Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Φινλανδία: Κατασκήνωση αντίστασης

Finland, Βόρεια Καρελία ενάντια στις εταιρείες εξόρυξης μετάλλων (από τις 18 Ιούνη 2013)

Από Contra Info
talvivaara-2013
Οι εγκαταστάσεις εξόρυξης νικελίου και ουρανίου της εταιρείας Talvivaara έχουν προξενήσει τις πιο σοβαρές οικολογικές καταστροφές στη φινλανδική ιστορία εδώ και δεκαετίες. Το ορυχείο μολύνει ακατάπαυστα τους εξαιρετικούς υδροβιότοπους της ανατολικής Φινλανδίας. Παρ’ ότι όλο και περισσότερος κόσμος και οργανώσεις απαιτούν το κλείσιμο του ορυχείου, και παρά το γεγονός ότι ο ντόπιος πληθυσμός δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει το νερό αρκετών από τις λίμνες της περιοχής, φαίνεται να μην υπάρχει κανένας αντίκτυπος σε μια χώρα όπου η οικονομική ελίτ γνωρίζει ότι η κυβέρνηση είναι στην υπηρεσία της.

Η οικοκαταστροφή που προκαλεί η εξορυκτική δραστηριότητα της Talvivaara δεν αποτελεί κάποιου είδους σπάνια εξαίρεση, αλλά αντίθετα είναι άκρως συνηθισμένη μπίζνα που συμβαίνει όπου ενεργούν οι μεγάλες εξορυκτικές εταιρείες. Για τις περιοχές που περιβάλλουν κάθε ένα από τα ορυχεία εξόρυξης ουρανίου, το τίμημα που πρέπει να πληρωθεί είναι η μόλυνση των υπόγειων υδάτων. Αδιαφορώντας τόσο για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα, όσο και για την αντίθεση του τοπικού πληθυσμού, η υπερεθνική ελίτ έχει αποφασίσει να θυσιάσει τη σκανδιναβική χλωρίδα, την πανίδα και τα νερά στο βωμό της καταναγκαστικής ανάπτυξης της οικονομίας.

Προκειμένου να διατηρήσουμε το περιβάλλον ζωτικό απαιτείται αποφασιστική αντίσταση. Σας καλούμε να συμμετάσχετε σε αυτόν τον αγώνα, ώστε να μοιραστούμε γνώσεις και δεξιότητες, και να δράσουμε! Η κατασκήνωση βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το ορυχείο της Talvivaara.

Την πρώτη εβδομάδα της κατασκήνωσης θα μοιραστούμε πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της εξορυκτικής δραστηριότητας στο βορρά και θα εξερευνήσουμε τακτικές για ανοιχτή άμεση δράση. Περισσότερες πληροφορίες και ενημερώσεις θα ανακοινωθούν οσονούπω στην ιστοσελίδα του Δικτύου Δράσης Ενάντια στην Εξόρυξη Ουρανίου.

Σας παροτρύνουμε να συμμετάσχετε με το δικό σας πρόγραμμα στις δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα! Η κατασκήνωση είναι αυτοοργανωμένη, επομένως οι συμμετέχοντες/-ουσες αναμένεται να αναλάβουν το κομμάτι που τους αναλογεί στη λειτουργία της. Για να καλυφθούν τα έξοδα, ζητάμε μια συνεισφορά της τάξης των 5 έως 10 ευρώ κατ’ άτομο ημερησίως, λογαριάζοντας φυσικά την οικονομική κατάσταση του κάθε ατόμου. Στείλτε μας ένα μέιλ στο turva@riseup.net για να μας πείτε πότε έρχεστε (αν είναι δυνατόν πριν από τις 10 Ιούνη), και μην ξεχάσετε να μας ενημερώσετε αν χρειάζεστε μεταφορικό μέσο ή αν έχετε κάποιου άλλου είδους ειδικές ανάγκες, αλλεργίες κ.τ.λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου