Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

ΡΕΝΤΙΝΑ Επικίνδυνο το υλικό που χύθηκε από φορτηγό της Ελληνικός Χρυσός


Ενσωματωμένη εικόνα 2Επικίνδυνο λόγω τοξικότητας χαρακτήρισε το Χημείο του Κράτους το συμπύκνωμα αρσενοπυρίτη που χύθηκε στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης, στα μέσα Σεπτεμβρίου, από φορτηγό το οποίο μετέφερε απόβλητα της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός”.


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Του Κώστα Καντούρη

Τα εργαστηριακά αποτελέσματα διαβιβάστηκαν στην αστυνομία για να συμπεριληφθούν στη δικογραφία που σχηματίζεται.
Συγκεκριμένα στην έκθεσή του το Χημείο του Κράτους, και συγκεκριμένα το τμήμα Σερρών που ειδικεύεται σε ανάλυση τοξικών ουσιών, σύμφωνα με πληροφορίες χαρακτηρίζει επικίνδυνο το υλικό που ανάλυσε, επισημαίνοντας στο έγγραφο την προειδοποιητική λέξη “κίνδυνος”. Στα αποτελέσματα των αναλύσεων, εκτός της περιεκτικότητας του κάθε στοιχείου που βρέθηκε, αναφέρεται ακόμη ότι το υλικό στην ταξινόμησή του είναι τοξικό και χαρακτηρίζεται ύποπτο για πρόκληση βλαβών, ενώ σημειώνεται πως “μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα όργανα ύστερα από παρατεταμένη έκθεση”. Ακόμη, στην ίδια έκθεση χαρακτηρίζεται τοξικό για υδρόβιους οργανισμούς.
Εντύπωση προκαλεί η επισήμανση του Χημείου ότι “το δελτίο δεδομένων ασφαλείας της εταιρείας δεν είναι σύμφωνο με τον ευρωπαϊκό κανονισμό και απαιτείται αναθεώρηση”, όπως προέκυψε από τη σύγκριση των εγγράφων της εταιρείας που είχαν στα χέρια τους οι χημικοί. Σχετικά με τις περιεκτικότητες σε στοιχεία, εντονότερη στα απόβλητα είναι η παρουσία αρσενικού, σε ποσοστό 11,5%, και ακολουθούν στοιχεία όπως ο μόλυβδος σε ποσοστό 1,6%, το κάδμιο σε ποσοστό 0,15% και άλλα.

ΧΥΘΗΚΕ ΛΟΓΩ ΒΛΑΒΗΣ
Η ποσότητα του συμπυκνώματος πυρίτη που προέρχεται από τις εξορυκτικές εργασίες στη Χαλκιδική χύθηκε στο έδαφος στον χώρο ενός βουλκανιζατέρ της Ρεντίνας, όπου αναγκαστικά στάθμευσε το φορτηγό ο οδηγός του λόγω βλάβης στα ελαστικά. Κατά τη διάρκεια της επιδιόρθωσης χύθηκε τμήμα του φορτίου στο έδαφος, που σύμφωνα με την αστυνομία ήταν ποσότητα δύο κυβικών μέτρων. Αφού ειδοποιήθηκαν οι διωκτικές αρχές και οι τοπικοί φορείς, λήφθηκαν δείγματα του αρσενοπυρίτη από αστυνομία, πυροσβεστική αλλά και τον δήμο Βόλβης και στάλθηκαν σε εργαστήρια.
Η διαρροή προκάλεσε έντονη ανησυχία στους κατοίκους του τοπικού δήμου Βόλβης και μάλιστα ακολούθησε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για λήψη μέτρων. Ο δήμος έχει εκφραστεί εναντίον της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές, φοβούμενος συνέπειες στο περιβάλλον της περιοχής, και αποφασίστηκε να κινηθεί νομικά εναντίον της εταιρείας για τη διαρκή διέλευση των φορτηγών της από τη Ρεντίνα.
Την ίδια ώρα, δεν έχουν γίνει γνωστά ακόμη τα εργαστηριακά αποτελέσματα από δεύτερη διαρροή που σημειώθηκε στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια μεταφόρτωσης κοντέινερ με απόβλητα της ίδιας εταιρείας σε πλοίο. Για τις δύο υποθέσεις σχηματίζονται δικογραφίες, από την αστυνομία στην πρώτη και από επιθεωρητές περιβάλλοντος στη δεύτερη, προκειμένου να ελεγχθούν όλες οι συνθήκες μεταφοράς των αποβλήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου