Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Προσθήκη στην τροπολογία για τον Μεταλλευτικό Κώδικα

Κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ “Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλες διατάξεις” (22/10/2013) έγινε τελικά αποδεκτή η πρόταση για την εξαίρεση των ορυκτών υλών που περιγράφονται από το άρθρο 143 του Μεταλλευτικού Κώδικα (νόμος 210/1973.)

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 12 του νόμου προστέθηκε παράγραφος 11 με το εξής περιεχόμενο:

“Οι παράγραφοι 7 έως 10 δεν εφαρμόζονται επί των εξηρημένων υπέρ του Δημοσίου μεταλλευτικών ορυκτών κατά την έννοια του άρθρου 143 του ν.δ. 210/1973.”

Αυτό σημαίνει πως οι νέες διατάξεις για την κοινή συμμεταλλειοκτησία δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε περιπτώσεις όπως αυτή του Κιλκίς με την αποδεδειγμένη ύπαρξη ουρανίου.

Και φυσικά, ένα από τα κύρια νομικά επιχειρήματα το οποίο επικαλούνται οι φορείς του Κιλκίς που προσέφυγαν κατά του διαγωνισμού του ΥΠΕΚΑ εξακολουθεί να ισχύει: η ανάθεση της έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων αυτού του μεταλλευτικού χώρου σε ιδιώτη (συγκεκριμένα στην εταιρεία “ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.”) προσκρούει νομικά στο άρθρο 143γ του Μεταλλευτικού Κώδικα, ο οποίος ορίζει ότι «δικαίωμα αναζήτησης, ερεύνης και εκμεταλλεύσεως των ορυκτών υλών των περιεχουσών εις εκμεταλλευσίμους ποσότητας ραδιενεργά στοιχεία κέκτηται μόνον το Δημόσιο».

Αξίζει να επισημανθεί, πως η προσθήκη της παραπάνω παραγράφου από πλευράς ΥΠΕΚΑ είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς και πιέσεων που ασκήθηκαν από όλες τις πολιτικές παρατάξεις, τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Όταν μια κοινωνία αγωνίζεται ενωμένη, λειτουργεί συντονισμένα και με συγκεκριμένους στόχους, μπορεί να κατορθώσει πράγματα που σε πρώτη ανάγνωση φαντάζουν αδύνατα.

Η εγρήγορση και η προσοχή γύρω από τις εξελίξεις επί του θέματος εξακολουθούν να παραμένουν αμείωτες, δεδομένων των συνολικών μεταλλευτικών σχεδίων ευρύτερα στη Βόρεια Ελλάδα και με κορυφαία την κατάσταση στη Χαλκιδική, όπου πριν καν αρχίσουν οι εξορύξεις έχει ήδη προκληθεί επιμόλυνση του πόσιμου νερού καθώς και ατυχήματα διαρροής τοξικών.

Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια - Πάικο

1 σχόλιο:

  1. Μετά τις αποφυλακίσεις των παιδιών από την Χαλκιδική και την μεγαλειώδη συναυλία στη Θεσσαλονίκη έρχεται να προστεθεί ακόμα μια χαρούμενη πινελιά στο γκρι κάδρο του αγώνα.
    Μπράβο μπράβο και μπράβο γι αυτή την θετική εξέλιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή