Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Κομισιόν: δε δίνει το πράσινο φως για εξόρυξη στη Βουλγαρία!

παράδειγμα προς μίμηση:

Δε δίνει πράσινο φως ακόμη η Κομισιόν στην εξόρυξη χρυσού στο ...Krumovgrad της Βουλγαρίας

Απάντηση σε πακέτο 4 ερωτήσεων για τη ρύπανση από εξορύξεις του Ν. Χρυσόγελου

Απαντήσεις σε πακέτο 4 ερωτήσεων του Ν. Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, σχετικά με ζητήματα ρύπανσης από εξορυκτικές δραστηριότητες του παρελθόντος, αλλά και επικείμενες, στη γειτονική Βουλγαρία έδωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτοπή.
Στο ζήτημα των υψηλών συγκεντρώσεων αρσενικού στο μετάλλευμα που σχεδιάζεται να εξορυχθεί στο Krumovgrad της Βουλγαρίας, ο Επίτροπoς Περιβάλλοντος J. Potočnik επιβεβαιώνει ότι «στην ουσία δεν υφίσταται επί του παρόντος απόφαση εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΕΠΕ) και ότι, επομένως, η απόφαση παραχώρησης δεν ισχύει ακόμη» διότι υποβλήθηκε αίτηση αναίρεσης στα βουλγαρικά δικαστήρια κατά της θετικής απόφασης για την ΕΠΕ που εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Υδάτων. Το Πρωτοδικείο επικύρωσε την απόφαση ΕΠΕ, αλλά η απόφασή του προσβλήθηκε ενώπιον ανώτερου δικαστηρίου το οποίο δεν έχει ακόμη αποφανθεί. Επίσης, ο Επίτροπος ενημερώνει ότι «μεγάλο μέρος των πληροφοριών σχετικά με τα ειδικά τεχνικά ζητήματα του έργου λήφθηκε κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2013 και βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση από την Επιτροπή» και καταλήγει στο ότι «θα αναληφθεί ενδεχομένως δράση για να δοθεί συνέχεια στην υπόθεση».
Αντίθετα, στο ερώτημα περί παράνομης κρατικής ενίσχυσης για την ίδια επένδυση, το οποίο βασίστηκε σε καταγγελίες για παραχώρηση εκμετάλλευσης από τη βουλγαρική κυβέρνηση χωρίς πρόσκληση υποβολής προσφορών, ο Επίτροπος Ανταγωνισμού κ. Almunia αναφέρθηκε σε γενικές κατευθύνσεις μόνο, δήλωσε αδυναμία να απαντήσει με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, ενώ δεν ανέφερε κάποια πρωτοβουλία της Επιτροπής για περαιτέρω εξέταση του ζητήματος.
Για τα ζητήματα της ρύπανσης με αρσενικό από βιομηχανία εξόρυξης μετάλλων στην τεχνητή λίμνη Topolnitsa και για άλλες περιπτώσεις εγκαταλελειμμένων δεξαμενών αποβλήτων από εξορυκτικές δραστηριότητες στη Βουλγαρία, ο Επίτροπoς Περιβάλλοντος J. Potočnik τουλάχιστον δεσμεύεται να ζητήσει από τις βουλγαρικές αρχές συμπληρωματικές πληροφορίες, να τις αξιολογήσει και αν κριθεί απαραίτητο να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες.
Ο Ν. Χρυσόγελος δήλωσε σχετικά: «Παρακολουθούμε στενά το θέμα της εξόρυξης χρυσού στο Krumovgrad της Βουλγαρίας που βρίσκεται πολύ κοντά στην Κομοτηνή, αλλά και άλλα θέματα ρύπανσης στη γειτονική χώρα που σχετίζονται με παλαιότερες εξορυκτικές δραστηριότητες. Η τελευταία αυτή απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει τις πολύ σοβαρές επιπλοκές που έχουν τα ζητήματα της εξόρυξης χρυσού τόσο εντός, όσο και κοντά στα σύνορα της Ελλάδας. Στη γειτονική χώρα, επανειλημμένα έχουν ματαιωθεί σχέδια εξόρυξης χρυσού με τη μέθοδο της εκχύλισης με κυάνιο, μετά τις κινητοποιήσεις κατοίκων και περιβαλλοντικών οργανώσεων. Οι αγώνες τους είναι απόλυτα συνδεδεμένοι και αλληλέγγυοι με τους αγώνες που γίνονται και στην Ελλάδα, καθώς και στη Χαλκιδική υπάρχουν υψηλές περιεκτικότητες των πετρωμάτων σε αρσενικό, αλλά και έχουν εκφραστεί βάσιμες ανησυχίες για το γεγονός ότι η πειραματική μέθοδος "ακαριαίας τήξης", την οποία έχει δηλώσει η Εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ότι θα χρησιμοποιήσει, δεν θα αποδώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, με συνέπεια να χρησιμοποιηθεί η γνωστή και πολυχρησιμοποιημένη μέθοδος της εκχύλισης με κυάνιο. Γι’ αυτό και κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να εκτιμηθούν στο ακέραιο όλες οι επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αντίστοιχα έργα.

Η Κομισιόν πρέπει να δείξει μεγαλύτερη προσοχή και στο ζήτημα των παράνομων κρατικών ενισχύσεων που σχετίζονται με εξορυκτικές δραστηριότητες. Βλέπουμε ότι δεν αποτελεί ελληνική μοναδικότητα η περίπτωση της Χαλκιδικής όπου η Κομισιόν έκρινε πως το 2003 το τίμημα των 11 εκατομμυρίων ευρώ που πλήρωσε η Ελληνικός Χρυσός για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας το 2003 ισοδυναμούσε με παράνομη κρα­τική ενίσχυση, κατά παράβαση των κα­νόνων της E.E. Βέβαια ελληνική μοναδικότητα πρέπει να αποτελεί η προσφυγή της ελληνικής κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης της Επιτροπής που ανάγκαζε την εταιρία να πληρώσει στο Ελληνικό Δημόσιο 15,34 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον…».

πηγή: www.chrysogelos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου