Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Ανακοίνωση για τη Διαβούλευση επί του Σχεδίου Διαχείρισης Υδατικού Διαμερίσματος Κεντρικής Μακεδονίας

Την Τρίτη 28/5 στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κιλκίς πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Διαβούλευση επί του Σχεδίου Διαχείρισης Υδατικού Διαμερίσματος Κεντρικής Μακεδονίας» και με την συμμετοχή στελεχών της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ και μελών της μελετητικής ομάδας που έχει αναλάβει την εκπόνηση του Σχεδίου Διαχείρισης του Υδατικού Διαμερίσματος Κεντρικής Μακεδονίας.

Σκοπός του Σχεδίου Διαχείρισης (βάση της οδηγίας 2000/60/ΕΚ) είναι η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων (από ποσοτική, ποιοτική και περιβαλλοντική πλευρά) καθώς και ο σχεδιασμός των αναγκαίων μέτρων και δράσεων που θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να αναστραφεί η κακή κατάσταση (όπου αυτή υπάρχει) και να διατηρηθεί η καλή σε όσες περιοχές χαρακτηρίζονται έτσι.

Το πρώτο που θα πρέπει να ειπωθεί είναι κάτι που από καιρό γνωρίζαμε, αλλά πλέον έχουμε και συγκεκριμένα στοιχεία από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων για να το στηρίξουμε: η κατάσταση των λεκανών απορροής (ΛΑΠ) των ποταμών Αξιού και Γαλλικού και της υπολεκάνης της λίμνης Δοϊράνης είναι κακή από ποσοτική πλευρά. Το υδατικό ισοζύγιο και στις τρεις αυτές περιοχές είναι ελλειμματικό: αντλούμε περισσότερο νερό από αυτό που αναπληρώνεται με φυσικές διαδικασίες.

Όνομα
Ισοζύγιο
Ποσοστό γεωτρήσεων στις οποίες υπάρχει πτώση του υδροφόρου ορίζοντα
ΛΑΠ Αξιού
-19,78 εκ. κυβικά μέτρα / έτος
56%
ΛΑΠ Γαλλικού
-16,24 εκ. κυβικά μέτρα / έτος
36%
Υπολεκάνη Δοϊράνης
-5,5 εκ. κυβικά μέτρα / έτος
84%

Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Πως το νερό που είναι διαθέσιμο για ύδρευση και άρδευση διαρκώς μειώνεται.

Εύλογα τέθηκε το ερώτημα του κατά πόσο η σχεδιαζόμενη από το ΥΠΕΚΑ εγκατάσταση μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή των 91.000 στρεμμάτων είναι συμβατή με τα μέτρα της Οδηγίας 2000/60 και του πως η δραστηριότητα αυτή θα επηρεάσει την ήδη κακή ποσοτικά κατάσταση των υπαρχόντων υδάτων. Οι απαντήσεις που λάβαμε ήταν όλες στο πνεύμα “το έργο είναι ανώριμο και γι’ αυτό δεν συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο διαχείρισης”...

Στην συνέχεια της παρουσίασης έγινε αναφορά σε περιοχές που για διάφορους λόγους (οικονομικούς και χρονικούς περιορισμούς κυρίως) εξαιρούνται από την εφαρμογή των μέτρων για την αναστροφή της κακής τους κατάστασης. Ανάμεσα σε αυτές και η περιοχή τς ΒΑ Χαλκιδικής που έχει την υφιστάμενη μεταλλευτική δραστηριότητα. Ο λόγος που αυτή περιοχή εξαιρείται μέχρι το 2027; Η ίδια η μεταλλευτική δραστηριότητα!

Δηλαδή, για εμάς στο Κιλκίς, στην παρούσα φάση δεν μπορεί να γίνει κάτι για την πρόληψη της περαιτέρω υποβάθμισης των υδάτων αφού το έργο των μεταλλείων “είναι ανώριμο”. Και μελλοντικά δεν θα μπορεί να γίνει κάτι γιατί θα υπάρχει εξορυκτική δραστηριότητα που θα έχει επιπτώσεις (για παράδειγμα πτώση του υδροφόρου ορίζοντα) και επομένως κανένα από τα προτεινόμενα μέτρα δεν θα έχει αποτέλεσμα. Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός του παραλόγου, δεν ξέρουμε ποιος μπορεί να είναι.

Σε επόμενο στάδιο της παρουσίασης εμφανίστηκε μία διαφάνεια με αναφορά στην περιοχή των 91.000 στρεμμάτων και ορισμένες προτεινόμενες δράσεις όπως η εκπόνηση της ειδικής υδρογεωλογικής μελέτης κτλ. (θυμίζουμε πως μέχρι εκείνη τη στιγμή ακούγαμε πως το έργο “είναι ανώριμο”...) Σημειώνουμε επίσης πως όσα προτάθηκαν (σε αυτή τη διαφάνεια) ήταν δράσεις και όχι μέτρα - δεν έχουν δηλαδή εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και επομένως δεν θα υλοποιηθούν από το ΥΠΕΚΑ. Θα πρέπει λοιπόν να υλοποιηθούν από τον ανάδοχο του έργου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αξιοπιστία και την επάρκειά τους. Και τέλος, είναι άξιο απορίας το ότι όσα αναφέρονταν στη συγκεκριμένη διαφάνεια δεν συμπεριλαμβάνονται στο έντυπο υλικό που δόθηκε στους παρευρισκόμενους.

Αντίδραση υπήρχε από τα στελέχη της ΔΕΥΑΚ, οι οποίοι αναρωτήθηκαν πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν σχεδιαζόμενες δράσεις για την μεταλλευτική περιοχή αλλά κανένα μέτρο ή έργο από αυτά που έχουν κατά καιρούς προταθεί για την περιοχή, είτε από τη ΔΕΥΑΚ είτε από άλλους φορείς. Εξέφρασαν ακόμη την απορία ποιος εξυπηρετείται από αυτό, από την συνεχή υποβάθμιση της περιοχής που στερείται τα εργαλεία για να αναπτυχθεί.

Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε την πλήρη απουσία της πολιτικής ηγεσίας τόσο της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς όσο και του Δήμου Κιλκίς. Θεωρούμε απαράδεκτη την μη εκπροσώπηση τους για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η διαχείριση των νερών και η διαβούλευση για τον σχεδιασμό της μελλοντικής τους χρήσης. Πού είναι οι αγωνίες τους, οι απορίες τους και οι προτάσεις τους; Ασχέτως με την παρουσία της ΔΕΥΑΚ, δεν είναι δυνατόν οι εκλεγμένοι αυτοδιοικητικοί να επιδεικνύουν τέτοια έλλειψη ενδιαφέροντος, ειδικά στο Κιλκίς που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα με το νερό και που από ό,τι φαίνεται θα τα έχει μπροστά του ακόμη πιο οξυμένα στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου