Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Επιστολή προς τους συμβούλους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Έχοντας λάβει γνώση του θέματος προς συζήτηση στο συμβούλιό σας την Πέμπτη 14/3/2013, επιθυμούμε εν συντομία να σας γνωρίσουμε τα κάτωθι:
  1. Οι σχετικές εισηγήσεις των ΓΕΩΤΕΕ και Αντιπεριφερειάρχη Σερρών που έχουν αποσταλεί περιέχουν αδύνατες προτάσεις προς πραγματοποίηση με κύρια την εντύπωση ότι η μεταλλεία και η αγροτοκτηνοτροφική δραστηριότητα μπορούν να συνυπάρξουν. Αυτή η θέση είναι αποδεδειγμένα αναληθής, με βάση το πόρισμα της Γεωπονικής Σχολής ΑΠΘ. Ως παράδειγμα αναφέρουμε ότι μικρότερης έκτασης μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής έχει οδηγήσει σε απαγόρευση χρήσης κτηνοτροφικών προϊόντων από παρακείμενη μονάδα, λόγω υψηλών συγκεντρώσεων μολύβδου στο γάλα. Επίσης γαλακτοβιομηχανία στη ΒΙ.ΠΕ Κομοτηνής προειδοποιεί ότι «Μέχρι στιγμής εμείς δεν έχουμε ερωτηθεί για το θέμα, αλλά εκφράζουμε την αντίθεσή μας, καθώς κανένας στο εσωτερικό και εξωτερικό δεν θα αγοράζει ένα γάλα, που παράγεται σε μια περιοχή που γίνεται εξόρυξη χρυσού».
  2. Όλες οι αναφερόμενες περιπτώσεις παραδειγμάτων προς μίμηση, όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Χιλή, το Μεξικό, η Γκάνα, η Νότια Αφρική, έχουν αναδείξει περίτρανα σωρεία περιβαλλοντικών εγκλημάτων και προβλημάτων ανθρώπινης υγείας, ενώ οι λιγότερο «ανεπτυγμένες» χώρες (οι τελευταίες αναφορές) σίγουρα δεν αποδεικνύουν εθνικό οικονομικό όφελος! (Δείτε και την σχετική ανακοίνωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος). Οι εν λόγω αποδείξεις είναι αδύνατον να συμπεριληφθούν από εμάς στο παρόν λόγω όγκου πληροφορίας, όμως αρκεί να ανατρέξετε σε δημοσιεύματα σχετικά (πχ το πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ” με τίτλο «Οι «σκουριές» του κόσμου»)
  3. Αναφέρεται (στην εισήγηση του ΓΕΩΤΕΕ) «…αλλά και το Κιλκίς που έχουν παράλληλα και μακρόχρονη μεταλλευτική παράδοση και ιστορία.». Στο Κιλκίς, η μόνη παράδοση που έχουμε είναι η γεωργοκτηνοτροφική!
  4. Οι δύο επιπλέον ιδιαιτερότητες του νομού Κιλκίς για τις οποίες θα έπρεπε να έχετε ενδελεχή γνώση προτού αποφασιστεί τροποποίηση του χαρακτήρα της περιοχής μας, είναι ότι: α) είναι ο ένας εκ των 7 νομών της χώρας που κινδυνεύει από ερημοποίηση (πρόβλημα κλιματικής αλλαγής ανακοινωμένο από Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης). Η μεταλλευτική δραστηριότητα είναι ιδιαιτέρως υδροβόρα και ενέχει σοβαρούς κινδύνους μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα. β) Στο νομό και μάλιστα στα 91.000 στρέμματα που περιλαμβάνονται στο διαγωνισμό μεταλλείας χρυσού, υπάρχει αποδεδειγμένα ραδιενεργό ουράνιο. Αυτό βεβαίως και δεν αποτελεί κίνδυνο στην τωρινή του μορφή και βάθος, κάτι που δεν ισχύει σε περίπτωση εξόρυξής του. Εξάλλου και για τα νομικά και περιβαλλοντικά κωλύματα που συνοδεύουν την ύπαρξη του ουρανίου στην περιοχή μας, εκκρεμεί δικαστική πράξη την 5η Απρίλη 2013.
  5. Εβδομήντα ένας (71) θεσμικοί φορείς του νομού (συμπεριλαμβανομένης και της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς), όλα τα πολιτικά κόμματα και οι 3 βουλευτές του Κιλκίς έχουν καταθέσει εγγράφως την αντίρρησή τους στη μεταλλευτική προοπτική στο νομό μας και έχουν λάβει έγγραφες και προφορικές δεσμεύσεις της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ ότι θα σεβαστούν τη θέση της τοπικής κοινωνίας – χωρίς όμως να το πράξουν μέχρι σήμερα. Σήμερα εναπόκειται σε εσάς να υπερασπιστείτε αυτή τη βούληση – τη βούληση των πολιτών. Στην εισήγηση γίνεται λόγος για εναρμόνιση του χωροταξικού σχεδιασμού με την κυβερνητική πολιτική. Λάβετε όμως υπόψη σας ότι η κυβερνητική πολιτική αντικρουόμενη με τη βούληση της κοινωνίας οδηγεί σε ρήξη της κοινωνικής συνοχής όπως τη ζούμε στη Χαλκιδική τις μέρες αυτές.

Θεωρούμε δεδομένο ότι όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι του νομού μας και πρωτίστως ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Χρήστος Γκουντενούδης (υπεύθυνος Αγροτικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας) θα τοποθετηθούν αναλυτικά για όλα τα παραπάνω και θα υπερασπιστούν το γεωργοκτηνοτροφικό χαρακτήρα της περιοχής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου