Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΧΡΥΣΟ ΑΓΚΙΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΑΣ

Εδώ και μέρες είχαν φτάσει στην ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΧΡΥΣΟ ΑΓΚΙΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΑΣ πληροφορίες σχετικά με «περίεργες» κινήσεις άγνωστων οχημάτων 4x4 στην περιοχή βόρεια – βορειοανατολικά των οικισμών Χαρωπού – Σιδηροκάστρου – Σχιστόλιθου.
Γνωρίζοντας ότι κάποιοι έχουν βάλει ήδη υπογραφές παραχώρησης δικαιωμάτων ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ για ένα «οικόπεδο» περίπου 10.000 στρεμμάτων στην περιοχή και επιθυμώντας να μάθουμε από κοντά αν αληθεύουν αυτές οι πληροφορίες, ξεκινήσαμε για εκεί ώστε να μιλήσουμε με ανθρώπους που εργάζονται και ζουν κοντά στην ΥΠΟ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ περιοχή.
Συναντήσαμε κτηνοτρόφους που καθημερινά «οργώνουν» ένα μεγάλο μέρος της περιοχής, αναζητώντας τροφή για τα ζώα τους (πρόβατα, κατσίκια, αγελάδες και μοσχάρια).
Όλοι δέχτηκαν ευγενικά να μιλήσουν σε μας τους «ξένους» και να μας πουν διάφορα που συμβαίνουν στην περιοχή τους. Έτσι μάθαμε ότι:
·         Μήνες πριν (λίγο πριν το καλοκαίρι, μάλλον τον Μάιο), σχεδόν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ έβλεπαν τζιπ να οδηγούν στους χωματόδρομους στα βουνά της περιοχής
·         Σε ερώτησή μας για κάποιο διακριτικό στο όχημα, είπαν είχε μια ΚΙΤΡΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ στο πλάι
·         Σε ερώτηση κατοίκου προς τον οδηγό του τζιπ σχετικά με το τι ψάχνουν η απάντηση ήταν «ΧΡΥΣΟ», ενώ όταν ο κάτοικος τους ρώτησε «..και πως θα τον βγάλετε τον χρυσό ρε παιδιά;» η απάντηση ήταν «είναι μεγάλη ιστορία»
·         Οι ίδιοι κύριοι με τα τζιπ είχαν τοποθετήσει ΙΣΤΟ με κάμερα και κεραία αναμετάδοσης, τροφοδοτούμενο από φωτοβολταϊκό πλαίσιο, προφανώς για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με την περιοχή.  Όλα τα παραπάνω εκτός του ιστού, οι ίδιοι κύριοι τα έχουν μαζέψει και ίσως επανατοποθετήσει σε άλλο σημείο του οικοπέδου.
·         Την προηγούμενη εβδομάδα οι κύριοι επέστρεψαν έχοντας στα χέρια τους ένα μηχάνημα – υπολογιστή. Σε ερώτηση κατοίκου «τι είναι αυτό», η απάντηση ήταν «μπορούμε να δούμε ΤΑ ΠΑΝΤΑ, όπως τι έχει κάτω από το έδαφος που πατάς τώρα» και στη συνέχεια «να.. από εδώ κάτω έχει νερό».
Όλοι οι κάτοικοι κάτι ήξεραν – κάτι είχαν ακούσει για τον χρυσό που υπάρχει στο υπέδαφος και κάποιοι θέλουν να τον «βγάλουν». Άλλοι ήξεραν λίγα και άλλοι καθόλου σχετικά με τις ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ των εξορυκτικών δραστηριοτήτων. Στο λίγο χρονικό διάστημα που είχαμε ενημερώσαμε τους κατοίκους με αποτέλεσμα να εκφράσουν την επιθυμία να μάθουν περισσότερα σχετικά με το ζήτημα.
Υποσχεθήκαμε ότι θα επιστρέψουμε για άμεση ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ στην περιοχή τους σχετικά με τις διαδικασίες εξόρυξης.
Δηλώνοντας αλληλέγγυοι στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής, του Κιλκίς και της Θράκης και, λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα συμβαίνουν σε αυτές τις περιοχές, καλούμε τους Σερραίους πολίτες να μην εφησυχάζουν εμπιστευόμενοι τις τοποθετήσεις επίσημων και μη φορέων που υποστηρίζουν  ότι, δήθεν, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στην παρούσα φάση και ότι πρόκειται απλώς για μεταλλευτικές έρευνες χωρίς περαιτέρω  προϋποθέσεις εκμετάλλευσης των οποιονδήποτε κοιτασμάτων.

Περισσότερες πληροφορίες:
http://antigoldserres.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου