Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Το Περιφερειακό Συμβούλιο συνεδρίασε. Τα συμπεράσματα για τις εξορύξεις χρυσού βγήκαν.

Το Μέτωπο του Κιλκίς ήταν εχθές εκεί, δίπλα στους συναθρώπους και πια αγαπητούς  φίλους από τη Χαλκιδική.

Φωνάξαμε, γελάσαμε, μείναμε ώρες δίπλα στα ΜΑΤ, ευτυχώς χωρίς αυτά να κάνουν καμία απολύτως κίνηση εχθές. Βεβαίως αν θα ήμασταν εμείς που θα προπηλακίζαμε επιστήμονες, όπως έκανε η αντίθετη πλευρά προς τον κ.Μπένο εχθες, κάτι μας λέει ότι θα νιώθαμε πιο "κοντά μας" τα ΜΑΤ...

Ασταμάτητα τα συνθήματα - ασταμάτητη και το οργισμένο μας πείσμα! "Αν θέλετε χρυσό, ανοίξτε τις θυρίδες!". Όπως θα διαβάσετε και παρακάτω στο άρθρο του thessalonikimesaapoeikones, το πιο συγκινητικό από όλα ήταν ότι όταν άνοιξε ο δρόμος και δόθηκε στην κυκλοφορία, τα αυτοκίνητα που περνούσαν μας κόρναραν συνθηματικά, έβγαζαν τα χέρια στο σήμα της νίκης,...και στα μάτια μας γέμιζαν τα δάκρυα συγκίνησης! Ο κόσμος ξέρει...! Μόνο κάποιοι περιφερειακοί μας "άντρες" δεν ξέρουν. Με τη στάση τους δήλωσαν ότι είναι ικανοί, μόνο να είναι ανήξεροι! Ένα χρόνο και μετά από την πρώτη ερώτηση περιφερειακού συμβούλου για το θέμα, ένα χρόνο αναβλητικότητα και μαζεμένες ουρές, έκλεισαν χθες με μια γιγάντια ενημέρωση: Μεγαλόφωνη και αδιαμφισβήτητη η άρνηση κάθε νοήμωνα επιστήμονα και κοινού ανθρώπου. Εγκλωβισμένη στην αλήθεια, ανίκανη να πείσει η αντίθετη πλευρά. Ακόμη και οι υπάλληλοι του ΙΓΜΕ εχθές δήλωσαν το ΌΧΙ τους. Η Περιφέρεια όμως, λέει, δεν είναι σε θέση να αποφασίσει, αφού ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επικαλέστηκε την "μη αρμοδιότητα της Περιφέρειας" ! Για ποια πράγματα είστε αρμόδιοι τότε κύριε Περιφερειάρχα;

Ακολουθεί το άρθρο του thessalonikimesaapoeikones που πρέπει να διαβάσετε:

Σε όσες περιπτώσεις έγινε αντιπαράθεση απόψεων των δύο πλευρών για την ωφελιμότητα ή την καταστροφή που θα φέρει η εξόρυξη του χρυσού στην Βόρεια Ελλάδα, τα συμπεράσματα ήταν καταλυτικά και τα επιχειρήματα συντριπτικά κατά αυτής της επιδίωξης. Έτσι και στην σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου από όλη την διαδικασία αλλά και από κάποια γεγονότα μπορεί κανείς να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα.

Έξω από την Περιφέρεια αρκετοί διαδηλωτές και των δύο πλευρών, απομακρυσμένοι μεταξύ τους για την αποφυγή επεισοδίων. 
Οι κάτοικοι μαχητικοί όπως πάντα, δήλωναν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να γίνει αυτή η καταστροφή. Οι εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους μεταφέρθηκαν συντεταγμένα με πολλά εωφορεία που διέθεσε η εταιρία, κάνοντας "πληρωμένη απεργία" όπως ειπώθηκε από κάποιους. Δεν είναι άσχημο φυσικά και να διαδηλώνεις και να πληρώνεσαι. Το πανό που έκανε εντύπωση ήταν αυτό της φωτογραφίας που αναρωτιέτει κανείς αν η εταιρία κατάφερε να τους κάνει να πιστεύουν στο σύνθημα που έγραφε ή ξέρουν ότι αυτό είναι αδύνατο και γίνεται για προπαγανδιστικούς λόγους. Οι απόψεις μου είναι φανερά κατά της καταστροφής της πατρίδας μου και δεν υποκρίνομαι στα άρθρα μου ότι τηρώ ίσες αποστάσεις. Ίσες αποστάσεις από τι;  Από την ολοκληρωτική και παντοτινή καταστροφή της φύσης των τόπων που θα υποστούν αυτή την βάρβαρη επίθεση και φυσικά των οικονομιών τους;  Για ποιο αντιστάθμισμα; Για τις 900 νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν σε βάθος 8-9 χρόνων, έναντι δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας που θα χαθούν;
Μεταξύ αυτών που κατέθεσαν τις απόψεις τους ήταν και ο κ. Μπένος, καθηγητής κουνωνικής ιατρικής του Α.Π.Θ, που είπε ότι τα πρώτα φέρετρα που θα κατασκευαστούν θα είναι των εργαζομένων. Αυτό που  που είπε, κανονικά θα έπρεπε  να προβληματίσει τους εργαζόμενους. Ίσως σε κάποιους να έγινε και αυτό, αλλά κάποιοι άλλοι  από την πλευρά της εταιρίας τον προπυλάκησαν . Αλλά η αλήθεια δεν μπορεί να προπυλακιστεί. Αυτό δεν το έχουν καταλάβει και κάνουν ενέργειες που τους εκθέτουν.
Για επιχειρούμενη εξόρυξη ποσοτήτων χρυσού της τάξης του 1 γραμμαρίου ανά τόνο, με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μέθοδο την εκχύλιση με κυανιούχα διαλύματα, έκανε λόγο ο επίκουρος καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Γιώργος Τριανταφυλλίδης. Για τα απόβλητα της μεταλλευτικής δραστηριότητας, μίλησε ο καθηγητής, Μιλτιάδης Παναγιωτόπουλος και σχολίασε ότι τουλάχιστον 100 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων, που θα προκύψουν θα αποτελούν "τοξική βόμβα, που μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, από ενδεχόμενο σεισμό ή πλημμύρα".
Από την άλλη πλευρά, ο καθηγητής Γεωλογίας Μιχάλης Βαβελίδης, τόνισε ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που εκπονήθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η καλύτερη που έχει περάσει ποτέ στην Ελλάδα. Εξέφρασε δε την άποψη ότι σήμερα υπάρχει η τεχνολογία για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων στην εξόρυξη, αν αυτή γίνεται ελεγχόμενα. Επαναφορά της στάθμης των υπόγειων υδάτων, τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση της εξόρυξης σε 30 χρόνια, προέβλεψε ο γεωλόγος του ΙΓΜΕ, Νίκος Βεράνης, ενώ ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι στις Σκουριές δεν θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο. Τέλος, ο καθηγητής και συντονιστής του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Κώστας Κατσιφαράκης είπε πως υπάρχει μέση λύση και αυτή είναι να παραμείνει η εκμετάλλευση στην περιοχή της Ολυμπιάδας με παράλληλη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων. «Αν η εκμετάλλευση επεκταθεί δεν θα είναι αρκετή οποιοιδήποτε περιβαλλοντικοί όροι. Η περιοχή δεν θα το αντέξει», πρόσθεσε.
 Ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του σωματείου εργαζομένων στο ΙΓΜΕ που έκανε λόγο για επένδυση-ληστρική εκμετάλλευση, για παράβαση της περιβαλλοντικής μελέτης και πως η εταιρία δεν πείθει κανέναν ότι μετά την μεταλλευτική δρατσηριότητα η περιοχή δεν θα γίνει κρανίου τόπος. Και μόνο του το  γεγονός ότι οι εργαζόμενοι-επιστήμονες του ΙΓΜΕ πήραν θέση κατά των μεταλλείων με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης , δείχνει τις αθέμιτες μεθόδους που χρησιμοποιεί η εταιρία, γιατί τόσον καιρό παρουσίαζε την θέση κάποιων  ελάχιστων κολλητών της εταιρίας που είναι διευθυντικά στελέχη του ΙΓΜΕ σαν θέση του ίδιου του ΙΓΜΕ. Τόσο αξιόπιστη είναι... Μετά από αυτό λοιπόν φάνηκε η γύμνια τους, γιατί κανένας επιστημονικός φορέας της χώρας δεν τους υποστηρίζει, εκτός των γεωλόγων του ΑΠΘ ,που όπως είπαμε και την άλλη φορά, δέχεται ως μη όφειλε την  "ευγενική" χορηγία της εταιρίας στα συνέδριά τους. Εξ΄ άλλου το ψωμάκι τους από κάτι τέτοιες εταιρίες το βγάζουν.
Στην τοποθέτηση του ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρ. Πάχτας, υποστήριξε για άλλη μια φορά ότι η μη πραγματοποίηση της επένδυσης θα επιφέρει περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή ενώ υποστήριξε ότι "τετραγωνίσαμε τον κύκλο και φέραμε ανάπτυξη"(γεια σου ρε μεγάλε επιστήμονα!). Αντιδράσεις προκάλεσε η διατύπωση του ότι "αυτά που λέγονται για αρχέγονο δάσος είναι ανοησίες. Πρόκειται για καυσόξυλα".
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων. Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Αμανατίδου, Ιγγλέζη, Κουράκης. Επίσης, τοποθετήθηκε εκπρόσωπος τον Ανεξάρτητων Ελλήνων ενάντια στην επένδυση. Από την πλευρά του ΚΚΕ ο βουλευτής Θεοδόσης Κωνσταντινίδης ανέφερε πως ο ορυκτός πλούτος πρέπει να υπόκειται υπό κεντρικό δημόσιο έλεγχο που το κράτος θα αποφασίζει αν και πως θα τον αξιοποιεί και όχι να ξεπουλιέται σε ξένες εταιρείες.
Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Ασημ. Ξηροτύρη, τάχθηκε γενικά υπέρ των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων αλλά ενάντια στην συγκεκριμένη επένδυση λόγω της μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής που θα προκαλέσει ενώ ζήτησε να ξεκινήσει από την αρχή ο διάλογος  για το συγκεκριμένο θέμα.
 O περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επικαλέστηκε την "μη αρμοδιότητα της Περιφέρειας" προκειμένου να αιτιολογήσει το γεγονός ότι στη σημερινή συνέλευση του Περιφερειακού Συμβουλίου τα μέλη του θα περιοριστούν μόνο στην ενημέρωση και δεν θα λάβουν καμία απόφαση.
Ελπίζουμε να μην προσπαθήσει να εμποδίσει την τελική λήψη απόφασης, γιατί και δεν θα μπορέσει να το πετύχει και συγχρόνως θα  χάσει κάθε αξιοπιστία από την στιγμή που άλλες Περιφέρειες πήραν ξεκάθαρη θέση. Φυσικά δεν θα είναι καθόλου καλή αρχή για την θητεία του και την πολιτική του σταδιοδρομία. Όχι προφάσεις εν αμαρτίαις λοιπόν.
Όλες οι διαδικασίες που έπρεπε να γίνουν πριν παρθεί η απόφαση για έγκριση της ΜΠΕ, γίνονται τώρα και δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο κόσμος σε όλη την Ελλάδα καταλαβαίνει ότι αυτή η επέμβαση στο περιβάλλον και στην οικονομία δεν είναι συμφέρουσα σε κανέναν τομέα, όπως και να την δεις. Αυτή η γνώση, από τότε που έσπασε το φράγμα-εμπόδιο στην κανονική ροή της πληροφόρησης, ξεχείλισε από τις κοίτες που προσπάθησαν κάποιοι να το συγκρατήσουν και τώρα ποτίζει τα διψασμένα για αλήθεια μυαλά. 
Τίποτα πια δεν θα μπορέσει να σταθεί εμπόδιο στην γνώση της αλήθειας που η δύναμη της, μαζί με την απίστευτα δυνατή θέληση των κατοίκων, θα ανατρέψει κάθε "αμαρτωλό" σχέδιο.
Υ.Γ Για μένα το πιο σημαντικό από την ιστορία αυτή, ήταν όταν παραμερήσαμε για να δοθεί στην κυκλοφορία ο δρόμος και περνούσαν τα αυτοκίνητα κορνάροντας για συμπαράσταση! Κατάλαβε ότι το ποτάμι δεν δυρίζει πίσω, αλλά έχει φουσκώσει για τα καλά!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου