Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Δελτίο Τύπου για τη δίκη των τριών γυναικών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τη Δευτέρα 27 Μαϊου ολοκληρώθηκε η δίκη των τριών γυναικών που συνελήφθησαν την Ημέρα της Μητέρας, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στις Σκουριές.
Κατά την ακροαματική διαδικασία καταρρίφθηκε, στο μεγαλύτερο βαθμό, το κατηγορητήριο. Οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και του Γ.Δ/ντη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Χοντρού, ήταν αντιφατικές και έωλες, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να παρουσιαστούν, στο δικαστήριο και την κοινωνία, οι δυνάμεις καταστολής ως ειρηνόφιλες και αμυνόμενες. Οι μαρτυρίες ότι πάνοπλοι άντρες της ΕΛ.ΑΣ έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού από λίγες γυναίκες, στην πλειοψηφία τους μεγάλης ηλικίας και μητέρες, προκάλεσαν θυμηδία και αρνητικές εντυπώσεις.
Το δικαστήριο κατανόησε ότι οι συλλήψεις ήταν προσχεδιασμένες με σκοπό την κάμψη του ηθικού, τον εκφοβισμό και την ποινικοποίηση του κοινωνικού κινήματος ενάντια στις μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Χαλκιδική. Παρά την αντίθετη πρόταση της εισαγγελέως, το δικαστήριο απάλλαξε τις κατηγορούμενες από τις σοβαρότερες κατηγορίες της αντίστασης κατά της αρχής και της πρόκλησης σοβαρών σωματικών βλαβών. Η κατηγορία απόπειρας απελευθέρωσης κρατουμένου χαρακτηρίστηκε από το δικαστήριο ως απρόσφορη, αναγνωρίστηκε δηλαδή ότι κάτι τέτοιο ήταν τελείως ανέφικτο.
Το δικαστήριο θέλησε να επιβάλλει συνολική ποινή δύο ή τριών μηνών φυλάκισης με αναστολή. Μετά από πρόταση όμως των συνηγόρων υπεράσπισης να επιβληθούν μεγαλύτερες ποινές, ώστε να είναι δυνατή η άσκηση έφεσης, το δικαστήριο επέβαλλε τις ποινές έξι και εφτά μηνών φυλάκισης με τριετή αναστολή. Οι κατηγορούμενες δηλώνουν αθώες και με τον τρόπο αυτό τους δόθηκε η δυνατότητα να ασκήσουν έφεση ώστε να καταρριφθούν όλες οι κατηγορίες και να δικαιωθούν τελικά στο εφετείο.
Η πολιτική προώθησης των ξένων επενδύσεων με κάθε κόστος, και προστασίας των συμφερόντων ιδιωτικών εταιρειών από το ελληνικό κράτος, περιλαμβάνει προφανώς και την οργανωμένη προσπάθεια ποινικοποίησης κάθε αντίδρασης και αντίστασης. Είμαστε ελεύθεροι πολίτες, με πλήρη επίγνωση των συνεπειών των σκέψεων και δράσεων μας. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας συκοφαντήσει ως άτομα και να μας ποινικοποιήσει ως κοινωνία και κίνημα.

http://epitropiagonapanagias.blogspot.gr/2013/05/blog-post_28.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου