηκαν απαιτώντας να σταματήσουν τα εξορυκτικά σχέδια της κυβέρνησης και διεκδικώντας αποφασιστικό ρόλο στη διαχείριση του τόπου τους.

Το ψήφισμα του Δ.Σ. Σιντικής με αίτημα να σταματήσουν οι έρευνες στην περιοχή αναμένεται να τεθεί σε γνώση του υπουργού ΠΕΚΑ κ. Ι. Μανιάτη.. Αναμένουμε επομένως και εμείς την απάντησή του…

Η ξεκάθαρη θέση των τοπικών αρχών στο δήμο Σιντικής αποδεικνύει ότι η έγκαιρη ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών έχει τη δύναμη να φέρει θετικά αποτελέσματα σε θεσμικό επίπεδο.

Γνωρίζουμε ωστόσο καλά ότι ένα ψήφισμα δημοτικού συμβουλίου δεν αρκεί για να σταματήσει τέτοιου είδους επενδύσεις. Είναι βέβαια ένα πρώτο θετικό βήμα, όμως ο αγώνας κατά των εγκληματικών εξορυκτικών δραστηριοτήτων θα συνεχιστεί ισχυροποιημένος πλέον. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ακόμα και αν καταφέρουμε να σταματήσουμε- όσο είναι νωρίς- τα σχέδια για μεταλλεία χρυσού στις Σέρρες, οι χρυσές ‘επενδύσεις’ στη Χαλκιδική και στο Κιλκίς συνεχίζονται. Μπορεί η Χαλκιδική και το Κιλκίς να μην ανήκουν στην τοπική αρμοδιότητα των Σερρών, όμως οι επιπτώσεις των μεταλλείων εκεί θα φτάσουν σίγουρα και στην περιοχή μας.

Όλα δείχνουν πως μοναδικό δρόμος είναι η μαζική κινητοποίηση, ο συλλογικός επίμονος και αλληλέγγυος αγώνας ενάντια στην εξορυκτική δραστηριότητα που απειλεί τις ζωές μας.

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Και ο Δήμος Σιντικής κατά της εξόρυξης χρυσού!

Την Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Σιντικής με αποκλειστικό θέμα τη θέση του δήμου για την έρευνα που το ΙΓΜΕ προτίθεται να κάνει για χρυσό.

Ακολουθεί η μαρτυρία ενός κατοίκου για τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Σιντικής κράτησε περίπου 3 ώρες. Αρχικά τοποθετήθηκαν οι απεσταλμένοι (από Αθήνα) του ΙΓΜΕ. Το μόνο που είπαν ότι δε γνωρίζουν ακόμα αν υπάρχει κοίτασμα χρυσού στην περιοχή κι ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα δοθούν στο κράτος για να πράξει τα δέοντα.


Με το τέλος της ολιγόλεπτης τοποθέτησής τους ξεκίνησε η αντεπίθεση (κάτι σαν "απόβαση της Νορμανδίας") από τους Καθηγήτες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του εκπροσώπου από την Ιερισσό, καθώς και των δικών μας επιστημόνων που δημιούργησαν ένα αδιαμφισβήτητο κλίμα ΚΑΤΑ της έρευνας που οδηγεί στην εξόρυξη, καθώς απεδείχθη ΠΟΣΟ καταστροφική μπορεί να αποβεί, τόσο με τις γεωτρήσεις που περιλαμβάνει όσο και για τη σίγουρη μετάβαση σε εκμετάλλευση. Μίλησε και ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής κος Μπένος με ξεκάθαρα επιχειρήματα για τις επιπτώσεις στην υγεία. 

Ταυτόχρονα οι ενεργοί πολίτες ανάλογα με το περιεχόμενο της ομιλίας πρόβαλαν με βιντεοπροβολέα βίντεο και φωτογραφίες που σόκαραν τους δημοτικούς συμβούλους και τους παρευρισκόμενους.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη, ο οποίος εξελίχθηκε στον πιο σκληροπυρηνικό αντίπαλο της έρευνας και εκμετάλλευσης. Μίλησαν αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι. Η πιο συγκλονιστική ήταν του Κου Λάμπη Μουμτζίδη, ο οποίος αποκάλυψε ότι ο ίδιος κάνει χημειοθεραπεία κι ότι δε θα διστάσει να χαρακτηριστεί ακόμη και αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης προκειμένου να αποτρέψει την εξόρυξη και να αποφευχθούν οι ολέθριες συνέπειες!

Ο αντιδήμαρχος Κος Ιντζές παραδέχθηκε ότι με την ενημέρωση από τους κ.κ. Καθηγητές άλλαξε γνώμη σχετικά με την αθωότητα της έρευνας που μπορεί να οδηγήσει σε εξόρυξη. Ο ίδιος ο Δήμαρχος δήλωσε κι εκείνος κατά της εξόρυξης.

Το ψήφισμα που εκδόθηκε ήταν καταπέλτης ΚΑΤΑ της έρευνας του ΙΓΜΕ που θα οδηγήσει μαθηματικά σε εξόρυξη. Στη συνέχεια ο Δήμος Σιντικής θα προωθήσει το ψήφισμα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Το Σάββατο 15 Μαρτίου έρχεται η σειρά της Ηράκλειας να λάβει ενημέρωση για το θέμα στις 18:00 στο Ρομέο...

Πηγή: ΟΧΙ ΣΤΟΝ "ΧΡΥΣΟ" ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ