Οι Επιτροπές Αγώνα ενάντια στη μεταλλεία χρυσού από Χαλκιδική, Κιλκίς, Ροδόπη, Έβρο και Καβάλα, που αποτελούνται από πολίτες, φορείς και αιρετούς εκπροσώπους των περιοχών μας και εκφράζουν την πλειοψηφία των κατοίκων τους, συναντηθήκαμε στη Μ. Παναγιά στις 17 Μαρτίου για να συντονίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στα σχέδια των εταιρειών για τη ληστρική εκμετάλλευση του τόπου μας.
Τα «μεγαλόπνοα» σχέδια των εταιριών χρυσού με την αγαστή συνεργασία του κράτους, απειλούν ολόκληρη τη Β. Ελλάδα από τη Θράκη (Έβρο, Ροδόπη) και την Καβάλα έως τη Χαλκιδική, τις Σέρρες και το Κιλκίς. Στην Ελλάδα, επί δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια η δυναμική αντίθεση των τοπικών κοινωνιών, απέτρεψε την υλοποίηση αυτών των σχεδίων. Όμως σήμερα που η Ελλάδα βιώνει την μεγαλύτερη ίσως οικονομική κρίση στην ιστορία της, κομμάτι μιας συνολικότερης ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κρίσης, κάποιοι βλέπουν την οικονομική εξαθλίωση των Ελλήνων σαν ευκαιρία να καμφθεί η αντίσταση τους και να γίνει δυνατή η άλωση της χώρας.
Εμείς, οι κάτοικοι όλων αυτών των “χρυσοφόρων” περιοχών της Ελλάδας, λέμε «ΟΧΙ»! Η επιστήμη αλλά και η διεθνής εμπειρία, που είναι πλέον προσβάσιμη στον καθένα, έχουν καταδείξει ότι αυτές οι εκμεταλλεύσεις είναι απόλυτα καταστροφικές για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Αρνούμαστε να υποθηκεύσουμε τον τόπο μας, το περιβάλλον μας, τις επαγγελματικές μας δραστηριότητες, το μέλλον και την υγεία των παιδιών μας, για να γεμίζουν οι θυρίδες και τα χρηματοκιβώτια των μετόχων.
Δεν δεχόμαστε να γίνουμε άλλο ένα γρανάζι στη μηχανή τέρας, που θέλει τα κέρδη τους πάνω από τους ανθρώπους.
Μας προκαλεί γέλιο το επιχείρημα που ακούγεται από μερικούς κρατικοδίαιτους τσαρλατάνους, ότι η εκμετάλλευση του χρυσού θα μας βγάλει από την κρίση αυτή. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το σύνολο των κερδών θα συγκεντρωθεί στα ταμεία των εταιρειών και το κράτος δε θα κερδίσει τίποτα, όπως γινόταν και γίνεται μέχρι σήμερα.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι οι τόποι μας, με τις ομορφιές τους και τις παραγωγικές τους δυνατότητες, οι ασχολίες μας (κτηνοτροφία, γεωργία, μελισσοκομία, δασοπονία, αλιεία, ήπια τουριστική ανάπτυξη), το μέλλον των παιδιών μας, έχουν στις ζωές μας τον πρώτο λόγο.
Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για μια υγιή και αξιοβίωτη ανάπτυξη, προσανατολισμένη στις τόσο αναγκαίες δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα. Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις ανάπτυξης κατά τόπο που με την προώθηση και υλοποίησή τους μπορούν να οδηγήσουν σε άμεση εισροή κονδυλίων προς τον πολίτη αλλά και τον κρατικό μηχανισμό.
Ως τόπος της πρώτης μας συνάντησης ορίστηκε η Μ.Παναγιά που βρίσκεται στο επίκεντρο του τερατώδους σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός. Η Μ.Παναγιά της οποίας οι κάτοικοι, δασικοί συνεταιρισμοί και συνεργεία χωματουργικών, δίνουν σήμερα μαθήματα αξιοπρέπειας παρά τη δύσκολη οικονομική τους κατάσταση, αρνούμενοι να πάνε να ξυρίσουν το δάσος του Κακάβου για να γίνει το επιφανειακό μεταλλείο των Σκουριών.
Τονίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι με την ίδια αποφασιστικότητα θα παλέψουμε και για το Πέραμα, τα Κρούσια, τις Σάπες και το Άγκιστρο σήμερα και για την Ποντοκερασιά, το Πάικο, την Καβάλα και κάθε άλλη περιοχή αύριο. Ονομάζουμε ως πρώτο υπεύθυνο για αυτή την κατάσταση το κράτος, που με τροπολογίες της μιας νύχτας και αντισυνταγματικούς νόμους καταστρατηγεί όλες τις αρχές της αειφορίας και της πραγματικής ανάπτυξης ενός τόπου, αλλά και με θράσος παραβιάζει συνταγματικά κατοχυρωμένες συνθήκες προστασίας του πολίτη, όπως η συνθήκη του Aarhus.
Είμαστε εδώ ενωμένοι σε ένα δίκαιο αγώνα ενάντια στη μεταλλευτική λαίλαπα, ενάντια στη λεηλασία και την ολική καταστροφή των τόπων μας. Ο αγώνας μας είναι κοινός, η αλληλεγγύη μεταξύ των κατοίκων όλων αυτών των περιοχών δεδομένη. Η αντίσταση κατά των καταστροφικών σχεδίων εταιριών και κράτους συνεχώς θα δυναμώνει.
Όσο αυτοί θα παγκοσμιοποιούν την οικονομία τους, εμείς θα παγκοσμιοποιούμε την αντίσταση μας!
Παλεύουμε για αξιοπρέπεια, ελευθερία και αυτοδιάθεση.
Παλεύουμε για το αύριο και θα νικήσουμε!
Παλεύουμε για το αύριο και θα νικήσουμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου