Σάββατο 13 Απριλίου 2013

ΕΠΙΟΡΚΟΙ ΚΑΙ ΨΕΥΔΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ……… ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ 20 ΥΠΟΠΤΩΝ…


cebfcf87ceb9-ceb5cebecebfcf81cf85cebeceb7Ο έγκριτος δικηγόρος Πατρών, κ. Κανελλόπουλος Ιωάννης, που είχε αναλάβει την γνωστή υπόθεση με την «βόλτα στις Σκουριές» και συνήργησε να βγει η απόφαση 788/2012 του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πολυγύρου εις βάρος των νομίμων εκπροσώπων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.»  έστειλε σήμερα στο vasilinos.wordpress.com το κάτωθι σημαντικό Δελτίο Τύπου, που αφορά την υπόθεση των 20 υπόπτων και ρωτά τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εάν είναι δυνατόν να ληφθεί  υπ’όψιν  εκ του  Δικαστηρίου η κατάθεση επιόρκου αστυνομικού που ενόρκως κατέθεσε ψέματα, και η ψευδορκία του ενώ έγινε αντιληπτή από τον ανακριτή, αντί να εφαρμόσει το άρθρο 36 Κ.Π.Δ. και χωρίς χρονοτριβή να το καταγγείλει στον Εισαγγελέα, συγκάλυψε την ψευδορκία του συναδέλφου του και την προσυπέγραψε.

Δίνουμε στην δημοσιότητα αυτούσιο το Δελτίο Τύπου του κ. Κανελλόπουλου:
« ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στις 17-2-2013 άγνωστοι προέβησαν στον εμπρησμό α) των αποδεδειγμένα παράνομων εγκαταστάσεων της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» (το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει η Πολεοδομία με την από 5-12-2012 έκθεση αυτοψίας με Α.Π.1538 και το Α.Τ. Αρναίας είχε καταθέσει και μήνυση για τις παράνομες εγκαταστάσεις).
β) Στον εμπρησμό μηχανημάτων που όλως παραδόξως οι κάτοχοί τους τρεις ημέρες πριν είχαν σπεύσει να τα ασφαλίσουν από εμπρησμό.
γ) Στην προπηλάκιση φυλάκων ιδιωτικής εταιρείας security, οι οποίοι όμως όλο το προηγούμενο διάστημα προκαλούσαν άγρια το δημόσιο αίσθημα των κατοίκων με την σιωπηρή συναίνεση των αρχών. Υπενθυμίζω ότι  οι φύλακες-σεκιουριτάδες κυκλοφορούσαν στο βουνό με “full face” κουκουλοφόροι, παρεμπόδιζαν την ελεύθερη διακίνηση των κατοίκων στους δημόσιους, κοινόχρηστους δρόμους της περιοχής, παρανόμως προκειμένου να τους αφήσουν να ασκήσουν το έννομο δικαίωμά τους να διέλθουν του δημόσιου δρόμου απαιτούσαν να κάνουν εξακρίβωση στοιχείων, με βίντεο κατέγραφαν τα πρόσωπά τους (και τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους) και προέβαιναν σε καταγραφή, συλλογή και επεξεργασία των προσωπικών ευαίσθητων δεδομένων των κατοίκων κ.λ.π.). Όλο το προηγούμενο διάστημα πρωτοσέλιδα εφημερίδων και ηλεκτρονικές σελίδες των διαδικτυακών χώρων κατήγγειλαν το γεγονός.
Μετά την εμπρηστική επιχείρηση στις Σκουριές, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαλκιδικής προέβη στην έκδοση της υπ’αριθ. Α13/604/18.2.2013 παραγγελίας για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Τα όσα διαδραματίσθηκαν κατ’αυτή την διαδικασία, χρειάζονται τόμοι βιβλίων για να καταγραφούν, ωστόσο η καταπάτηση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κληθέντων και προσαγομένων σε ανάκριση ήταν σε τέτοιο βαθμό κατάφωρη, που επενέβη η Διεθνής Αμνηστία (βλ. Δήλωση «Αl Index: EUR 25/004/2013/22 Mαρτίου 2013»).
Οι συνάδελφοί μου δικηγόροι από Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη βίωσαν πρωτόγνωρα γεγονότα, υπερέβαλαν εαυτόν, συμπαραστεκόμενοι νυχθημερόν στους εκατοντάδες προσαγομένους. Αρκετές ημέρες όλο το βράδυ συμπαρίσταντο στους προσαχθέντες στην Ασφάλεια Πολυγύρου και το πρωί πήγαιναν κατ’ευθείαν στο δικαστήριο για τις υποθέσεις τους, έχοντας ενδόμυχο φόβο ότι θα καταρρεύσουν εντός της αιθούσης. Θέλω να τονίσω ότι όλο αυτό το πραγματοποιούν ανιδιοτελώς και εις βάρος της υγείας τους, της οικονομικής κατάστασής τους, του γραφείου τους, μόνο και μόνο από αγάπη υπεράσπισης των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κατοίκων. Πάρα πολύ μεγάλο βάρος έπεσε στον αξιόλογο συνάδελφό μου Τζιμούρτο Βασίλειο εξ Ιερισσού. Με έπαιρναν τηλέφωνο κάτοικοι της περιοχής και μου έλεγαν ότι είναι κυριολεκτικά υπό κατάρρευση. Έτσι παρά το γεγονός ότι ασκώ το επάγγελμά μου στην Πάτρα, προθυμοποιήθηκα  να συμβάλω εις το ελάχιστον, αναλαμβάνοντας την υπεράσπιση δύο από τους είκοσι ενεχομένους ως δήθεν υπόπτους για συμμετοχή στην υπόθεση των Σκουριών.
Το δικηγορικό μου γραφείο μελέτησε ενδελεχώς και εις βάθος όλα τα στοιχεία της δικογραφίας και θέλω να ομολογήσω ότι τα όσα διαπίστωσα, εάν άλλοι μου τα διηγούντο ότι συνέβησαν δεν θα τους πίστευα. Τελικά στις 8 Απριλίου 2013 καταθέσαμε ενώπιον του αρμοδίου Ανακριτή που χειρίζεται την  υπόθεση,  «Συμπληρωματικό Υπόμνημα Παροχής Εξηγήσεων» για έναν εκ των 20 ενεχομένων ως υπόπτου στην υπόθεση. Ο Ανακριτής στις 9 Απριλίου 2013 μου γνωστοποίησε ότι την κατέστησε δεκτή, συσχετίζοντάς την ως αναπόσπαστο μέρος με το από 26-3-2013 «Σημείωμα Παροχής Εξηγήσεων» που είχε πολύ ορθά κατατεθεί με εξουσιοδότηση από τους έμπειρους συναδέλφους μου που χειρίζονται την υπόθεση, και είχαν επισημάνει αυτά που εκείνο το διάστημα, κάτω από τις συγκεκριμένες καταστάσεις έπρεπε μόνο να επισημάνουν, και αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ανακριτής δεν τους έδωσε αναβολή ούτε μία εργάσιμη ημέρα, και έπρεπε να μελετήσουν δικογραφία 750 σελίδων και το περιεχόμενο 40 περίπου cd. Εάν την υπόθεση την αναλάμβανε γραφείο με 20 δικηγόρους, ούτε αυτοί θα μπορούσαν να ετοιμάσουν την υπερασπιστική γραμμή των 20, να μελετήσουν την δικογραφία, να δουν τα cd, να ελέγξουν την νομιμότητα των ενεργειών αυτοψιών, πραγματογνωμοσυνών κ.λ.π., δεδομένου ότι ο Ανακριτής δεν έδωσε ούτε μία εργάσιμη ημέρα αναβολή, και όλες οι υπηρεσίες ήταν κλειστές.
Το από 8-4-2013 «Συμπληρωματικό Υπόμνημα Παροχής Εξηγήσεων» που έκανε δεκτό ο αρμόδιος Ανακριτής, αυθημερόν κατατέθηκε και ως Μήνυση «κατά παντός υπευθύνου ανακριτικού οργάνου και αστυνομικού μάρτυρος κατηγορίας και κατά παντός υπευθύνου ηθικού αυτουργού ή συναυτουργού, για διερεύνηση και απόδοση ποινικών ευθυνών και ακύρωση της προανακριτικής διαδικασίας και εξαίρεση των επίορκων αστυνομικών μαρτύρων» ενώπιον της Εισαγγελίας Πλημ/κων Πολυγύρου, και κοινοποιήθηκε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για να προβεί στις νόμιμες ενέργειες άμεσα για την περιφρούρηση του κύρους της ελληνικής δικαιοσύνης.
Επίσης κοινοποιείται στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως για την απόδοση των πειθαρχικών ευθυνών και την απόταξη από το Σώμα των επίορκων αστυνομικών. Ακόμα κοινοποιείται στην Διεθνή Αμνηστία για συσχέτιση των ερευνών που διεξάγει με την Δήλωση: «Αl Index: CUR25/ 004/2013/ 12 Mαρτίου 2013», όπως και στον Συνήγορο του Πολίτη και στους δύο αξιόλογους συναδέλφους και βουλευτές, την κα Ζωή Κωνσταντοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Καπερνάρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, για την ανάδειξη των καταγγελλομένων -όπως αυτοί πολλοί καλά γνωρίζουν- στην Βουλή με επερωτήσεις στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως. Τέλος κοινοποιείται στον Προϊστάμενο Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, που προϊσταται και φέρει την ευθύνη όλων των διαδικασιών της προανάκρισης. Κοινοποιείται και στα ΜΜΕ, στον πανελλαδικό τύπο και στον διαδικτυακό χώρο διά μέσου του blog  vasilinos.wordpress.com.
Το περιεχόμενο της εν λόγω μηνύσεως αποδεδειγμένα καταγγέλλει ότι:
1) Οι ανακριτικοί υπάλληλοι προέβησαν εκ προθέσεως και δόλου σε κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων του κληθέντος προς ανάκριση και επιμελώς του απέκρυψαν ότι πριν τον καλέσουν ως απλό μάρτυρα, υπήρχε έγγραφη καταγγελία αστυνομικού εις βάρος του, που είχε κατατεθεί ενόρκως στον αρμόδιο Ανακριτή και αφορούσε δήθεν κακουργηματικά αυτεπάγγελτα διώξιμες πράξεις κατ’ άρθρ. 36, 37 Κ.Π.Δ. Το γεγονός απεκρύβη, για να μην κάνει ο κληθείς χρήση των δικαιωμάτων του ως υπόπτου, να μην δικαιούται την παράσταση του δικηγόρου του, να μη λάβει γνώση της καταγγελίας εις βάρος του, να μη λάβει την νόμιμη προθεσμία για κατάθεση παροχής εξηγήσεων, κ.λ.π.
2) Του απέστειλαν κλήση όχι για μάρτυρα προς εξέταση ούτε κλήση προς κατηγορούμενο ή ύποπτο για παροχή απολογίας ή εξηγήσεων· του απέστειλαν «πρόσκληση πολίτη σε κατάστημα της ελληνικής αστυνομίας». Ενώ για τους λόγους της παρ.1 που προανέφερα του πήραν ένορκη κατάθεση μάρτυρα, στην συνέχεια μόλις υπέγραψε την ένορκη κατάθεσή του, τον αντιμετώπισαν σαν κατηγορούμενο και του πήραν το DNA με υπερβολική άσκηση ψυχολογικής βίας και απειλή για άσκηση σωματικής βίας, και προέβησαν σε κατάσχεση πραγμάτων του για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης.
3) Δεν προσκόμισαν εντός της δικογραφίας τα αποτελέσματα της εξέτασης του DNA, για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια.
4) Υπέδειξε μάρτυρες -μεταξύ αυτών και αστυνομικούς- που ήταν μαζί του με πολλούς άλλους εκείνο το βράδυ, τους οποίους σκοπίμως δεν κάλεσαν για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια.
5) Απέκρυψαν και δεν κατέθεσαν εντός της δικογραφίας τα αποτελέσματα εκ της πραγματογνωμοσύνης που διενήργησε η Δ/νση Εγκληματικών Ερευνών στα κατεσχεθέντα, για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια.
6) Το αποκορύφωμα όλων είναι ότι ο κύριος μάρτυρας κατηγορίας ……… αστυνομικός της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης του Τμήματος Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, ο οποίος κατέθεσε ενόρκως την τελική κατάθεση με το κατηγορητήριο κατά των 20 κατηγορουμένων (κατάθεση 23 σελίδων), κατέθεσε στην σελ. 15 ότι όσα καταθέτει έχουν αναλυθεί και δηλωθεί στην σύσκεψη αξιωματικών της ασφάλειας. Ο εν λόγω εν πλήρη γνώσει της αναλήθειας, με πρόθεση και δόλο διέστρεψε την αλήθεια της ένορκης κατάθεσης του μάρτυρα και κατέθεσε ενόρκως ψέμα, με αποκλειστικό σκοπό να καταστήσει υπόπτους τους κληθέντες και τον ανιψιό του.
7) Το λυπηρότερο όμως είναι ότι ο ανακριτής ενώπιον του οποίου κατέθετε, ενώ γνώριζε την αλήθεια, γνώριζε και ότι ο εν λόγω συνάδελφός του κατέθετε ενόρκως ψέματα, υπέγραψε την κατάθεσή του, και συγκάλυψε την ψευδορκία του συναδέλφου του και δεν εφήρμοσε χωρίς χρονοτριβή το άρθρο 36, 37 Κ.Π.Δ., παρ’ότι γνώριζε ότι το έγκλημα της ψευδορκίας ήταν κατά της ελληνικής δικαιοσύνης (την οποία υποτίθεται ότι υπηρετούσε), αφού υπονόμευε την ορθή απονομή της, και  επιχειρούσε την εξαπάτηση των δικαστικών λειτουργών.
8) Ο δεύτερος στην σειρά μάρτυρας κατηγορίας των 20, ο αστυνομικός …. του Τμήματος Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, κατέθεσε και αυτός ενόρκως ψευδώς ότι δήθεν: «από τις διάφορες Υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χαλκιδικής έχει διαπιστωθεί ότι έχει συμμετάσχει ενεργά και δυναμικά σε πορείες ενάντια στην λειτουργία των μεταλλείων χρυσού… σημαντικός αριθμός των οποίων εκδηλώσεων ήταν βίαιες, με διάπραξη ανάλογων εγκληματικών πράξεων με αυτές που έλαβαν χώρα στο ίδιο μεταλλείο τις πρώτες πρωινές ώρες της 17-2-2013 (και ως εκ τούτου καταθέτει ότι προκύπτει ότι υπάρχουν βάσιμες και σοβαρές υπόνοιες ότι τα άτομα αυτά έχουν συμμετάσχει ενδεχομένως στην ομάδα αγνώστων δραστών».
Όμως όλα αυτά σε καμμία περίπτωση δεν προκύπτουν από καμμία απολύτως υπηρεσία της Αστυν. Δ/νσης Χαλκιδικής και γι’αυτό δεν κατέθεσε η όποια Διεύθυνση ποτέ μήνυση, και αυτός ο αστυνομικός ψευδομαρτυρεί και υποπίπτει στο αδίκημα της ψευδορκίας.
9) Εκείνο όμως που προκύπτει είναι ότι σε υπηρεσία της Αστυν. Δ/νσης Χαλκιδικής, γίνεται καταγραφή (υπάρχει αρχείο) συλλογή, επεξεργασία και διάδοση προσωπικών ευαίσθητων δεδομένων πολιτών για συμμετοχή τους σε συναθροίσεις, που είναι αναφαίρετα στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα Συνταγματικώς κατοχυρωμένο με τα άρθρα 5§1, άρθρ.11§1, άρθρ.14§1, και ως εκ τούτου, η συλλογή, η επεξεργασία, διατήρηση σε αρχείο και διάδοση αυτών  των στοιχείων είναι άκρως παράνομη.
10) Εντός της δικογραφίας το υλικό που έχει κατατεθεί και αφορά το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης με τις σταθερές κάμερες της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» είναι παράνομο, διότι οι κάμερες δεν ήταν δηλωμένες σύμφωνα  με την ΟΔΗΓΙΑ 1/2011 της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (Α.Π.Δ.Π.Χ.), και επίσης προέβαιναν σε καταγραφή, συλλογή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων από δημόσιο κοινόχρηστο δασικό δρόμο, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με το Άρθρο 6 της Οδηγίας 1/2011 Α.Π.Δ.Π.Χ.
Εμπεριέχονται πολλά εντός της εγκλήσεως που δεν είναι δυνατόν να καταγραφούν σε ένα ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ.
Με την έγκληση κατατίθενται τα αιτήματα:
1) Ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση για όλα αυτά που αναφέρονται και έλαβε
γνώση ο ίδιος από τα ίδια τα στοιχεία της δικογραφίας, να προβεί χωρίς χρονοτριβή στην τήρηση του Άρθρου 37 Κ.Π.Δ., να ανακοινώσει και ο ίδιος δηλ. τις αξιόποινες πράξεις που διώκονται αυτεπαγγέλτως στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
2) Ο Εισαγγελέας να κινήσει άμεσα ποινική δίωξη κατά των επιόρκων αστυνομικών και υποπεσόντων στο αδίκημα της ψευδορκίας…
3) Να εξαιρεθούν οι διαπράξαντες ποινικά αδικήματα επίορκοι και ψευδομάρτυρες αστυνομικοί.
4) Την ακύρωση της ανακριτικής διαδικασίας.
5) Να κινηθεί ποινική δίωξη για κάθε ποινικό αδίκημα που καταγγέλλεται και για τις παραβάσεις του Ν.2472/1997.
Όλα αυτά είναι  στοιχεία που προκύπτουν από τον ένα μόνο εκ των είκοσι που κατηγορούν ως υπόπτους. Το τι γίνεται στην δικογραφία για τους υπολοίπους, είναι άνευ προηγουμένου και πιστεύω ότι θα αναδειχθούν από τους συναδέλφους επαρκώς, όπως π.χ. είναι οι ευθύνες της Αστυνομίας και του Τμήματος Εγκληματικών Ερευνών για τον μη άμεσο αποκλεισμό του χώρου και την μη άμεση προσέλευση της υπηρεσίας εγκληματικών ερευνών στον χώρο που έγινε η επίθεση, ώστε να γίνει η συλλογή των αντικειμένων από τους ίδιους, με την ενδεδειγμένη νόμιμη διαδικασία και άφησαν να κατατίθενται από άλλους με αδιαφανείς κατά νόμο διαδικασίες συλλογής.
Μετά από όλα αυτά διερωτώμαι τι κάνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Ρουπακιώτης; Μήπως έχει κάνει πληρεξούσιο στον κ. Δένδια να τον εκπροσωπεί; Θα αφήσει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου την Κυριακή οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι να απολογηθούν στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης;  Θα λάβει υπ’όψιν του καταθέσεις επίορκων αστυνομικών;

ΙΩΑΝΝΗΣ Θ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, Δικηγόρος Πατρών»
Πηγή : Blog Vasilinos – Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Αγγελόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου