Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Αντιφάσεις και "κυάνιο" από την Eldorado Gold

Σε έντονες αντιφάσεις έπεσε για ακόμη μία φορά η εταιρεία Eldorado Gold κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε για την πορεία των επενδυτικών σχεδίων σήμερα στο Μακεδονία Παλλάς. Η συνέντευξη τύπου δόθηκε υπό τις φωνές των  κατοίκων της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις ανεπίστρεπτες συνέπειες της εξόρυξης χρυσού στην υγεία τους και το περιβάλλον.

Η εταιρεία στην προσπάθεια της να πείσει για την δήθεν αγωνία της σχετικά με την διάρρηξη του κοινωνικού ιστού που έχει προκαλέσει το καταστροφικό για την περιοχή σχέδιο της, δεν αρνήθηκε την χρήση κυανίου και αρσενικού κατά την εξορυκτική της δραστηριότητα σε αντίθεση μάλιστα με παλαιότερες βεβαιώσεις της περί του αντιθέτου. Χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικός Χρυσός», Πέτρος Στρατουδάκης δήλωσε "ελαφρά τη καρδία" ότι «Όσα κυάνια ή αρσενικά κι αν αφήσουμε στον υδροφόρο ορίζοντα, σε πέντε-δέκα χρόνια θα περάσουν, ενώ το δηλητήριο στην κοινωνία δεν θα περάσει ποτέ». Σε σχετική ερώτηση που του έγινε περί της χρήσης αρσενικού ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει  επί της ουσίας λέγοντας ότι το αρσενικό υπάρχει στην φύση και ότι οι συζητήσεις αυτές πρέπει να γίνονται στο επιστημονικό τραπέζι.

Η συνέντευξη τύπου ήταν κυρίως μια προσπάθεια της εταιρείας να διαψεύσει τα σενάρια περί του ενδεχομένου αποχώρησής της από την Ελλάδα, σενάρια τα οποία προέκυψαν από δηλώσεις της ίδιας της εταιρείας στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Αθήνα πριν μία εβδομάδα. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η εταιρεία [...] σκέφτεται να φύγει» τόνισε ο αντιπρόεδρος  της Eldorado Hellas Εντουάρτο Μούρα.

Στόχος της συνέντευξη τύπου ήταν ακόμη η άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση έτσι ώστε το Συμβούλιο της Επικρατείας να πάρει μια ευνοϊκή για την εταιρεία απόφαση. Δεν ήταν τυχαία εξάλλου η δήλωση του κ. Στρατουδάκη περί αισιοδοξίας για την απόφαση που πρόκειται να πάρει το ΣΤΕ. Ο ίδιος κάλεσε ακόμη την κυβέρνηση  να «καθαρίσει το επενδυτικό τοπίο» υπονοώντας φυσικά τις αντιδράσεις των κατοίκων αλλά και των επιστημονικών φορέων σχετικά με τις συνέπειες της "επένδυσης"
Βέβαια η "μεγαλόθυμη" Eldorado Gold δεν εξηγήσε με ποιον τρόπο θεωρεί η ίδια ότι θα παύσουν να αντιδρούν οι κάτοικοι, τους οποίους ο κ. Μούρα χαρακτήρισε ως μια «ηχηρή μειοψηφία»... Κατά τα άλλα ο ίδιος τόνισε ότι  «Είμαστε ανοιχτοί και δεκτικοί σε ορθολογικό διάλογο, προκειμένου να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και όσων αντιδρούν». Μέχρι τώρα, βέβαια, «ο διάλογος» αυτός έχει ανατεθεί από την κυβέρνηση στην αστυνομία και τα ΜΑΤ που εδώ και ένα μήνα έχουν αναλάβει, ανεπιτυχώς, να πείσουν τους κατοίκους για τα "ευεργετήματα" της επένδυσης με δακρυγόνα, ξύλο, προσαγωγές, διώξεις και απαγορεύσεις να έχουν την οποιαδήποτε πρόσβαση στο βουνό τους.

Ο κ. Στρατουδάκης ισχυρίστηκε , ακόμη, ότι οι αντιδρώντες εξυπηρετούν μικροπολιτικά συμφέροντα. Μάλιστα για τους χιλιάδες διαδηλωτές που συμμετείχαν στις  πορείες που έγιναν κατά των μεταλλείων σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη το προηγούμενο διάστημα το μόνο που είχε να σχολιάσει ήταν ότι δεν ασχολείται με "μαθηματικά και αθροίσματα". Από την πλευρά του ο κ.Μούρα εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η εταιρεία «έχει πολλούς λόγους να πιστεύει ότι διαθέτει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των κατοίκων δήμου Αριστοτέλη», λόγους τους οποίους δεν μπήκε στον κόπο να αναφέρει αλλά ούτε και να εξηγήσει τι εννοεί με τον όρο «πλειοψηφία»…. Για ακόμη μία φορά η εταιρεία παραδέχτηκε ότι η σύσταση των κατοίκων που αντιδρούν είναι διακομματική ενώ αναφορικά με την σχέση της με κάποιο συγκεκριμένο κόμμα οι εκπρόσωποί της τόνισαν ότι η “Eldorado  δεν πρόσκειται σε καμία πολιτική παράταξη και το μόνο της "κόμμα" είναι αυτό της υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας”…

 Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης οι οποίοι επί ώρες διαμαρτύρονταν απέναντι από το Μακεδονία Παλλάς δήλωσαν πως ανεξαρτήτως των προθέσεων της εταιρείας  ο αγώνας συνεχίζεται . Αναφορικά με τη σημασία της σημερινής συνέντευξης τύπου τόνισαν ότι η εταιρεία ασκεί πίεση στην κυβέρνηση για να επισπεύσει την έκδοση απόφασης από το ΣΤΕ ενώ ακόμη έκαναν λόγο για "ύστατη προσπάθειά της κυβέρνησης να μην αποχωρήσει η εταιρεία".
Σ.Π.

πηγή: alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου