Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

ΣΟΚ και ΤΕΡΑΤΑ


www.efsyn.gr :
"Επικοινωνήσαμε με τον διοικητή του Νοσοκομείου Πολυγύρου Γιώργο Ρέμελη για να διαπιστώσουμε τι ακριβώς συμβαίνει με τους τραυματίες. Ο διοικητής μάς μίλησε για 4 τραυματίες που διακομίστηκαν εκεί, τρεις αστυνομικούς και μία διαδηλώτρια. Οπως μας είπε, έφεραν εκδορές και αποχώρησαν από το νοσοκομείο αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Σε δεύτερη επικοινωνία μας ο κ. Ρέμελης ανασκεύασε τις πρωινές δηλώσεις του για τον αριθμό των τραυματιών. «Αυτά για τα οποία μίλησα ήταν το πρωί. Ακολούθησαν και άλλα γεγονότα όμως στη συνέχεια», είπε. Οταν τον ρωτήσαμε τελικά πόσοι είναι οι τραυματίες, απάντησε: «Εχω πάρει εντολή από το υπουργείο να μην κάνω δηλώσεις, διότι το θέμα χειρίζεται το ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας)».

Oι MATατζήδες πρόσφεραν “μπουκέτα” στις γυναίκες

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Οι ΜΑΤατζήδες πρόσφεραν “μπουκέτα” στις γυναίκες

Δύο μητέρες τραυματίστηκαν σε μάχη σώμα με σώμα μεταξύ πάνοπλων αστυνομικών και άοπλων γυναικών, που ανέβηκαν στον Κάκαβο να τιμήσουν την ημέρα


Της Ντίνας Δασκαλοπούλου
 www.efsyn.gr

getFile (14)



Εχει τρία μικρά παιδιά. Αυτό δεν τη σταμάτησε ποτέ από το να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης της Χαλκιδικής. Πριν από λίγες μέρες τη ρωτούσαμε τι νιώθει όταν βλέπει τους ΜΑΤατζήδες. «Δεν νιώθω τίποτα, δεν τους φοβάμαι», μας είχε απαντήσει. Χθες την κακοποίησαν φρικτά: «Με τραβούσε ένας από πίσω από το φουλάρι μου κι άλλοι είχαν ορμήσει από μπροστά. Πνιγόμουν, είχα μελανιάσει. Τότε με άφησε απότομα ο ένας κι έσκασα στο έδαφος. Στο νοσοκομείο μού έβαλαν κολάρο». Η Λόλα Χρυσούλη είναι μία από τις 50 γυναίκες που ανέβηκαν χθες στον Κάκαβο και… τιμήθηκε ιδιαιτέρως από την ΕΛ.ΑΣ. για την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας.

«Ηταν σαν να παίζαμε σε αστυνομική ταινία, με το ελικόπτερο της αστυνομίας να βουίζει πάνω από τα κεφάλια μας», λέει η Βάσω Βαρβαρέσσου. «Μας έσπρωχναν με τις ασπίδες, μας χτυπούσαν, μας έβριζαν ανηλεώς. Πουτάνες μάς ανέβαζαν, καριόλες μάς κατέβαζαν». «Κάποια στιγμή μάς λένε: Αφού δεν σας γαμάνε βρώμες οι άντρες σας στο σπίτι, τώρα θα σας γαμήσουμε εμείς», λέει η Κατερίνα. Δύο μητέρες τραυματίστηκαν σ’ αυτή τη μάχη σώμα με σώμα μεταξύ πάνοπλων αστυνομικών και άοπλων γυναικών, ενώ, όπως καταγγέλλει το Συντονιστικό των κατοίκων, δέχτηκαν απειλές και από άτομα της Ελληνικός Χρυσός.

Την ίδια ώρα, περίπου 500 κάτοικοι επιχειρούσαν να προσεγγίσουν το σημείο όπου αποψιλώνεται το δάσος. Ενα 24ωρο πριν από την αναμενόμενη συνάντηση στο γραφείο του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, όπου θα εξετασθεί η νομιμότητα των εργασιών της εταιρείας, τα ΜΑΤ εμπόδισαν τους κατοίκους να ανέβουν στο βουνό με την… προσφιλή τακτική της ρίψης άφθονων δακρυγόνων.

Καταγγελίες Συντονιστικού

Σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό αναφέρει: «Καταγγέλλουμε την Ελληνική Αστυνομία για τις υπηρεσίες προστασίας που παρέχει στην εταιρεία και επικούρησης των παράνομων δραστηριοτήτων της. (…) Καλούμε κάθε σκεπτόμενο πολίτη σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον αγώνα μας για το περιβάλλον, τις ζωές μας και την προάσπιση των συνταγματικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας».

Στις 4 μ.μ. το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. με sms ενημέρωνε τους δημοσιογράφους πως «”άγνωστοι” προκάλεσαν επεισόδια στη θέση Λάκκος Καρατζά κατά αστυνομικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα 4 τραυματίες αστυνομικούς, εκ των οποίων ο ένας από σκάγια. Προσήχθησαν τρία άτομα». Βεβαίως το sms δεν εξηγεί πως και οι τρεις προσαχθέντες ήταν γυναίκες που δεν βρίσκονταν στον Λάκκο του Καρατζά, αλλά στη θέση Οξάρες μαζί με τις υπόλοιπες. Το κλίμα έχει ήδη δημιουργηθεί για να ακολουθήσει στη συνέχεια και δεύτερο μήνυμα αργά χθες το βράδυ: «Ο αριθμός των τραυματιών αστυνομικών είναι 8, εκ των οποίων 4 από σκάγια, από τους οποίους ο ένας διακομίσθηκε στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης».

Ελεύθεροι πολιορκημένοι

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έζωσαν την Ιερισσό, που για άλλη μια φορά βρέθηκε σύσσωμη στα φυλάκια στις δύο εισόδους του χωριού, ενώ κλούβες με ΜΑΤ βρέθηκαν και έξω από τη γειτονική Μεγάλη Παναγιά. Κι ενώ οι ώρες περνούσαν και οι οικογένειες και οι δικηγόροι δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τις τρεις προσαχθείσες, το κλίμα στο χωριό θύμιζε όλο και περισσότερο ελεύθερους πολιορκημένους.

«Μου θυμίζει αυτά που διαβάζαμε στο σχολείο για το Μεσολόγγι, τώρα καταλαβαίνω πως ένιωθαν οι άνθρωποι εκεί», μας λέει τηλεφωνικά η Μαρία. «Τα ΜΑΤ βρίσκονται σε απόσταση μερικών λεπτών –μπορεί να εισβάλουν πάλι ανά πάσα στιγμή. Πόσο θα το τραβήξουν πια; Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας; Για τι ακόμα θα μας κατηγορήσουν;»

Τελικά οι τρεις γυναίκες που είχαν προσαχθεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Πολυγύρου μετά από δέκα ώρες στο Αστυνομικό Τμήμα συνελήφθησαν. Η δικογραφία που συνέταξε η αστυνομία εις βάρος τους αφορά αντίσταση κατά της αρχής, εξύβριση και απόπειρα απελευθέρωσης κρατούμενου. Σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα Χαλκιδικής. Στο μεταξύ, όπως καταγγέλθηκε από την ομάδα των συνηγόρων τους, μία εκ των τριών είναι σοβαρά τραυματισμένη και, παρά τις συνεχείς της εκκλήσεις προς τους αστυνομικούς να τη μεταφέρουν στο νοσοκομείο, δεν είδε τους γιατρούς παρά αργά χθες βράδυ.

 ………………………………………………………………………………

Η «έννομη τάξη» του Ν. Δένδια και τα μισόλογα για τους τραυματίες

Του Νίκου Φωτόπουλου

«Οι πυροβολισμοί εναντίον αστυνομικών στη Χαλκιδική συνιστούν μέγιστη πρόκληση εναντίον του κράτους δικαίου στη χώρα μας», δήλωσε χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας. «Είναι ευνόητο ότι σε μια δημοκρατική χώρα οποιοσδήποτε έχει δικαίωμα στη διαμαρτυρία. Αλλά είναι ευνόητο επίσης ότι οποιοδήποτε αίτημα εκδικάζεται από τις αρμόδιες δικαστικές ή άλλες εντεταλμένες αρχές και δεν μπορούν να επιβάλλουν το δικό τους “δίκαιο” κουκουλοφόροι με κυνηγετικά όπλα και μολότοφ. Καλούμε όλα τα κόμματα και όλους τους φορείς να καταδικάσουν τη νέα προκλητική ενέργεια εναντίον της ευνομίας στη χώρα μας, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Μισόλογα συνδυαζόμενα με συμμετοχή σε εκδηλώσεις στήριξης δεν χωράνε. Επιτέλους, ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους απέναντι στην ελληνική κοινωνία, την έννομη τάξη και το Σύνταγμα».

Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θεόφιλου Παπαδάκη: «Είναι απίστευτα αυτά που μας καταγγέλλουν οι συνάδελφοι. Κάποιοι κάτοικοι χρησιμοποιούν σφεντόνες με τις οποίες εκτοξεύουν καρφιά και πέτρες. Εχουν σωλήνες και μέσα σε αυτούς τοποθετούν πυροτεχνήματα τα οποία εκτοξεύουν προς τους αστυνομικούς. (…) Καλές οι επενδύσεις αλλά δεν μπορούν να γίνονται με συνεχή προστασία από δεκάδες αστυνομικούς. Θα πρέπει να γίνονται έπειτα από διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες».

Σε οξύτατο τόνο απάντησε μέσω της «Εφ.Συν.» η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη: «Ο κύριος Δένδιας, που έχει στείλει την ΕΛ.ΑΣ. να φυλάει μια ιδιωτική εταιρεία που αποψιλώνει παράνομα ένα δάσος και που κανένας μηχανισμός μέχρι ώρας δεν τις έχει ελέγξει, ενώ όλοι κωφεύουν στις σοβαρότατες καταγγελίες των κατοίκων, μας μιλάει για νομιμότητα. Αυτός που παραβιάζει το Σύνταγμα και βιάζει την Δημοκρατία μάς μιλάει θρασύτατα για κράτος δικαίου. Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής δεν είναι κουμπουροφόροι. Ο κύριος Δένδιας να ελέγξει τους άντρες των ΜΑΤ που την προηγούμενη εβδομάδα απειλούσαν τους κατοίκους με προτεταμένα όπλα –υπάρχει σχετικό βίντεο κι έχει διαδοθεί ευρύτατα. Για το κρεσέντο βίας στη Χαλκιδική υπεύθυνη είναι η ΕΛ.ΑΣ. και ο πολιτικός της προϊστάμενος».

Επικοινωνήσαμε με τον διοικητή του Νοσοκομείου Πολυγύρου Γιώργο Ρέμελη για να διαπιστώσουμε τι ακριβώς συμβαίνει με τους τραυματίες. Ο διοικητής μάς μίλησε για 4 τραυματίες που διακομίστηκαν εκεί, τρεις αστυνομικούς και μία διαδηλώτρια. Οπως μας είπε, έφεραν εκδορές και αποχώρησαν από το νοσοκομείο αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Σε δεύτερη επικοινωνία μας ο κ. Ρέμελης ανασκεύασε τις πρωινές δηλώσεις του για τον αριθμό των τραυματιών. «Αυτά για τα οποία μίλησα ήταν το πρωί. Ακολούθησαν και άλλα γεγονότα όμως στη συνέχεια», είπε. Οταν τον ρωτήσαμε τελικά πόσοι είναι οι τραυματίες, απάντησε: «Εχω πάρει εντολή από το υπουργείο να μην κάνω δηλώσεις, διότι το θέμα χειρίζεται το ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου