Σάββατο, 11 Μαΐου 2013

Στον Καναδά, οι φωνές αντίστασης κατά μεταλλείων


πηγή: www.enet.gr
Posted by on Τρίτη, Μαΐου 7, 2013

Οι αντιδράσεις των κατοίκων της βόρειας Ελλάδας στα σχέδια της εξόρυξης χρυσού θα ακουστούν στον Καναδά, με πρωτοβουλία Ελληνοκαναδής βουλευτού με καταγωγή από την Αλεξανδρούπολη.

Εκεί θα μεταβούν στις 25 Μαΐου ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης, και ο πρόεδρος του ελληνικού Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, Τόλης Παπαγεωργίου, οι οποίοι και θα μιλήσουν για τις αντιδράσεις των κατοίκων σε Χαλκιδική, Κιλκίς και Αλεξανδρούπολη, σε ήδη κλεισμένες εκδηλώσεις σε Οτάβα, Τορόντο, Βανκούβερ και Μόντρεαλ. 

Τη πρόσκληση απηύθυνε η Ελληνοκαναδή βουλευτής του κεντροαριστερού «Νεο-Δημοκρατικού» κόμματος του καναδικού Κοινοβουλίου, Νίκη Αστον, 31 ετών, η οποία διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη γενέτειρα της μητέρας της, την Αλεξανδρούπολη, όπου και πήγε για να τελέσει το γάμο της. Στις 2 Μαΐου η Ν. Αστον μίλησε στο καναδικό Κοινοβούλιο για τα σχέδια της καναδικής «Eldorado Gold» στην Ελλάδα και στον κόσμο και ζήτησε από την καναδική κυβέρνηση να αναλάβει δράση για ανάπτυξη με ηθικές αρχές (video).

Εκπροσωπώντας τόσο τις γυναίκες του Καναδά όσο και όλου του κόσμου, μετέφερε επιστολή των γυναικών της ΒΑ Χαλκιδικής στην οποία εξιστορείται η προσπάθεια επιβολής της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές, παρά την αντίθετη γνώμη των κατοίκων, και οι μέθοδοι της αστυνομίας για την επίτευξη του σκοπού αυτού.

«Στη βόρεια Ελλάδα οι Ελληνες ζητούν από την καναδική μεταλλευτική εταιρεία "Eldorado" να σταματήσει το σχέδιό της που θα βλάψει το περιβάλλον, και στην οποία αντιτίθενται οι κάτοικοι. Ωστόσο, η συντηρητική κυβέρνηση, μέσω της πρεσβείας μας, προωθεί ενεργά το μεταλλείο αυτό», είπε η Ν. Αστον στο καναδικό Κοινοβούλιο.

Ζήτησε να υπάρξει ο ίδιος σεβασμός στη δημόσια διαβούλευση και την ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος που θα περίμενε κανείς στον Καναδά. «Η εν λόγω εταιρεία και η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει τις γυναίκες και τους άνδρες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι ζητούν από τον Καναδά να αλλάξει πορεία. Πρέπει να είμαστε πρότυπο βιώσιμης, ηθικής ανάπτυξη των ορυκτών πόρων στον Καναδά, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο», είπε η Ν. Αστον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου