Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Εφημερίδα "Ο Δρόμος" για την 2η αναβολή του δικαστηρίου την 20/9/2013

Συμπαιγνία ΥΠΕΚΑ και δικαστικών αρχών καταγγέλλει η τοπική κοινωνία

Η ιστορία ξεκινά στις 13 Ιουλίου 2011, όταν το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) έστειλε επιστολή στην περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς ζητώντας της να εκφράσει την άποψή της για την εκχώρηση δύο περιοχών του νομού για τη δημιουργία μεταλλείων. Προφανώς δημόσιος διάλογος δεν πραγματοποιείται ποτέ και η διαβούλευση παραπέμπεται στις καλένδες.

Στις 16 Φεβρουαρίου του 2012, το ΥΠΕΚΑ καλεί τους τοπικούς εκπροσώπους σε συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή προκειμένου να συζητηθούν όλες οι απόψεις. Όταν όμως γίνεται ξεκάθαρο πως το δημοτικό συμβούλιο (με ομόφωνη απόφασή του) και η τοπική κοινωνία είναι εναντίον της εγκατάστασης των μεταλλείων, ο τότε υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Μανιάτης κατηγορεί τους πάντες πως πάσχουν από «φοβικά σύνδρομα». Όταν ερωτάται για την πλήρη απουσία ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας και τη μη ύπαρξη διαβούλευσης με τους κατοίκους για το θέμα, επικαλείται την απουσία προσωπικού και χρημάτων. Επιμένει όμως πως η διαδικασία ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας θα συνεχιστεί (σε επιτροπές της Βουλής όμως, όπου κανείς τοπικός φορέας ή κάτοικος δεν μπορεί να συμμετέχει) και πως η τελική απόφαση της τοπικής κοινωνίας θα γίνει σεβαστή. Αντίθετα όμως με τις υποσχέσεις του, καμία από τις δράσεις που εξήγγειλε δεν πραγματοποιήθηκε. Αντιθέτως, η διεξαγωγή του διαγωνισμού συνεχίστηκε κανονικά. Όταν πρόκειται για χρυσό, έννοιες όπως η δημοκρατία παραμερίζονται...
Στου κουφού την πόρτα
Ο διαγωνισμός λήγει στις 14 Μαρτίου και λαμβάνονται προσφορές από ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ και ΕΛΜΙΝ Α.Ε. (μόλις 2 για το χρυσωρυχείο του 1,5 δισ. – και εν δυνάμει 7 δις). Οι φάκελοι μελετώνται και στο μεταξύ προκύπτουν οι βουλευτικές εκλογές, οπότε και δεν ανακηρύσσεται ανάδοχος έως την 14η Μαΐου, όπως προέβλεπε η προκήρυξη.

Με τη σύσταση της νέας κυβέρνησης, οι φορείς του Κιλκίς επί ένα μήνα επιχειρούν να συναντήσουν την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για να υποβάλουν υπόμνημα με τις θέσεις και τις υπογραφές 70 τοπικών φορέων και επιστολή των 3 βουλευτών του νομού. Τελικώς γίνονται δεκτοί την 23η Ιούλη 2012 από τον υφυπουργό ΠΕΚΑ, Ασημάκη Παπαγεωργίου.

Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι μεταφέρουν με τον πιο ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο την πλήρη αντίθεση όλων των κατοίκων του νομού στα σχέδια του υπουργείου για δημιουργία μεταλλείων χρυσού - χαλκού στην περιοχή των Κρουσσίων και τονίζουν τα βασικά σημεία προβληματισμού: περιβαλλοντική καταστροφή, λειψυδρία και ερημοποίηση, ακύρωση της υπάρχουσας παραγωγικής υποδομής, καθολική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας. Ξεκαθαρίζουν πως οι φήμες που ακούγονταν περί ύπαρξης ουρανίου από τους χωρικούς, έχουν διασταυρωθεί και τεκμηριωθεί με μελέτες και έρευνες της παγκόσμιας βιβλιογραφίας. Το κοινό μυστικό είναι πια αποδεδειγμένο. Ο υφυπουργός δεσμεύεται να απαντήσει μετά την εξέταση του φακέλου που παρέλαβε από τους φορείς, εντός των επόμενων ημερών.

Η απάντηση έρχεται μέσω του δικτυακού τόπου της Διαύγειας στις 02/08/2012: στις 31/07/2012 υπογράφτηκε ομόφωνα από την αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΚΑ η κατακύρωση του διαγωνισμού στην ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ. Ακόμη και σήμερα καμία επίσημη ενημέρωση δεν έχει γίνει από το ΥΠΕΚΑ προς τους φορείς, που μετέβησαν στην Αθήνα στις 23/07/2012, αλλά ούτε και σε άλλη αρμόδια αρχή του Κιλκίς (όσο μπορούμε να γνωρίζουμε από τις ανακοινώσεις).

Δικαστικά τερτίπια
Αντίστοιχη με την πολιτική του ΥΠΕΚΑ, είναι όμως και η συμπεριφορά των δικαστικών αρχών, που με κάθε μέσο προσπαθεί να καθυστερήσει την απόφαση για το θέμα.

Τον Οκτώβριο του 2012 υποβλήθηκε από φορείς του Κιλκίς αίτηση ακύρωσης του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης δημόσιου μεταλλευτικού χώρου στις περιοχές Μεταξοχωρίου, Βάθης, Γερακαρίου, Φύσκας, Κεντρικού, Μυλοχωρίου και Αντιγόνειας Νομού Κιλκίς.
Το Δικαστήριο κρίνοντας ότι το θέμα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό, προσδιόρισε την ημερομηνία εκδίκασης σε σύντομο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα την 5η Απρίλη 2013, ορίζοντας εξ αρχής ως εισηγήτρια του Δικαστηρίου συγκεκριμένη δικαστή στην οποία το Προεδρείο παρέδωσε τον φάκελο του αιτήματος και την επιχειρηματολογία των τοπικών φορέων και εκπροσώπων.
Στις 5/4/2013 αναβάλλεται η συζήτηση του αιτήματος επειδή το ΥΠΕΚΑ δεν υπέβαλε προτάσεις, προσδιορίζοντας δεύτερη ημερομηνία εκδίκασης την 20η Σεπτέμβρη 2013. Την Παρασκευή 20/9/2013, οπότε και επρόκειτο να συζητηθεί η αίτηση ακύρωσης (στο μεταξύ το εμπλεκόμενο Υπουργείο ΠΕΚΑ είχε πια υποβάλει τις προτάσεις του στο Δικαστήριο) οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους τοπικούς φορείς πληροφορούνται ότι η ορισμένη από το δικαστήριο εισηγήτρια σκοπεύει να δηλώσει κώλυμα για την εισήγηση της υπόθεσης στο Δικαστήριο και ως εκ τούτου θα είναι επιβεβλημένη από το δικαστήριο η εκ νέου αναβολή της εκδίκασης έτσι ώστε να οριστεί νέος εισηγητής που θα πρέπει να μελετήσει τους υποβληθέντες φακέλους των διαδίκων.
Ξαφνικά θυμήθηκε το… κώλυμα
Στο δικαστήριο παραστάθηκαν οι δικηγόροι ως εκπρόσωποι των φορέων του Κιλκίς, ενώ δεν παραστάθηκε κανένας εκπρόσωπος του ΥΠΕΚΑ. Με την έναρξη των εργασιών του Δικαστηρίου, η Πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε στο ακροατήριο την εκ νέου αναβολή για την 8/11/2013, δίχως να αναφέρει το λόγο της αναβολής. Ο δικηγόρος των φορέων του Κιλκίς ζήτησε να δηλωθεί ο λόγος . Μόνον κατόπιν πιέσεως, η εισηγήτρια ενώπιον του ακροατηρίου δήλωσε ότι το κώλυμά της συνίσταται στο ότι ο σύζυγός της εργάζεται στην ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ. Να σημειωθεί ότι όλους τους μήνες που είχε στην κατοχή της το φάκελο με την επιχειρηματολογία των φορέων δεν είχε δηλώσει το κώλυμα αυτό, που μόλις την Παρασκευή θυμήθηκε να δηλώσει.
Λ.Αρβ.

Πηγή: e-dromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου