Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Η βαρυσήμαντη μαρτυρία……του κυρ’ Παντελή. Ουράνιο στη Βάθη.

Η βαρυσήμαντη μαρτυρία…

Σαράντης Δημητριάδης…του κυρ’ Παντελή. Ουράνιο στη Βάθη.

Του Σαράντη Δημητριάδη
———————————————————————————————————————————————————————————————Στην, δυστυχώς, υποτονική συγκέντρωση της 13ης Απριλίου στην πλατεία Ειρήνης του Κιλκίς, που διοργανώθηκε με το σύνθημα «ούτε στο Κιλκίς ούτε πουθενά μεταλλεία χρυσού»  και ως συμπαράσταση στους συλληφθέντες δύο κατοίκους της Ιερισσού, πιο υποτονική , και πάλι δυστυχώς, από αντίστοιχες την ίδια μέρα και ώρα σε άλλες πόλεις της χώρας, λιγότερο εμπλεκόμενες: την Καβάλα, το Βόλο, την Καρδίτσα, τα Χανιά, τη Χαλκηδόνα και πολλές άλλες, ο κυρ’ Παντελής από τη Βάθη, σε μια αυθόρμητη εξιστόρηση αναμνήσεών του από παλιά, εκτόξευσε, χωρίς να το συνειδητοποιεί, μια βόμβα μεγατόνων ενάντια σε όσους  θέλουν στα μουλωχτά να προωθήσουν τα εξορυκτικά σχέδιά τους στα Κρούσια.
Είπε συγκεκριμένα ο κυρ’ Παντελής που εργάστηκε στις γεωτρήσεις του 1968 στη Βάθη (από απομαγνητοφώνηση δηλώσεών του, όπως καταγράφονται σε video που παραθέτει το Μέτωπο Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια και Πάϊκο):
«Δούλευα στο Ουράνιο. Έβγαζά με τα καρώτα. Τα στέλναμε στην Αθήνα. Είχε 13 τοις εκατό ουράνιο. Και ύστερα ήρθε ο Αμερικάνος, πιάνονται με το Γάλλο το γεωλόγο, εγώ το βρήκα, εσύ το βρήκες , χάνονται δυόμιση χιλιάδες, μαύρο όπως είναι, μελανί όπως είναι, σαν βούλες, βούλες στα καρώτα».
Πού να ήξερε ο κυρ’ Παντελής το απόγευμα εκείνο ότι με τις φαινομενικά ασύνδετες φράσεις του εξιστορούσε και περιέγραφε γλαφυρότατα αυτό που χρόνια ολόκληρα, με ιώβεια υπομονή, προσπαθούσαν να εξαφανίσουν από τη μνήμη των επιζώντων και τις καταγεγραμμένες μαρτυρίες οι άνθρωποι του ΙΓΜΕ, της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, και πιο πρόσφατα του ΥΠΕΚΑ: Ότι δηλαδή στις γεωτρήσεις εκείνες συνάντησαν πρωτογενή μεταλλοφορία ουρανίου στη Βάθη, αυτήν που είχαν επισημάνει οι καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κατράκης και Μούσουλος, ήδη από τα πρώτα στάδια της έρευνας.  Μαύρες, μελανί βούλες ουρανιούχου υλικού στα καρώτα των γεωτρήσεων. Ουάου. Όποιος έχει στοιχειώδεις γνώσεις ορυκτολογίας καταλαβαίνει.
Δεν γνωρίζω και δεν πιστεύω ότι η περιεκτικότητες σε ουράνιο ήταν 13%,  όπως από κάπου θυμάται και ανακαλεί ο κυρ’ Παντελής, όμως αυτό το μελανί και βούλες-βούλες στα καρώτα με βουρλίζει ως γεωλόγο. Και δεν ξέρω τι είναι τα χαμένα δυόμιση χιλιάρικα που αναφέρει ο κυρ’ Παντελής. Θα σας πω όμως σε επόμενη επικοινωνία μας ποιος ήταν ο Γάλλος και ποιος ο Αμερικάνος που μάλωναν ποιος πρωτοβρήκε το ουράνιο στη Βάθη.
Για τους κιλκισιώτες, αυτό που έχει σημασία είναι να αγωνιστούν για να μείνει ο λόφος δυτικά της Βάθης ανέπαφος από μελλοντικές εξορυκτικές δραστηριότητες. Το τέρας κοιμάται εκεί και όσο κοιμάται είναι εντελώς ακίνδυνο. Αλίμονο αν τους αφήσουμε να το ξυπνήσουν με τα γεωτρύπανα, τα εκρηκτικά και τα σκαπτικά τους.
Την επόμενη Κυριακή στην πολύπαθη Βάθη γίνεται η ετήσια γιορτή σαλιγκαριών. Θα παρευρεθούν τοπικοί φορείς, πολιτευτές, και άλλοι επώνυμοι. Ας μην προσποιηθούν όλοι αυτοί πως δεν ξέρουν τίποτα για το πρόβλημα που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων. Ας είμαστε όλοι εκεί για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των κατοίκων της Βάθης να ζήσουν σε ένα περιβάλλον που το ουράνιο δεν θα χώνεται στα πνευμόνια τους, στον λαχανόκηπό τους και στο νερό τους. Πως δεν θα γίνει ο εφιάλτης τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου