Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Ημερίδα των ΑΝΕΛ 1/3/2013 - η Ομιλία του Μετώπου ενάντια στα μεταλλεία σε Κρούσσια-Πάικο

metalleiastop

Το κείμενο με το οποίο τοποθετήθηκε το Μέτωπο Ενάντια στα μεταλλεία σε Κρούσσια - Πάικο στην ημερίδα για το θέμα του χρυσού σε Κιλκίς, Θράκη και Χαλκιδική.



Καλησπέρα, κυρίες και κύριοι.
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ άνθρωποι με τελείως διαφορετική κομματική ταυτότητα για ένα και μοναδικό λόγο. Τι είναι αυτό που έχει κάνει Νεοδημοκράτες, Συριζαίους, Ανεξάρτητους Έλληνες, Μητροπολίτες και αντιεξουσιαστές, παπάδες και Κομμουνιστές, άνεργους και εργαζόμενους, ειδικούς επιστήμονες και απλό λαό αγράμματο, με ή χωρίς κομματική ταυτότητα να συμμετέχουν  σε κοινά συλλαλητήρια  και ημερίδες;;;

Είναι η αίσθηση της απειλής, της οργανωμένης απειλής που ενορχηστρώνεται από συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους, που όπως αποδεικνύεται είναι και αυτοί διακομματικοί σε αγαστή συνεργασία με οικονομικά συμφέροντα και εταιρείες που ελέγχουν απόλυτα σχεδόν τα ΜΜΕ. Μια απειλή που δεν έχει μόνο οικονομική διάσταση, εξάλλου τα οικονομικά σκάνδαλα και οι συμβάσεις που δεν έχουν κανένα όφελος για την τοπική και την εθνική οικονομία είναι σύνηθες φαινόμενο στην ελληνική πραγματικότητα, το χειρότερο από όλα είναι  η περιβαλλοντική  διάσταση. Το γεγονός δηλαδή ότι απειλείται η ίδια η ζωή και το μέλλον των παιδιών μας στις περιοχές που έχουν την δυστυχία να  κρύβουν στα σπλάχνα τους το πολύτιμο μέταλλο.

Η ιδιαιτερότητα του Κιλκίς είναι ότι  είναι από τους 7 νομούς που απειλείται άμεσα από ερημοποίηση και αντί να λαμβάνονται τα προτεινόμενα μέτρα για την απομάκρυνση του κινδύνου αυτού γίνεται προσπάθεια για εγκατάσταση  μια υδροβόρας βαριάς βιομηχανίας που ενέχει σοβαρούς κινδύνους μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα με ανυπολόγιστες ζημιές για την πόλη και τους οικισμούς που υδρεύονται από το Γαλλικό ποταμό και φτάνουν μέχρι το δήμο Δέλτα της Θεσ/νικης.

Επιπλέον ιδιαιτερότητα είναι η ύπαρξη ουρανίου στην εν λόγω μεταλλευτική περιοχή, ύπαρξη που σκοπίμως δεν αναφέρθηκε από το ΥΠΕΚΑ λόγω των νομικών αλλά και των περιβαλλοντικών κωλυμάτων  που δημιουργεί η ύπαρξή του.

Ο τρόπος που χειρίστηκε τόσο η προηγούμενη όσο και η τωρινή ηγεσία του ΥΠΕΚΑ την εγκατάσταση μεταλλείων στο Κιλκίς, η μυστικότητα και οι δουλειές πίσω από την πλάτη επιβεβαιώνουν τη δυσπιστία και την έλλειψη εμπιστοσύνης των κατοίκων. Των απλών κατοίκων που αναζητώντας την αλήθεια που κρύβουν οι εξορύξεις χρυσού έχουν έρθει σε επαφή με ανθρώπους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης που είχαν τη δυστυχία να βιώνουν την ανάπτυξη της μεταλλείας. Ειδικά η επικοινωνία με τους Φιλανδούς και τους Σουηδούς, το παλυδιαφημιζόμενο  παράδειγμα του ΥΠΕΚΑ για μεταλλεία με περιβαλλοντική ευαισθησία σε ανεπτυγμένες χώρες που με αυτές θα έπρεπε σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΚΑ να συγκρινόμαστε, ήταν διαφωτιστικότατη. Καταστροφή, περιβαλλοντικά προβλήματα, εξόρυξη ουρανίου στη ζούλα και αντιδράσεις παντού! ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΝΕ ή στην καλύτερη χρησιμοποιούνε τον όρο "αστοχίες" που η εταιρεία, αν είναι δυνατό!!, δεν έκανε ηθελημένα!! Ήταν "ατυχήματα", που η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι είναι πάρα πολύ συχνά.

Η προχειρότητα  και η απαξίωση  από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης επιβεβαιώνεται από τις απαντήσεις του υπουργού ΠΕΚΑ στις ερωτήσεις που από κοινού, για πρώτη φορά στα χρονικά, καταθέτουν στη βουλή οι τρεις βουλευτές του νομού εκλεγμένοι με διαφορετικά κόμματα.

Απαξίωθηκαν  και παρακάμφθηκαν τα ψηφίσματα  και το κοινό υπόμνημα του Δήμου, της Ιεράς Μητρόπολης, των τριών βουλευτών και 70 των πιο σημαντικών φορέων συνδικαλιστικών επιστημονικών και πολιτιστικών που εκφράζουν την καθολική άρνηση της τοπικής κοινωνίας του Κιλκίς στην υποτιθέμενη ανάπτυξη. Η Αθήνα κωφεύει και προχωρά ακάθεκτη. Εχουμε προχωρήσει και νομικά εναντίον του διαγωνισμού υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα στη ζωή και το δικαίωμα  στο να έχουν λόγο οι κοινωνίες για το πώς επιλέγουν να αναπτυχθούν.

Η κυβέρνηση αντί να τα λάβει όλα αυτά σοβαρά υπόψιν και να ακυρώσει τις διαδικασίες, τα λαμβάνει σοβαρά υπόψιν ώστε να εξασφαλίσει ότι καμιά εταιρεία δε θα ξαναενοχληθεί στο μέλλον  από τέτοια φαινόμενα περιθωριακών, τρομοκρατών, τενεκέδων, αριστερών, ψευτοοικολόγων  και όπως αλλιώς μας στολίζουν τακτικά. Φτιάχνει νόμους φωτογραφικούς που ανοίγουν το δρόμο για τους επίδοξους σωτήρες του έθνους - τις εταιρείες.

Με τον καινούριο επενδυτικό νόμο δε θα μπορούν πια οι πολίτες να προσφεύγουν στο συμβούλιο επικρατείας γιατί θα πρέπει να καταβάλλουν το 0,05% της επένδυσης!!! Εμείς στο Κιλκίς μαζεύουμε ευρώ ευρώ για να πληρώσουμε τα παράβολα. Φροντίζει να βγαίνουν οι άδειες γρήγορα (μια επιτροπή στο υπουργείο ανάπτυξης και super fast track) παρακάμπτοντας περιβαλλοντικούς, αρχαιολογικούς και οποιουσδήποτε  άλλους λόγους που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο, στην  ανάπτυξη, και όλα αυτά τα βαπτίζει επενδυτικό νόμο για τη διασφάλιση φιλικού για τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος. Φροντίζει να χρηματοδοτεί με προγράμματα το εργασιακό κόστος, να χρηματοδοτεί τις εγκαταστάσεις, δηλαδή να πληρώνουμε τα πάντα εμείς οι φορολογούμενοι για να έρθουν οι εταιρείες να πάρουν τον ορυκτό μας πλούτο να μας αφήσουν την καμμένη γη και να φύγουν.

Συνοψίζοντας, έχουμε και λέμε:
- παραχώρηση εκτάσεων κτιριακών εγκαταστάσεων έναντι εξευτελιστικής τιμής (έχουν ειπωθεί πολλές φορές)
- χρηματοδότηση γαι τις νέες εγκαταστάσεις (καινούριος επενδυτικός νόμος, φιλικός για τις επενδύσεις)
- πληρωμή εργαζομένων μέσω προγραμμάτων κατάρτισης voucher, τα τρέχει τώρα το ΤΕΕ
- μηδενικά royalties (δικαιώματα) για το ελληνικό δημόσιο (κυριολεκτικά παίρνουν τα μεταλλεύματα και φεύγουν) (μάλιστα και στον Εξάντα και στις ΑΥΤΟΨΙΕΣ χθες, εκπρόσωποι της εταιρείας είπαν "μα δε μας ζήτησε τίποτε το ελληνικό δημόσιο και τώρα να μας ζητήσει θα το δώσουμε"!!! Ο Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι το όφελος του δημοσίου θα είναι οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων!!! Στο Κιλκίς έχουμε και την εφεύρεση του μισθώματος - αλλά "εφόσον η εταιρεία παρουσιάζει κέρδη" !!!
- Θα μας αφήσουν πίσω τα τέλματα αποβλήτων και τις χαβούζες (για την περιβαλλοντική καταστροφή μπορώ να μιλάω ώρες)
- Αναρωτιέμαι σε τι συνίσταται η επένδυση??? Καταλήγω ότι τα μόνα λεφτά που ξοδεύει τελικά η εταιρεία για επενδύσεις είναι οι ΜΙΖΕΣ αυτονών που μας κυβέρνησαν και μας κυβερνούν!!!

Και όταν σε όλες μας τις αντιδράσεις νομικές και μη βρίσκουμε μπροστά μας τους νόμους που έχουν φροντίσει να φτιάξουν στα μέτρα των εταιρειών, είμαστε εμείς παράνομοι και καλείται ο Δένδιας να εφαρμόσει τη νομιμότητα. Σας παρακαλώ να μου πείτε πώς πρέπει να αντιδράσει σε όλα αυτά ο κάθε νομοταγής πολίτης που μέσα σε όλη την απόγνωση της κρίσης, έχει χάσει τη δουλειά ή έχει δει τις απολαβές του να μειώνονται δραματικά??? και αισθάνεται ότι απειλείται ακόμα  και ο αέρας που αναπνέει ακόμα και η γη που πατάει???
  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου