Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Μουσικό «όχι» κατά της εξόρυξης χρυσού



Ξεκίνησε σαν μια συναυλία συμπαράστασης κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές. Εξελίσσεται όμως σε μια μεγάλη γιορτή για το δικαίωμα στη ζωή και κατά της καταστολής και της κρατικής τρομοκρατίας. 

Η συναυλία θα γίνει το Σάββατο 25 Μαΐου στην Ιερισσό, με ελεύθερη είσοδο. Συμμετέχουν αφιλοκερδώς οι Δημήτρης Ζερβουδάκης, Active Member, ο Παύλος Παυλίδης με τους Β. Movies, ο Γιάννης Αγγελάκας και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου με τη Ματούλα Ζαμάνη. Ηδη τα μηνύματα κάνουν λόγο για λεωφορεία με κόσμο απ' όλη την Ελλάδα, από Κρήτη ώς Αλεξανδρούπολη. Νέοι στην ηλικία και στο πνεύμα, γονείς με παιδιά, διαμήνυσαν ότι θα δώσουν το «παρών», για να ενισχύσουν τον αγώνα των κατοίκων και για να φωνάξουν όλοι μαζί «όχι» σε σχέδια «ανάπτυξης» που δεν υπολογίζουν τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον. Επίσης θέλουν να στείλουν μήνυμα συμπαράστασης στους δύο Ιερισσιώτες που παραμένουν προφυλακισμένοι στις Φυλακές Διαβατών.
Στην Ιερισσό και τα γύρω χωριά επικρατεί ενθουσιασμός εν όψει της γιορτής. Ηδη οι γυναίκες ετοιμάζουν πίτες για να υποδεχτούν τους καλλιτέχνες και τον κόσμο. Τη συναυλία οργανώνουν οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης.
«Εδώ και 10 χρόνια αγωνίζονται μόνοι τους οι κάτοικοι εκεί κατά των εταιρειών εξόρυξης, έχοντας το κράτος απέναντί τους», λέει ο Δημήτρης Ζερβουδάκης. «Πρόκειται για ένα ξεπούλημα που θα καταστρέψει τον τόπο, τα νερά και τη θάλασσα», προσθέτει. Εχει επισκεφθεί το σημείο όπου πρόκειτα να γίνει το ανοιχτό όρυγμα. «Είναι ένα παρθένο καταπράσινο μέρος. Δεν πρέπει ν' αφήσουμε να γίνει αυτή η καταστροφή».
«Το κίνημα κατά των μεταλλείων αναπτύχθηκε απέναντι σε ένα ολιγαρχικό και σφόδρα αυταρχικό καθεστώς και στην ολοκληρωτική προπαγάνδα του», λέει ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου. Θεωρεί χρέος του να στηρίξει ένα τέτοιο κίνημα. Εχει ξαναπαίξει στις Σκουριές στο παρελθόν, όταν λιγοστός τότε κόσμος αντιστεκόταν κατά της μεταλλευτικής «TVX». «Ανησυχώ πολύ όταν ακούω περί εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου. Είμαι εναντίον γιατί θα καταστραφεί το φυσικό περιβάλλον», υποστηρίζει.
Η Ματούλα Ζαμάνη, η γυναίκα που δεν συγκράτησε το θυμό της όταν είδε στο εξωτερικό τον Γιώργο Παπανδρέου να πίνει ένα κρασί 2.500 ευρώ, δηλώνει ότι η συμμετοχή της σ' αυτή τη συναυλία είναι ό,τι σημαντικότερο έχει κάνει ποτέ. «Πιστεύω πολύ σ' αυτό που κάνουν οι άνθρωποι εκεί. Μας δείχνουν ότι πρέπει να ξεκουνηθούμε». Την ενοχλεί που υπάρχει κόσμος που δεν γνωρίζει τι γίνεται στις Σκουριές. «Χαίρομαι που υπάρχει ένα γαλατικό χωριό που αντιστέκεται. Είναι καιρός να σταματήσουμε να είμαστε μονάδες και να γίνουμε ομάδες», λέει.
Ο Παύλος Παυλίδης ζει τους ανθρώπους της Ιερισσού εδώ και 20 χρόνια. «Είναι πραγματικά γαλατικό χωριό. Οχι επειδή αντιστέκονται, αλλά επειδή είναι άνθρωποι καλοί, ευγενικοί και έχουν μεγαλείο. Είναι φιλήσυχοι. Οχι τρομοκράτες, όπως θέλουν να τους παρουσιάζουν». Καταγγέλλει ότι στο παρελθόν, η «TVX» πλησίασε τα «Ξύλινα Σπαθιά» για να επηρεάσουν τους κατοίκους. «Μας έδιναν ανοιχτή επιταγή να συμπληρώσουμε όσα μηδενικά θέλαμε για να παίξουμε υπέρ των μεταλλείων. Φυσικά αρνηθήκαμε». Καθώς βρίσκεται ήδη στο χωριό, βλέπει τις προετοιμασίες και το κλίμα ενθουσιασμού που επικρατεί μεταξύ των κατοίκων. «Ξεκίνησε σαν μια απλή συναυλία, αλλά το Σάββατο θα γίνει εδώ το μεγαλύτερο φεστιβάλ της χώρας», λέει με ενθουσιασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου