Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Ημερίδα ΔΗΜΑΡ 20/3/2013 -Το χρονικό και οι ομιλίες μιας ενδιαφέρουσας ημέρας !



Ημερίδα ΔΗΜΑΡ για τα μεταλλεία Χαλκιδικής – Κιλκίς, στις 20/3/2013 στη Θεσσ/νίκη
Το χρονικό και οι ομιλίες μιας ενδιαφέρουσας ημέρας !


 …ξεκινάμε:



 

Συντονιστής ο κ Ευάγγ. Ζορκάδης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.
Κάνει μια μικρή εισήγηση εκφράζοντας κυρίως προβληματισμούς και ερωτήματα επί του θέματος.


 





 
Ο κ.Ανδρέας Κουράκης, Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης:
Λόγος αυστηρός – κοφτές προτάσεις – ξεκάθαρα συμπεράσματα: Δε λέει κάτι της κατηγορίας δεν έχω πειστεί - λέει ξεκάθαρα πως έχει πειστεί για τους κινδύνους, το ξεπούλημα, την έλλειψη εθνικού κέρδους. Αναφέρεται στην προ ημερών συζήτηση επί του θέματος στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης και είναι ξεκάθαρο ότι εκείνη την ημέρα πείστηκε για το δίκαιο του αγώνα μας.







Στυλιανού Άρης Επίκουρος καθηγητής Α.Π.Θ - Τμήμα Πολιτικών Επιστημών:
Η εισήγησή του αφιερώνεται περισσότερο στην ανάδειξη του πολιτικού και κοινωνικού στοιχείου της υπόθεσης, του άδικου και της βίας – προφανώς ορμώμενος από τα τρέχοντα γεγονότα κρατικής βίας στη Χαλκιδική.


Ελευθεριάδης Χρήστος, Αναπληρωτής Καθηγητής – Τμήμα Φυσικής ΑΠΘ
Άρτια προετοιμασμένος και με πολλά στοιχεία (έχει μελετήσει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρίας), ακόμη και χωρίς το usb στικάκι, έθεσε τις σωστές ερωτήσεις, έδωσε και τις απαντήσεις με αποδείξεις. Δυστυχώς δεν είχε την ίδια τύχη με τις ερωτήσεις που έθεσε προς τα παρευρισκόμενα στελέχη της «Ελληνικός» Χρυσός [τα εισαγωγικά δε μας ξέφυγαν…]. Διακόπηκε πολλές φορές από τα στελέχη αυτά που έπρεπε να επιβάλλουν το εκτόπισμά τους στην αίθουσα, αλλά παρόλα αυτά όσες φορές κι αν τους έκανε ερωτήσεις (κοινώς ρεζίλι) δεν απαντήθηκαν! Πώς κάνετε δηλώσεις για 5.000 θέσεις εργασίας όταν στη δική ΣΑΣ ΜΠΕ αναφέρονται περίπου 1.300 θέσεις εργαζομένων και 700 έμμεσα απασχολούμενων; Ούτε αυτό απαντήθηκε! Πολλά ερωτήματα τέθηκαν και έμειναν αναπάντητα! …διαβάστε στη συνέχεια


Κατσιφαράκης Κων/νος καθηγητής ΑΠΘ - τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος ΑΠΘ, Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός με M. Sc. in Eng. Mechanics University of Florida Πτυχιούχος Γεωλόγος ΑΠΘ
Συνοπτικά είπε πως ο όγκος του σχεδιαζόμενου έργου ξεπερνάει τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής, ήτοι σε απλά λόγια αν βάλουμε κάποιον να σηκώσει 5 κιλά – οκ! Αν τον βάλουμε να σηκώσει 10 κιλά – το κάνει. Αν τον βάλουμε να σηκώσει 20 κιλά, ζορίζεται αλλά το κάνει. Αν όμως τον βάλουμε να σηκώσει 80-100 κιλά, αυτό ξεπερνάει τις δυνάμεις του ατόμου κατά πολύ και η όποια προσπάθεια να τα σηκώσει είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε οδυνηρά αποτελέσματα! Το ίδιο ισχύει και για τον όγκο δραστηριότητας και έκτασης του σχεδιαζόμενου μεταλλείου στη Χαλκιδική.
Όλες οι λεπτομέρειες που έθιξε και ο κ.Κατσιφαράκης (όπως και ο κ. Ελευθεριάδης) δεν βασίζονταν σε εντυπώσεις ή απόψεις αλλά στα δεδομένα που περιλαμβάνονται στην ΜΠΕ που κατατέθηκε από την Ελληνικός Χρυσός.
Αναφορικά με το περιβάλλον της Χαλκιδικής ο κ.Κατσιφαράκης έκανε εξ’αρχής ξεκάθαρο ότι το Συμβούλιο Περιβάλλοντος (40 καθηγητές ΑΠΘ) που εξέδωσε το ψήφισμα ΚΑΤΑ των μεταλλείων δεν προέβη σε πρωτογενείς έρευνες προκειμένου να αντικρούσει τα δεδομένα της εταιρείας, αλλά βασίστηκε στα πρωτογενή στοιχεία που δίνει η ίδια η εταιρία στην ΜΠΕ. Η διαφορά έγκειται στην αξιολόγηση των στοιχείων αυτών, καθώς και στην πρόθεση της εταιρείας, όπως είπε, να αγνοεί ή να ξεχνά σημαντικά δεδομένα. Βεβαίως αυτό ο πρώτος ομιλητής της εταιρείας αργότερα, προσπάθησε να το χρησιμοποιήσει αλλά ατύχησε – γιατί η λογική του ήταν ότι για να κάνει διάγνωση ένας παθολόγος στον ασθενή του θα πρέπει να κάνει πρώτα απόδειξη των ιατρικών θεωρημάτων!
Κακότροπη επίθεση δέχτηκε ο κ.Κατσιφαράκης από παρευρισκόμενο στέλεχος της εταιρίας ο οποίος κάποια στιγμή ούρλιαζε πως αυτά δεν είναι αληθή – σε κάποιο ισχυρισμό του ομιλητή. Τα ουρλιαχτά καταλάγιασαν όταν ο ομιλητής ανταπάντησε πως τα βρήκε εκεί που τα έγραψε η εταιρεία: στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εκπόνησε η ίδια!

Η ώρα της «ανάπτυξης»:
Το λόγο παίρνει ο χημικός-μηχανικός  της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός. Περιμένουμε εναγωνίως να μας απαντήσει τα ερωτήματα που έχουν ήδη τεθεί. Όμως αυτό που μας προβάλει είναι μερικές διαφάνειες με μήνυμα «τι καλή που είναι η εταιρία», «τι καλά πράγματα που κάνει», «ο εργατοπατέρας ελληνικός χρυσός» κλπ. Δείτε και μόνοι σας:


                                         Σημ: κανένα στοιχείο επί των παραπάνω αναφορών


Εδώ γελάσαμε πια! Είχε ήδη παρέλθει αρκετός χρόνος από αυτόν που είχε στη διάθεσή του και ξαφνικά μας εξηγούσε πως έκαναν ανακαίνιση στις εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας (τις παλιές) ! Εν μέρει αλήθεια αφού το ελληνικό μερίδιο Μπόμπολα κατέχει τεχνογνωσία μόνο στον τομέα κατασκευών. Το υπόλοιπο 95% της Ελ-ντοράντο είναι ο γνώστης εξορύξεων.


Να και ένα τούνελ Λόλα ! Αυτό που όταν ολοκληρωθεί (περίπου σε 4 χρόνια) θα οδηγήσει σε άρση της αναγκαιότητας λειτουργίας του μεταλλείου της Ολυμπιάδας.
 
…και οι Μαύρες Πέτρες

Κάπου εδώ υπήρξε διακοπή από το κοινό που ρώτησε για το θέμα του κυανίου. Ο χημικός-μηχανικός της εταιρίας διαβεβαίωσε ότι δεν απαιτείται κυάνιο στο πέτρωμα των Σκουριών. Επίσης διαβεβαίωσε ότι απαιτείται κυάνιο  στα πετρώματα της Ολυμπιάδας κ στις Μαύρες Πέτρες, που βέβαια η μεταλλουργία τους θα γίνεται στις Σκουριές. Δηλαδή, όχι Γιάννης – Γιαννάκης!


Και ο εργατοπατέρας Ελληνικός Χρυσός – με αποδείξεις!
ΥΠΑΡΧΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ λέει ο πίνακας, αλλά ακόμη δεν απαντάει ο ομιλητής στο γιατί η ΜΠΕ αναφέρει 1.300 άτομα και αυτοί σε κάθε δελτίο ειδήσεων και εκπομπή μιλάνε για 5.000 άτομα!
Αυτό που μας ΣΟΚΑΡΕ: Κάθε εργαζόμενος έχει κόστος 45.000€ στην εταιρία – λέει – μα τι λέει; Επέμεναν άνθρωποι τριγύρω να του λένε πως αυτό μπορεί να συνιστά το κόστος των στελεχών όχι των εργαζομένων! Αλλά τίποτε – εμείς πληρώνουμε 14 μισθούς, είπε!
Το περίεργο είναι ότι κανένας από τους παρευρισκόμενους εργαζόμενους δεν έσπευσε να τον υπερασπιστεί και να διαβεβαιώσει το ίδιο!


Ο κ.Βασίλης Θερμασόνης πρόεδρος των εργαζομένων.
Συμπαθητική φυσιογνωμία, άνθρωπος της δουλειάς. Τον σεβάστηκαν και τον άκουσαν άπαντες χωρίς να τον διακόψουν. Δυστυχώς η μακροσκελής παρέμβασή του ήταν πασιφανές ότι είχε γραφτεί από κάποιον άλλον. Δεν εννοούμε ότι δεν ήταν στην ικανή θέση να γράψει μόνος του. Απλά φαινόταν σε κάποια σημεία ότι δε μιλούσε από καρδιάς – σε εκείνα τα σημεία που οι λέξεις και οι προτάσεις έχουν επαναληφθεί σε δελτία τύπου και πρότερα λεγόμενα της εταιρίας. Σε ένα τέτοιο σημείο - λυπηρό ήταν να ακούγεται από το στόμα απλού ανθρώπου- μας κατηγόρησε πως κάποια συμφέροντα μας κάνουν να τρέχουμε και να φωνάζουμε αλαφιασμένα και υστερικά – εμείς οι δήθεν οικολόγοι. Δεν απευθύνουμε πυρά, δε θέλουμε να βλέπουμε τον αντίπαλο στο πρόσωπο του εργαζόμενου, μόνο όπως το είπαμε και εκεί, θέλουμε να του πούμε: η ελπίδα που ανέφερε, η ελπίδα που νομίζει πως εμείς του την στερούμε, έχει με άψογο προγραμματισμό στερηθεί από όλους μας με σκοπό. Το σκοπό να μας κάνει να είμαστε έτοιμοι για την όποια δουλειά !

Αβδημιώτης Σπύρος, Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσ/νίκης – Τμήμα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων
Ανέλυσε τομείς εργασιακούς που θα καταστραφούν αν δημιουργηθούν τα μεταλλεία. Εξήγησε πως όπως οι εργαζόμενοι λένε πως θα χάσουν τη δουλειά τους αν δε γίνουν τα μεταλλεία, έτσι και όλοι οι υπόλοιποι θα χάσουν τις δουλειές τους αν γίνουν. Η διαφορά είναι στον αριθμό και στην παγίωση. Η καταστροφή αν γίνουν τα μεταλλεία θα είναι για πάντα!
Έθιξε επίσης το γεγονός ότι δεν υπάρχει ΑΚΟΜΗ μελέτη κόστους-οφέλους που είναι αναγκαιότητα για να βγάλει κανείς συμπεράσματα για το αν είναι ωφελιμότερο να γίνουν τα μεταλλεία από το να μη γίνουν και με τι κόστος!
Και αυτός ο ομιλητής διεκόπη αρκετές φορές …




Το χέρι! Το χέρι της εταιρίας που διέκοψε πολλές μα πάρα πολλές φορές σχεδόν όλους τους ομιλητές που είχαν αντίθετη με αυτόν άποψη. Το ωραίο με αυτό το χέρι είναι ότι ενώ ο συντονιστής κάθε φορά του τόνιζε πως είναι καλό να διατηρηθεί η ηρεμία και οι χαμηλοί τόνοι και πως πρέπει να κάνει υπομονή να πάρει το λόγο, παρόλο ότι όσοι αυτό το χέρι διέκποτε, πραγματικά ζητούσαν να απαντηθούν με στοιχεία τα όσα έχει να αντιτάξει, όταν σχεδόν τελειώνε η σειρά των ομιλητών και παρεμβάσεων, το χέρι αυτό θυμωμένο εξαπέλυσε κραυγές αγανάκτισης γιατί δεν του είχε δοθεί ο λόγος!
Παρόλα αυτά ο λόγος είχε ήδη δοθεί σε 2 άτομα από πλευράς εταιρίας. Το κατηγορώ του χεριού ήταν ότι καλέστηκαν στο βήμα να μιλήσουν περισσότεροι κατά και λιγότεροι υπέρ. Μα καλό μας χέρι, φταίνε δηλαδή οι καθηγητές που μελέτησαν και απέκτησαν άποψη κατά της εταιρικής άποψης; Δε θα έπρεπε να σας λέει κάτι αυτό; Εμάς μας λέει πως αγαπάει ο θεός τον κλέφτη, αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη.
Επίσης, χέρι, η αντίδραση «αποχωρώ» προσβεβλημένος, ακριβώς όταν έρχεται η ώρα να ανταπαντήσεις διεκδικώντας το δίκαιό σου, μας λέει πως μάλλον ούτε ανταπαντήσεις διαθέτεις, ούτε δίκαιο, οπότε επιλέγεις το «στρίβειν».
Ιδού το χέρι που διέκοπτε όποιον είχε αντίθετη άποψη, αλλά έφυγε τσατισμένος γιατί δεν το δόθηκε ο λόγος στην ώρα του. Προφανώς αφού άκουσε όλες τις ερωτήσεις ήξερε ότι δεν θα είχε τις απαντήσεις.

Ο γνωστός, Λάζαρος Τότσκας, ο συλληφθείς για ηθική αυτουργία! Είπε λίγα και μεστά. Είπε «καλό ταξίδι» στην Ελντοράντο που την προηγουμένη μας απείλησε (εθνικά το «μας») ότι θα φύγει και θα μας αφήσει στα κρύα του λουτρού. Είπε, δεν μας πτοεί η τρομοκρατία – μας οργίζει και μας δυναμώνει. Είπε, Δευτέρα 25 Μαρτίου, ανηφορίζουμε προς το Χοντρό Δέντρο.











Ο κ.Πανταζής της Νομαρχιακής επιτροπής ΔΗΜΑΡ Χαλκιδικής. Είπε πολλά καλά και ξεκάθαρα:
-Η κατάσταση «ολίγον έγκυος» στους κύκλους ΔΗΜΑΡ πρέπει να πάρει τέλος και να ξεκαθαρίσει τη στάση του το κόμμα. Είπε ότι εντός της ΔΗΜΑΡ υπάρχουν υπερασπιστές της αντίθετης άποψης.
-Είπε πως «όχι», αυτοί που μας μαλώνουν δήθεν αυστηρά λέγοντας πως ο χρυσός είναι εθνικό θέμα και άρα όχι μόνο θέμα της Χαλκιδικής, κάνουν λάθος – είναι δικό μας θέμα !
-Είπε πώς αν μας πούνε πως υπάρχει χρυσός κάτω από την Ακρόπολη, θα την σκάψουν;
-Είπε ότι δεν κλήθηκε και ο Δήμαρχος Πάχτας συνειδητά. Ο λόγος είναι, ότι όταν ο Δήμαρχος μιλάει, χρησιμοποιεί το πρώτο πρόσωπο πληθυντικού «εμείς» και εννοεί του λόγου του και την εταιρία!




Μέτωπο Αγώνα ενάντια στα μεταλλεία σε Κρούσια-Πάικο
Με αποδεικτικά βίντεο από την αγαπημένη Σκανδιναβία και από τον Καναδά, τη χώρα του «επενδυτή» μας, το Μέτωπο έθεσε μεταξύ άλλων τα εξής ερωτήματα:
Γιατί οι Φινλανδοί διαδηλώνουν για να κλείσουν τα μεταλλεία, οι Αμερικάνοι φωνάζουν πώς ξεγελάστηκαν με τις θέσεις εργασίας και τα περί ανάπτυξης; Προσέξτε: ο κόσμος αυτός δε φοβάται τι ΘΑ πάθει από τα μεταλλεία – ΤΟ ΕΠΑΘΕ ΗΔΗ!
Και αφού όλα αυτά θα ήταν η «σωτηρία» του Κιλκίς, γιατί η πολιτεία λειτούργησε υπόγεια και κρυφά;
Γιατί αποκρύπτονται βασικά στοιχεία για το Κιλκίς; Γιατί αποκρύπτουν και παίζουν μαζί μας για το θέμα του ουρανίου; Θέλει εξειδίκευση στη λογική για να βγάλει κάποιος συμπεράσματα;
Γιατί το ίδιο σθένος, επιμονή και αυστηρότητα δεν επέδειξε ΠΟΤΕ η πολιτεία για το ξεχασμένο Κιλκίς, σε άλλα αναπτυξιακά σχέδια;
Εμείς χωρίς μέσα θα εποπτεύουμε τον κολοσσό, και η πολιτεία που σήμερα δεν μας ακούει, με το πρώτο μας σφύριγμα για παράβαση της εταιρείας, θα την ξηλώσει; Αυτό κι αν είναι πατέντα !
Η κατάσταση είναι σοβαρή και τα ΓΙΑΤΙ είναι πάρα πολλά !
ΔΙΑΜΗΝΥΟΥΜΕ από το Κιλκίς ότι αυτό που επιχειρούν πρέπει να το θεωρήσουν κιόλας πως ΕΧΕΙ ΛΗΞΕΙ. Μεταλλεία στο Κιλκίς δε θα γίνουν !


ΔΗΜΑΡ Κιλκίς: Χρήστος Σπίγκος
Οργισμένη παρέμβαση – ξεκάθαρος λόγος
Έζησα τη χούντα – δε θα μου πάρουν εμένα dna !
Σε όλη τη διάρκεια της ημερίδας, εξοργίστηκε πολλάκις και αντιπαρατέθηκε ευθαρσώς σ’ όποιους διέκοπταν ομιλητές επειδή δεν συμφωνούσαν  μ’ αυτά που άκουγαν.
Ο Χρ.Σπίγκος μίλησε αμέσως μετά την παρέμβαση του Μετώπου Ενάντια στα μεταλλεία σε Κρούσσια-Πάικο και σημείωσε για την περίπτωση του Κιλκίς την ιδιαιτερότητα της έλλειψης του νερού.
Είπε πως σε αυτήν την επένδυση, το κέρδος είναι όλο της εταιρίας, το ρίσκο όμως, που ενίοτε συνοδεύει μια επένδυση, είναι όλο των κατοίκων!



Ο κ. Αδάμ Δράγας Περιφερειακός Σύμβουλος ΔΗΜΑΡ
Εξέφρασε τον προβληματισμό του για το νέο χωροταξικό σχεδιασμό της Κεντρικής Μακεδονίας. Μας κάλεσε όλους να είμαστε σε εγρήγορση γιατί η επόμενη φάση του σχεδίου θα είναι καθοριστική.





Ο κ.Βλαχόπουλος, πρώην Δήμαρχος Σταγείρων-Ακάνθου μια σημαντική παρέμβαση. Μάθαμε πως στη Χαλκιδική η έγκριση του Δήμου δόθηκε με σύσταση συμβουλίου στο οποίο ουσιαστικά κανένας δεν αντιπροσώπευε τίποτε, αφού συνεδρίαζαν υπό το καθεστώς εκλογών! Για την Χαλκιδική που έχει μια προϊστορία στη μεταλλουργία, ήταν δεκτικός στις μικρής κλίμακας υφιστάμενες δραστηριότητες, όχι όμως στην ογκώδη σχεδιαζόμενη εξόρυξη στις Σκουριές. Αναφορικά με τον Κάκκαβο, που είναι ο υδροφορέας της Χαλκιδικής, τόνισε πως δεν πρέπει κανείς να τον πειράξει – δε συζητιέται καμιά παρέμβαση σε αυτό το βουνό! Είπε επίσης πως ακόμη και οι μικρές μεταλλευτικές δραστηριότητες σε Ολυμπιάδα και Στρατώνι οδήγησαν σε σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα. Μας είπε ακόμη πως κατά για το Κιλκίς και τη Θράκη είναι κατηγορηματικά ενάντια, λόγω της εμπειρίας του και πως οι κάτοικοι θα πρέπει να αντιδράσουν και να μην το επιτρέψουν.

Μίλησαν ακόμη: Εκπρόσωπος της νομαρχιακής ΔΗΜΑΡ από τη Θράκη, εκπρόσωπος του Συντονιστικού ενάντια στα μεταλλεία από τη Θεσσαλονίκη, χημικός που εργάστηκε για την πτυχιακή της στο μεταλλείο του Στρατωνίου τη δεκαετία του ’80, και κατήγγειλε ότι τότε τα λήμματα ρίχνονταν στη θάλασσα του Στρατωνίου με ταμπέλα που απαγόρευε το κολύμπι στην παραλία (μόνο για ένα τμήμα της – παραπέρα ο κόσμος έκανε μπάνιο), καθώς για τις αρρώστιες των εργαζομένων με κυρίαρχη την πνευμονοκονίαση, αλλά και για τις απολύσεις συναδέλφων της  που τόλμησαν να δώσουν τότε κάποια στοιχεία για τη ρίψη των λημμάτων. Παρενέβη ακόμη και ο κ.Τσιουρής πρώην μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος ΑΠΘ, συμπληρώνοντας τον κ.Κατσιφαράκη, λέγοντας ότι και το προηγούμενο συμβούλιο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, αυτό στο οποίο ο ίδιος ανήκε, επίσης είχε ασχοληθεί με το θέμα των μεταλλείων της Χαλκιδικής και είχε αποφανθεί κατά, άρα 40 νυν και 40 πρώην καθηγητές ΑΠΘ έχουν την ίδια θέση και άποψη ενάντια στα μεταλλεία.
Την ημερίδα έκλεισε ο κ. Παντελής Ζαφειρόπουλος.


Ο γιατρός κ. Παντελής Ζαφειρόπουλος με ειδίκευση στη Γερμανία στον τομέα της ιατρικής κάλυψης εργαζομένων σε χώρους παραγωγής με αυξημένη επικινδυνότητα, είπε: Η εταιρία δεν έχει προσλάβει γιατρό! Είπε, τι μας έφερε εδώ η εταιρία τον χημικό ; για να μας δείχνει φωτογραφίες πώς ανακαίνισαν το κτίριο της Ολυμπιάδας; Ας μας απαντήσει σε αυτά που ρωτάμε ! - …Σχολιάζοντας την απάντηση του χημικού-μηχανικού της εταιρίας ότι η εταιρία ακολουθεί τα όρια της νομοθεσίας και των ευρωπαϊκών κανονισμών, είπε πως όταν λένε "τα όρια " δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι αυτά τα όρια συνιστούν μια σύμβαση μεταξύ εταιριών και πολιτικών! Και πως ως η πρακτική δείχνει ότι τα όρια αυτά στην πορεία μειώνονται – μέχρι και μηδενίζονται, λόγω των παρατηρούμενων συνεπειών! Επίσης τόνισε πως όταν μιλάμε για όριο αναφορικά με κάποια Χ βλαβερή ουσία, αυτό το όριο δεν είναι το ίδιο όταν η Χ βλαβερή ουσία συνυπάρχει με άλλες εξίσου βλαβερές ουσίες.

Κλείνοντας ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ κ Ε. Ζορκάδης από πλευράς ΔΗΜΑΡ ξεκαθάρισε τα εξής: «Η Δημοκρατική Αριστερά τόλμησε να ανοίξει ένα φλέγον θέμα για την κοινωνία και να εξασφαλίσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις προκειμένου να ακουστούν όλες οι απόψεις. Η συζήτηση εξελίχθηκε σε κλίμα πολιτισμένο με μκρές εξαιρέσεις κάποιων που αποπειράθηκαν μάταια να προκαλέσουν οξύτητα.» Στη συνέχεια ο κ. Ζορκάδης διάβασε την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Γραφείου της Κεντρικής Μακεδονίας της ΔΗΜΑΡ, στην οποία διατυπώνεται σαφής αντίθεση στη λειτουργία μεταλλείων χρυσού σε Χαλικιδική και Κιλκίς.

Μέτωπο Αγώνα ενάντια στα μεταλλεία σε Κρούσια-Πάικο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου