Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για 8/11/2013

Την Παρασκευή 8/11/2013, μετά από δύο αναβολές, συζητήθηκε στο αρμόδιο για τέτοιες υποθέσεις Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, η αίτηση των φορέων και κατοίκων του Κιλκίς για ακύρωση του διαγωνισμού έρευνας και εκμετάλλευσης χρυσού στα Κρούσια Κιλκίς. Στη συζήτηση παρέστησαν κάτοικοι και εκπρόσωποι από το Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια-Πάικο, ο Δήμος Κιλκίς με τον αντιδήμαρχο Μιχάλη Αναστασιάδη και οι βουλευτές Κιλκίς, Γεώργιος Γεωργαντάς και Ειρήνη Αγαθοπούλου, ενώ ο βουλευτής Θόδωρος Παραστατίδης ζήτησε να μεταφερθεί η συμπαράστασή του, καθώς δεν ήταν δυνατόν να παραστεί. Σημειώνεται ότι στη συζήτηση δεν παρενέβη η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, στην οποία και έχει κατακυρωθεί ο διαγωνισμός.

Ο εισηγητής που ορίστηκε από το δικαστήριο να μελετήσει την υπόθεση, παρουσίασε τις θέσεις των δύο αντιδίκων, και εξέφρασε τη σκέψη ότι η υπόθεση θα μπορούσε ίσως να εξεταστεί πληρέστερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, χωρίς η σκέψη του αυτή να είναι δεσμευτική ή να προκαθορίζει την παραπέρα εξέλιξη της υπόθεσης.

Στη συνέχεια οι δικηγόροι του Κιλκίς (Αντρέας Παπαπετρόπουλος) εξέθεσαν στο δικαστήριο με πληρότητα όλα τα γνωστά νομικά μας επιχειρήματα:
  • λειψυδρία και μόλυνση υπόγειων νερών
  • ύπαρξη ουρανίου και άλλων απειλών για την υγεία
  • ελάχιστο έως μηδαμινό όφελος για την πολιτεία
  • υποβάθμιση άλλων παραγωγικών δομών πλην της μεταλλείας.
Ο κ.Παπαπετρόπουλος κατέληξε εκφράζοντας τη γνώμη ότι το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών είναι απόλυτα αρμόδιο για να εκδικάσει την αίτηση ακύρωσης του διαγωνισμού.

Ακολούθησε ο δικηγόρος του ΥΠΕΚΑ, που παρουσίασε τις θέσεις του υπουργείου. Αυτές συνοψίζονται στο ό,τι οι αντιρρήσεις της κοινωνίας του Κιλκίς είναι μεν κατανοητές και δικαιολογημένες αλλά όπως είπε, ανήκουν χρονικά στο μέλλον, όταν θα έχει υπογραφεί σύμβαση με την εταιρεία! Ισχυρίστηκε δε πως τότε, όλοι οι ούτως ή άλλως υπαρκτοί περιβαλλοντικοί κίνδυνοι θα αντιμετωπιστούν επαρκώς με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.)!

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι μπορεί σήμερα να είναι υποχρεωτική σε τέτοιες περιπτώσεις η υποβολή Μ.Π.Ε. από τις εταιρείες, αλλά ήδη συζητείται στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές κυβερνητική πρόταση ώστε στο μέλλον η υποβολή Μ.Π.Ε. από τις εταιρείες να μην είναι υποχρεωτική για την έναρξη των εργασιών, στα πλαίσια ενός «φιλικού προς την επιχειρηματικότητα» καθεστώτος αδειοδοτήσεων.

Οι δικηγόροι του Κιλκίς τόνισαν στο δικαστήριο ότι επιβάλλεται να ξεκαθαριστεί γρήγορα η υπόθεση γιατί διαφορετικά οι κάτοικοι του Κιλκίς κρατούνται σε κατάσταση αβεβαιότητας, μη μπορώντας να επενδύσουν ή/και να επεκτείνουν την υπάρχουσα αγροτοκτηνοτροφική και μεταποιητική παραγωγή στο τόπο τους.

Αναμένεται η απάντηση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών για το αν θα κρίνει το ίδιο την υπόθεση ή αν θα αποφασίσει να την παραπέμψει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.



Μέτωπο Αγώνα ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια - Πάικο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου