Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Οριστικό τέλος για τις "Σκουριές" της Ρουμανίας!

Monday, 11 November 2013 17:00
Ο πρόεδρος του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL) της Ρουμανίας και συμπρόεδρος της κυβερνώσας συμμαχίας, της Σοσιαλιστικής Φιλελεύθερης Ένωσης (USL), Κριν Αντονέσκου, δήλωσε ότι επετεύχθη ομοφωνία ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους, σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο για την αμφιλεγόμενη επένδυση εξόρυξης χρυσού στην περιοχή Ρόσια Μοντάνα των Καρπαθίων.


Σύμφωνα με το ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων Agerpres, συμφωνήθηκε να απορριφθεί το σχέδιο στην ειδική επιτροπή που εξετάζει το θέμα.
   "Το σχέδιο θα απορριφθεί, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για την υιοθέτηση ενός υγιούς και διαφανούς νομοθετικού πλαισίου, υποστηριζόμενου από κριτήρια" δήλωσε ο κ. Αντονέσκου σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη σημερινή συνεδρίαση της USL.
   Η επένδυση στη Ρόσια Μοντάνα αφορά την κατασκευή του μεγαλύτερου ανοιχτού ορυχείου εξόρυξης χρυσού της Ευρώπης, από την κοινοπραξία καναδικών και ρουμανικών συμφερόντων Rosia Montana Corporation, στην οποία η καναδική εταιρεία Gabriel Resources κατέχει ποσοστό 80,69% και το ρουμανικό κράτος 19,31%.
   Υπενθυμίζεται ότι, στις 9 Σεπτεμβρίου, η επιτροπή νομικών υποθέσεων της ρουμανικής Γερουσίας εξέδωσε ομόφωνη αρνητική γνώμη για το σχέδιο νόμου, που αφορά στο έργο του χρυσωρυχείου.
   Οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν στην επένδυση, υποστηρίζοντας ότι η περιβαλλοντική καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη. Στο πλευρό τους, χιλιάδες Ρουμάνοι πολίτες διαδηλώνουν εδώ και μήνες, σε διάφορες πόλεις της χώρας, κατά της επένδυσης.
   Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι επιθυμεί τον διάλογο με τους διαδηλωτές και ότι δεν συμφωνεί με το έργο, ωστόσο έχει εκφράσει και την ανησυχία μήπως οι εξελίξεις γύρω από το θέμα της Rosia Montana, "στείλουν" λανθασμένο μήνυμα προς τους ξένους επενδυτές.
   Ο ίδιος είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα αποφασισμένος να καταψηφίσει το σχέδιο νόμου για το έργο του χρυσωρυχείου, έπειτα από την ολοκλήρωση της σχετικής συζήτησης στη Βουλή, "δείχνοντας" τον πρόεδρο της χώρας Τράιαν Μπασέσκου ως τον βασικό υπέρμαχο της επένδυσης, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η κοινοπραξία τα προηγούμενα εννέα χρόνια είχε λάβει από τον κ.Μπασέσκου διαβεβαιώσεις για την προώθηση του έργου και δημόσιες δηλώσεις στήριξης.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more: http://www.seleo.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=117693%3Aoristiko-telos-gia-tis-skouries-ths-roumanias&catid=74%3Asites&Itemid=54#.UoEWm-8mPZ8.facebook#ixzz2kNFtZlpN
Seleo.gr News 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου