Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Ψήφισμα προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο

BZ7Ryo1IYAA09O4

Αθήνα 25.11.2013
Προς
Τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Συγκεντρωθήκαμε σήμερα 25.11.2013 στην Αθήνα προκειμένου να διαδηλώσουμε για άλλη μια φορά ενάντια στην καταστροφή της Χαλκιδικής. Οι εξορυκτικές δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και της καναδικής Eldorado Gold Corp. απειλούν να καταστρέψουν το περιβάλλον μας, να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή μας, να εξαφανίσουν τις οικονομικές μας δραστηριότητες και να υποθηκεύσουν το μέλλον των παιδιών μας.
Στη Χαλκιδική σχεδιάζεται και έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται, ένα τεραστίων διαστάσεων, εξορυκτικό σχέδιο. Στα 317.00 στρέμματα δασικής έκτασης που παραχώρησε στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. το Ελληνικό Δημόσιο σχεδιάζεται, αποψίλωση 2500 στρεμμάτων αρχέγονου δάσους, εξόρυξη ανοιχτού τύπου (open pit) στον κύριο υδροφορέα της περιοχής, χωροθέτηση τελμάτων εξορυκτικών αποβλήτων σε ρέματα, εργοστάσιο χημικής επεξεργασίας.
Όλα αυτά προκειμένου η ιδιωτική εταιρεία να εξορύξει 380 εκατ. τόνους ορύγματος (όταν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα έχουν εξορυχθεί 33 εκατ. τόνοι.) και να εκμεταλλευτεί δημόσιο ορυκτό πλούτο η αξία του οποίου εκτιμάται σε πάνω από 15.5 δις ευρώ. Για το Ελληνικό Δημόσιο δεν προβλέπονται κανενός είδους δικαιώματα και το “κέρδος” περιορίζεται σε μερικές εκατοντάδες θέσεις εργασίας και έσοδα από τη φορολόγηση των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές εισφορές.
Την ίδια στιγμή το κόστος μια τέτοιας δραστηριότητας μετακυλύεται στις τοπικές κοινωνίες. Καταστροφή ενός σημαντικότατου, οικολογικά και οικονομικά, οικοσυστήματος. Ρύπανση υπογείων και επιφανειακών νερών, ατμόσφαιρας και εδάφους, με τοξικά βαρέα μέταλλα. Εξαφάνιση όλων των παραδοσιακών οικονομικών δραστηριοτήτων όπως η γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, υδατοκαλλιέργειες, αλιεία, βιολογικές καλλιέργειες, τουρισμός. Άμεση απειλή της υγείας εργαζομένων, κατοίκων και επισκεπτών.
Το Κράτος, χωρίς να κάνει καμιά ουσιαστική διαβούλευση και χωρίς να ενημερώσει εμπεριστατωμένα τους κατοίκους, προχώρησε στην αδειοδότηση της εξορυκτικής δραστηριότητας στη Β.Α. Χαλκιδική.
Εμείς, οι κάτοικοι της περιοχής, μπροστά στην απειλή μιας τέτοιας, μη αναστρέψιμης, καταστροφής αυτοοργανωθήκαμε και ενημερωθήκαμε από ανεξάρτητα επιστημονικά ιδρύματα και επιστήμονες. Ο κοινωνικός αγώνας μας για το αυτονόητο δικαίωμα στη ζωή αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση και την αστυνομίας με λυσσαλέα καταστολή και απίστευτη βία. Χρήση απαγορευμένων χημικών ερεθιστικών ουσιών ακόμη και μέσα σε σχολεία, πλαστικές σφαίρες, ανθρωποκυνηγητά, ξυλοδαρμοί, αναίτιες προσαγωγές και συλλήψεις, εξαφανίσεις πολιτών, προσαγωγές ανηλίκων, εισβολές σε σπίτια, παράνομη και δια της βίας λήψη γενετικού υλικού (γεγονότα που καταγγέλλονται από τη Διεθνή Αμνηστία και Δικηγορικούς Συλλόγους).
Την ίδια στιγμή η Ελληνικός Χρυσός προβαίνει σε σωρεία παρανομιών απολαμβάνοντας ασυλία και προστασία από την ΕΛ.ΑΣ (της οποίας είναι και χορηγός), τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τη δικαιοσύνη.
Μόνο τους τελευταίους δύο μήνες η Ελληνικός Χρυσός σχετίζεται με σειρά ατυχημάτων που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία: αποκαλύφθηκε ότι το νερό του Νεοχωρίου είναι ακατάλληλο για χρήση λόγω υψηλών συγκεντρώσεων αρσενικού, υπήρξε διαρροή από φορτηγό επικίνδυνων μεταλλευτικών συμπυκνωμάτων στη Ρεντίνα, αποκαλύφθηκε η παράνομη μεταφορά τοξικών μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, υπήρξε ατύχημα σε φορτηγό που μετέφερε θειούχο μόλυβδο από εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Δηλώνουμε ότι:
Παρότι βρισκόμαστε σε δεινή οικονομική κατάσταση, όπως η πλειονότητα των πολιτών σ’ αυτή τη χώρα, διατηρούμε την αξιοπρέπειά μας, δεν ξεπουλάμε τον τόπο μας και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας απέναντι τις επόμενες γενιές.
Δε θα επιτρέψουμε αποικιακού τύπου «επενδύσεις» που εξασφαλίζουν υπέρογκα κέρδη σε μεγάλες εταιρείες και αποφέρουν μόνο καταστροφή στις τοπικές κοινωνίες.
Δε θα ανεχτούμε την καταπάτηση των ανθρωπίνων, πολιτικών και συνταγματικών δικαιωμάτων μας.
Δεν θα ανεχτούμε τη στοχοποίηση και ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων.
Τέλος, δε θα υποκύψουμε στην τρομοκρατία, τους εκβιασμούς, την κατασυκοφάντηση και την ποινικοποίηση του αγώνα μας. Του Αγώνα μας ενάντια στην καταστροφή του τόπου μας. Του Αγώνα μας για μια αξιοπρεπή ζωή, όπως εμείς επιλέγουμε να την ορίζουμε. Του Αγώνα μας για το αυτονόητο δικαίωμα στη ζωή, την υγεία, τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Του Αγώνα μας για το μέλλον των παιδιών μας.
Οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής & Θεσσαλονίκης
ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου