Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Για να γνωρίζουμε όλοι τι σημαίνει μεταλλευτική δραστηριότητα σε έναν τόπο



Για να μη μας πιάσουν στον ύπνο, πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας, τι σημαίνει μεταλλευτική δραστηριότητα ανοιχτού τύπου (open pit) για την εξόρυξη χρυσού και χαλκού. Όσο και αν ψάξει καλοπροαίρετα κανείς, δε θα βρει κάτι το θετικό.
- Σημαίνει:

1 Τόνοι τοξικών αποβλήτων που θα αφεθούν ακατέργαστοι στο βουνό, μέσα σε τεράστια τέλματα που θα δημιουργηθούν ειδικά γι’ αυτά.
2 Εμφάνιση του φαινομένου της Όξινης Απορροής Μεταλλείων (ΟΑΜ), κεντρικού φαινομένου της επιμόλυνσης των υπόγειων νερών στις εκμεταλλεύσεις μεταλλείων μικτών θειούχων πετρωμάτων, το οποίο οφείλεται στην οξείδωση των πυριτών (αρσενικό, κάδμιο, χρώμιο, νικέλιο, αντιμόνιο, ψευδάργυρος αλλά και κυανιούχος πολτός) κατά την επαφή τους με το νερό είτε βρόχινο είτε του εργοταξίου είτε υπόγειο και την εκροή θειικού οξέος και βαρέων-τοξικών μετάλλων. Αποτέλεσμα του φαινομένου αυτού είναι η επιπρόσθετη μόλυνση του νερού.
3 Μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.
4 Μόλυνση των ποταμών και των πολλών ρεμάτων της περιοχής.
5 Λειψυδρία λόγω άντλησης τεραστίων ποσοτήτων νερού για χρήση στο μεταλλείο.
6 Μόλυνση του αέρος από τα αέρια που θα απελευθερώνονται κατά τη διάσπαση και το άλεσμα των πετρωμάτων.
7 Μόλυνση της γης από τα μεταλλικά στοιχεία τα οποία θα κατακάθονται στη γη με τη βροχή (θειικό οξύ, γνωστό και ως βιτριόλη κ.ά.) – Αναγκαστική παύση κηπευτικών δραστηριοτήτων.
8 Ηχορύπανση από τα συνεχόμενα φουρνέλα σε απόσταση αναπνοής από τις κατοικημένες περιοχές.
9 Καταστροφή κατοικιών από τις ρωγμές που θα προκαλέσουν οι τόνοι εκρηκτικών που θα χρησιμοποιηθούν στα φουρνέλα.
10 Η ένταξη μιας περιοχής εντός του μεταλλευτικού χώρου περιορίζει κατά πολύ κάθε εμπράγματο δικαίωμα των κατοίκων της περιοχής αυτής έναντι του απόλυτα επικρατούντος στο μεταλλευτικό χώρο εμπράγματου δικαιώματος της μεταλλειοκτησίας. Έτσι προβλέπεται, με διαδικασίες fast track, η ταχεία, μαζική και με εξευτελιστικές αποζημιώσεις διεκπαιραίωση όλων των ομαδικών και μεγάλης κλίμακας αναγκαστικών απαλοτριώσεων που θα προηγηθούν της έναρξης εργασιών στο μεταλλευτικό χώρο.
11 Καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας.
12 Καταστροφή των δασών.
13 Καταστροφή του ανάγλυφου του βουνού. Καμία δυνατότητα ουσιαστικής μελλοντικής αποκατά-στασης του βουνού, καθώς θα έχουν διαλυθεί τα πετρώματα και θα έχουν αφαιρεθεί απ’ αυτά όλα τα «μεταλλικά στοιχεία» τους.
14 Δυσφήμιση της περιοχής λόγω της περιβαλλοντικής καταστροφής που θα έχει προξενηθεί.
15 Οριστική και αμετάκλητη εξαφάνιση θέσεων εργασίας στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή (βιολογική καλλιέργεια-κτηνοτροφία), στη μελισσοκομία, στην αμπελουργία, στη δασοπονία, στην υλοτομία, στον οικοτουρισμό, στη μεταποίηση τοπικά παραγόμενων προϊόντων κ.ά.. Δημιουργία αντ’ αυτού ελάχιστων νέων θέσεων εργασίας, ανθυγιεινών, υψηλού κινδύνου για τη ζωή από τη χρήση τοξικών ουσιών και των αερίων που θα αιωρούνται, για συγκεκριμένες ειδικότητες και για λίγο χρονικό διάστημα.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν, αν υπάρχει ένας νοήμων άνθρωπος που θα ήθελε την πραγματική κόλαση στον τόπο μας, πιστεύοντας στις υποσχέσεις ευημερίας που εκφράζουν κάποιοι ολίγοι, οι οποίοι παραβλέπουν σκόπιμα όλα τα παραπάνω.
Τι άλλο θα έπρεπε να γνωρίζει κάποιος για να πει ένα βροντερό ΟΧΙ στις δόλιες μεθοδεύσεις του ΥΠΕΚΑ; Αρκεί να γνωρίζουμε όλοι μας, πως το Υπουργείο θεώρησε σκόπιμο να μη μας ενημερώσει καν για τα σχέδια του. Απ’ ότι φαίνεται ήθελε να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα.
Είναι αδίστακτοι. Πρέπει όλοι μας να αγρυπνούμε και να τους εμποδίσουμε δυναμικά και μαζικά.
Οποιοσδήποτε δεν έχει πειστεί ακόμη από τα γραφόμενα, ας δει τις φωτογραφίες από το Στρατώνι Χαλκιδικής, για να συνειδητοποιήσει τι θα σήμαινε η λειτουργία ενός τέτοιου μεταλλείου στην περιοχή μας.

Πηγή: http://pasdim.blogspot.com

6 σχόλια:

  1. Κάποιοι προσπαθούν ακόμα να αμαυρώσουν την διαδικασίας της εξόρυξης και τη μεταλλευτική δραστηριότητα στην Ελλάδα, χωρίς να γνωρίζουν και να εξακριβώνουν τα στοιχεία που γράφουν.
    Παρακαλώ ενημερωθείτε σωστά για αυτά που γράφετε σε άρθρα.
    Δεν υπάρχει ευθύνη όσων γράφονται, καθώς τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει στο ελάχιστο.
    Δεν μπορώ να γνωρίζω τι συμφέροντα εξυπηρετείτε και πως γράφετε τέτοια άρθρα αν δεν έχετε επιστημονικό υπόβαθρο.
    Δεν ζούμε στην δεκαετία του μεσαίωνα.
    Καιρός να το καταλάβετε.
    Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει επιτέλους!

    Π.Ρ.
    Μηχανικός Μεταλλειολόγος-Μεταλλουργός ΕΜΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελατε στις ημεριδες που διοργανωνουμε να ζητησετε το λογο και να αντικρουσετε τα επιχειρηματα των επιστημονων που εμεις καλουμε! Οσο για τις επιπτωσεις στην ποιοτητα ζωης,πιστευω οτι δεν θα ερχοσασταν να ζησετε στην περιοχη μας αν γινονταν εξορυξεις.Επισης θα ηταν πειστικο να δεσμευθειτε οτι θα πινετε νερο απο τον υδροφορο οριζοντα μετα τον εμπλουτισμο και εσεις και η οικογενεια σας. Τον μεταλλευτικο-ληστρικο μεσαιωνα τον γνωριζουμε και απο πλειστες αλλες περιοχες ολου του πλανητη οπου οι εταιριες εξορυξης χρυσου καταληστευουν τους φυσικους πορους φτωχων χωρων και ρημαζουν το περιβαλλον και την επιβιωση εκατομμυριων συνανθρωπων μας!Τα ιδια κανουν και στα "ευρωπαικα βαλκανια" το ιδιο και στη Χαλκιδικη που αντιστεκεται! Η Ελλαδα δεν θα προχωρησει σιγουρα με αυτους που νεμονται ακομα την εξουσια και μας οδηγησαν σε συνεργασια με τους ξενους τοκογλυφους στα μνημονια στη χρεωκοπια στην φτωχεια και τελικα στο ξεπουλημα ολου του δημοσιου πλουτου εναντι πινακιου φακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μακάρι να είχα την οικονομική δυνατότητα και ευκολία που έχετε εσείς και τρέχετε σε τέτοιες ημερίδες.
    Όσο για τους επιστήμονες που εσείς καλείτε.. Ακριβώς εσείς τους καλείτε και δν γνωρίζουμε τι συμφέρον εξυπηρετούν και με ποιο τρόπο αντικρούουν κάτι που ίσως να τους έδινε ψωμί.
    Θα ερχόμουνα πολύ εύκολα να ζήσω σε μια τέτοια περιοχή εφόσον έχει γίνει μια σωστή εξόρυξη και αποκατάσταση του περιβάλλοντος,με έργα τα οποία θα εξασφάλιζαν την ευημερία της περιοχής, και του υδροφόρου ορίζοντα. Υπάρχουν λύσεις και μπορεί να βρεθεί μια μέση λύση με τις "μεγάλες" εταιρίες. Μπορεί να τους κοστίσει κάτι παραπάνω αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να είμαστε τελείως κάθετοι ότι κάποια εξόρυξη θα φέρει αρνητικό αποτέλεσμα.
    Εγώ δεν έχω κανένα όφελος που τα λέω όλα αυτά. Όφελος θα έχει η περιοχή στην οποία γίνεται ένα τέτοιο έργο. Το 90% των προσλήψεων είναι από τον ίδιο δήμο έτσι κι αλλιώς, και έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη του τόπου και όχι μείωση των θέσεων εργασίας, όπως αναφέρετε πιο πάνω. Ειδικά αν το έργο είναι υπόγειο δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους.
    Ας μην είμαστε κάθετοι σε μια χώρα που πάει από το κακό στο χειρότερο, με μηδενική ανάπτυξη και με εκατομμύρια ανέργους.
    Υπάρχουν χίλιοι τρόποι να βρεθεί μια ορθή λύση. Με τους κατάλληλους ανθρώπους και με σωστή διάθεση.
    Γιαυτό ας διώξουμε αυτούς που κάνουν πραγματικά κακό.
    Θα χαιρόμουν να το έπαιρνε μια καλή ελληνική εταιρία που θα νοιαζόταν για όλα αυτά.

    Π.Ρ.
    Μηχ. Μεταλλειολόγος - Μεταλλουργός ΕΜΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κυριε Π.Ρ. (θα ηταν ποιο τιμιο να αναφερεται το ονοματεπωνυμο πληρες και οχι κατα τα αμερικανικα πρωτυπα ως ακρωνυμιο κατα το Τζευ Λο) μπορει να ειστε γνωστης του αντικειμενου οπως αυτοαποκαλειστε (εγω διστυχως δεν μπορω να το διασταυρωσω) αλλα μαλλον βαθεως νυχτομενος για την Ελληνικη πραγματικοτητα - πρακτικη στην εφαρμογη συμφωνων - συμφωνιων - νομων - κανονων.
    Αναφερετε οτι:
    ****μια σωστή εξόρυξη και αποκατάσταση του περιβάλλοντος,με έργα τα οποία θα εξασφάλιζαν την ευημερία της περιοχής, και του υδροφόρου ορίζοντα. Υπάρχουν λύσεις και μπορεί να βρεθεί μια μέση λύση με τις "μεγάλες" εταιρίες. Μπορεί να τους κοστίσει κάτι παραπάνω αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να είμαστε τελείως κάθετοι ότι κάποια εξόρυξη θα φέρει αρνητικό αποτέλεσμα****
    Μα ακριβως αυτα τα ευχολογια ειναι που εφεραν την πατριδα μας στην απαραδεκτη αυτη θεση που ειναι τωρα. Η μη εφαρμογη των νομων - η καταστρατηγηση συμφωνιθεντων - και τα συμφεροντα των δανιστων μας "μεγαλων" εταιριων μας εφεραν στο σημειο ωστε να αναγκαστουμε να ξεπουλησουμε αδιαμαρτυρητα τα παντα κυριολεκτικα !!!
    Μας επαναλαμβανετε διαρκως οτι:
    ***Εγώ δεν έχω κανένα όφελος που τα λέω όλα αυτά***
    Αλλα κατηγορειται χωρις να παραθετεται καποιο στοιχειο (και ταυτοχρονα αυτοαναιρεισται) λεγοντας κατι, που στην αρχαιοελληνικη το λεμε "σχημαν οξυμωρον":
    ***δεν γνωρίζουμε τι συμφέρον εξυπηρετούν και με ποιο τρόπο αντικρούουν κάτι που ίσως να τους έδινε ψωμί***
    Με τα γραφομενα σας δεν αντικρουεται κανενας! Μονο αναθεματιζεται και απλα υπονοειται αοριστα!
    Αναφερεσται στις μεταλλουργικες δραστηριοτητες γενικολογοντας και υποθετοντας πρακτικες ωραιες και ιδανικες!!
    Μπορειται αραγε να μας εγγυηθειται εσεις προσωπικα γραπτως και ενυπογραφως οτι ολα θα εκτελεστουν χωρις καμια επιπτωση στην παραγωγικη και κοινωνικη δραστηριοτητα του τοπου μας παραλληλα και κατοπιν των εργασιων εξορυξης ??? Αν κατι δεν γινει οπως συμφωνηθει πως θα επαναφερουμαι την ορθη σειρα της φυσης μετα την οποια βλαβη ?? Γιατι δεν γνωριζω κανενα δηκαστηριο με οποια αποφαση κι αν βγαλη να εχει διορθωσει στο ακαιρεο ή εστω στο ελαχιστο μια ζημια (βλεπε Κολπος Μεξικου, ποσο μαλλον στην Ελλαδα)!! Και δεν μιλαω για αποζημιωσεις χρηματκες γιατι με χαρτια και κερματα δεν ξαναφτιαχνετε ουε ο υδροφορος οριζοντας ουτε τα δαση ουτε η πανιδα ενος φυσικου πεδιου!! Ή κανω λαθος εγω που δεν εχω καμια μεταλουργικη γνωση και εμπειρια αλλα γνωριζω το δασος και την φυση του με καθε λεπτομερεια γιατι την ζω απο μεσα καθε μερα !!!
    Με περισκεψη και αμφιβολιες
    Μιχαλης Γ. Αλβανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ κ. Αλβανέ,
    Εγώ δεν αποκάλεσα κανένα με προσφωνήσεις του τύπου όπως εσείς.
    Δεν έχω τίποτα να αποδείξω σε εσάς ούτε στο ίντερνετ τι έχω κάνει στη ζωή μου. Το κρατάω για μένα καλύτερα.
    Και τέλος, νομίζω ότι πρέπει να διορθώσεις την ορθρογραφία σου. Δυστυχώς τέτοιοι άνθρωποι στην Ελλάδα διοικούν γιαυτό πήγε εκεί που της άξιζε και δεν εφαρμόζεται τίποτα σωστά.

    Π.Ρ.
    ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΛΟΓΟΣ-ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαλλον εχετε λαθος εντυπωση για το ποιος εχει να αποδειξει κατι και ποιος οχι !! Εσεις προσδιοριζετε εαυτον με την ειδικοτητα που γραφετε στο τελος του σχολιου σας !! Επειδη ακουγεται οτι στην Ελλαδα εισαι οτι δηλωσεις δεν σημαινει οτι και ετσι ειναι !! Το τι κανατε στην ζωης σας ειναι δικο σας και κανεις δεν εχει ουτε την απαιτηση αλλα και την περιεργεια να μαθει!! Οταν ομως αναφερεστε σε κατι το οποιο επιρεαζει τις δικες μας ζωες αμεσα ειναι υποχρεωση σας να ξεδιπλωσετε τις ειδικες σας γνωσεις και αν μη τι αλλο να υποστηριξετε τις θεσεις σας με επιχειρηματα και οχι θεωρειες - εικασιες - ευχες - επιθυμιες!! Τα αν και εφοσων δεν εχουν θεση σε αυτην την υποθεση !! Συγκεκριμενα λογια !! Οταν γραφετε αυτα που γραφετε και βεβαια εχετε την υποχρεωση να τα στηριξετε και να τα τεκμηριωσετε !! Ολα τα αλλα ειναι ητε εκ του πονηρου ητε υπεκφυγες που δηλωνουν αγνοια !! Ειναι το ποιο ευκολο λοιπον να γραψετε ενα αρθρο και να το στειλετε με e-mail στο μπλογκ αυτο και οπου αλλου θεωρειται πρεπον προς δημοσιευση !!!
    Οσων αφορα τωρα τα περι ορθογραφιας μου το θεωρω τουλαχιστον ατοπημα γιατι ως επιστημωνας θα επρεπε να γνωριζετε οτι αυτο δεν ειναι μονο δειγμα για το επιπεδο γνωσεων αλλα και καποιας ειδικης καταστασης ορισμενων ατομων την οποια στο περασμα των χρονων εγω προσωπικα βελτιωσα αρκετα αλλα μεχρι εκει !!! Τι να κανουμε !! Δεν γεννηθηκαμε ολοι Μπαμπινιωτες ή Τριανταφυλλιδες !! Αν αυτο σας εκανε να καταλαβετε λιγοτερα απο αυτα που σας εγραψα τοτε κι εσεις εχετε προφανεστατα προβλημα αντιληψης !!! Και αν συνεχισετε να μην αναφερετε το ονομα σας μου δινετε καθε δικαιωμα να σας χαρακτηριζω οπως επιθυμω !! Φοβαστε την δημοσια εκθεση?? Γιατι αραγε??

    ΑπάντησηΔιαγραφή