Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Οι κάτοικοι του Ελ Σαλβαδόρ γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Με το παρακάτω μεταφρασμένο άρθρο από το http://www.stopesmining.org επιθυμούμε, για άλλη μια φορά, να γνωρίσουμε στον κόσμο την σκληρή πραγματικότητα της μεταλλευτικής “ανάπτυξης” που ισχύει ήδη σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Κρατήστε δύο στοιχεία:
  1. Το ΝΕΡΟ - “η εξόρυξη είχε μολύνει το νερό της περιοχής με εξαιρετικά τοξικά μέταλλα”
  2. Το ότι το κράτος του Ελ Σαλβαδόρ δέχεται πλέον μηνύσεις από την εξορυκτική εταιρεία, γιατί αναστέλλοντας τις εργασίες εξόρυξης (με αφορμή την μόλυνση του νερού) παραβαίνει τη νομοθεσία περί προστασίας ξένων εταιρειών.

Σας φέρνει κάτι στο μυαλό από τα δρώμενα σε Κιλκίς, Χαλκιδική και Θράκη;
  • Υπόσχονται δουλειές και λαγούς με πετραχήλια.
  • Καταθέτουν μελέτες ισχυριζόμενοι πως δεν θα μολύνουν το περιβάλλον.
  • Εξαγοράζουν νομοθεσίες που προστατεύουν τα συμφέροντά τους.
  • Ξεκινάνε οι εργασίες και η εξόρυξη.
  • Μολύνονται τα πάντα και φυσικά και το ΝΕΡΟ!
  • Αναστέλλονται οι εργασίες τους από την κυβέρνηση λόγω της παράβασης της μελέτης που είχαν καταθέσει.
  • Η εταιρεία μηνύει το κράτος γιατί παραβαίνει τη νομοθεσία περί προστασίας ξένων επενδύσεων.


Ιδού, τι συμβαίνει στο Ελ Σαλβαδόρ:

Χιλιάδες ανθρώπων από όλες τις περιοχές του Ελ Σαλβαδόρ έκαναν πορεία στην πρωτεύουσα της χώρας Σαν Σαλβαδόρ σήμερα το πρωί ζητώντας την κυβέρνηση να σταματήσει την εξόρυξη μετάλλων και να προωθήσει νομοθεσία για την προστασία των νερών της χώρας.

Η “Οικολογική Πορεία” οργανώθηκε από μία συμμαχία περιβαλλοντικών και εκκλησιαστικών οργανώσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Η Π.Η.Π. καθορίστηκε από τον Ο.Η.Ε. το 1973 για να προωθήσει την επίγνωση της σημαντικότητας της προστασίας της βιοποικιλότητας και για την εξεύρεση διορθωτικών δράσεων σε θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την αειφορία. Για το 2013 το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι η μείωση της ποσότητας τροφών που σπαταλώνται και πετιούνται σε όλο τον κόσμο.

Στα πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ελ Σαλβαδόρ, Δρ. OScar Luna, συνέδεσε το θέμα αυτό με την αναγκαιότητα προώθησης αλλαγών οι οποίες δεν θα περιορίζονται μόνο στην στάση και συμπεριφορά του καθενός από εμάς αλλά θα απαιτούν μία πολυδιάστατη προσέγγιση και κοινές ευθύνες που θα εκτείνονται από το τοπικό στο παγκόσμιο. “Είμαι πεισμένος πως οι αλλαγές που προέρχονται από τις ατομικές μας πράξεις  μπορούν να αναπαραχθούν αλλάζοντας ολόκληρη της κοινωνία ” είπε. Αλλά, “υπάρχουν πρακτικές και αποφάσεις σε εταιρικό και πολιτειακό επίπεδο που σχετίζονται με τη διαθεσιμότητα της τροφής, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την μόλυνση. Και αυτοί είναι καθοριστικοί παράγοντες για την ύπαρξη μίας τελικής λύσης”. Σύμφωνα με τον Δρ. Luna, αυτές οι αλλαγές είναι εφικτές μόνο αν υπάρχει πολιτική βούληση και το όραμα μίας χώρας που λαμβάνει υπόψη της ευημερία της τωρινής αλλά και των μελλοντικών γενιών.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τους επικεφαλείς του Εθνικού Κινήματος κατά των Μεταλλείων και του Forum για το Νερό του Ελ Σαλβαδόρ, ο Oscar Luna προέτρεψε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση της χώρας να υλοποιήσει μέτρα προστασίας των δικαιωμάτων των κατοίκων στην τροφή, το νερό και το καθαρό περιβάλλον. Ο ομιλία του επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη το νομοθετικό σώμα του Ελ Σαλβαδόρ να φτιάξει τους νόμους (στη φάση αυτή είναι υπό συζήτηση) που είναι απαραίτητοι για την προστασία των δικαιωμάτων αυτών.

Άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να αποφευχθούν περιβαλλοντικές καταστροφές σαν αυτήν που προκλήθηκε από το ορυχείο του San Sebastian στην περιοχή La Union, που έχει ήδη προκαλέσει μόλυνση, έχει αρνητικές συνέπειες στην περιβαλλοντική ακεραιότητα και έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη τροφής και νερού και επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού της περιοχής, είπε ο Luna.

Το μεταλλείο του San Sebastian ανήκει στην Commerce Group, εξορυκτική εταιρεία με έδρα τις Η.Π.Α. η οποία έχει καταθέσει μήνυση κατά της κυβέρνησης του Ελ Σαλβαδόρ με βάση την συμφωνία CAFTA (Central American Free Trade Agreement) για την “προστασία” των ξένων επενδύσεων. Η μήνυση είναι αποτέλεσμα της απόφασης της κυβέρνησης του Ελ Σαλβαδόρ να αφαιρέσει την άδεια εξόρυξης της εταιρείας του 2006, αφού υπήρχαν ενδείξεις και στοιχεία πως η εξόρυξη είχε μολύνει το νερό της περιοχής με εξαιρετικά τοξικά μέταλλα. Από το 2008 το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ελ Σαλβαδόρ παρακολουθεί την υπόθεση και έχει επανειλημμένα ζητήσει από την κυβέρνηση να τεκμηριώσει την μόλυνση της περιοχής προκειμένου να αποζημιωθούν και να αποκατασταθούν οι οικογένειες που έχουν πληγεί από το μεταλλείο.

Η ουσία του μηνύματος του επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπήρχε στα πανό και στα πλακάτ που κρατούσαν οι συμμετέχοντες στην Οικολογική Πορεία, οι οποίοι σύμφωνα με τους οργανωτές ξεπέρασαν τους 7.000 (φοιτητές, εκκλησιαστικές οργανώσεις, τοπικές αγροτικές κοινότητες, περιβαλλοντικές και γυναικείες οργανώσεις.)

Με το πέρασμα των χρόνων η πορεία αυτή “έχει γίνει ο τρόπος έκφρασης του αγώνα ενάντια σε ένα οικονομικό σύστημα που επιβάλλει βίαιους και ηγεμονικούς τρόπους ανάπτυξης, που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα που ζούμε”, αναφέρει το δελτίο τύπου των οργανωτών. Πριν να φτάσουν στη βουλή της χώρας, για να καταθέσουν το υπόμνημα των θέσεων τους, μία αντιπροσωπεία επισκέφτηκε την πρεσβεία της Γουατεμάλας στο Σαν Σαλβαδόρ για να ζητήσει από την κυβέρνηση της χώρας αυτής να σταματήσει τα σχέδια για μεταλλεία που θα έχουν αρνητικές συνέπειες και κοινότητες στο Ελ Σαλβαδόρ εξαιτίας της εγγύτητας τους με τα σύνορα.



Πηγή άρθρου:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου