Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Το σχέδιο “διακριτική παρουσία της Αστυνομίας” στις Σκουριές

Η φωτογραφία είναι από το Χοντρό Δέντρο, 25 Μαρτίου 2012.

Αυτή τη στιγμή, 9:00 π.μ., ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ βρίσκονται στη θέση “Χοντρό Δέντρο”, στη διασταύρωση του δρόμου για Σκουριές.
Επάνω στις Σκουριές, οι μπάρες που έκλειναν το δρόμο είναι τώρα ανοιχτές. Υπάρχουν συρματοπλέγματα  αριστερά και δεξιά του δρόμου που αποκλείουν την πρόσβαση προς το παλιό όρυγμα και προς το χώρο όπου βρίσκονται τα κοντέινερς της εταιρείας.


Ολόκληρος στρατός από ΜΑΤατζήδες έχουν παραταχθεί αριστερά και δεξιά.
Κλούβα με ΜΑΤ και τέσσερα περιπολικά βρίσκονται στη διασταύρωση των Πλανών, μεταξύ Ιερισσού και Μ. Παναγίας.
Άραγε τους πληρώνουμε εμείς αυτούς, με τους κουτσουρεμένους μισθούς και συντάξεις, ή τους νοικιάζει η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ προς 30 ευρώ το κομμάτι;
Ελπίζουμε να μην προσπαθήσουν να σταματήσουν την πομπή  των αυτοκινήτων από Ιερισσό προς Παναγία.
Καλή Πρωτομαγιά και ραντεβού στο βουνό!
campingSkouries-July07
Ο ΔΑΣΑΡΧΗΣ ΜΕ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΔΑΣΗ
Mε το έγγραφο του 9485/24-4-2012 προς το Αστυνομικό Τμήμα Αρναίας, το Δασαρχείο Αρναίας επισημαίνει ότι “οι δασικοί δρόμοι στις Σκουριές είναι δημόσιοι και ελεύθεροι για τους πολίτες”. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με απόφαση που έλαβε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου την προηγούμενη ακριβώς μέρα, 23 Απριλίου 2012, η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ διατάσσεται να ξηλώσει μπάρες και συρματοπλέγματα από τους δασικούς δρόμους, να κατεβάσει από τα δέντρα τις συσκευές ηλεκτρονικής ανίχνευσης και να αποσύρει τους σεκιουριτάδες, ενώ παράλληλα διατάσσει την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των εκπροσώπων της εταιρείας για τις “τελεσθείσες έκνομες ενέργειες” στις Σκουριές.
Την αμέσως επόμενη μέρα ο Δασάρχης κ. Αγαλής βρήκε ότι το έγγραφο αυτό ήταν “ανεπαρκές” και έστειλε δεύτερο έγγραφο προς το Α.Τ. Αρναίας, με το οποίο “διορθώνει” το προηγούμενο ως εξής:
 Με την 7633/29-3-2012 απόφαση  της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης εγκρίθηκε η παραχώρηση της έκτασης για τις μεταλλευτικές δραστηριότητες στην περιοχή “Σκουριών” Μ. Παναγίας και “Μαντέμ Λάκκου” Στρατονίκης. Στις περιοχές αυτές υπάρχουν δασικοί δρόμοι, μικρά τμήματα των οποίων περιήθαν στην δικαιοδοσία της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός”.
Επειδή αυτά τα τμήματα δρόμων σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα υπάρχουν λόγω των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, θα κατασκευαστούν από την εταιρεία παρακαμπτήριες δασικές οδοί, για τις οποίες πρέπει να συνταχθούν σχετικές μελέτες που θα εγκριθούν από την Υπηρεσία μας, σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 48 του νόμου 998/79.
Μέχρι την ολοκλήρωση των έργων αυτών, οι υπάρχοντες δασικοί δρόμοι θα είναι σε κυκλοφορία με ευθύνη της εταιρείας!!!
Με την πρωτοφανή αυθαίρετη απόφαση του κ. Δασάρχη, η κυκλοφορία σε έναν δημόσιο δασικό κοινόχρηστο δρόμο θα γίνεται …υπ’ευθύνη μιας ιδιωτικής εταιρείας! Ο κ. Δασάρχης ερμηνεύει κατά το δοκούν την απόφαση παραχώρησης του δάσους στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ η οποία αναφέρει σαφώς ότι (όρος 14) ότι άδεια επέμβασης δίνεται μόνο για τα τμήματα του υποέργου “Σκουριές” για τα οποία υπάρχουν εγκεκριμένες Τεχνικές Μελέτες.  Όλα αυτά εξηγούνται αναλυτικά στην ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της δημόσιας δασικής οδού «Χοντρό Δέντρο-Σκουριές-Γαλατσάνος».
Ο κ. Δασάρχης ερμηνεύει επίσης κατά το δοκούν και τη δικαστική απόφαση της 23ης Απριλίου και την Ελληνική γλώσσα, αφού το “ο δρόμος είναι κοινόχρηστος δημόσιος δασικός και δεν επιτρέπεται να παρακωλύεται η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών μέχρι να γίνουν οι παρακαμπτήριοι” ερμηνεύεται ως “η  κυκλοφορία θα γίνεται με ευθύνη της εταιρείας”. Της ίδιας εταιρείας της οποίας οι υπεύθυνοι παραπέμπονται σε δίκη για την “τελεσθείσα έκνομη πράξη” της παρακώλυσης της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών!
Είναι προφανές ότι η εταιρεία προσπαθεί να βρει κάποιο έρεισμα για να δικαιολογήσει τις μπάρες, τα συρματοπλέγματα και τους “φουσκωτούς” και το βρήκε στο πρόσωπο του κ. Δασάρχη που φαίνεται λησμόνησε ότι στις 4.4.2012 είχε καταθέσει ο ίδιος μηνυτήρια αναφορά κατά της εταιρείας
Ο Δασάρχης Αρναίας έχει στη δικαιοδοσία του τα “πολυτιμότερα” δάση της Ελλάδας, τα “Μεταλλεία Κασσάνδρας”, που καταλαμβάνουν μια έκταση 317.000 στρεμμάτων. Η μέση δασοκάλυψη σε αυτήν την έκταση είναι 75% που στις Σκουριές ανεβαίνει στο 95%. 40.000 στρέμματα από αυτά χαρακτηρίζονται από την επιστήμη της δασολογίας ως “αρχέγονα δάση”, ενώ 100.000 στρέμματα ανήκουν στο δίκτυο “NATURA 2000″. Ο ορυκτός πλούτος που πάνω του ρίζωσαν τα αρχέγονα δάση του τόπου μας έχει σε πρώτη εκτίμηση αξία 20 δις ευρώ. Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας  τα πούλησε ο Χρήστος Πάχτας το 1995 στην TVX αντί 40 εκατ. δολαρίων. Το 2003 πάλι ο Χρήστος Πάχτας τα χάρισε στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, που μεταμορφώθηκε τελικά σε ΚΑΝΑΔΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, από τον οποίο η Ελλάδα δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ.
04KataraktisΟ σημερινός Δασάρχης κ. Αναστάσιος Αγαλής ήταν ο δασολόγος του Δασαρχείου Αρναίας που ήταν αρμόδιος για τα δάση της περιοχής Ολυμπιάδας στην κρίσιμη για την μεταλλουρία χρυσού της TVX περίοδο 1998-2000. Ήταν υπεύθυνος για τη διάνοιξη δασικών οδών, την κατασκευή του φράγματος στο ρέμα “Κηπουρίστρα” και της λίμνης τοξικών αποβλήτων, την κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας των υδαρών αποβλήτων της μεταλλουργίας, την κατασκευή σωληνόδρομου μεταφοράς των αποβλήτων. Όλα αυτά μέσα στο δάσος της Κηπουρίστρας που περιλαμβάνεται στην περιοχή “NATURA 2000″ του Στρατονικού όρους και έχει ανακηρυχθεί σε “ένα από τα 6 ομορφότερα  τοπία της Χαλκιδικής” από το ΕΜΠ.
Χαρακτηριστικές ενέργειες του κ. Αγαλή σε αυτόν τον ρόλο είναι το από 31 Αυγούστου 1999 “Πρωτόκολλο εγκατάστασης μηχανήματος (μπουλντόζας) του αρμόδιου δασολόγου κ. Αναστασίου Αγαλή”, η από 2 Σεπτεμβρίου 1999“γνωμάτευση των  υπαλλήλων Δασαρχείου Αρναίας κ. Αγαλή και Βεζυριανίδη” ότι “η διάνοιξη του δασικού δρόμου Τζενίλοβο-Κακιά Ζήγρα μήκους 1+741,7 χλμ έχει καλώς και είναι νόμιμη βάσει της 5382/2-7-1999 απόφασης της Διεύθυνσης Δασών Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, επειδή κόβονται δέντρα μικρής ηλικίας”(!), η οποία ακυρώθηκε αμέσως με την 5592/5-7-1999 απόφαση της αυτής Υπηρεσίας!
Αλλά ο κ. Αγαλής δεν εγκατέστησε μόνο μπουλντόζες για να κόψει “δέντρα μικρής ηλικίας”, εγκατέστησε και δασεργάτες για να κάνουν γουλί το δάσος της Κηπουρίστρας. Και όταν οι Νίκος Μήτσιου και Τόλης Παπαγεωργίου μπήκαν μπροστά και ζήτησαν από τους δασεργάτες του Συνεταιρισμού του Στανού να μην κόψουν το δάσος που αρνήθηκαν να κόψουν οι Συνεταιρισμοί Σταυρού και Ιερισσού, ο αρμόδιος δασολόγος κ. Αγαλής τους απείλησε ότι θα τους παραπέμψει στον Εισαγγελέα! Ως Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αρναίας στην περίοδο 2003-2006 υπερψήφισε όλες τις αποφάσεις του Δ.Σ. για το Επενδυτικό Σχέδιο της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ που αναπτύσσεται συνολικά μέσα στα δάση, την προστασία των οποία έχει οριστεί να υπηρετεί.
Από το 1999 λοιπόν μέχρι και σήμερα ο Δασάρχης πλέον κ. Αγαλής συνεχίζει τις άοκνες προσπάθειες για την προστασία του δάσους των 317.000 στρεμμάτων …από τα πάντα εκτός από το “Επενδυτικό Σχέδιο” της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.


ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ: Ιδιοκτησιακό και εν τοις πράγμασι καθεστώς Δημόσιας δασικής οδού «Χοντρό Δέντρο-Σκουριές-Γαλατσάνος»
Ενώπιον του κ. Εισαγγελέως Πρωτοδικών Πολυγύρου
ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ
Του
ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ του Μιχαήλ, πολιτικού μηχανικού, διπλωματούχου Α.Π.Θ., κατοίκου Ιερισσού, κατόχου ΑΔΤ με αριθμό: Α1-364584 που εκδόθηκε από το Α.Τ. Ιερισσού στις 22/2/2012.
ΜΕ ΘΕΜΑ: Ιδιοκτησιακό και εν τοις πράγμασι καθεστώς Δημόσιας δασικής οδού «Χοντρό Δέντρο-Σκουριές-Γαλατσάνος»
______________________________________________________________
-Α΄. Με την 7633/29.3.2012 Απόφαση του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, παραχωρείται σε ό,τι αφορά το «υπό έργο Σκουριές» (Σχετ. 1):
  1. Δημόσιο δάσος κατά κυριότητα έκτασης συνολικού εμβαδού 1471 στρεμ.
  2. Δημόσιο δάσος κατά χρήση έκτασης συνολικού εμβαδού 1802 στρεμ.
«Για την εν προκειμένω έκταση, η παραχώρηση ισχύει για 20 (είκοσι) έτη από την ημερομηνία έκδοσης της υπό τον ρητό τιθέμενο όρο ότι υφίσταται ο σκοπός για τον οποίο εξεδόθη». Η παρούσα παραχώρηση εκδίδεται με τους εξής πρόσθετους όρους:
(α)…. 14. Σύμφωνα με τα οριζόμενα της με αριθμό Δ8-Α/ ΦΤ.49.13/20123/3687/23.09.2011 γνωμοδότησης της Δ/σης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών της Γεν. Δ/σης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών… του ΥΠΕΚΑ, πριν από οποιαδήποτε επέμβαση στην έκταση που αναφέρεται στην παρούσα Απόφαση, η ενδιαφερόμενη εταιρεία «πρέπει να εφοδιαστεί με την ειδική έγκριση επέμβασης σύμφωνα με το άρθρο 57 παρ.2 του Ν.998/79 και την εγκεκριμένη τεχνική μελέτη που προβλέπεται από το άρθρο 4 του Κ.Μ.Π.Ε.».
(β) Κατά την παρ. 2 του άρθρου 57 του Ν.998/79 «Εκμετάλλευση μεταλλείων διά της εξορύξεως, διαλογής, επεξεργασίας και αποκομιδής μεταλλευτικών ορυκτών, διάνοιξις οδού προσπέλασης και ανέγερσης εγκαταστάσεων εξυπηρετουσών τας ανάγκας εκμεταλλεύσεως τούτων εντός δασών*… και εις πάσαν περίπτωσιν απαιτείται έγκρισις διά την εκμετάλλευσιν μεταλλείων εντός δασών… ανεξαρτήτως του αν εχορηγήθη ή μη ως κατά την προηγούμενην παράγραφον έγκρισης. Αύτη παρέχεται δι’ αποφάσεως του Υπουργού Γεωργίας μετά σύμφωνον γνώμην του Συμβουλίου Δασικής Πολιτικής».
(γ) Κατά το εδ.β΄ της παρ.1 του άρθρου 4 Κ.Μ.Π.Ε. «Απαγορεύεται η έναρξη μεταλλευτικών εργασιών πριν από την έγκριση της Τεχνικής Μελέτης και της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων».
-Β΄. Με την Δ8-Α/Φ.7.49.13/2809/349/10.02.2012 (Σχετ. 2) του ΥΠΕΚΑ εγκρίνεται για το «υποέργο Σκουριών» «Τεχνική Μελέτη» που περιλαμβάνει τις ακόλουθες ειδικές μελέτες τμημάτων του υποέργου Σκουριών που εγκρίνονται, ομοίως και αποτελούν αναπόσπαστα προσαρτήματα προσαρτήματος.
ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ 1: Μελέτη κύριας οδού πρόσβασης Μεταλλείου Σκουριών.
ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ 2: Τεχνική Μελέτη κατασκευής ελικοειδούς κεκλιμένου (ράμπας) και φρέατος υπόγειου μεταλλείου Σκουριών. Κατά το κεφ.Γ΄ Υποχρεώσεις, παρ.3:
«Μετά την παράδοση της παρούσας η εταιρία οφείλει:
___________________
* έγκρισις ερεύνης
  1. Να μας υποβάλει για έγκριση εντός χρόνου όχι μεγαλύτερου των τριων (3) ετών τα υπόλοιπα προσαρτήματα της τεχνικής μελέτης, με τα οποία θα ολοκληρωθεί το σύνολο των τμημάτων του “υποέργου Σκουριών” ως εξής:
ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ 3: Τεχνική Μελέτη χώρων απόθεσης Καρατζά Λάκκου και Λοτσάνικου.
ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ 4: Τεχνική Μελέτη μονάδας εμπλουτισμού Σκουριών.
ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ 5: Τεχνική μελέτη μεταλλουργικής μονάδας χρυσού, χαλκού και θειϊκού οξέως.
(α) Η έγκριση του συνόλου των προσαρτημάτων και τεχνικών μελετών όλων των υποέργων που συνιστούν το επενδυτικό σχέδιο των μεταλλείων Κασσάνδρας των υπό στοιχεία 5 (ii) σύμβασης και 5 (iii) εγγράφου μας του σκεπτικού της παρούσας θα επέχει θέση οριστικής έγκρισης του αναθεωρημένου σχεδίου των Μ.Κ. κατά την έννοια του άρθρου 3 παρ.2 έως 5 της με αριθμό 22138/12.12.2003 Σύμβασης Μεβαβίβασης…».
-Γ΄. Απόφαση 5636/29.03.2012 (Σχετ.3) της Δ/σης Δασών της Αποκεντρωμένης Περιφ. Μακεδονίας-Θράκης.
Με την ανωτέρω Απόφαση
«εγκρίνεται η εκτέλεση δημόσιου δασοτεχνικού έργου από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. :
Β. Εκτέλεση του έργου βελτίωσης της βατότητας, ασφαλτόστρωση και σήμανση του δασικού δρόμου «Χοντρό Δέντρο-Σκουριές-Γαλατσάνος» μήκους 7.00 km περίπου με τους παρακάτω όρους:
2…… η επίβλεψη-κατασκευή των Δημόσιων δασοτεχνικών έργων θα πραγματοποιηθεί με επίβλεψη από το προσωπικό του Δασαρχείου Αρναίας.
3.Η παρούσα ανάθεση μπορεί να διακοπεί μονομερώς από τη Δασική Υπηρεσία, αν στην πορεία εκτέλεσης του έργου διαπιστωθεί άρνηση στη συνεργασία με το Δασαρχείο Αρναίας και μη συμμόρφωση στις υποδείξεις του, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος για τη σωστή εκτέλεση των έργων και την προστασία του δασικού χαρακτήρα της έκτασης και του οικοσυστήματος της περιοχής».
Σύμφωνα με όλα τα ανωτέρω:
1.Στο «υποέργο Σκουριών» η παραχώρηση των 1471 στρεμ. κατά κυριότητα και 1802 στρεμ. κατά χρήση, τελεί υπό τις αιρέσεις 2.(α), (β) και (γ) ήτοι: κατά την (α) απαιτείται άδεια επέμβασης η οποία εκδίδεται κατά τα (β) και (γ). Δηλαδή απαιτείται:
  • Απόφαση Υπουργού Γεωργίας (σήμερα Τροφίμων….) μετά σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Δασικής Πολιτικής.
  • Έγκριση Τεχνικής Μελέτης δηλαδή το (Σχετ.2). Αλλά σύμφωνα με αυτό, από το σύνολο των έργων που συγκροτούν το «υποέργο Σκουριών» έχουν εγκριθεί μόνον οι Τεχνικές Μελέτες
  • της κύριας οδού πρόσβασης Μεταλλείου Σκουριών
  • της κατασκευής ελικοειδούς κεκλιμένου (ράμπας) και φρέατος υπόγειο μεταλλείου Σκουριών.
Χαρακτηριστικά επισημαίνεται στο (Σχετ.2) ότι απαιτείται η υποβολή εντός προθεσμίας τριων (3) ετών από της 10.02. 2012 των τεχνικών μελετών:
  • Χώρων απόθεσης Καρατζά Λάκκου και Λοτσάνικου
  • Μονάδας εμπλουτισμού
  • Μεταλλουργικής μονάδας χρυσού, χαλκού και θειϊκού οξέως.
Και αφού για τα ανωτέρω δεν έχουν ακόμα υποβληθεί οι Τεχνικές Μελέτες, είναι αυτονόητο ότι δεν έχουν εγκριθεί. Επί πλέον δε, δεν έχει εγκριθεί ούτε η μελέτη της διάνοιξης του ορύγματος της επιφανειακής εξόρυξης, αφού είναι επίσης αυτονόητο ότι αυτό προϋποθέτει την έγκριση των υπολοίπων τεχνικών μελετών των έργων επεξεργασίας-απόθεσης του μεταλλεύματος της εξόρυξης του ορύγματος.
Δεδομένου ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της οδού προσπέλασης δεν μεταβάλλεται και παραμένει Δημόσια δασική οδός, η μόνη υπάρχουσα παραχώρηση είναι η έκταση των λίγων εκατοντάδων στρεμμάτων που καταλαμβάνει το ελικοειδές κεκλιμένο (ράμπα) και του φρέατος.
Επιπλέον των ανωτέρω με το (Σχετ.3) εγκρίνεται η εκτέλεση Δημόσιου δασοτεχνικού έργου «βελτίωσης της βατότητας, ασφαλτόστρωσης και σήμανσης του δασικού δρόμου» Χοντρό Δέντρο–Σκουριές- Γαλατσιάνος».
Η μελέτη αυτού του έργου δεν έχει -ακόμα και σήμερα- εγκριθεί και επομένως το έργο δεν έχει αδειοδοτηθεί!
Αυτός ο δασικός δρόμος δεν περιλαμβάνει το τμήμα δασικού δρόμου, την πρόσβαση του οποίου έχει αποκλείσει με δρύφρακτα (μπάρες), συρματοπλέγματα και ηλεκτρονικά φράγματα η εταιρεία.
Με το αυτό (Σχετ. 2) ορίζεται ότι:
«η επίβλεψη-κατασκευή των Δημόσιων δασοτεχνικών έργων –άρα και της επίμαχης Δημόσιας δασικής οδού- θα πραγματοποιηθεί με επίβλεψη από το προσωπικό του Δασαρχείου Αρναίας».
Αλλά αφού το Δασαρχείο Αρναίας δεν έχει ακόμα εγκρίνει και αδειοδοτήσει αυτό το Δημόσιο δασοτεχνικό έργο, ο ανωτέρω όρος δεν πληρούται. Στο άρθρο 10 του (Σχετ.2) ορίζεται ότι:
«Τόσο κατά την κατά την καστασκευή όσο και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, ο δρόμος θα είναι σε κοινή χρήση και σε σύνδεση με το υπόλοιπο δασικό δίκτυο της περιοχής».
Με όσα πιο πάνω αναφέρονται είναι αδιαμφισβήτητο ότι οποιοδήποτε έργο ή ενέργεια παρακώλυσης της ελεύθερης και ανεμπόδιστης χρήσης της Δημόσιας δασικής οδού είναι παράνομη.
Μετά τιμής,
ο Πραγματογνώμων,
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ του Μιχαήλ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου