Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Σήμα διακοπής οικοδομικών εργασιών στις Σκουριές από την Πολεοδομία

Διακοπή+οικοδομικών+εργασιών
Προς: Το Αστυνομικό Τμήμα Αρναίας
Θέμα: Διακοπή οικοδομικών εργασιών
Παρακαλούμε σύμφωνα με την παρ 5α του άρθρου 4 του Ν. 4067/2012 “Νέος Οικοδομικός Κανονισμός” [ΦΕΚ 79Α/2012] να διακόψετε κάθε οικοδομική εργασία στη θέση “Σκουριές” της Μεγάλης Παναγίας του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, καθώς έπειτα από αυτοψία που διενήργησαν αρμόδιοι υπάλληλοι της υπηρεσίας διαπιστώθηκαν εκτεταμένες εκσκαφές και άλλες κατασκευές χωρίς άδεια δόμησης.
Προκειμένου να αποσαφηνιστεί η νομιμότητα των διαπιστωθέντων εργασιών και κατασκευών από τους συναρμόδιους φορείς (σε περίπτωση αποκλειστικής τους αρμοδιότητας για την αδειοδότηση) θα συνταχθεί διερευνητικό ερώτημα προς το ΥΠΕΚΑ, Γενική Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών και την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος, ενώ έως τότε θα τηρηθεί η διακοπή των εργασιών για την αποφυγή δημιουργίας τετελεσμένων -  αυθαίρετων κατασκευών με περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Εφόσον δεν αποδειχθεί η νομιμότητα των εκτελούμενων εργασιών-κατασκευών θα συνταχθεί έκθεση αυτοψίας, υπολογισμός αξίας και επιβολή προστίμων των αυθαίρετων κατασκευών.
Η συνέχιση θα επιτραπεί μόνο με νεότερο σήμα μας ανεξάρτητα αν σας παρουσιαστεί οποιαδήποτε αδειοδότηση.

Παράνομες εργασίες

Εδώ και πολλούς μήνες η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ προσπαθεί να πάρει από την Πολεοδομία του Δήμου Αριστοτέλη έγκριση δόμησης για το εργοστάσιο εμπλουτισμού των Σκουριών. Η Πολεοδομία τηρώντας το νόμο, ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ, επέστρεψε στην εταιρεία το φάκελο της αίτησης χωρίς να την εγκρίνει διότι δεν ήταν σύμφωνη με τις διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση.
DSC_0664Όλο αυτό το διάστημα η εταιρεία παρανομούσε συνειδητά και εν γνώσει της ότι δεν διέθετε τις απαιτούμενες άδειες. Για την κατασκευή του εργοστασίου υλοτομήθηκε έκταση δάσους 300 στρεμμάτων, ισοπεδώθηκε το έντονο ανάγλυφο της περιοχής και επιστρώθηκε δάπεδο από οπλισμένο σκυρόδεμα στην έκταση που προβλέπεται να καταλάβει (φωτογραφίες). Όλους αυτούς τους μήνες, η μόνη απάντηση στις επαναλαμβανόμενες καταγγελίες των πολιτών για παράνομη δράση της εταιρείας ήταν η παρεμπόδιση της πρόσβασης στο βουνό, τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα – μαζί με την προπαγάνδα και τη συκοφάντηση τους από τα ΜΜΕ. Η αστυνομία ήταν πάντα εκεί, για να προστατεύει τις παράνομες εργασίες σαν ιδιωτική φρουρα της  εταιρείας. (Δείτε αυτό το βίντεο για να καταλάβετε τη στάση της αστυνομίας. Σύμφωνα με μεταγενέστερο έγγραφο του Δασαρχείου Αρναίας προς τον αστυνομικό διευθυντή, ο παρακαμπτήριος δρόμος πράγματι δεν έχει παραληφθεί κατά το νόμο, άρα πράγματι η αστυνομία παρανομούσε κλείνοντας το δρόμο στους πολίτες…).
DSC_0668Αφού δεν μπορούσε να πάρει νόμιμη άδεια από την Πολεοδομία, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ άλλαξε στρατηγική. Στις 13 Μαΐου 2013, η Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών, Τμήμα Γ’ του ΥΠΕΚΑ χορήγησε στην εταιρεία άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στη “μονάδα εμπλουτισμού Σκουριών”, δηλαδή στη μονάδα που δεν έχει λάβει ακόμα έγκριση δόμησης! Η εταιρεία προσπαθεί τώρα να παρακάμψει την Πολεοδομία ισχυριζόμενη ότι  με την άδεια του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού έχει ουσιαστικά εγκριθεί η δόμηση του εργοστασίου!
Η τραγελαφική αυτή κατάσταση μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να υπάρξει. Το ότι αυτό το εργοστάσιο, για το οποίο εγκρίνεται ο εξοπλισμός, ακόμα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ δεν φαίνεται να απασχολεί την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ, καθώς δεν αναφέρεται πουθενά μέσα στην απόφαση (εδώ). Είναι σα αγοράζει κανείς τα έπιπλα και τα κουζινικά για ένα σπίτι που ακόμα δεν έχει χτιστεί. Δεν θα μας απασχολούσε αν επρόκειτο για ένα απλό πρωθύστερο, που όμως δεν αναιρεί την υποχρέωση του ιδιοκτήτη του έργου να λάβει όλες τις κατά το νόμο απαιτούμενες άδειες. Εδώ όμως βλέπουμε ότι η εταιρεία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει …τα έπιπλα σαν άδεια για να χτίσει το σπίτι!
Μένει να δούμε πόσο “λάστιχο” θα κάνει το νόμο το ΥΠΕΚΑ… Αναμένουμε.

…και παράνομες κατασκευές

Οι χωρίς άδεια εκσκαφές δεν είναι η  μοναδική πολεοδομική παρανομία στις Σκουριές. Μετά από δική μας καταγγελία, η Πολεοδομία του Δήμου Αριστοτέλη είχε διαπιστώσει ότι στις Σκουριές η  ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ είχε κατασκευάσει ΠΑΡΑΝΟΜΑ/ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ. Τα παράνομα καταγράφηκαν στο ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΨΙΑΣ 1138/05.12.2012 και επιβλήθηκαν τα σχετικά πρόστιμα (δείτε το έγγραφο εδώ κι εδώ). H απάντηση της εταιρείας ήταν ένα θρασύτατο: “Παρανομήσαμε συνειδητά”! (εδώ)
486102_159653744193860_1130532893_nΤα κτίσματα αυτά καταστράφηκαν όλα ολοσχερώς κατά τον εμπρησμό της 17ης Φεβρουαρίου 2013. Από την επομένη η εταιρεία άρχισε την επανακατασκευή τους χωρίς να έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες εγκρίσεις και άδειες. Υποβάλαμε άμεσα νέα καταγγελία εδώ δηλώνοντας οτι “η επανακατασκευή αυτών των κτισμάτων είναι παρανομία καθ’υποτροπήν”. Ωστόσο τα ΠΑΡΑΝΟΜΑ ηλεκτροδοτήθηκαν και λειτουργούν ως χώροι κύριας χρήσης.
*Το εξαιρετικά δυσανάγνωστο έγγραφο το πήραμε από τους “Πωλητές Αριστοτέλη”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου