Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

προς τη σουηδική κυβέρνηση: Σας γράφουμε αυτό το γράμμα για να σας προτρέψουμε να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Ακούστε το λαό σας !

photo from FB: Stoppa Gruvan

"Προς τη Σουηδική κυβέρνηση" [πηγή: http://17nov.se/]

Βίντεο: Συλλαλητήριο της 17ης Νοέμβρη στη Στοκχόλμη εδώ

Όλοι σας εκλεγήκατε από το σουηδικό λαό για να διαχειριστείτε τη χώρα μας μακροπρόθεσμα και να φροντίσετε για το καλύτερο των πολιτών της. Σας γράφουμε αυτό το γράμμα για να σας προτρέψουμε να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Ακούστε το λαό σας ! Μην πηγαίνετε με τις ξένες μεγαλοεταιρείες. Μην ακρωτηριάζετε τη Σουηδία! Η μεταλλευτική πολιτική δεν πρέπει να αφήσει πίσω της μια Σουηδία με λεηλατημένα τα ορυκτά της και τη αναντικατάστατη φυσική ομορφιά της.

Οι Σουηδοί φορολογούμενοι πληρώνουν φόρους για υποδομές και τη δημιουργία της βάσης δεδομένων του Bergsstatens [αντ. ΙΓΜΕ] ώστε ξένες εταιρίες με συνοπτικές διαδικασίες να μπορούν να μαζεύουν τα αποθέματα από τα δικά μας βράχια. Ένα μεταλλείο προσφέρει ευκαιρίες εργασίας για μερικές δεκαετίες. Με μεγάλες λεκάνες λυμάτων, κατεστραμμένα τοπία και κατεστραμμένα υπόγεια ύδατα εξαφανίζονται για πάντα δουλειές γεωργίας, δασικές, κτηνοτροφίας, μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, τουρισμός, αλλά και όλες οι έμμεσες επαγγελματικές δραστηριότητες γύρω από αυτά τα επαγγέλματα, όπως το εμπόριο, οι μεταφορές, οι κατασκευαστική βιομηχανία και ακόμη χειροτεχνικές εργασίες, το ψάρεμα και το κυνήγι.
Ο τουρισμός δίνει χρηματικά έσοδα περισσότερα από ότι οι εξαγωγές ατσαλιού, σιδήρου και αυτοκινήτων μαζί. Οι τουρίστες δεν έρχονται στη Σουηδία για να βλέπουν λεκάνες λυμάτων. Το καθαρό νερό είναι μια μοναδικός πόρος στη γη και εμείς οι άνθρωποι δε μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς αυτό. Το να αφήσουμε μεγάλες εξορυκτικές να ρισκάρουν με το νερό μας είναι τελείως καταστροφικό! Κάτι τέτοιο απέχει πολύ από την βιώσιμη κοινωνία για την οποία εσείς οι πολιτική μιλάτε.
Ένα μπουκάλι με μήνυμα ήρθε από το δάσος Onjare του νησιού Gotland, στα χωριά Girjas και Laevas των Σαάμι στην Kiruna. Το μήνυμα ταξίδεψε και στην Jokkmokk, Tärnaby, Vättern, Öland και Skåne. Συγκεντρωθήκαμε εδώ στη Στοκχόλμη σήμερα για να δηλώσουμε την εναντίωσή μας στην μεταλλευτική πολιτική που μονίμως καταστρέφει το περιβάλλον και την οικονομία μας. Στο πλευρό μας θα έρθουν και άλλοι. Μαζί είμαστε μια δυνατή δυνατή φωνή που απαιτεί:
Αλλάξτε τον μεταλλευτικό κώδικα – κάντε τον αυστηρό – δεν πρέπει ποτέ να εκθέτει το περιβάλλον της ζωής μας και τη δυνατότητα διαβίωσής μας!
Οι ΜΠΕ να εκπονούνται από ανεξάρτητο φορέα!
Οι ΜΠΕ να περιέχουν και την επιχειρηματολογία των αντίθετων!
Νομοθετήστε για το δικαίωμα των δήμων να λένε ΟΧΙ σε εξορύξεις ορυκτών, ασβέστη, άμμου και βουνών!
Απαιτήστε αυστηρές δοκιμές στα πρώιμα στάδια και πριν αρχίσουν οι εξορυκτικές διαδικασίες!
Αφήστε τις περιβαλλοντικές οργανώσεις να έχουν το δικαίωμα να προσβάλλουν τις άδειες εξόρυξης!
Επαναφέρετε τον απαγορευτικό νόμο για συγκεκριμένα είδη και βιότοπους όταν διερευνούνται περιπτώσεις αδειοδότησης εξόρυξης ορυκτών!
Καταργήστε την απολυταρχία του  bergsstaten (σουηδικό ΙΓΜΕ/ΥΠΕΚΑ)!
Πάρτε σοβαρά υπ’ όψιν σας τους περιβαλλοντικά σημεία στον μεταλλευτικό κώδικα και τον ίδιο τον περιβαλλοντικό κώδικα – πχ. Μεταφράστε και αντιληφθείτε την έννοια της βιωσιμότητας!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου