Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Λογαριασμοί χωρίς τον ξενοδόχο

Μπορεί η είδηση, από το Newmoney.gr να έρχεται με έναν “πιασάρικο” αλλά άκρως παραπλανητικό τίτλο: Επένδυση 30 εκατ. ευρώ στη Θράκη από την Εldorado Gold για το project “Sapes Gold”. αλλά φυσικά δεν πρόκειται για καμμία “επένδυση”, κανενός ποσού στη Θράκη, αλλά για μία εξαγορά μετοχών και οικονομικών υποχρεώσεων, με τα 30 εκ. ευρώ να πηγαίνουν στις τσέπες των σημερινών μετόχων της Glory Resources.

Η εξαγορά της Glory Resources από την Eldorado δεν αποτελεί βέβαια έκπληξη και το είχαμε (antigoldgreece) επισημάνει από το Νοέμβριο του 2011 όταν έγινε η αγορά του αρχικού ποσοστού 19,9%. Δείτε: “Αναμενόμενη εξέλιξη η είσοδος της Eldorado στο χρυσωρυχείο των Σαπών”. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί, ξανά και ξανά, είναι ότι το μεταλλείο χρυσού (και χαλκού) των Σαπών, δηλαδή ένα κομμάτι αυτού που συνήθως ονομάζεται “Ελληνικός Ορυκτός Πλούτος” και νομίζουμε ότι μας ανήκει, έχει αλλάξει χέρια έξι (6) φορές μεταξύ ξένων εταιρειών, χωρίς από αυτόν τον χορό εκατομμυρίων το Ελληνικό Δημόσιο να έχει εισπράξει ένα ευρώ. Η θυγατρική “Ελληνική” εταιρεία “Μεταλλευτική Θράκης Α.Ε.” μπορεί να έχει αλλάξει έξι ιδιοκτήτες, αλλά εξακολουθεί να είναι η μισθώτρια, από το 1993, του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου Ε5 Σαπών, συνολικής έκτασης 20,1 km2. Θα πρέπει να ρωτήσουμε το ΥΠΕΚΑ αν εκτός από το να κάνουν χρηματιστηριακές συναλλαγές, οι κατά καιρούς ιδιοκτήτες έχουν πληρώσει ποτέ μισθώματα στο Δημόσιο. Αυτό ονομάζεται “Επένδυση”!

Και βεβαίως όλος αυτός ο λογαριασμός γίνεται χωρίς τον ξενοδόχο, αφού όχι μόνο οι πολίτες αλλά και οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης, Μαρώνειας-Σαπών και Κομοτηνής έχουν προ πολλού εκφράσει με ομόφωνα ψηφίσματα την κάθετη αντίθεσή τους στην υποτιθέμενη "επένδυση":

περισσότερα στους συνδέσμους
H Eldorado Gold εξαγοράζει το μεταλλείο χρυσού Σαπών: ένα σχόλιο
Προς κ. Paul Wright (1): Ομόφωνη απόρριψη από το Δήμο Αλεξανδρούπολης
Προς κ. Paul Wright (2): Ομόφωνη απόρριψη από το Δήμο Μαρώνειας-Σαπών
Προς κ. Paul Wright (3): Ομόφωνη απόρριψη από το Δήμο Κομοτηνής

20121001.Δήμος.Αλεξπολης.Β4ΤΝΩΨΟ-038-signed20120927.Δήμος.Μαρωνείας-Σαπών.Β4ΤΧΩΛΧ-451-signedΨΗΦΙΣΜΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου