Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, ούτε οι τίτλοι τους καθηγητές


Ο Δρ. Ανανίας Τσιραμπίδης (Ορυκτολόγος - Κοιτασματολόγος, ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ.) με δημοσίευμά της 05/03/2012 του σε τοπικά μέσα του Κιλκίς ανέλαβε να ενημερώσει τους πολίτες του νομού για όλα όσα έλαβαν χώρα και ειπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής στις 16 Φεβρουαρίου 2012.

Οι θέσεις του κ. Τσιραμπίδη πάνω στο θέμα των μεταλλείων του νομού Κιλκίς είναι γνωστές: είναι υπέρ της εξορυκτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας. Δεν θα σταθούμε όμως στη θέση του αυτή. Ανεξάρτητα από το αν διαφωνούμε, σεβόμαστε απόλυτα το δικαίωμα του να έχει οποιαδήποτε άποψη τόσο στο θέμα αυτό όσο και σε οποιαδήποτε άλλο.

Όταν όμως αναφέρεται ονομαστικά σε μέλος του Μετώπου Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσσια - Πάικο, διαστρεβλώνοντας τα λεγόμενά του, ο κ. Τσιραμπίδης ξεπερνάει τα όρια της δεοντολογίας και μετατρέπεται σε έναν κοινό ψεύτη που κρύβεται πίσω από την ιδιότητά του ως καθηγητής. Δυστυχώς για τον ίδιο όμως,  ζούμε σε μία εποχή που η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα για άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση τόσο στη μαγνητοσκοπημένη συνεδρίαση όσο και στα πλήρη πρακτικά της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.

Και πραγματικά αναρωτιόμαστε κ. Τσιραμπίδη: αν μπορείτε να διαστρεβλώνεται κατά αυτόν τρόπο πράγματα που είναι εύκολο να ελεγχθούν από τον καθένα, τι συμπεράσματα θα πρέπει να βγάλουμε όταν μας λέτε πως «υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, που μετά την εξόφληση ενός λατομείου ή ορυχείου ή μεταλλίου και την αποκατάστασή του, αισθητικά το αποτέλεσμα να είναι πολύ καλύτερο από πριν» ή ότι «καμία ιδιωτική περιουσία δεν κινδυνεύει από αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που προβλέπονται στο μεταλλευτικό κώδικα και αυτό γιατί το ΥΠΕΚΑ, κηρύσσει με πολύ μεγάλη φειδώ, αφού πρώτα εξαντληθεί η διαπραγμάτευση μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που αφορούν, κυρίως, άγονη γη και μακριά από κατοικημένες περιοχές για τις ανάγκες των μεταλλευτικών μεταλλίων, όπως είναι αυτό της περιοχής σας.»

Ναι, ως Μέτωπο Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια - Πάικο ζητάμε την ακύρωση του διεθνούς διαγωνισμού για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης δημόσιου μεταλλευτικού χώρου (91.000 στρέμματα) στις περιοχές Μεταξοχωρίου, Βάθης, Γερακαριού, Φύσκας, Κεντρικού, Μυλοχωρίου και Αντιγόνειας Νοµού Κιλκίς. Το ζητάμε γιατί αποτελεί δέσμευση του υφυπουργού ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη και ελπίζουμε να έχεις το θάρρος να την πραγματοποιήσει. Άλλωστε υπάρχουν οι τοποθετήσεις και οι ξεκάθαρες αποφάσεις της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, του Δημοτικού Συμβούλιου Κιλκίς, της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου, της Ιεράς Μητροπόλεως Γουμενίσσης,  Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου, του Ιερού Κοινοβίου Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, του Δικηγορικού Σύλλογου Κιλκίς, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριο Κιλκίς, της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ Κιλκίς, της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς, της ΑΔΕΔΥ Κιλκίς, της ΕΛΜΕ Κιλκίς, του Εμπορικού Συλλόγου Κιλκίς και άλλων συνολικά 45 φορέων που τάσσονται κατά των μεταλλείων.

Ναι, είμαστε αντίθετοι στην εξόρυξη χρυσού - χαλκού στο Κιλκίς. Όχι από ιδεολογικές αγκυλώσεις, αλλά γιατί ονειρεύμαστε ένα διαφορετικό μέλλον.

Όμως όχι κύριε Τσιραμπίδη, δεν είμαστε αντίθετοι όπως γράφετε “σε οποιαδήποτε εξορυκτική επένδυση όχι μόνο στο Κιλκίς, αλλά και σε όλη τη χώρα”.

Όχι κύριε Τσιραμπίδη, δεν δηλώσαμε “να εισάγουμε τις αναγκαίες πρώτες ύλες από το εξωτερικό”. Η σύγχυση είναι βέβαια δικαιολογημένη: για εσάς οι αναγκαίες πρώτες ύλες είναι ο χρυσός – για εμάς άλλα πράγματα, ξέρετε ψωμί, γάλα, κρέας, σχολεία, περίθαλψη, ε και κάτι σε ελαφριά ψυχαγωγία να μην ξεχνάμε ότι είμαστε και εμείς άνθρωποι!

Αυτά τα λόγια που εσείς γράψατε κ. Τσιραμπίδη δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ίσως να σας βόλευε να είχαμε μία τέτοια θέση, αλλά δεν είμαστε εδώ για να σας βολέψουμε. Βολέματα, αλλού θα πρέπει να τρέξετε να αναζητήσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου